🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 990
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря много, diziler! Ще следя. За догодина, де.

# 646
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Привет Истанбулчета, очертава ми се пътуване в края на месец Октомври и искам малко да се осведомя. Превъртах стари теми, но нещо ми убягва това което търся. Ако може малко помощ къде да гледам. Интересуват ме актуални цени за вход на :
1. Топкапъ и харема
2. Миниатюрк,
3. "Istanbul Akvarium"
4. Разходка с кораб по Босфора
5. Ако решим сами да отидем до Принцови острови колко е билета ако си го закупим от пристанището, къде се намира  Шехир Хатларъ?
(в постове по назад видях обяснение от Шехир Хатларъ, таксуване с Истанбулкарт до Принцовите острови - 88 - 89 лири е цената на едно таксуване в Истанбулкарт.)

И  Хотела ни ще е в Лалели.
 Как можем да стигнем сами до цветния квартал на Истанбул – „Балат“ ?

Благодаря.

По т.1 имаше наскоро инфо в ИГ ако не се лъжа мисля че беше 2000-2100 лири.
Т. 2 за Миниатюри не съм гледала
Т.3 Аквариум Истанбул билета за възрастен е 1200 лири /поне август платих толкова/.
Т.4 Зависи каква разходка искате. Но аз например в повечето пъти се качвам на ферибот при предвижване например от Еминюню до Юскюдар, Кадъкьой, Стартер, Бебек. Цената на билета с Истанбулкарт е спрямо дестинацията. Последно Еминюню-Бебек беше 36.43 лири в посока. До Юскюдар беше малко над 34 лири. Но всеки ден в сайта на Шехир Хатларъ има актуалните цени за всяка посока.
Т.5 Шехир Хатларъ е държавна фериботна компания. Кораби на компанията има на всяки фериботен терминал. Пише на тях, няма как ъги объркате

От Лалели до Еминюню с трамвай Т1, от там минавате под моста Галата от там се качвате на трамвай Т5 до Балат. Може да има автобус и метро но с тях не съм проверявала.

# 647
Излезе ми известие сега - от понеделник влиза в сила увеличение на цените за градски транспорт.

# 648
Привет Истанбулчета, очертава ми се пътуване в края на месец Октомври и искам малко да се осведомя. Превъртах стари теми, но нещо ми убягва това което търся. Ако може малко помощ къде да гледам. Интересуват ме актуални цени за вход на :
1. Топкапъ и харема
2. Миниатюрк,
3. "Istanbul Akvarium"
4. Разходка с кораб по Босфора
5. Ако решим сами да отидем до Принцови острови колко е билета ако си го закупим от пристанището, къде се намира  Шехир Хатларъ?
(в постове по назад видях обяснение от Шехир Хатларъ, таксуване с Истанбулкарт до Принцовите острови - 88 - 89 лири е цената на едно таксуване в Истанбулкарт.)

И  Хотела ни ще е в Лалели.
 Как можем да стигнем сами до цветния квартал на Истанбул – „Балат“ ?

Благодаря.
Здравейте!
Цените на градския транспорт няма да коментирам, от 15 септември ще има увеличение , автобус от 27 лири на 35 лири, корабчетата, метро и други също ще са увеличени.
1. Топкапъ сарай комбиниран билет 2400 лири:
2. Миниатюрк парк 900 лири
3. Аквариум Истанбул 1150 лири
4. За разходка по Босфора , трамвай 1 ,слизате на Еминюню, от фер.терминал  Еминюню се качвате на корабче на Шехир Хатларъ до Rumeli kavağı мисля ,че тръгваше в 9:35ч. ,  билетът към момента е 45 лири, публикувала съм разписанието в групата.
За Принцовите острови също има разписание публикувано.
Аз също съм за Кузгунджук много красив квартал е , идете по- рано после туристите се увеличават. Как да стигнете - от Лалели с трамвай 1 до Еминюню, корабче от Еминюню до Юскудар и после автобуси с номера 15 , примерно 15 C , слизате на спирка Шахит Самет услу.
Посетете музеят на Рахми Коч . Можете да стигнете с трамвай 1 до Каръкьой, после от фер.терминал Каракьой с корабче на Шехир Хатларъ по Златния рог до спирка Хаскьой, слизате пресичате един малък парк и ето музея. С корабчето ще видите от водата българската църква Св. Стефан.
Хълмът Пиер Лоти с прекрасна гледка е.
Джамията Карие -20 евро.
Водохранилището Зейрек беше 300 лири и нямаше опашка.
Дворецът Йелдъз е много красив, цена 850 лири.
Това е от мен.

