Онлайн подкрепа от психолог - на вашите въпроси отговаря Яна Кирова

• 14 294
  • 130
  •   1
Отговори
  • www.bg-mamma.com
"По призвание съм изследовател на човешката душа – едно безкрайно пътуване навътре към себе си", споделя Яна Кирова.

Яна е психолог хипнотерапевт с над 15 години опит в частната си практика.

"Вярвам, че ние сме просто един от аспектите на нашата душа. Вярвам също, че наследяваме не само генетичната си памет, но и психо-емоционалната си памет. Нищо преживяно не се губи и като такова, струва ми се важно как осмисляме преживяното, как осмисляме съществуването си. Вярвам, че всяко препятствие, пред което се изправяме, е просто поредното стъпало и възможност за нашето израстване."

Яна Кирова е преминала обучения по регресивна хипноза, EMDR терапия, хипнотерапия, индивидуална и групова психотерапия "Бернхард Ахтерберг" и други. Има богат личен опит в областта на психоаналитичната терапия и когнитивно-поведенческата терапия. Вижте още на: https://yanakirova.bg/

Яна е на разположение в тази тема, за да ви помогне с предизвикателства като:

• Житейски, възрастови, емоционални кризи
• Депресивни и тревожни състояния
• Проблеми със самооценката
• Зависимости
• Проблеми във взаимоотношенията
• Страхове
• Бърнаут
• Емоционално-зависими отношения

Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.

#СпециалиститеГоворят #психолог #консултации

Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 13:02 от Пeтя

# 1
Здравейте, Яна
Има ли начин да се свържа с Вас относно моя проблем на лично съобщение?

Благодаря,

# 2
Деанксит ще помогне ли за нервен стомах

# 3
  • Sofia
Здравейте. Бих искала съвет относно моята свекърва. Мрази ме без нищо да съм и направила, дори съм я съжалявала заради развода, през който тя премина. За нея така и не станах достойна за сина й, а сме женени от доста години. Сега по празниците сме в дома й, но показва явна ненавист към мен, а сме с малко бебе. Никакво уважение няма към мен, не я интересува че сме там и се държи все едно сме натрапници. Не сме ходили в дома й от две години, а та живя при нас половин година. Не зная това нейно държание дали е характер или е знак за някакъв психически проблем.

# 4
Здравейте, Яна
Има ли начин да се свържа с Вас относно моя проблем на лично съобщение?

Благодаря,
Здравейте, бихте могли да се свържете с мен на телефон 0878832150 или на ykirova@abv.bg

# 5
Деанксит ще помогне ли за нервен стомах
Здравейте, мисля, че по-полезно за Вас ще бъде да се открие причината за нервния стомах. Изглежда на стомаха Ви му се налага да "преглъща" неща, които не иска. Относно деанксита конкретно - да, би помогнал да тушира симптома, но не и причината.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:45 от Рaдост

# 6
Здравейте. Бих искала съвет относно моята свекърва. Мрази ме без нищо да съм и направила, дори съм я съжалявала заради развода, през който тя премина. За нея така и не станах достойна за сина й, а сме женени от доста години. Сега по празниците сме в дома й, но показва явна ненавист към мен, а сме с малко бебе. Никакво уважение няма към мен, не я интересува че сме там и се държи все едно сме натрапници. Не сме ходили в дома й от две години, а та живя при нас половин година. Не зная това нейно държание дали е характер или е знак за някакъв психически проблем.
Здравейте, разбирам, че отношенията със свекърва Ви не са добри от години, т.е. вече има установена динамика между Вас и за да бъде подобрена, е нужна воля и от двете страни. От информацията, която давате, най-вероятно причините за това са по-скоро лични и  не кореспондират директно с Вас. Така или иначе бихте могли да опитате да потърсите диалог с нея, в случай че вече не сте го направили. Ако това не работи, е най-добре да поддържате здравословна дистанция с нужното уважение - тя е майка на съпруга Ви и да не реагирате на провокативно поведение от нейна страна. Когато не реагираме на нездравословното поведение на някой, с времето то отпада, тъй като не води до провокираната реакция. Фокусирайте се върху Вашето семейство и не позволявайте, доколкото Ви е възможно, външна намеса и конфликти.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:46 от Рaдост

# 7
Здравейте!
Изведнъж ме хвана страх от раждането, не съм раждала, не знам какво е ,но в главата си го представям многоо страшно и че много боли, а аз не мога да търпя на болка, не мога дори да спя както трябва,  нищо не ме разсейва,нищо не ме радва,сякаш не живея,каквото и да правя където и да отида това си ми е в главата, не ми се говори с никой , нищо не ми се прави, не ми се излиза, ако изляза е насила и пак съм същата,  знам че много жени са минали през това, не съм само аз,опитвам се да не го мисля, но сякаш е запечатано в главата ми и не става.
Колкото и да ми казват че има упойки пак не се успокоявам .
Мисля че съм в депресия,моля за помощ.

