Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 750
  • 773
  •   1
Отговори
# 555
  • Melmak
Да, на повечето места новите почват на по-актуални заплати. Въпросът при нас не е за адекватност на заплатата. В нашата фирма се търсят умения, опит и желание да правиш нещо. Има хора, които искат да си кютат на една длъжност с години. Лошо няма, просто няма на каква база да се вдигне заплатата. Ако искаш да се развиваш, не те спират.

# 556
Ясно е, че всеки си гледа собствения интерес. Въпроса е дали докато го гледа вижда по-далеч от носа си.
И най-доброто интервю не може да прецени човека на 100%, а индексациите обикновено веднъж годишно. Така, че със смяна ще можеш да договориш 5%-10% повече пари почти по всяко време, когато света не е в рецесия. Още повече като се ошлайфаш в интервютата от честото ходене. Но това е до време и в дългосрочен план разлика в общата сума, която ще заработиш може и да няма.

Разбира се, че за 50% отгоре почти всеки ще напусне, но едно е 50%, а друго 5%. Човек готов да напусне за само 5% е ненадежден, защото такава оферта може да му изкочи във всеки един момент.

А от моя опит хората, които наистина са job hoppers, 5-10 поредни смени за около година всяка, обикновено са въздух под налягане. Големи обещания дават колко много работа ще вършат щом веднъж навлезнат в нещата, но се оказва, че никога не идва моментът на навлизане. Просто разправят евтини клишета, колкото да изглежда, че знаят нещо. В ИТ сектора има 2-3 професии, които често се ползват за раздуване на щат и там 90% от хората са такива, та става много видно.

В професии където няма "навлизане" е друго. За сладов работник рядко някой ще гледа колко работи е сменил. Но дори тогава всяко търсене на нов човек са не малки разходи за компанията. Затова и на запад е толкова развит сектора с временната заетост, които за съжаление в България все още почти липсва.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 12:19 от bboiko

# 557
  • София
Благодаря ти, Бойко, ти сякаш по-добре го каза оп мен.

А от моя опит хората, които наистина са job hoppers, 5-10 поредни смени за около година всяка, обикновено са въздъх под налягане. Големи обещания дават колко много работа ще вършат щом веднъж навлезнат в нещата, но се оказва, че никога не идва моментът на навлизане. Просто разправят евтини клишета, колкото да изглежда, че знаят нещо. В ИТ сектора има 2-3 професии, които често се ползват за раздуване на щат и там 90% от хората са такива, та става много видно.

В професии където няма "навлизане" е друго. За сладов работник рядко някой ще гледа колко работи е сменил. Но дори тогава всяко търсене на нов човек са не малки разходи за компанията. Затова и на запад е толкова развит сектора с временната заетост, които за съжаление в България все още почти липсва.

Соулче, уверявам те, че аз поне правя и невъзможното ключовите ми хора да се чувстват оценени. Ама онези, които аз намирам за ключови и винаги са готови да влезем заедно в бой. Поне аз искам човек да се докаже в бой и тогава придобивките, така е честно, а и това е казано още на първата среща при постъпването.

# 558
За някои професии стажът е опит, зависи от спецификата на работата.  Аз съм търговец, не веднъж доброто познаване на историята на отношенията или на липсата на отношения с някои фирми е носило полза на фирмата, в която работа. Рядко служител на 1- 2 години ще успее да направи причинно-следствени връзки в ходовете на даден клиент - просто, защото не познава пазара достатъчно добре и не познава клиента достатъчно добре.

# 559
  • София
Красимило, нека да не бъркаме стаж и опит. Ти може да имаш много стаж, но да нямаш опит. Simple Smile
А ако имаш и стаж и опит  - имаш пълното право на претенции и условия, защото именно знанията ти и придобития опит ще носят дългосрочни ползи на компанията.

# 560
Да, на повечето места новите почват на по-актуални заплати. Въпросът при нас не е за адекватност на заплатата. В нашата фирма се търсят умения, опит и желание да правиш нещо. Има хора, които искат да си кютат на една длъжност с години. Лошо няма, просто няма на каква база да се вдигне заплатата. Ако искаш да се развиваш, не те спират.

С какво се занимавате, ако не е тайна?

# 561
  • София
И преди съм писала - според мен трябва да има индексация с инфлацията горе- долу. Иначе за 10г. в една компания може да взимаш наполовина. И има хора, които не желаят да катерят стълбицата, а да си издържат семейството. И си вършат добре работата. И това е напълно окей. Едно време и аз ги гледах отвисоко, но разбирам, че това не е нещо лошо, нито те прави лош служител. Друг манталитет и приоритети просто.

При нас е обратното, впрочем. Новите влизат на по- малко пари. И като разберат, че другите взимат повече, се омитат за няколко месеца.

# 562
Красимило, нека да не бъркаме стаж и опит. Ти може да имаш много стаж, но да нямаш опит. Simple Smile
А ако имаш и стаж и опит  - имаш пълното право на претенции и условия, защото именно знанията ти и придобития опит ще носят дългосрочни ползи на компанията.
Съгласна съм - по-скоро акцентът беше, че стажът най-вероятно е и опит. Разбира се, това не е валидно за всяка сфера и всеки служител.

