Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 761
  • 787
  •   1
Отговори
# 180
За всеки град е различно. Хора, пишете си градовете при такива специфични въпроси. Simple Smile
Наскоро сменях 2 водомера на стар панелен апартамент във Варна ( Юроком беше фирмата )
Три дена бях във ВиК за смяна на партиди и водомери на офис помещения - никой от тези с които комуникирах не ми каза че във Варна е задължително да сменим с дистанционни до 2027 , а едната служителка ми е и съседка.
Не знам от кога инкасаторка не е влизала в апартамента - оставям бележка на входната врата на жилището, или и пращам снимки на вайбър.

# 181
От Софийска вода ми казаха скоро, че пращането на снимки на водомерите на инкасатора /по Вайбър/ се води "реален отчет".

# 182
Нали ви казах с моята драма. Инкасаторът ми каза да му пращам снимки. Два пъти пратих, защото първите не хареса. И сега ще ми издадат кредитно известие на база снимки.
П.С. каква е тази лоялна програма, която ми излиза на форума? Дайте един линк, да се образовам малко :+) Само че иска да си кажеш ЕГН, лични данни и такива и.. малко нз

# 183
  • София
Хей, алчни наемодателки я си признайте коя днес дефилира в Съдебен спор по НТВ? Наемателка се оплака, че не и е върнат депозит/2 наема/. Собственичката обясняваше как платила последни сметки, викала жена да чисти. Все объждани тук проблеми между страните.
Но не гледах много внимателно, слушах с половин ухо защото  готвих обяд за внуците.

# 184
  • Бургас
И като се покажат по телевизията какво? Винаги съм се чудила какъв е смисълът от тази излагация...

# 185
  • Варна
Сигурно им плащат хонорар. А телевизията трупа рейтинг.

# 186
Здравейте, приемате ли нови попълнение?Relaxed
Влизам под влияние на днешното взиране в данъчната декларация.
До колкото разбрах, доходът от наем трябва да го декларирам 50/50 със съпруга ми. Моята декларация вече я пуснах и платих. За неговата има чуденка.
Тъй като за 2024 имаше трудов договор до септември. После не се регистрира в бюрото по труда. Плаща си здравните осигуровки като физическо лице, но не е самоосигуряващ се. Четох, че някъде трябва в Приложение 4 на данъчната декларация да упоменем платените здравни осигуровки. Казаха ми и че трябва да попълни образец 2004 , в който да упомене осигурителния доход, върху който да се платят здравните осигуровки в Таблица 2.
Въпроса ми е, всичко това така ли е? И ако е така, само в месеците откакто е безработен ли да попълня дохода от наема в Таблица 2? Иначе в Приложение 4 сме попълнили неговата 1/2 от получения доход от наем за цялата година.
Не знам в понеделник, дали ще успея да отида в НАП. А по телефона, нямам представа, дали ще ми кажат. Искам да платим до 31 март.

# 187
  • София
Лиана, тук има и счетоводни теми. Отговарят счетоводители, отзивчиви са, помагат - потърси в подфорумите.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1739249
https://www.bg-mamma.com/?topic=1693810.525

За Съдебен спор - стана ми смешно как всичко, което обсъждаме тук го включиха. Подозирам, че е доста режисирано предаването.

# 188
Малко е старо, но казуса е същия. Може нещо да ви просветне
https://trud.bg/a/articles/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B … 0%B8-%D0%B7%D0%B4

# 189
  • Бургас
Не бих се главоболила да попълвам 50/50. Който взима, той попълва. Какво като е СИО имотът, НАП това не ги интересува.
Във вашия случай той дори не е длъжен да попълва годишна декларация, защото освен този доход и ТД няма други.
До 30.04 можете да си я коригирате и да подадете пак. Аз така бих направила.

# 190
И аз това се чудих. СИО същото ли е, че имаме сключен брак или е друго нещо?

# 191
  • София
При нас само аз подавам данъчна декларация. В НАП казаха, че не е много редно, но няма проблем, защото тях ги интересува да си вземат парите.

# 192
А ако има 10 наследника?
И други имоти, с различна комбинация от наследници?
Ще трябва някой на пълно работно време да смята и подава за парчетата.
Ние имаме наследсвени имоти с по 3 собственика.
Майка ми сама подава от нейно име декларацията.

# 193
СИО е същото.
Ние подаваме 50/50

# 194
  • София
А ако има 10 наследника?
И други имоти, с различна комбинация от наследници?

Бяхме такъв случай с роднини на майка ми. Реституирани имоти на 2 братя.
Брат 1/дядо ми/ - с 2ма наследници, брат 2 - с 5 наследника + други рест. имоти.
Общите промишлени помещения ги давахме под наем на фирма за кухненски мебели.
Те си отчитаха наема като разход и разпращаха сумите на всеки наследник, според частта му.
Всеки от нас си имаше задължение да си декларира неговата част.
От наследниците на брат 2 знам, че ходеха да подават ДД в местния НАП с помощ от служителите там.
Но тогава системата и самия документ беше по-лесен за попълване.

Общи условия

Активация на акаунт