# 8
Здравейте,
За съжаление не става ясно от запитването Ви дали сте бременна. Напълно нормално е да изпитвате страх и притеснения относно раждането. Това е страх от неизвестното. Той може да е породен от чужди разкази за трудно раждане от някой близък, от повишена тревожност, преживян акт на насилие, преживян аборт, промяна в хормонален баланс и други причини. Удачно е да обсъдите въпроса с Вашия гинеколог, за да получите адекватна информация и разбиране по въпроса. Има групи за подкрепа на бременни жени със страх от раждане, индивидуална консултация с психолог,с който да обсъдите страха си също ще Ви бъде от голяма полза. Психолог, владеещ хипнотетапия и EMDR терапия може да Ви помогне да преодолеете Вашия страх. Има начин, помислете и потърсете компетентна помощ, не потъвайте в страха си. Раждането е вълнуващ акт и когато сте добре подготвена за това, страхът Ви ще бъде преодолян!

Цитат
Здравейте!
Изведнъж ме хвана страх от раждането, не съм раждала, не знам какво е ,но в главата си го представям многоо страшно и че много боли, а аз не мога да търпя на болка, не мога дори да спя както трябва,  нищо не ме разсейва,нищо не ме радва,сякаш не живея,каквото и да правя където и да отида това си ми е в главата, не ми се говори с никой , нищо не ми се прави, не ми се излиза, ако изляза е насила и пак съм същата,  знам че много жени са минали през това, не съм само аз,опитвам се да не го мисля, но сякаш е запечатано в главата ми и не става.
Колкото и да ми казват че има упойки пак не се успокоявам .
Мисля че съм в депресия,моля за помощ.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 10:58 от Рaдост

# 9
Здравейте!
До 28-годишна възраст имах много сериозни проблеми (семейни, психологически, финансови), бях в депресия и се хранех "емоционално". Вероятно поради "добри гени", нямах наднормено тегло, но водех и сравнително заседнал живот и нямах никакъв тонус и енергия. На 28г. животът ми се подобри и спонтанно вече нямах нужда да се утешавам с храна. В същото време започнах да посещавам 2 пъти седмично фитнес след работа, но само и единствено за разтоварване, без никакви програми, цели и пр. След няколко месеца чувствах живот в себе си както никога преди (чисто физически, нещата в живота ми все още не бяха розови).
Но за съжаление няма и година по-късно, ми поставиха диагноза хипоталамична аменорея, макар да не бях направила нищо, за да стигна до такова нещо. Тогава се върнах към предишния си начин на живот. Това даде резултат - вече имам едно дете (бебе), искам обаче да имам 2 и ще трябва да продължа така, а физическата активност е нещо, което искам толкова много (тялото ми го иска). Хора, които не знаят колко леки и малко упражнения и активности съм правила (вкл. лекари), ми казват просто по-малко, но то няма накъде по-малко. Освен това усетя ли пак онзи Живот в себе си... няма да се задоволя с толкова малко...  
Проблемът: Така и не можах да се примиря с тази диагноза, с години обикалях различни специалисти с надежда да се докаже друго. Чувствам се различна заради нея, а и аз по принцип винаги съм била голям радетел на здравословния живот и в момента, в който бях готова да си го позволя...
Разстройвам се, когато се заговори на тази тема и чувам други жени какво правят, а не получават репродуктивни проблеми следствие на това. И като цяло се разстройвам, не мога да го приема, чувствам се различна, а също и трябва да живея живот, който е против разбиранията и усещанията ми. Понякога сънувам сънища от типа на тичане и тичане без угризения (и една свобода усещам), след като диагнозата е била отхвърлена.

# 10
Здравейте, след няколко стресови ситуации (операция на баща ми и психически тормоз от страна на партньора, постоянно обвиняване от негова страна, все нещо не съм направила като хората, въпреки че много се старая) отключих хипохондрия придружена с онкофобия. Постоянно си мисля, че ще умра скоро и че ми има нещо сериозно. Намирам си болки, отивам на лекар и след това установявам че не ме боли това нещо (след преглед при лекаря). Какво мога да направя?

# 11
Здравейте, след няколко стресови ситуации (операция на баща ми и психически тормоз от страна на партньора, постоянно обвиняване от негова страна, все нещо не съм направила като хората, въпреки че много се старая) отключих хипохондрия придружена с онкофобия. Постоянно си мисля, че ще умра скоро и че ми има нещо сериозно. Намирам си болки, отивам на лекар и след това установявам че не ме боли това нещо (след преглед при лекаря). Какво мога да направя?

