Как да научим дете да си прави сметката

• 10 302
  • 349
  •   1
Отговори
# 60
След като не работи, следва да се съобразява с отпуснатото от родителите, а не да иска още и да живее с убеждението, че те ще угодят на всяко желание.

Съгласна, но аз не забелязах в темата да се споменават такива неща.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 12:28 от Черна станция

# 61
  • София
Е, как. Преди уж си забравил картата и свършил парите. Сега настоявал да му пратят пари, че да ги обърне във валута за екскурзията. В предните теми също.

Ето един бърз цитат: "Проблемът е, че редовно звъни ден два предсрочно за пари. Преди 2 седмици отказахме. Пратихме го да си търси назаем, но мисля, че влизаме в друга схема -пари за материали за училище. Кога са материали, кога ще ни излъже.."
Имаше разни претенции за кола, такси и т.н.

# 62
Споко, докато детето навърши пълнолетие от 48 години има време да го научите. Иначе по принцип се прави малко по рано с джобните още от 1-4 ти клас

# 63
О, не съм чела стари теми, видях само първия пост, че си купил карта за плуване и не намерих нищо лошо в този еднократен непланиран разход.

За 2 месеца нищо не може да се изкара. Особено от студент или ученик. Но пък може да се подпомогне младият човек в някои негови "глезотии".

Е, както казах, светът е шарен - има две и двеста. Чисто теоретично, ако студентът работи два месеца като стажант в NVIDIA  или META например, ще си сложи в джоба пет цифрена сума в долари. От къв зор да си пренебрегва учението през семестъра за да продава в Макдоналдс?
https://mastergradschools.com/master-jobs/10-highest-paid-internships

# 64
  • София
И предишната тема беше идентична. Детето, не помня на 20 и колко, не може да работи, защото му пречи на ученето, а мама и тате постоянно изпращат още и още пари, и денонощно следят всяка разходка, всеки разход и изобщо се чудя защо не се преместят при него и да го отбиват по-късно.

# 65
  • Пловдив
Аааа, да, има и стара тема, само плуването да беше.

# 66
В началото на януари авторката е задала въпрос в две от темите за консултации с психолози - към Людмил Стефанов и към Надя Димитрова. Двамата са систематизирали много добре цялата ситуация и всичко, което може да бъде казано по въпроса. Тъжното за мен в тази ситуация е, че никой не е щастлив. Родителите са фрустрирани, разочаровани и с усещане за безсилие и проваленост, а младежът е свръхконтролиран и протектиран, и се държи като в разгара на пубертета  - мрънкане, тръшкане, лъжи и правене напук. Парите са най-малкият проблем тук, отношенията са сбъркани из основи - няма взаимно уважение и доверие, няма близост. Само изисквания и в двете посоки - пари срещу послушание. Не виждам как може да се излезе от този кръг.

# 67
  • София
ЧС, ако студентът работи на споменатите места, няма нужда да е студент.

# 68
  • София
Не виждам как може да се излезе от този кръг.
Младежът може да започне сам да си изкарва парите и да порасне. Родителите пак ще са обсебващи, едва ли ще се променят, но той може да скъса пъпната връв. Иначе пускането на толкова теми и въпроси към специалисти го приемам само като задаване на един и същи въпрос, докато някой не потвърди, че поведението на родителите е нормално, а детето трябва да слуша и така всички да са спокойни. Очевидно никой тук няма да каже подобно нещо и въпросите ще продължават.

# 69
  • София
Щом е започнал да лъже за пари, на тия години....лошо.

# 70
  • София
Щом е започнал да лъже за пари, на тия години....лошо.
Когато човек е обект на такъв мониторинг неизбежно започва да лъже, дори за да не откачи. Не го оправдавам, но и не знам как издържа тоя постоянен терор.

# 71
Не виждам как може да се излезе от този кръг.
Младежът може да започне сам да си изкарва парите и да порасне. Родителите пак ще са обсебващи, едва ли ще се променят, но той може да скъса пъпната връв.

Да, това е пътят. Но не всички успяват да го направят. Дано този млад мъж успее.

Скрит текст:
Наблюдавала съм нещо подобно в близкото си обкръжение. При опитите на мъжа да се еманципира, се започна с обвиненията колко е лош, неблагодарен, те какви жертви са правили за него, а той сега... Всички около него бяха лоши - приятелите му, приятелката му, всички искаха да го отделят от корените и любящите родители и да го поведат по лош път... Накрая, когато бащата започна да "вдига кръвно", а майката - захар, да му реват и припадат по телефона, той се предаде и се прибра. Сега е на 40+, живее с родителите си, няма приятелка, и движи семейния бизнес като черноработник. Като попитат бащата, защо не му прехвърли бизнеса и не се оттегли да си почива, той казва, че синът още не е готов... Много тъжна картинка.

# 72
ЧС, ако студентът работи на споменатите места, няма нужда да е студент.

E, това са стажантски програми все пак, именно за студенти, нали? За да работи там някой първо трябва да стане студент, после да се класира за стаж там и след това, ако го харесат, започва да работи там. Такава е процедурата за младите служители.

# 73
  • София
Да, наясно съм. Беше опит за шега.

# 74
  • В полите на Пирин планина
И други големи компании имат стажантски програми. Сещам се на прима виста за Лидл.

Общи условия

Активация на акаунт