За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 118
  • 765
  •   1
Отговори
# 150
Елементарен кекс с кондензирано мляко
просто добавете шоколадови капки или го залейте с шоколадова глазура/разтопен шоколад.

# 151
  • In transit
Здравейте,
Моля за рецепта за десерт с кондензирано мляко.
Ако има и шоколад още по - добре Blush

Освен горното предложение на Птица с пружина, да допълня и този шоколадов кекс с кондензирано мляко.

# 152
# 153
Дали е развален този мед?
Скрит текст:

# 154
По-скоро не е бил добре разбъркан още като пресен или не е пречистен от восък, поне така ми изглежда на снимката. Ако обаче са чисти мехурчета и мирише кисело, тогава рано е изваден и може да се вкисне. Иначе добре узрял и от запечатана пита мед не се разваля. Опитай го, няма какво да ти стане. Ако киселее, не става.

Допълвам се: увеличих снимката и на второ четене ми изглежда наистина вкиснат, като неузрял. Рядко съм виждала такъв мед, обикновено се чака пчеличките да запечатат питите и тогава се вади, но някой е избързал.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 22:46 от Кубратова

# 155
  • София
Дали е развален този мед?
Скрит текст:
Не, не мисля, че е развален, не съм чувала мед да се разваля, ама знам ли, може и това да има. Според мен това е пресен мед и той още кипи, нищо повече. Горната част  може да се отстрани с една лъжичка и след това на водна баня да се доразтопи, но по всяка вероятност може пак да образува кипене. Не  е проблем.

# 156
  • Русе
Ако медът е запечатан и съхраняван добре, той обикновено няма да се развали. Но може да се случи много от активните компоненти да станат по-слабо изразени с течение на времето и полезните вещества няма да бъдат толкова богати на хранителни вещества, колкото в пресния мед.
Случва се външният вид на меда да не се е променил, но миризмата му има кисел вкус. Това се случва, ако нектарът на растението, от което пчелите извличат мед, има кисел вкус. Или може да се окаже, че метаболитите в меда се увеличават и по това време медът може да започне да ферментира и да се развали. Няма да е кисел след варене в тенджера, но високите температури също унищожават активните вещества, така че може да се използва само като подправка, тъй като такъв мед ще бъде лишен от лечебните си свойства. Този мед може да се използва и за козметични цели.
Може също да се случи, че на повърхността на меда се образува пяна и той започва да мирише на кисело вино. Това означава, че медът е ферментирал и вече не може да се консумира като храна.
Подобна история може да се случи и с мед, в който са се образували люспести кристали. Това също е развален мед и не трябва да се яде.

Конкретно за снимката медът ми изглежда окей - озахарен е надолу, само горната част е леко размекната. Но, ако има кисел вкус  и мирише на кисело вино вече е почнал да се разваля. Това, освен горепосочените причини може да се дължи на попадане на вода при пълненето му в буркана.

# 157
Благодаря ви за отговорите!
Меда не е пресен. Не се сещам дори от кога и от кого е. Доста време седи в килера. До преди 3-4 години роднини гледаха пчели и е възможно да е останал от тях. За съжаление не се са сред нас вече, за това не мога да ги разпитам.
Това отгоре е твърдо. Не мирише на абсолютно нищо. Не го и разтопихме за да усетим. Честно казано ме е страх да опитам. Няма да го хвърлям, обаче. Ще потърся някой който разбира из местните.

# 158
  • Русе
Опитай го. Ако на вкус е добре, значи всичко е наред. Аз намерих буркан в мазето отпреди 9 години и беше годен. Само малко отгоре беше покрит с пяна, но си го изядохме.

# 159
Марчева, разваля се мед, писала съм при какви условия - ако рано е изваден, не е узрял. Тогава точно се вкисва. Рядкост е, защото пчеларите принципно си знаят кога да го вадят, но ако избързат, това е резултатът. Иначе по други причини не се разваля или поне аз не знам.  Отначало на снимката ми изглеждаше добре (точно като обичайна пяна, която понякога се получава, както каза и Пейч), но после - колебливо. Най-добре да се разтопи и се пробва.

# 160
Благодаря ви за отговорите!
Меда не е пресен. Не се сещам дори от кога и от кого е. Доста време седи в килера. До преди 3-4 години роднини гледаха пчели и е възможно да е останал от тях. За съжаление не се са сред нас вече, за това не мога да ги разпитам.
Това отгоре е твърдо. Не мирише на абсолютно нищо. Не го и разтопихме за да усетим. Честно казано ме е страх да опитам. Няма да го хвърлям, обаче. Ще потърся някой който разбира из местните.
по това време на годината няма как медът да  е пресен. Когато е ваден, ако не е добре узрял, тогава се получава и се вкисва.

# 161
  • Mediterraneo
Честно казано, аз на развален и вкиснат мед не съм попадала никога. Баба и татко гледаха пчели, имали сме мед отпреди 7-8 години. Сега майка ми праща домашен мед от познати, ама нито знаем от коя реколтае, нито броя колко време ми стои по шкафовете. Повечето буркани изглеждат точно като на снимката.
#BGMлоялнапрограма

# 162
А, вкисва си, ако не е достатъчно "узрял" преди да е изваден. Той тогава съдържа повече вода и по-лесно се развиват разни неща в него, съответно почва ферментация. И си става точно накиселяващ на вкус, това ще го установят за секунди ако просто опитат меда. Иначе така по снимката наистина трудно да се разбере, може и просто да не е прецеден добре и затова да плуват тия неща отгоре, а може и да са мехури от протекла ферментация.
Изваден в правилното време и съхраняван добре си е на практика вечен. Дори и да му намалеят малко полезностите, няма да стане "развален" и вреден с нещо.

# 163
Здравейте,
Моля за рецепта за гофрети в гофретник-детелина. Не държа да са хрупкави, даже напротив.
С кисело мляко или с прясно.

# 164
  • Deutschland/HE
Това е моята рецепта: Основна рецепта за вафли

2 чаени чаши брашно
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица бакпулувер
½ чаена лъжица сол
1 ¾ чаена чаша мляко
6 супени лъжици олио
2 яйца

Смесваме продуктите в купа и бъркаме, докато сместа стане гладка. Оставяме да престои 5 минути. Печем в предварително загрято устройство. За едва вафла е необходима половин чаша от сместа.

1 ч.ч. е 240мл, а 1 сл е 15мл, а чаената е 5мл

Общи условия

Активация на акаунт