Бързи онлайн консултации с акушер-гинеколог: Попитайте д-р Рафет Хафузов

• 16 143
  • 234
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, д-р Хафузов!
Може ли коментар на тази микробиология:

Благодаря предварително!

# 211
Здравейте ! На 33г съм и с  Хашимото. Преди 3 г си поставих гръдни импланти. Възможно ли е те да влошават Хашимотото и да имам трудности със забременяването? ТСХ е 2. Пия еутирокс 50 мкг.  Напоследък забелязвам известно намаляване на менструацията- сякаш е с 1 ден по- къса. Възможно ли е да настъпва ранна менопауза на тези години ?

# 212
Здравейте д-р Хафузов. По принцип имам доста редовен цикъл 28-29 дни. Като последният ми цикъл започна на 01.08 и сега трябваше да ми дойде на 29.08. Днес вече сме 04.09 и няма МЦ. Миналия месец точно по времето когато трябваше да съм в овулация имах доста стрес, който продължава и до днес. Случвало ми се е да закъснее с 2/3 дни, но с толкова колкото сега, никога. Имам си стандартните симптоми, които имам преди цикъл ( подути и болезнени гърди, пъпки по лицето, изнервено ми е ), но странното е, че симптомите се появиха 2 дни, след като вече трябваше да ми е дошло. Вчера сутринта направих тест, отрицателен, а и вероятността за бременност е под 1%. Нямам поликистоза, нито проблеми с щитовидната жлеза. Можете ли да ми кажете дали това е нормално при горепосочените причини или да се притеснявам?

# 213
Здравейте, доктор Хафъзов!
В постменопауза съм. На 48 г.
В резултата от цитонамазката ме притесни редът НЕТУМОРНИ ПРОМЕНИ: СКВАМОЗНА МЕТАПЛАЗИЯ. Какво означава? Страшно ли е?
Иначе групата е втора, няма други изменения.

Здравейте!

„Нетуморни промени: сквамозна метаплазия“ означава, че в шийката на матката са настъпили доброкачествени (неракови) промени в епитела – тоест, това не е опасно и не е предраково състояние. Това не е нищо тревожно. Продължавайте с редовните профилактични прегледи.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 12:59 от Рaдост

# 214
Здравейте,доктор Хафузов.Имам интрамурална миома 10 см.На 48 год. съм.Имам редовен цикъл и нямам оплаквания свързани с миомата освен леко чувство на натиск върху пикочния мехур.Според мнения на 2 гинеколози трябва да направя операция с отстраняване на матка и яйчници,предвид възрастта ми.Според вас има ли вариант за отстраняване само на миомата и какво мислите в случая за емболизация и дали може да се приложи при мен?

Здравейте!

Технически извършването на консервативна миомектомия е възможна. Приема се, че след менопауза миомите спират да нарастват, но не изчезват напълно. 10 см миома е голям размер и разбирам, че вече започва да показва клинична картина при Вас. Емболизацията е свързана с множество усложнения и не бих я препоръчал.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 13:00 от Рaдост

# 215
Здравейте, нормално ли е 4-ти месец тестовете за овулация да са отрицателни през целия период от края на цикъл до началото на следващия? Изменя се наситеността на чертата, но никога не е положителна. Самата черта е наполовина наситена, наполовина много бледа в "пика" си. За какъв евентуален проблем може да става въпрос?

Здравейте!

С тест лентите не може правилно да се проследява овулацията. Редно е това да се случва при репродуктивен специалист.

# 216
Скрит текст:
Д-р Хафузов, здравейте!
На 45 години съм, раждала съм три пъти, цикъла ми е редовен, но обилен от както се помня. Всяка година посещавам гинеколог,  прави ми обстоен преглед и ми взема цитонамазка. Нямала съм сериозни оплаквания, но този път резултатите малко ме притесниха, въпреки, че моята гинеколожка казва, че няма нищо тревожно.

Докторката ми изписа Колпофикс апликация 10дни след цикъл, два месеца.
Бихте ли споделили мнение, относно написаното в допълнителното описание.
Благодаря Ви, че отделяте от личното си време, за да ни дадете наставления!
Бъдете здрав! 🙂

Здравейте!

