Как да научим дете да си прави сметката

• 10 311
  • 349
  •   1
Отговори
# 270
Как 1500-2000, аз тука като чета всички вземат от 5 нагоре.

# 271
  • София
Родителите ще купят на тебе, ти на децата си и така. Не става  въпрос, когато има липса на родител, някой трайно болен в семейството и други такивa обстоятелства, но родители, баби и дядовци като си съберат спестяванията, да не могат да купят едно жилище, това говори много лошо за тях, особено в София с големите заплати, или не могат да си направят сметката или са наследствено некадърни.

Какви големи заплати? Много хора в София печелим по 1 500 - 2 000 лв. При цена на апартамент 200 000 евро как се спестява, за да си го купиш?
Средната заплата в София официално е 3400 лв, а  двустайни жилища има и по 40-50 000 евро в непрестижни райони. Ако ще си говорим коректно. Не е нужно всеки да живее в жилище за 200 000.

# 272
Боксониера може да си купиш, в много краен или смесен квартал за толкова пари или да си направиш незаконена ламаринена къща в гетото, ама нещо много ги бутат напоследък.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 23:48 от metal.vixen

# 273
Верно ли има двустаен за 40 000евро в София? Във Варна толкова струва един гараж.....

# 274
  • София
Верно ли има двустаен за 40 000евро в София? Във Варна толкова струва един гараж.....
Да, двустаен ковчег. Или гарсониера в Ботунец.

# 275
  • София
Ремонтиран панел за мен е рецепта за проблеми, хем го плащаш като за хубаво, хем хем не се знае откъде ще изскочи заека.
Аз родих първото си дете на квартира, не сме се скитали немили-недраги, имахме си съвсем нормални наемодатели, плащахме си им колкото когато трябва, чак толкова драматично не е.
Като стана на няколко месеца вече имахме достатъчно спестявания за самоучастие, купихме на зелено и като стана готово - ипотека. Други бяха цените тогава, но и заплатите ни бяха други, струва ми се съпоставимо като цена-доход.
Не си спестихме ремонта, и къмпинг емоции малко имаше в началото, но и това не е драма чак толкова, само още някоя забавна история. Не съм очаквала да дойда със сака и пантофите, та не е като да ме е изненадало.
Скоро гледах тристайни в мастодонтите в Банишора на по-ниска цена от цитираната, тази ми е космическа за панел.

# 276
  • София
Не са съпоставими. Направете съотношение през последните 20 години (2005-2025) от медианната заплата, а не, средната, разбира се, и цената на една двустайка в Красно Село, примерно. Да не е луксозен квартал, но не и от най- крайните. Ще си отговорите на някои въпроси.

# 277
Родителите ще купят на тебе, ти на децата си и така. Не става  въпрос, когато има липса на родител, някой трайно болен в семейството и други такивa обстоятелства, но родители, баби и дядовци като си съберат спестяванията, да не могат да купят едно жилище, това говори много лошо за тях, особено в София с големите заплати, или не могат да си направят сметката или са наследствено некадърни.

Какви големи заплати? Много хора в София печелим по 1 500 - 2 000 лв. При цена на апартамент 200 000 евро как се спестява, за да си го купиш?
Средната заплата в София официално е 3400 лв, а  двустайни жилища има и по 40-50 000 евро в непрестижни райони. Ако ще си говорим коректно. Не е нужно всеки да живее в жилище за 200 000.
Средната заплата няма никакво значение колко е. Това е сбор от всички заплати от най-ниската до най-високата, разделен на броя работещи. Това по никакъв начин не означава, че повечето хора взимат сума, равна на средна заплата. Високи заплати взимат хората в парламента, някои програмисти и други тесни специалисти и това вдига средната стойност. Ако беше толкова просто, и аз щях да взимам 3400 лв. Ама взимам 1500 твърдо, максимум 2000, ако изкарам бонус, както и останалите 600 човека в моята фирма. В конкурентна фирма още толкова хора и те същото печелят. В Лидл и Кауфланд, където работят много хора пак са по 2000. В по-малки магазини - още по-малко. Апартаменти по 40 000 няма в нито един квартал. Ако видите такава обява, моля да ми я пратите. При току-що направена справка в imot.bg най-евтиното е 60 000. 33 квадрата (едностаен) в Малинова долина, новостроящ се блок. Което означава, че ще трябват и още пари за довършителни дейности, нали. Доста далеч от двустаен за 40 000. Та нека не ни обяснявате на нас, софиянците колко много пари взимаме и как лесно можем да си купуваме апартаменти.