# 563
Човек готов да напусне за само 5% е ненадежден, защото такава оферта може да му изкочи във всеки един момент.
Ако е готов да напусне за само 5% отгоре, със сигурност има и други фактори, които не му харесват в самата работа. Не познавам човек, който е напуснал работа, която харесва, за 5% отгоре.
От друга страна в токсична среда и работа, която не харесва, и за същата, че дори и по-малка заплата, че дори и без друго предложение, човек би напуснал.
В този случай по-скоро трябва да се разгледат други фактори на работното място. За съжаление почти винаги те не могат да бъдат променени.

# 564
  • София
Китикат, ако има други фактори, които не му харесват, то той не напуска заради парите.

И аз познавам хора, които наистина напускат за 100 лв отгоре и нон стоп сменят. И смятат,  че и за 20 лв отгоре буквално си струва да напуснеш. И си казват - супер е тук, ама там ми дават повече.

Аз лично, ако средата ме трови, ще напусна и за по-ниска заплата. Не мислете, че всички са като вас - лоялни и отдадени, има всякакви хора.

# 565
И преди съм писала - според мен трябва да има индексация с инфлацията горе- долу. Иначе за 10г. в една компания може да взимаш наполовина. И има хора, които не желаят да катерят стълбицата, а да си издържат семейството. И си вършат добре работата. И това е напълно окей. Едно време и аз ги гледах отвисоко, но разбирам, че това не е нещо лошо, нито те прави лош служител. Друг манталитет и приоритети просто.

При нас е обратното, впрочем. Новите влизат на по- малко пари. И като разберат, че другите взимат повече, се омитат за няколко месеца.
Абсолютно съгласна!
Само да добавя, че приоритетите се менят- вчера може да е било едно, утре-друго.
Само инертни хора, и такива, които ги е страх от промяна, не си менят целите, в различните етапи на живота.

В момента съм на такова място, от година и половина- вършеше работа за целите, които си бях поставила.
Но, фирмата е малка, работата скучна, организационно flat, и макар да ни увеличиха 15% заплатите, пак взимам малко, в сравнение с другата ми по-специфична област, но аз съм го взела предвид останалите плюсове, заради които започнах изобщо.
Идва един момент, в който човек преосмисля битието си, и още повече, ако не е кариерно настроен , търси и избира по повече фактори- заплатата е само един от многото.

За мен, на млади години се търси повече кариера и пари. С натрупването на опита , може би преминаваме повече в  търсене на баланс на работното място :
Скрит текст:

а с натрупването и на годинките, търсим повече work-life баланс.
Според проучване на Randstad от 2025 г., балансът между работа и личен живот е станал водещ приоритет за служителите по целия свят, изпреварвайки дори заплатата. 83% от анкетираните поставят този баланс на първо място, като гъвкавостта в работното време и място също се оценяват високо.​

П.П. не разбиртам, защо лоялността трябва да се конфронтира с търсенето на удовлетворение!!
Лоялна съм, докато работя във фирмата, че и по много от договорите ми- още по някоя година след това, със специална клауза.

# 566
Китикат, ако има други фактори, които не му харесват, то той не напуска заради парите.

И аз познавам хора, които наистина напускат за 100 лв отгоре и нон стоп сменят. И смятат,  че и за 20 лв отгоре буквално си струва да напуснеш. И си казват - супер е тук, ама там ми дават повече.

Аз лично, ако средата ме трови, ще напусна и за по-ниска заплата. Не мислете, че всички са като вас - лоялни и отдадени, има всякакви хора.
Съгласна, но може да казва, че напуска заради парите, защото не иска да каже истинските причини.

# 567
Наскоро получих имейл обратна връзка от КЗП. Направо пльоснат като прикачен файл, имейлът празен. Даже имената ми бяха сгрешили, имейлът ми и него, липсващи букви, запетайки и т.н. Човекът, който го е писал явно не е правил proofreading. Грозна картинка. Това ви го казвам, защото всеки втори е буквално неграмотен и не може един имейл да напише. Но иначе работа за езикови специалисти, редактори и т.н. няма. И да има някаква, тя е много нископлатена.

# 568
  • Melmak

С какво се занимавате, ако не е тайна?

Акаунт мениджър съм в ИТ компания. Да не се чете като сейлс.

Аз не ги гледам от високо хората, които не искат развитие. Всеки си знае. В стария ми екип, където работех от 2016 до 2019 все още има хора, които са там. Ядрото на екипа са едни и същи хора, нови има понякога, задържат се доста. Развитие там няма, но хората са доволни от липсата на промени. Ако някой желае развитие, най-често го търси във фирмата, но извън екипа. Вдигат им заплатите рядко, с малко, бонуси рядко има. Но са си ок с други неща, които в друга фирма няма да имат.

# 569
Честата смяна на работа също може да се дължи и на попадане в токсични екипи/мениджъри, ако самият човек не е такъв типаж. За българския пазар на труда този тип управление на хора е често срещан.

Други причини: липса на възможности за развитие (не поради липса на умения) или компромисно приемане на оферти за работа заради безработица или други лични фактори.

Общи условия

Активация на акаунт