Професия ИТ специалист - нови времена

• 7 784
  • 133
  •   1
Отговори
# 105
  • в пералнята
Аз в момента бих записала висша математика или статистика. Особено с наблягане на теория на вероятностите. Технологията се учи, но базата е нещо съвсем различно.

# 106
Ходи, пита, записа се вече. Апокалиптичните картини тук на безработица и мъртвило в сектора леко ме обезкуражават, но както се казва, ще поживеем ще видим. Формулата да учиш физика и да караш курсове след което ставаш блестящ айти специалист не я разбрах, но както казах, съм лаик.
Ето обяснявам малко по-подробно аз как ги виждам нещата, нищо че по-горе споменах.
Първо трябва да си изясниш какъв "айти специалист" искаш да си. Повечето разбират програмист, но има доста длъжности в сферата на ИТ, които или не пишат код постоянно или въобще.
Казах, че бих учил Физика или Математика, ако сега бях на 20. Програмирането като професия се променя. В момента няма работа за всички програмисти, особено за младите без стаж. Всичкия тоя ИИ, за който се тръби от няколко години иска хора знаещи сериозно науки като Физика или Математика. Това ти осигурява хляба за много години, не за следващите 5 или 10. Естествено, ако не ти се отдават тия науки, няма смисъл това да учиш.
И друго - моите състуденти, които бяха най-добрите програмисти в университета, вече си програмираха преди да влезнат в програмата - кой завършил МГ, на кого родителите са в бранша и са прихванали от тях. Виж първо дали е програмирането е нещо, което те влече преди да се втурнеш да го учиш. Не е за всеки.

# 107
  • София
Ходи, пита, записа се вече. Апокалиптичните картини тук на безработица и мъртвило в сектора леко ме обезкуражават, но както се казва, ще поживеем ще видим. Формулата да учиш физика и да караш курсове след което ставаш блестящ айти специалист не я разбрах, но както казах, съм лаик.
Ето обяснявам малко по-подробно аз как ги виждам нещата, нищо че по-горе споменах.
Първо трябва да си изясниш какъв "айти специалист" искаш да си. Повечето разбират програмист, но има доста длъжности в сферата на ИТ, които или не пишат код постоянно или въобще.
Казах, че бих учил Физика или Математика, ако сега бях на 20. Програмирането като професия се променя. В момента няма работа за всички програмисти, особено за младите без стаж. Всичкия тоя ИИ, за който се тръби от няколко години иска хора знаещи сериозно науки като Физика или Математика. Това ти осигурява хляба за много години, не за следващите 5 или 10. Естествено, ако не ти се отдават тия науки, няма смисъл това да учиш.
И друго - моите състуденти, които бяха най-добрите програмисти в университета, вече си програмираха преди да влезнат в програмата - кой завършил МГ, на кого родителите са в бранша и са прихванали от тях. Виж първо дали е програмирането е нещо, което те влече преди да се втурнеш да го учиш. Не е за всеки.
Ей това ми е любимия коментар за ИТ. И как се предполага да разберем дали ИТ е за нас като има толкова специализации след това? Аз докато не завърших машинно инженерство не знаех дали е за мен(завършил съм МГ). Даже и като го почнах да го работя не бях сигурен. И то точно определена специализация ми се отдаваше. Другите хич ме нямаше.

# 108
  • Somewhere far away
Конкретно пък за киберсигурност изобщо не ти трябва физика.

# 109
За всяко нещо е вярно, че не е за всеки. И че не знаеш дали е за теб, докато не почнеш да го учиш задълбочено, или да го работиш. И, все пак, се жертваш в името на идеализираните си представи за Нещото. Инка ставаме като Киндил-Миндил зад плета

# 110
Има ли смисъл да се записва курс за QA в softuni или подобни ? Може ли да се намери работа след такова обучение ? Много ли е трудно за хора без никакъв опит

# 111
  • София
Само с един курс няма да стане, необходимо е допълнително самообучение. В момента пазара на труда е свит и има доста кандидати, но позициите са малко.

# 112
Има ли смисъл да се записва курс за QA в softuni или подобни ? Може ли да се намери работа след такова обучение ? Много ли е трудно за хора без никакъв опит
АКО е безплатен се запишете,според мен.Но после трябва да надграждане сериозно.Пазарът наистина е свит.Мой познат търси като сисадмин обаче с 3 г.опит и му навсякъде му предлагат около 2500.Нз qa с какви заплати започват.

# 113
Стажантите започват с 2000лв заплата бруто масово без значение на длъжността. За 3 години опит би следвало да е по-висока заплата, но все пак всичко зависи от търсенето и предлагането...

# 114
Само на мен ли ми се струва, че 3 години опит си е реално нищо. Flushed По-скоро запознаване с материята може да се каже.

# 115
Не е нищо, не точно. Това е ниво средна позиция. От джуниър спокойно се минава на мид.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 16:43 от Tina*

# 116
Много е субективно това с 3г опит. Човек може да е работил по голям инфраструктурен проект например и да е пипал hands on всичко по пътя. За 3г може да научи много. В същото време ако е висял на позиция, в която е (полу)подредено и е разрешавал някой друг по-сериозен инцидент на седмица, няма да е натрупал солиден опит.
Освен това сисадмин в различните компании може доста да се различава като изискване и реална работа. Съответно и възнаграждението.

# 117
Да разбирам ,че не е нещо лесно и трябват години за да се научиш и всъщност е важна практиката.Ако е удобно да споделите какво е заплащането когато имаш вече опит ,например 5 години и знания разбира се

# 118
Вижте в dev.bg отворените позиции и интервалите на заплащане. Мисля, че там ще се ориентирате най-добре.
Не се наемам с цифра, за да не ви подведа, тъй като не боравя с такива позиции. Важно е и дали е мултитех или само win или linux базиран опита.

# 119
Предлагам всеки, който се замисля тепърва да навлиза или да учи за програмист много сериозно да се замисли дали си заслужава на този етап и каква е перспективата.
В момента положението в България, а и не само е плачевно, масови съкращения, ниски заплати, много кадри на пазара, малко предлагане. Всичко извън София е пълна щета, в София нещата не са много по-добре и отиват рязко към по-зле.

Общи условия

Активация на акаунт