Трябва ли да се месим в живота на порасналото си дете

• 23 426
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Е, ако целта е да ѝ покажат, че щом иска да е самостоятелна, не може да разчита вече на тях.
Т.е.щом не слушаш, бай.
Само дето те имат нужда май тя да ги търси, а тя не е приритала.
Ако държат да ги зачеркне напълно, предложението е идеално.

# 496
  • София
Cuckoo, тя и сега дъщерята ги е поотрязала. Ама ако я отрежат за кучето - кой знае... може и да спре да им вдига.
Ако искат да я приобщят - те, като по-зрели хора, трябва да се съобразят. А с такива демонстрации - само ще я отблъснат още повече.

Фийвър, писали сме едновременно.

# 497
  • Beyond the stars
И се предлага те да й върнат наказанието, като откажат да гледат кучето ?
А ползата ще е ? И за кого ? Дъщерята ще се оправи със сигурност, но те ще си отрежат и без това малкото поводи за служебно виждане.

# 498
  • София
Харесва или не - животът си върви. Писах, че не съм точно от тези. На мен би ми било по-болно от служебно виждане, отколкото от никакво.
Може лекичко да си измислят оправдания да не се занимават изцяло с кучето. Човек може много неща, но си избира за кого да даде 101% и за кого 51%

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 13:18 от Cuckoo

# 499
  • София
Точно така - животът си върви. Тя ще намери кой да гледа кучето. Тук родителите имат два варианта:
1. Твоят вариант с куклите и парцалите. Ако искат да увеличат пропастта, той е идеален за целта;
2. Подават ръка (гледат кучето) и оставят на дъщеря си избора дали да приеме подадената ръка. Този вариант е, ако искат да оправят отношенията си. Разбира се, този избор не трябва да е изключение, а правило.

# 500
  • София
А тя дали го осъзнава като протегната ръка или просто като нейно право?

# 501
  • София
Със същия успех може да попиташ дали предпочитате червен или зелен цвят.
На такива конкретни въпроси може да отговори само човек, който я познава лично.

# 502
  • София
Кучето е невинно.
За него ще е много по-добре да го гледат родителите в позната обстановка. Кучешките хотели не винаги са добър избор, като от реклама. А и покрай кучето все ще я виждат, ще знаят кога пътува.
Все си мисля, че с времето ще се оправи комуникацията.

# 503
Късането на пъпната връв при порасналите вече деца е много болезнено... за майката. При децата напротив – порастват им крила.
Вече от родителите зависи дали ще ги оставят да отлетят, или ще им подрежат набързо крилата, та да си седят при тях завинаги и под контрол.
Знам, че е трудно да се примириш с мисълта, че детето ти вече е голямо и държи живота си в собствените си ръце, че вече не си такъв фактор, какъвто си бил преди, но... Това е животът.
А майката винаги ще се тревожи за децата си, колкото и големи да са станали вече, дори когато имат собствени деца, че и внуци. Важното е да не позволи тази тревога да съсипе живота им.

В това мнение е истината. Или оставаш детето да бъде възрастен човек, или го деформираш и имаш едно нездраво непълноценно дете. Много трудно ми звучи, но в крайна сметка, няма друг начин детето ти да е добре.
Но съм забелязала, че на по-контролиращите родители децата растат по-силни и по-независими, защото си извоюват свободата по един осъзнат начин. На мен нито на сестра ми никой не е смеел да ми се бърка, защото реакцията винаги е била агресивна от наша страна, а сме имали много грижовни и протектиращи родители. Е, бунтували сме се, не сме приемали тяхното мнение ни за професия, ни за мъже.
 При това, обичам майка си безкрайно, винаги сме имали много близка връзка. Тя винаги е бил грижовен и контролиращ родител и до ден днешен си дава акъл и се пробва да се бърка. Това го приемам съвсем ок, просто от мен си зависи, да поставям граници. Никога не бих спряла да общувам с майка си, защото ми се бърка. Просто не й позволявам да го прави.
Сега като майка на момчета, които от 2 годишни крещят '"Сам, сам, искам сам!', и аз не знам къде ще е оптимумът на грижите, но в крайна сметка и детето самото трябва да показва къде са границите му и да се еманципира от мен. Като ги гледам моите, няма да имат проблеми Simple Smile

# 504
  • София
А тя дали го осъзнава като протегната ръка или просто като нейно право?

Дъщерята не се терзае, майката се терзае. Дъщерята не търси съвети, майката се напъва да съветва.
Дъщерята е на 26. Голям човек, самостоятелна, вече живее на квартира. Ще се оправи и сама.

