Трябва ли да се помага на майката

• 10 149
  • 318
  •   1
Отговори
# 225
Threemafan не виждаш разлика ? Твоя работа.
Ооо, представям си с какъв кеф младата баба напуска работа и зарязва съпруг и малки деца, за да се тръсне да живее у младо семейство,  да им дава акъл как да си гледат собственото дете или да не им дава през нощта да пият студена вода след секс, че да не настинат.
...
Аз гледам как една 76 годишна и един 80 годишен дядо , и то от тези, които едва се държат и не обичат да се движат и извун къщи  ... знам че има и по-спортни,  им се тръшват ежедневно 2 буйни под 10 годишни момченца ... които биват с часове оставяни на телевизия, телефо, скачане по прашни бабешки довани и килими и невротизирани с ... ама той нищо не яде .
Резултата не е прелест.
Т.е. има голяма разлика в това да си гледаш сам и добре детето и дори да ти струва повече пари да му осигуриш качествено птглеждане ... а при бабата да го заведеш за да се видят, да му прочетат приказка, да поиграе с дядо си една игра .
Както искаш го виждай, но аз се чудя за какво са им на някои децата им ?

След като малките деца имат енергията и фурията да видят сметката на силите на родителите си , то как биха се справили с това старците  ? И какви са последствията за децата ? Как да им причиниш такова нещо ?

# 226
  • Somewhere far away
И аз това се чудя. Ей, така да има внуци бе.
И що приехте че е млада бабата ? в повечето случай иобщо не е млада, а за такъв човек е огромна трудност да се мъкне по летища и да пътува по чужбини.

# 227
  • София
Може пък и младите да не поискат помощ, а да искат да се справят сами.
Нашите млади се справят и може би затова смятам, че само бих им пречила. Когато едните имат нужда и другите са готови на разположение, винаги е най-добре. Т.е. нито едната страна да изисква помощта, нито другата да я налага непоискана.
Махайки настрана помощта, няма нищо по-ценно за всички страни от контакта и пълноценното общуване между поколенията.

# 228
А случая на авторката,трябва очаква,че е нормално и задължително да й се помага.
Това не е вярно Simple Smile хубаво е да четете какво пиша Simple Smile

# 229
Помощ е хубаво нещо, не само в отглеждането на дете. Всеки човек понякога има нужда от помощ и в такъв момент разчита на най-близките, нормално. В отглеждането на бебе и дете за мен е невероятно да можеш да разчиташ например за един ден или за една цяла вечер някой да те отмени. Не съм имала тази възможност, но винаги ми се е струвала супер бонус. Дали съм очаквала някой да ме отмени? О, да, много ми се е искало да можем примерно с мъжа ми ей така на една вечеря само двамата да сме, а не да трябва да се редуваме, за да имаме малко наше си време. Обективно, родителите ми са били работещи хора, когато децата бяха бебета и не ми е било удобно да искам ангажимент от тях. Като си на една такава по-голяма възраст, грижите за бебе и малко дете доста повече тежат, особено ако си изморен и от работа. Особено възрастта след годинка до 3, с вечните мрънкания, капризи, нужда да обясняваш и да си нащрек постоянно си е тежка задача. За повече от няколко часа да повериш тази работа на друг, наистина си е като работен ангажимент.
Гледайки от другата страна, след като съм инвестирала много време, грижи, опити да съм до тях, когато съм им най-нужна като майка, някак очаквам като са големи да съм по-свободна и мисълта на по-голяма възраст да съм отново активно ангажирана с бебе ме плаши 😆 Помощ, Ок, но съвместно отглеждане, това си е за родителите, не за околните.

# 230
И още нещо интересно. Как жените, които декларират, че ще помагат с внуците, са сигурни, че ще са в кондиция да го направят? Откъде е ясно, че на 50 или 60+ години бабата ще е пъргава, справяща се, с жизнени сили за гледане на внуци?

Аз отсега се скатавам от подобна перспектива, а представям си след още 10 години, когато да речем, наистина имам внуци, колко ще ми е до гледане не бебета и малки деца. Това си е голяма отговорност. Изисква пълно отдаване, както знаем. Аз отсега съм уморена за такива ангажименти.

Приятелка роди на 40+, кълне се как щяла да гледа внуци. Казвам й първо да се появят, пък тогава Simple Smile

# 231
Нищо не трябва - всичко е по желание.
Аз съм изгледана от баби и дядовци, но на мен от сега ми се дават заявки (все още нямам деца), че "който имал деца да си ги гледал". Интересно становище на хора, които не са разбрали въобще какво е гледане на дете ама както и да е.
Та така - не разчитай на помощ от никъде. И из фейсбук доста млади майки се оплакват от това - първо "роди ми внуче", после - "който има деца да си гледа".
После същите тия хора на възраст ревът, че не ги поглеждат и ги чакат с нетърпение да умрат.

# 232
Уф ... между ангажимент за някого и просто приятна компания разликата е доста.

# 233
Авторката не е споменала, че е нямала желание да гледа племенника.

Но като причина да го прави е написала това:

Винаги се поставям на мястото на другия и когато аз имах племенник някакси на мен ми се вмени ролята на втора майка, когато не ходих да го гледам ми се звънеше по телефона и ми се обясняваше колко лоша леля съм и за да си спестя скандалите ходих и помагах.

