Живот на кантар - тема 2

• 36 581
  • 728
  •   1
Отговори
# 285
От всяка аптека може да се закупи глюкомер. Не е задължително човек да има диагноза.
След това е нужно само да си набавя консумативи - лентички и иглички.
Те вървят според модела на машинката, която изберете.

# 286
Pollenceto - нввмх ми  е режима.

# 287

За да разбереш някого, трябва да си ходила в обувките им. Така че не е хубаво да съдиш.
Какво разбираш от кортикостериди, кога си била на тях?
Има значение дали глада ти е от висок инсулин предизвикан от парче торта или от приемане на инжекция, която те поддържа жив.
Познавам жена на нввмх и на инжекции кортико и пак е пълна и пак има проблеми.
Затлъстяването е болест, която вреди по хиляди начини.
Както цигарите.
На такива хора им е нужна подкрепа, не обиди и не сочене с пръст.

През цялата няколкомесечна химиотерапия бях на инжекции кортикостероиди, за да не ме убие терапията. Това достатъчен опит ли е в твоите очи? Мислиш, че не се сблъсках с подутото зачервено лице, непрестанния глад, болките в сухожилията месеци след това?

# 288
Значи знаеш.
Тогава защо съдиш толкова строго?
Да зависиш от хапове, които те съсипват в други аспекти не е лесно и сама го знаеш.

Абе все едно някой да ти каже - как си позволила да имаш рак.
Как ще се почувстваш?

# 289
  • Пловдив
Истината е по средата. Вярно е, че хората не са еднакво устойчиви към пълнеене, нямат еднакъв апетит, дори не реагират съвсем еднакво на лекарства, и това не винаги е тяхна вина (в смисъла, в който обичайно говорим за вина), но все пак пълнеенето е очевидно много по-предвидимо и управляемо от рака и другите болести.

Искам да кажа, има и хора, според които сериозно някой сам си е виновен, че се е разболял от нещо си (рак, диабет, инфаркт, инсулт...), понеже не е живял здравословно.

# 290
Алкохолизмът и наркоманията и те са болестни зависимости, но към тях обществото никак не е толерантно. Защо да е толерантно към преяждането?

# 291
Зависимости са но,но като си под влиянието на някоя от тези двете и можеш да навредиш на много хора ,а като преяждаш вредиш на себе си.
Мисля че няма място сравнявания между наркомана и алкохолика срещу затлъстял

# 292
  • София
И аз съм била на слонски дози кортикостероди. Апетитът ми беше вълчи и не вярвах какви количества храна съм способна да изям.
Разбирам това. За щастие мина, върнах се към себе си.

Обаче се дразня на залитането в другата крайност. В последните години боди позитивизмът добива застрашителни размери. Всякакви закръглени и направо затлъстели дами ни убеждават, че трябва да се обичаш, какъвто си и че няма нищо срамно и лошо да си дебел. Принципно е така, ама нека не се лъжем, голяма част от тях нито са на кортикостероди, нито имат хормонални проблеми. Лакоми, мързеливи непукисти. И правят лоша услуга както на хората, които наистина имат здравословен проблем, така и дават изключително лош пример на подрастващите. Защото няма нищо здравословно в наднорменото тегло и е абсурдно да се промотира като нещо ок и едва ли не нещо, с което можеш да правиш кариера като плюс сайз модел.

Чудя се дали някъде има статистика каква част от проблема затлъстяване се дължи на здравословен проблем и къде причините са другаде?

Обикновено хората със здравословни проблеми, водещи до напълняване търсят начин да контролират (доколкото може теглото си), опитват се да се запазят здрави, не пропагандират колко са готини и как не им пука.

Но има една група хора, които оправдават собствения си мързел и непукизъм, като настройват младите, че да си плюс сайз не само не е проблем, ами и са "супер яки, модерни, приемат се каквито са" и хич не се вълнуват, че шестокласничките с килограми, натрупани от джънк фууд ще продължат да тъпчат пържени картофи и кола, залъгвайки се, че това е нормално и "позитивно". 😕 И на 20 вече ще са с високо кръвно, висок холестерол, разширен стомах, ИР и всякакви други "хубавини".

Според мен борбата е основно на психологическо ниво. Да пребориш апетита, неистовото желание за храна, да си постоянен, да промениш себе си ментално, че това не е диета и нещо еднократно, а здравословен, нормален начин на живот и хранене. Физическото отслабване самО ще дойде.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 22:22 от Илит

# 293
  • Пловдив
Цитат
Алкохолизмът и наркоманията и те са болестни зависимости, но към тях обществото никак не е толерантно. Защо да е толерантно към преяждането?
Например защото по-лесно се започва с него. Wink

Наркоманията и алкохолизмът не винаги вредят на другите, само ако изпаднеш в неадекватно състояние и тръгнеш да правиш поразии или шофираш и убиеш/осакатиш човек, но на самия "ползващ" му вредят по-опустошително от килата.

# 294
От алкохолик и наркоман може да е заплашен човек физически и ментално дори.
От някой дебеланко как точно си заплашена?
Grinning
Сравнението не е на място.

Илит, на такива дето казват как трябва да се обичаме дебели им отговарям така - аз не бъркам любовта към себе си с любовта към храната. Реших да се обичам + да се грижа за себе си, а в това число се включва и тялото.
Подобни неща съм казвала на дебеланки, които като им кажа, че съм отслабнала започват да ме питат глупави въпроси от рода на :
Защо отслабна?
И защо не съм се обичала?
Аз не смятам, че има лакомия.
Мързел има, ама преяждането и лакомията са болести.
Искат да си изядат проблемите Joy

Много тези дебели хора си мислят, че нямат физически проблеми. Имат.
Те просто нито имат знания, нито са посетили специалист и то правилния.

# 295
Е да ,но ти сам си избрал да си вредиш като наркоман и алкохолик,но защо трябва и други да страдат от твоята зависимост

# 296
Е да ,но ти сам си избрал да си вредиш като наркоман и алкохолик,но защо трябва и други да страдат от твоята зависимост

А защо не. На тях не им пука.
Това на са някакви умни и извисени хора.
Но при дебелите също страдат и близките.
Но не по този начин по който страдат близките на наркомани и алкохолици.

# 297
  • София
…на такива дето казват как трябва да се обичаме дебели им отговарям така - аз не бъркам любовта към себе си с любовта към храната. Реших да се обичам + да се грижа за себе си, а в това число се включва и тялото.
Това мноооого много ми хареса!

# 298
Ами за комарджиите... С какво са по-различни?
Зависими,вредят на много хора около себе си
Алкохолизма, наркоманите,комарджиите и дебелите -това са зависимости ,но няма място за сравнение между тях

# 299

Това на са някакви умни и извисени хора.

Не е съвсем така....има много известни творци, които са били алкохолици и наркомани.
С това не оправдавам никоя зависимост, всяка е страшна.

Общи условия

Активация на акаунт