Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 743
  • 773
  •   1
Отговори
# 570
При мен от ден на ден става все по-нетърпимо. Всичко обещано от управителя е мираж. Дори точно обратното на желаното се случва и вече съм убедена, че е по негова вина или тя ме е наклепала пред него. Конфронтира ни с колежката, смесват се задачи, липсват адекватни отговори и информация. Натоварена съм с допълнителни задачи. Информация, която трябва да се даде на мен, се дава на други хора. Не смея да си взема отпуск или болничен без да работя от нас. Вече не издържам и се оглеждам за други предложения. Утре съм на интервю, и ви моля за идеи в случай, че ме попитат защо искам да си напусна работата, как да опиша ситуацията така, че да не звучи брутално, а да е що-годе достоверно?

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 15:24 от Анонимен

# 571
Аз в такава ситуация съм използвал изразите "натрупване на негативни фактори" и "лоша вътрешна организация", което си беше вярно, а изглежда и при теб е така.

# 572
Така е, да Simple Smile

Благодаря за идеята.

# 573
  • София
Пазарът в БГ явно си има особености. Работа на кратки договори е напълно приемливо за големите западни компании, а и за много добри специалисти. За ПМ може да бъде от три месеца до две-три години. Заплащането е по-високо, защото няма болнични, празници и др. Придобивки за постоянно наетите.
Ако са ме наели да се справя с въвеждане на нов продукт от фаза проучване, закупуване, имплементация и го лайф, после не им трябвам, а и те на мен. За този период ще взема около 50-80% повече, отколкото на постоянна длъжност.
Иначе, парите не са всичко. Напускала съм добре платена работа, която беше ужасна. Токсична среда без да е много сложна. Избрах си по-ниско платена, по-скучна, но сравнително удовлетворяваща ме.

# 574
  • Melmak
Аз също мисля, че временните роли тук не са особено желани (в Бг имам предвид).
Това значи временен договор, а ако искаш да излизаш майчинство или да теглиш кредит в банка е минус. Това не значи, че такива договори са лоши или не бива да съществуват, а просто не са популярни тук. Мисля, че българите си обичат сигурното.

# 575
  • София
Така е, но това не означава, че не е популярно в големи компании.
ММ приключи голям проект. Три години с много пътуване и стрес, но и с добри пари. Сега почива и ще започне нов.  Но не му предстои бременност де 🤣.

# 576
  • Пловдив
А как отговаряте на въпроса "Каква заплата очаквате?"

Това в случаите, в които няма обявена такава.

# 577
  • София
Не са ме питали никога, позициите са били с определено от-до ниво. Поради възрастта и опита  ми се договарям за максимумът и над него.
Иначе трябва да познаваш пазара и да прецениш къде се вписваш и какво те удовлетворява в неговите рамки.

# 578

Обикновено назовавам брутната настояща като желан минимум. Не обяснявам защо заслужавам тези пари, не са ме и питали.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 16:56 от Little Queen

# 579
  • София
Давам интервал и се обосновавам:
1) с умения, опит, стаж
2) показвам, че познавам пазара и знам как се движат заплатите.

# 580
Китикат, ако има други фактори, които не му харесват, то той не напуска заради парите.

И аз познавам хора, които наистина напускат за 100 лв отгоре и нон стоп сменят. И смятат,  че и за 20 лв отгоре буквално си струва да напуснеш. И си казват - супер е тук, ама там ми дават повече.
Има и такива хора, разбира се. Но не вярвам че е масовият случай а са по-скоро по-рядко срещани, то не е и особено умно чак за такива дребни суми да избяга човек ако е само това.
Както и на теб ти е ясно че това което описваш в твоята работа далеч не е масовият работодател и мениджър. Много добре звучи, но просто не е. И съответно и останалите съображения стават други, че иначе съвсем не е работа.

# 581

Казвам: "Разчитам на справедливата ви преценка". Те започват да нервничат и да искат сума. Казвам "Надявам се на максимума от предвидения бюджет за позицията", те гледат тъпо.

Това е, когато не съм убедена, че искам да започна работа там. Иначе гледам да съм по-мила. Макар че с годините вече много трудно ми се удава Grinning

# 582
  • Mars Hotel
Винаги си казвам съвсем честно под какъв минимум не бих паднала. На този етап от живота и кариерата ми не виждам никакъв смисъл от игрички и дебнене. 

# 583
  • Melmak
Казвам си какво очаквам като нетна заплата. Няма какво да офлянкваме.

# 584
За желана заплата си казвах чистата заплата на последната месторабота, закръглена нагоре, така че сумата да е кратна на сто. С идеята ако тръгнем да се пазарим да сваля, но да не е по-малко от сумата, която бих вземала на дългата борса. Но на мен заплатите в региона са ми ясни горе долу какви са, за моята специалност, за позиция без ръководни функции няма накъде повече. Или ако има са изключения, например една колежка вземаше около 500лв. повече, но тя е била на ръководна позиция, връща се след майчинство и не могат да й предложат същата работа, но закона ги задължава да й запазят заплатата.

Общи условия

Активация на акаунт