Те си знаят де, цитирам само за да сме коректни към фактите - така, както са представени.

# 234
А това последното показва много странни семейни взаимоотношения, които ако не се вземат мерки може да се превърнат в горчилка и търсене на отплата и внимание и може да се отразят не само на едно поколение. Знам такъв случай за дефекти отношения между 2 сестри, които дори на дърти години правят на луди децата и ... ако бъдат оставени и внуците.

# 235
Авторката не е споменала, че е нямала желание да гледа племенника.

Но като причина да го прави е написала това:

Винаги се поставям на мястото на другия и когато аз имах племенник някакси на мен ми се вмени ролята на втора майка, когато не ходих да го гледам ми се звънеше по телефона и ми се обясняваше колко лоша леля съм и за да си спестя скандалите ходих и помагах.

Те си знаят де, цитирам само за да сме коректни към фактите - така, както са представени.

И за да сме още по-точни с фактите Simple Smile винаги съм ходила с желание да гледам племенника си, до днес е така. Мисля, че го написах някъде, но пак ще го повторя, за да сме на една вълна, примера със сестра ми беше за цел, за да покажа какви майки има и как задължават роднините си. 

Смятам, че връзката с наследниците ни е много важна. Четох в една книга, че "не всичко започва от нас", т.е. ако се чувстваш изоставен, това може би ти е наследена травма, за това е добре да познаваш рода си и да знаеш от къде идват на моменти необяснимите негативни чувства, които изпитваш в момента.

# 236
Доста е сложно да се включиш активно в ежедневието на друго семейство. Какво значи да си нечия втора майка? Оставяш работни ангажименти и ежедневието си, за да си неотлъчно на разположение към чужди отговорности? Това е обсебване, не помощ, някакъв вид крайност. Не смятам, че следва при здрави и прави родители, да се очаква неотлъчно присъствие. Вече при отсъстващ родител или болен, обстоятелствата са различни.

# 237
  • В полите на Пирин планина
Хора, имайте предвид, че в наше време в общия случай (освен при първа и втора катергория труд) живи и здрави ще се пенсионираме на 65 години...
Ако един човек около и над 60-те ходи на работа на пълен работен ден или смени, едва ли би имал много енергия да се грижи за бебе или 2-3 годишно.
Това е реалността.

# 238
... Специално с моите кръвни роднини случая е, че съм ги канила и съм им казвала в прав текст, ако могат да дойдат (когато бяхме болни) и съответно не дойдоха защото имат ангажименти (не казаха какви) и аз спрях да ги търся за такива неща, защото нали никой не ми е длъжен в този живот. Grinning ...

Тоест каза ли е прав текст, че 1. имаш нужда от помощ и 2. помоли ли ги да ти помогнат? Така написано си ги "поканила" и си им казала, че "могат да дойдат".
Това са намеци.

Аз не съм добра с деца и не предлагам. Но ако са ме помолили за племенниците обикновено откликвам (живея далече, не е често).

В днешно време много родители не искат да им се бъркат, има толкова видеа как майки се ядосват как някой иска да им поноси бебето за 5 минути, защо свекървата все искала да идва и т.н.

Една приятелка току що ми се оплака как посетили брат й и се учудила как никога не предложил да гледа децата, въпреки че правела намеци. Е добре де ако брат си не попиташ в прав текст, кой? 😃

# 239
... Специално с моите кръвни роднини случая е, че съм ги канила и съм им казвала в прав текст, ако могат да дойдат (когато бяхме болни) и съответно не дойдоха защото имат ангажименти (не казаха какви) и аз спрях да ги търся за такива неща, защото нали никой не ми е длъжен в този живот. Grinning ...

Скрит текст:
Тоест каза ли е прав текст, че 1. имаш нужда от помощ и 2. помоли ли ги да ти помогнат? Така написано си ги "поканила" и си им казала, че "могат да дойдат".
Това са намеци.

Аз не съм добра с деца и не предлагам. Но ако са ме помолили за племенниците обикновено откликвам (живея далече, не е често).

В днешно време много родители не искат да им се бъркат, има толкова видеа как майки се ядосват как някой иска да им поноси бебето за 5 минути, защо свекървата все искала да идва и т.н.

Една приятелка току що ми се оплака как посетили брат й и се учудила как никога не предложил да гледа децата, въпреки че правела намеци. Е добре де ако брат си не попиташ в прав текст, кой? 😃
[/spoiler]

Да, даже съм го написала (болдвам текста). Grinning Grinning

Реалността е, че ако дадения човек не иска да се занимава с друг, дори и по централната емисия новини да му съобщиш, че имаш нужда от неговата помощ, няма да те отрази. Тези, които нямат възможност ще ти го кажат в прав текст, примерно "съжалявам, на работа съм, изморен съм, няма да мога" или нещо подобно.

В няколко поста по-назад се споменаваше, че връзката брат-сестра / сестра-сестра / брат-брат не винаги е най-силната на света. А понякога си мислиш, че имаш връзка със сестра си и можеш да разчиташ на нея, а то реалността е друга, защото и обстоятелствата са се променили. Тук се сещам за поста свързан с групите хора, как има хора, на които даваш и такива, от които взимаш.

Общи условия

Активация на акаунт