# 278
  • София
Точно така. Средната заплата няма никакво даващо информация решение. Стига сте я давали за пример.
Медианната заплата за София е около 2000. Демек тази, която масово се взима. Не събирайте тази на програмистите с тази на касиерките.

# 279
  • Down south
Много се впечатлих от 40-50К за двустаен апартамент, две стаи, не две спални, нали?
На Красноярск село има спирка на метрото. Спирките и близостта до тях вдигат неимоверно цените.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 02:00 от Daylily

# 280
  • Пловдив
Медианата заплата е със сигурност по-ниска от средната, но няма начин да е 40 на сто по-ниска. Има ли официални данни, или това за 2000 лв. е предположение?

# 281
Много се впечатлих от 40-50К за двустаен апартамент, две стаи, не две спални, нали?
На Красноярск село има спирка на метрото. Спирките и близостта до тях вдигат неимоверно цените.

Спалня и дневна (с кухненска част), 50-60 кв., понякога 70.
За цената вече не знам.
Иначе Красно село е скъп квартал.

# 282
  • София
Красно село е скъп, елитен квартал. В северните квартали цените са различни. Инфото за двустаен за 50 000 е от имот.бг https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=14&

Не настоявам никой да си купува нищо, просто коригирам невярна информация. Да се живее в елитен квартал е скъпо, да се работи каквото ни се иска понякога също. Питайте колко взима редова домашна помощница на час. Например. Или шофьор в ГТ, майстори и тн. Ако някой иска да работи в офис на банка или на държавна служба за 1500 си е негов избор. Добре платена работа има в София повече, отколкото хора да я работят.

# 283
Красно село е скъп, елитен квартал. В северните квартали цените са различни. Инфото за двустаен за 50 000 е от имот.бг https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=14&

Не настоявам никой да си купува нищо, просто коригирам невярна информация. Да се живее в елитен квартал е скъпо, да се работи каквото ни се иска понякога също. Питайте колко взима редова домашна помощница на час. Например. Или шофьор в ГТ, майстори и тн. Ако някой иска да работи в офис на банка или на държавна служба за 1500 си е негов избор. Добре платена работа има в София повече, отколкото хора да я работят.

Натиснах Княжево, защото според мен е приятен квартал, а даваше прилични цени от 36К евро за едностаен, обаче наличен беше само едностаен за 119К. Мисля, че с повечето дадени цени е така. Освен ако не искат да живеят в Ботунец.

За домашна помощница не всеки става, пък и не знам защо хората си представят, че домашна помощница може да работи 8 часа дневно. Остави, че надали ще намери толкова клиенти, ама евфемистичното "домашна помощница на час" означава, че трябва за 1-2 часа, което не включва разходите на време и пари за отиване и връщане до обекта, да изчистиш максимално интензивно и след това имаш нужда от реанимация, не можеш да продължиш  на следващия обект, освен ако не ти е на 2 часа път разстояние, през което време да си починеш. И за това се заплащат 1-2 часа работа на час.

# 284
  • София
Зона Б 18, Люлин 1, има средна цена 70 К за двустаен. Това не Ботунец, нормални квартали са. Пак казвам, не настоявам някой нещо да си купува или нещо конкретно да работи. Говорим принципно, защото се каза, че хората работят за 1500 лв и един апартамент е 200 000, което не е вярно. Има заплати от 1500, има и апартаменти от 200К, но средното, масовото не е това.

Общи условия

Активация на акаунт