Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №33

• 44 697
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
Изследванията на 1 място, енокр. ще даде доста по ЗК.

# 61
Така е и човек който не го е изпитал не може да го разбере.Не мисля,че с билкови добавки ще можеш да си помогнеш.

# 62
  • Б
Аз пък пуснах едни изследвания на chat gpt да видя какво ще каже. Написа че стойност от 3,3 на ТСН хормон е висока , въпреки че е в норма.
И трябва стойността  по - малка.  И за други кръвни показатели не само хормони  така . Иначе за лекарите  няма нужда да се гонят оптимални стойности

# 63
Многократно е разисквано,че границите посочвни като гранични от лабораториите не са оптимални.Чак chat gpt  ли трябва да потвърди.

# 64
Въпросът е, че е много неприятно моментно състояние и се появява без предварителни симптоми. Няма пряка връзка със стреса през деня. По принцип може да се случи и уикенда. Изведнъж се събуждам през нощта към 1-2 часа и усещам, че не мога да си поема въздух, все едно нещо е заседнало в носа и гърлото, а психически имам усещането, че съм заклещена в тръба с главата надолу и не мога да мръдна.
Предстои да правя кръвни изследвания и хормони, но не точно сега.

Разбирам Ви чудесно. Имала съм ПА и така се завърнах във форума. Опитвам се да намекна, че не сте за билки и трябва по-бързичко да отхвърлите всякакви непсихически причини, които могат да водят до тези усещания. Заповядайте в друга тема, където ще получите съвет от хора с подобни проблеми https://www.bg-mamma.com/?topic=1731420.735. Имайте предвид, че колкото по-рано предприемете мерки, толкова по-добре. Тези състояния се задълбочават и не минават сами. Особено пък сега.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 18:43 от tridigi

# 65
Не знам какво си представяте, четейки във форуми относно "оптималните" стойности. Субклиничният хипотиреоидизъм е често срещано състояние, което трябва да се следи, но може никога да не влезе в клинична фаза и да се нуждае от хормонозаместителна терапия (или да отнеме десетилетия).
Често при него приемът на хормон има по-голям риск да извади очи, вместо да изпише вежди (т.е. да доведе до тиреотоксикоза), защото трудно се дозира, особено когато се касае до автоимунитет. Едно е временна терапия с цел сваляне на ТСХ за забременяване, друго - доживотна.
Твърде свободно се говори за употреба на хормони от хора без особени познания, и за полови също. Добре е, че поне левотироксин засега не се продава без рецепта.
Физиологично нивата на ТСХ се покачват с възрастта. Над 65 г. определен процент от здравите (с нормално секретираща жлеза) жени имат ТСХ > 4-5.
Включително е дискусионна тема дали и кога трябва да се суплементира с хормон при ТСХ < 10 (над тази стойност е прието, че ползите са несъмнени). Разбира се, вземат се под значение и други здравни фактори като ИР, хиперлипидемия и т.н.

Наука по въпроса https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2664572/

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 18:54 от Параход

# 66
Да, при мен лекалката не счита, че трябва да взимам хормон при Т4 малко под нормата. Изписва само Сарита. Каза, че зимата при много хора този хормон леко падал 🤔. ТСХ е под 2, Т3 също в норма.

# 67
  • Б
Досега лекар при преглед не ми е казвал нищо.за оптимални стойности нито за проследяване и обръщане на внимание за нещо. Добавки специално за предменопаузата  не вземам .   За Т4 пък хормон на щерката при изследване излезе по - нисък и лекарката и казала че е грешка на лабораторията, щом другите  хормони  били в норма. И на мен се случвало да ми кажат че даден резултат е грешка и да не обръщам внимание .

# 68
При мен не е грешка, повторих го през 2-3 месеца, първия път беше на долна граница, втория вече леко под нея.

# 69
  • Бургас
mimi, и аз съм като теб, към долните граници и също ми казаха, че е ОК, това Сарита добавка ли е, чудя се дали да го пробвам, преди наесен да направя нови изследвания

# 70
mimi, и аз съм като теб, към долните граници и също ми казаха, че е ОК, това Сарита добавка ли е, чудя се дали да го пробвам, преди наесен да направя нови изследвания
Да, добавка е. В сряда съм на контролен да видя има ли подобрение!

# 71
Момичета, има си хубава тема за ЩЖ. Стти до долна и под долна граница - не са хубави. Трябва да са в горната 1/3 от реф.стти. Ако стоите така, не се чудете от къде ви идват всички оплаквания. Докато тсх се качи и док. реагират ще сте съсипани от оплаквания. Тя науката нека си пише, каквото ще, много често е далеч от практиката и реалния живот.

# 72
Мен ми е интересно тези, които смятат, че науката е "далеч от практиката и от реалния живот", с баене и молитви ли се лекуват, или със синтетично произведен хормон във фармацевтичен завод, и лекар ли им го изписва все пак, или ирисодиагностик някой? Grinning

Наистина, добре е информацията да я има черно на бяло, а оттам нататък всеки сам взема решение на какво, на кого да се довери.

# 73
  • Б
Защо само за хормони - щитовидни? Ами желязото, феритина  които също са важни ?  Аз феритин повече от 15 не мога да кача , въпреки приема на желязо. Но си имам и друг неща, които пречат да се натрупа.  А доктор не е търсил причината за спадането на нивата на желязото  и другите показатели за анемия.   При какви стойности и колко трябва да паднат, че да се сетят и  запонат  да търсят причина?  Не всичко е заради предменопаузата.

# 74
Всичко е важно, но всеки доктор си гледа от своята камбанария, т.е. на парче, а не организма, като едно цяло. И повечето от нас сме принудени да четем отук оттам и да навързваме нещата. Помогни си сам, за да ти помогне и ......

Общи условия

Активация на акаунт