Резултатът действително не е притеснителен към момента. Това е нормален, често срещан процес при жени. При  него жлезистият епител (нормално покриващ вътрешната част на шийката) се заменя с плосък (сквамозен) епител. Това може да стане в резултат на хормонални промени, възпаление или като част от естественото стареене на тъканите.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 13:00 от Рaдост

# 217
Здравейте!
Бременна съм в 5+4г.с. От около 10 години страдам от мигрена, а откакто съм бременна, главоболията зачестиха - в момента вече пети ден имам силно главоболие и се притеснявам да взимам каквито и да е лекарства. Бременността протича без усложнения.
Моят АГ ми ме посъветва да се консултирам с невролог, но час имам чак след две седмици.
Преди бременността при пристъпи приемах Релпакс (елетриптан) 40 мг, но сега ми позволиха само парацетамол, който изобщо не ми помага.
Имате ли някакви препоръки какво мога да направя/приема в това положение? Благодаря предварително!

Здравейте!

Задължително направете консултация с невролог. По принцип след първия триместър симптомите на мигрената се успокояват. В момента тези чести пристъпи се дължат на хормонални промени и най-вече на повишените нива на естрогените. Бих препоръчал прием на магнезий, добра хидратация, една чашка кафе.

# 218
Скрит текст:
Здравейте, д-р Хафузов!
Може ли коментар на тази микробиология:

Благодаря предварително!

Здравейте!

Резултатът е добър.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 13:01 от Рaдост

# 219
Здравейте ! На 33г съм и с  Хашимото. Преди 3 г си поставих гръдни импланти. Възможно ли е те да влошават Хашимотото и да имам трудности със забременяването? ТСХ е 2. Пия еутирокс 50 мкг.  Напоследък забелязвам известно намаляване на менструацията- сякаш е с 1 ден по- къса. Възможно ли е да настъпва ранна менопауза на тези години ?

Здравейте!

Редно е да посетите специалист, за да се направят обстойни изследвания.

# 220
Здравейте, Доктор Хафузов.
На 26 години съм и съм бременна в 8ма гс. Първа спонтанна бременност ми е, нямам история свързана с аборти. Края на 7ма седмица започнах да имам кафеникаво зацапване, което продължава вече почти седмица. Около три-четири пъти ми зацапа и червена кръв, доста се уплаших и отидох на преглед. Не се видя отлепяне или хематом или друг проблем. Казаха ми, че е нормално и че във втория триместър минава. Това беше преди 3 дни. Видя се ембрион със сърдечна дейност 179 удара/мин, CRL 14.4 който отговаря на 7+5 г.с (деня на прегледа съм била в 8+2 гс) - тоест върви три деня назад, като на първия ми ултразвук в 6та гс отново си вървеше около два дена назад (предполагам късна имплантация). Това което силно ме притесни и което доктора видя, но не отбеляза като притеснително .. може би за мое спокойствие е, че плодния сак се измери 19мм  и отговаря на 6+3 гс. Тоест върви почти две седмици назад. Силно съм притеснена, казаха ми следващ ултразвук след две седмици. Какви са шансовете тази бременност да просъществува, защото от това което чета шансът от аборт е огромен. Има ли как плодния сак да навакса спрямо ембриона? Зацапването доста понамаля, но още го има леко при избърсване. Имам и леки предменструални крампи, които вечер се позасилват, но не е в никакъв случай остра болка. Благодаря ви предварително Simple Smile

# 221
Здравейте мисля да започна да пия противозачатачни хапчета.До скоро бях със спирала.На 47г. съм и пуша.Въпрасът ми е тъй като навсякъде пише,че се почива 7 дни,а на мен ми върви 5 колко дни да не пия хапчетата

# 222
Здравейте! Мъжът ми се вживя малко повече в любовната игра и сега съм с раничка от зъбче в интимната област. С какво мога да третирам за по-бързо заздравяване лигавицата в тази област. Усещам дискомфорт от време на време като сърбеж, щипане и леко прокървяване. Благодаря!

# 223
Здравейте, кой пренатален тест се препоръчва за надежден и не излишен. И съответно кой пакет.
На 29 г съм, мъжа ми на 33г.
Вече съм в 13 г. с, нали не е късно, примерно да се направи в 14? Благодаря

# 224
Здравейте д-р Рафет Хафузов има ли или няма

Общи условия

Активация на акаунт