Здравейте,
Струва ми се, че психическият тормоз от страна на партньора Ви не е просто "стресова ситуация". Едно нещо мога да кажа категорично - никой няма право да упражнява какъвто и да е тормоз върху Вас! Този тормоз се манифестира в тялото, така наречената психосоматика - физическа симптоматика, породена от проблем на психично ниво. Най-горещо Ви препоръчвам да се обърнете към терапевт, за се справите с проблемите, които имате. С него ще разберете не само как да си помогнете, но и защо Ви се случват тези неща. Обърнете си внимание! Има начин!

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 10:59 от Рaдост

# 12
Здравейте!
Скрит текст:
До 28-годишна възраст имах много сериозни проблеми (семейни, психологически, финансови), бях в депресия и се хранех "емоционално". Вероятно поради "добри гени", нямах наднормено тегло, но водех и сравнително заседнал живот и нямах никакъв тонус и енергия. На 28г. животът ми се подобри и спонтанно вече нямах нужда да се утешавам с храна. В същото време започнах да посещавам 2 пъти седмично фитнес след работа, но само и единствено за разтоварване, без никакви програми, цели и пр. След няколко месеца чувствах живот в себе си както никога преди (чисто физически, нещата в живота ми все още не бяха розови).
Но за съжаление няма и година по-късно, ми поставиха диагноза хипоталамична аменорея, макар да не бях направила нищо, за да стигна до такова нещо. Тогава се върнах към предишния си начин на живот. Това даде резултат - вече имам едно дете (бебе), искам обаче да имам 2 и ще трябва да продължа така, а физическата активност е нещо, което искам толкова много (тялото ми го иска). Хора, които не знаят колко леки и малко упражнения и активности съм правила (вкл. лекари), ми казват просто по-малко, но то няма накъде по-малко. Освен това усетя ли пак онзи Живот в себе си... няма да се задоволя с толкова малко...  
Проблемът: Така и не можах да се примиря с тази диагноза, с години обикалях различни специалисти с надежда да се докаже друго. Чувствам се различна заради нея, а и аз по принцип винаги съм била голям радетел на здравословния живот и в момента, в който бях готова да си го позволя...
Разстройвам се, когато се заговори на тази тема и чувам други жени какво правят, а не получават репродуктивни проблеми следствие на това. И като цяло се разстройвам, не мога да го приема, чувствам се различна, а също и трябва да живея живот, който е против разбиранията и усещанията ми. Понякога сънувам сънища от типа на тичане и тичане без угризения (и една свобода усещам), след като диагнозата е била отхвърлена.

Здравейте,
Разбирам болката и тъгата Ви и Ви съчувствам. Изглежда Вашите семейни, психологически, финансови проблеми и така нареченото емоционално хранене са дали отражение за тази диагноза. Нейният причинител не е напълно установен, но се предполага, че стресови фактори, хранителни разстройства и прекомерната физическа активност са едни от най-честите причини. Добре е да знаете, че фиксирането върху проблема само го прави по-труден. Бих опитала на Ваше място да сменя фокуса върху нещата, които съм успяла да преборя и постигнала, а това ще промени нагласата Ви и няма да се вглеждате само в негативното. Ще виждате него, без да го преувеличавате, ще виждате и положителното, без да го омаловажавате. Справили сте се с емоционалното хранене и сте станали майка, неща, за които само сте мечтали преди това, нали? Силно Ви препоръчвам масаж - когато се отпусне тялото, психиката го последва, освен това стимулира отделянето на ендорфини. Потърсете групи за подкрепа и други методи за релаксация, психотерапия. Толкова много неща Ви предстоят в живота, нищо не е окончателно!

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 11:01 от Рaдост

# 13
Много благодаря за отговора! На моменти имам чувството, че нещо ми е заседнало в гърлото и не мога да дишам. Получавах и паник атаки, но слава Богу не съм от 6 месеца.

# 14
И аз благодаря за отговора! Като цяло не ми е върху това фокуса, не сравнявам живота си, когато се чувствах добре физически със сега, сега определено имам по-важни неща, дори и от здравето. Към емоционалното хранене за съжаление се върнах, тъй като загубих мотивация, когато точно тази положителна промяна в начина на живот доведе до това. Приела съм, че аз просто трябва да изчакам с това, което по принцип човек може да направи, когато реши, но заговори ли се на тази тема (например сега от други майки за оправяне на фигурата), се разстройвам...

Общи условия

Активация на акаунт