Пак казвам - майката трябва да реши кое ѝ е по-важно - да натрие носа на дъщеря си или да бъде до нея. Право, криво, ръка, крак - това е положението. Ако майка ѝ иска да е част от живота на дъщеря си - трябва да се адаптира с нейните нужди. Ако иска да е велика и да натрива нос - ще счупи всичко окончателно.

# 505
Е, добре де, но на тази възраст човек има с родителите си някакви приятелски равностойни отношения, а не задължително майката да обслужва дъщерята...Аз също не бих взела кучето на щерката, освен ако наистина не ми харесва да се грижа за кучето. Аз ппц обичам да гледам деца, кучета и това ме зарежда, тоест бих го правила с удоволствие, за свой собствен кеф. Но ако ме затруднява, хич не бих.

# 506
Дълбоко погрешно е според мен майката да се адаптира към нуждите на пълнолетната си дъщеря. Майката трябва да се наслаждава на собствения си живот така, както го разбира, без гледане на куче, без даване на пари. Самостоятелната (уж) дъщеря е в правото си да се оправя сама. И да си носи отговорността.

# 507
Ами тя го разбира наслаждаването на собствения живот като натискане за споделяне, ровене в живота на дъщерята, даване на непоискани пари и т.н. Не е ли ясно, че авторката има проблем, а не дъщерята? И стига с това куче, има къде да се остави куче и без родителите да го гледат, може и на почивкки да се взема, ако чак толкова няма кой. Освен това не разбрах авторката с удоволствие ли го гледа това куче или пак се вмъква в удобната роля на жертва - ох, аз гледам кучето, а тя, неблагодарницата, не споделя.
Самостоятелната дъщеря си е съвсем самостоятелна, просто майка ѝ кръжи около нея и не може да се отлепи.

# 508
  • Melmak
Сиско, (май така ти се чете ника, а не Куко?!) ако майката все пак иска да не направи пропаст, наистина не бива да я реже и за кучето.

Аз го казвам като човек с пропаст между мен и майка ми. Свикнала съм, че на нея не мога да разчитам за нищо, а дори нямам куче. Просто защото не сме близки, утре ако родя дете ще напъва да е баба, ама ще й припомня 2-3 случки от близкото минало.

Същото и с авторката, контролиращ човек, пъне се да е близка на 26 годишна жена. Дъщерята утре може да дойде и да каже “стягам сватба” или намерих си мъж и спонтанно сключихме брак в Рим, докато бяхме на дълъг уикенд там.
Това не е малко момиче. Няма нужда от съветване и отчети. Искала сутрин да си пишат добро утро…. Нямам думи..

# 509
  • София
Дълбоко погрешно е според мен майката да се адаптира към нуждите на пълнолетната си дъщеря. Майката трябва да се наслаждава на собствения си живот така, както го разбира, без гледане на куче, без даване на пари. Самостоятелната (уж) дъщеря е в правото си да се оправя сама. И да си носи отговорността.
На теория свят е така, но ние все пак сме от южните народи, виждате гърци, италианци и семействата им.
Сиско, (май така ти се чете ника, а не Куко?!) ако майката все пак иска да не направи пропаст, наистина не бива да я реже и за кучето.
Скрит текст:
Аз го казвам като човек с пропаст между мен и майка ми. Свикнала съм, че на нея не мога да разчитам за нищо, а дори нямам куче. Просто защото не сме близки, утре ако родя дете ще напъва да е баба, ама ще й припомня 2-3 случки от близкото минало.
Същото и с авторката, контролиращ човек, пъне се да е близка на 26 годишна жена. Дъщерята утре може да дойде и да каже “стягам сватба” или намерих си мъж и спонтанно сключихме брак в Рим, докато бяхме на дълъг уикенд там.
"Куку" съм, просто шрифтът подлъгва. Не зная защо окачествяваш като "пънене" стремежа за близост, след като ето Фивър - казва, че ходи тук-там с някои от дъщерите си. Други се чуват всекидневно със своите.
Някак не разбрах дали се е променила драстично или никога не е била такава? Може би авторката се влияе от други хора и техните отношения.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 16:26 от Cuckoo

Общи условия

Активация на акаунт