Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 739
  • 773
  •   1
Отговори
# 585
Или ако има са изключения, например една колежка вземаше около 500лв. повече, но тя е била на ръководна позиция, връща се след майчинство и не могат да й предложат същата работа, но закона ги задължава да й запазят заплатата.
Това за пръв път го чувам, че са длъжни да запазят заплатата и на по-ниска длъжност и не мисля че това някъде е регламентирано в закона. Ако греша нека някой ме поправи.

# 586
  • Melmak
По принцип са длъжни да я върнат на позиция, релевантна към нейния опит. Мисля, че даже не можеше на по-ниска, но вероятно жената се е съгласила, защото няма да има толкова отговорности, а ще има същата заплата като преди. Няма как да ти променят заплатата с по-малка иначе.

# 587
  • Somewhere far away
А като почвате на мястото на човек в майчинство , това означава ли че ще ви махнат след като тя се върне? без специфично да е казано и уговорено нищо. почваш- но не ти казват нищо конкретно, в този случай какви са шансовете да  останеш във фирмата?

# 588
  • София
Те се наемат по заместване с временен договор. Иначе трябва да открият нов щат в екипа.

Сещате ли се поредицата в социалните мрежи how to professionally say еди- какво си. Според вас има ли шанс изказване от типа на "няма да ви идвам на сбирката в офиса, след като е демонстрирано неведнъж, че не се съобразявате с мен по много начини, демек не ща да се 'социализирам с вас", формулирано по съответния любезен начин, да не прозвучи заядливо и горчиво. (По желание е, ама тряя се отчетем и това е главната причина). Вече почва да ни писва яко да съм добрата фея и няма да отстъпя на йота за нищо.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 20:38 от The Catcher in the Rye

# 589
По принцип се наемат по заместване с времен договор, който предполага, че вашето така да го нарека "пребиваване" на тази длъжност би трябвало да е докогато титуляра се върне на работното място след изтичането на законовото майчинство. Ако не смятат да върнат титуляра, в интерес на закона ще трябва да закрият неговата длъжност и да открият нова(нов щат).

# 590
Според вас има ли шанс изказване от типа на "няма да ви идвам на сбирката в офиса, след като е демонстрирано неведнъж, че не се съобразявате с мен по много начини, демек не ща да се 'социализирам с вас", формулирано по съответния любезен начин, да не прозвучи заядливо и горчиво. (По желание е, ама тряя се отчетем и това е главната причина). Вече почва да ни писва яко да съм добрата фея и няма да отстъпя на йота за нищо.

Както и да го извърташ, ще разберат какво имаш предвид и защо го казваш, освен ако не са пълни олигофрени. Не можеш ли просто да им кажеш, че няма да присъстваш поради друг ангажимент - все пак не става дума за служебно задължение и не им дължиш обяснения как си прекарваш свободното време?

# 591
Като се знам, просто бих казала че не ми се идва на събиране в този момент. Нямам желание и толкова. Това щом искаш да стане ясно че не искаш, а не желаеш да се измъкваш с лъжа за други ангажименти и от сорта. Ще им пожелая даже съвсем искрено те да си изкарат добре, ако е там въпросът.
За мен това също не е чак грубо а просто честно, не е като да им заявиш в прав текст че не искаш да се занимаваш с тях понеже не ги понасяш Grinning
За свободното ти време става дума, доколкото разбирам не е в работно време тая сбирка?

# 592
  • София
Не е за свободно време, просто незадължителна сбирка в офиса, има повод. На тия сбирки, естествено, почти не се работи. И ми писна да се обяснявам с измислени аргументи и да си прехапвам езика. И да мисля как да съм политкоректна. Единствено не искам да прозвучи злобно, а равно - няма как конкретни хора вечно да се съобразяват, a като дойде ден да се покажем колко сме единни и страхотни - и те да правят бройката. Нека тази отговорност пада на хората, които се толерират, както и агресията, претенциите и грубостта им.

# 593
Хм, щом е в работно време не знам какви са ти опциите, а и ти си знаеш от какво естество е събирането щом споменаваш и евентуално работа да се върши на него. Щом е свързано и с вършене на работа, ще излезе че отказваш работата всъщност, независимо доколко ефективно се работи или не.

# 594
  • София
Ама аз ще си работя хоум и то много повече неща ще отметна. Смешното е, че този път имам наистина уважителна причина да си остана - лекарят ми каза 10 дни покой, ще нося и разни джаджи. Ама ей така. И да бях добре, пак щях да ида с нежелание.

# 595
Като имаш такова оправдание, казвай им го и не се занимавай според мен. Те ако са склонни да се дракат ще го направят при всяко положение, така или иначе, там печеливш ход нямаш.

# 596
Или ако има са изключения, например една колежка вземаше около 500лв. повече, но тя е била на ръководна позиция, връща се след майчинство и не могат да й предложат същата работа, но закона ги задължава да й запазят заплатата.
Това за пръв път го чувам, че са длъжни да запазят заплатата и на по-ниска длъжност и не мисля че това някъде е регламентирано в закона. Ако греша нека някой ме поправи.

Taка се гонят нежелани завърнали се от майчинство - назначават ги отново но на заплатата от преди, а на всички останали заплатата се вдига. Всъщност май номерът е, че не ги назначават, а просто "размразяват" старото назначение.

# 597
  • София
Не искам печеливш, а да ги натисна, както знаете, че мога.
Не мож' само да се снишаваш, вредно е за здравето Joy
Добре, мерси, полезно ми беше, да не разтеглям темата пак, че ще има оплакващи се.

# 598
И според мен няма смисъл да се обясняваш. Какво печелиш от това, освен да се ядосаш още повече? Щом имаш оправдание, ползвай го. Ако няма елемент на задължителност, изобщо не дължиш обяснение. По-малко (обяснения) в случая е повече, според мен.

# 599
Поне аз просто бих казала категорично че не отивам, с аргумент че и лекарят така е препоръчал. То и това има повече от един начин да го комуникираш, нали знаеш Grinning
Щом и работата не губи от това и ти не търсиш любезен вариант а дори напротив, няма много какво да му се чудиш и да хабиш енергия повече от това. Те щом са свикнали да търсят сметка и да се заяждат за такова нещо, дори само това че си категорична и не се обясняваш повече също си е достатъчно послание.

Общи условия

Активация на акаунт