# 649
Двореца Йълдъз не съм го посещавал досега, а май трябва да поправя тази грешка.
от 15 септември ще има увеличение , автобус от 27 лири на 35 лири, корабчетата, метро и други също ще са увеличени.
E да, но и едно евро е вече 49 лири.  Напълно нормално. Заради обезценяването на лирата за нас даже е по-евтин транспортът в Истанбул. По-скъп е за местните жители.

# 650
Може би трябваше да уточня, че питам за Пегасус конкретно и от София.

# 651
  • София
Може би трябваше да уточня, че питам за Пегасус конкретно и от София.
А какво точно ви интересува?
Нормална нискотарифна компания. Почти си спазват часовете на излитане.
На полета не получавате нищо безплатно засега, очаква се да дават вода според турските изисквания.
Летището на което кацат се намира в азиатската част на Истанбул и до централните зони се пътува около час с метро и после с друг транспорт, ако хотелът ви е в Европейската част.
Не разделят пътниците от една резервация на различни места, ако се чекирате навреме, а не в последния момент.
Багажът ви следва да отговаря на закупения.
Ако пропуснах нещо, питайте, тук има хора с доста опит, които ще отговорят.

# 652
Като казахте до Rumeli kavağı, това мисля е най-отдалечената точка, като гледах клипчето на рускинята, качиха се на Еминюню (на Шехир Хатларъ) до Rumeli kavağı, слязоха от корабчето, врътнаха през терминала да се чекират и се качиха на същото корабче наобратно, понеже доста се чака до следващия. Е, освен ако има нещо интересно на Rumeli kavağı да се разгледа, но идеята им беше евтина разходка по Босфора.

@Eiger, чекиране навреме означава ли непременно предварително онлайн, или може и по-рано на летището?

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 16:04 от NellyN

# 653
  • София
Скрит текст:
Като казахте до Rumeli kavağı, това мисля е най-отдалечената точка, като гледах клипчето на рускинята, качиха се на Еминюню (на Шехир Хатларъ) до Rumeli kavağı, слязоха от корабчето, врътнаха през терминала да се чекират и се качиха на същото корабче наобратно, понеже доста се чака до следващия. Е, освен ако има нещо интересно на Rumeli kavağı да се разгледа, но идеята им беше евтина разходка по Босфора.
@Eiger, чекиране навреме означава ли непременно предварително онлайн, или може и по-рано на летището?
Никога не сме се чекирали на летището.

# 654
Скрит текст:
Никога не сме се чекирали на летището.

Мерси, ще го имам предвид.

# 655
  • София
Е, освен ако има нещо интересно на Rumeli kavağı да се разгледа, но идеята им беше евтина разходка по Босфора.
Точно защото са нарядко фериботите, слизаме на Саръйер. Според мен и тази разходка е предостатъчна. Около пристанището има ресторанти, бюрекчийници, сладкарници. Хапваме нещо и в зависимост от настроението или се разхождаме по крайбрежната улица в посока центъра (има много красиви къщи), или се качваме на някой от следващите фериботи, които са през един час. Никога не сме стигали до Rumeli kavağı по вода. Доколкото го "обиколих" със стрийт вю, няма нищо особено. Обикновен квартал, но с хубава гледка към третия мост. Точно срещу пристанището май са гробища. Центърът е леко встрани. Но пък има доста заведения за хранене. Има и автобусна спирка, от която може да се отиде на по-комуникативно място, от което да се хване транспорт към централните части на Истанбул.

# 656
Имах предвид ,че линията е от Еминюню до Rumeli kavağı , а не че да слезете на последната спирка. Тази година слязохме на Емиргян, предишни на Ортакьой, Сариеръ. Където решите, цената е една и съща за момента е 45 лири .
Ето разписанието и спирките.

# 657
Преди спираше на едно пристанище на реда на Саръйер. Ходехме пеша обратно, минавахме  през гробницата  на Тали баба. Сега спря на Rumeli kavağı, демек отсреща и се качихме пак на ферито.

# 658
Принцовете острови разписание на корабчетата на Шехир Хатларъ . Таксуване с Истанбулкарт цената до 15 септември е 88 лири.

# 659
  • София
Преди спираше на едно пристанище на реда на Саръйер. Ходехме пеша обратно, минавахме  през гробницата  на Тали баба. Сега спря на Rumeli kavağı, демек отсреща и се качихме пак на ферито.
Щом е Румели, значи е на европейския бряг. Може би е отишъл до Anadolu kavağı, т.е. на азиатския бряг. Там също си заслужава да се отиде, защото може да се види крепостта, а и да се хапне в някой ресторант.

Общи условия

Активация на акаунт