Четвъртокласници 2024-2025 - II тема

• 22 674
  • 637
  •   2
Отговори
# 600
  • София
Добре е все пак да се има предвид, че не всяко дете може да се справя безупречно. По-голямата част всъщност не могат и това е напълно нормално. На един възрастен да му кажат да учи по 8 предмета и да се справя безупречно, ще закъса след няколко дни.
Всеки има различна нервна система, интелектуални способности, интереси, капацитет.
Не само децата, а и техните родители. И времево, и финансово.
Аз работя, учех последните няколко години-три пъти седмично по 3 часа лекции, останалото време решавам задачи...Мъжът ми и той работи много, за да може да печели много и да плаща за частните уроци на детето в началото училище, защото не получава никаква подкрепа в училище. И логопеда, и спорта.
След 2 месеца напускам работа и започвам да уча отново-медицинска професия. Мъжът ми ще продължава да работи много, за да може да ни гледа-да плаща новото училище на детето, което за жалост не успява да е безупречно, защото така си е родено, да ме отглежда и мен, да отглежда и малкото дете, което вечно е пропуснато горкото, покрай драмите на другите от нас...и някак се справя, но не е родено със способности по математика-от сега му личи.
Та нито имам време да помагам-разчитам, че като детето ми е принудено да е целодневна форма(защото само това е училището, което ни е по район и няма друг вариант), ще бъде подкрепено там от големите специалисти и няма да се налагам да отделям часове вкъщи. Защото после ще трябва да седя до 3-4 сутринта да уча аз самата...Нито мога да отделям още повече финанси да плащам за уроци, заради способностите на големите специалисти в невероятното училище на най-великия директор.  Мъжът ми няма време, защото трябва да изкарва пари за помагала, за уроци, за логопед, за частния учител, за екскурзийките, за униформите по няколко стотин лева...защото тук е Изток и няма как децата ни да учат базово, като децата от Люлин(както най-великият директор казва, цитат е това). Надява се някак да намерим още приход, за да успеем да махнем и малкото дете от тоа училище. Или просто да се изнесем от тук, когато завърша.

# 601
За дете, което не се справя блестящо и има нужда от базови знания и подкрепа за тях такива амбициозни училища не са подходящи, нито целодневната безумна организация. Всъщност базата именно е важна за всички, няма как да се надгражда, ако тя не е усвоена. Нямате ли вариант да се преместите децата в по-малко и не толкова елитно общинско училище? По-спокойна обстановка и наблягане именно на базовия материал не е ли по-добрият вариант?

# 602
Да побутна темата, вашите деца учат ли "Хайдути" през лятната ваканция.
Казват, че ако го оставим за учебно време няма да се справят, много е трудно и голямо.
Моето дете още не го е започвало и се чудя дали въобще сега да го учим.......огромно си е....

# 603
Моите ги накарах - да.
Дълго е все пак.

# 604
Нямам спомен до сега да е учил стихотворение наизуст, ако е имало или не е имал задължително или е било 1-2 пъти. Не знам учителката им по БЕЛ дали ще им го иска наизуст, при каката две учителки имаха, задължително стихотворение не и имало, поне доколкото знам, съответно не е учила. Или са я подминавали при изпитване и затова. Тя не коментираше какво точно се случва. Няма начин и задължителната литература да прочете, скарани сме с четенето заради дислексията. Иначе чете гладко, но допуска грешки и става безсмислица, съответно трудно върви и не разбира много от прочетеното. От време на време чете по някоя книга от серията за Дръндьото. Като цяло, книгите сега се издават с дребен шрифт и малко междуредие, а за деца с дислексия над 7-8 години почти нищо подходящо няма.
"Хайдути" го учих една вечер на газена лампа, че имаше режим на тока тогава. Но аз обичах да уча стихотворения наизуст и ги учех с лекота.

# 605
  • София
То книга не иска да хване, какво остава да учи през лятото.
Няма да ми се получи сега и затова и не я карам моята. Когато я натиснат в училище, тогава.

# 606
Току-що баща му го наказа да не чете книга днес Grinning Достатъчно красноречиво. Но нямам намерение да го карам да учи "Хайдути" наизуст. Купихме униформите за новото училище, остана раницата. Започват учебната година на 2 септември.

# 607
Моят няма проблеми с наизуставянето. Но с четенето с разбиране виждаме зор, което за мен е реалният проблем.

# 608
  • София
Той учи на изуст, но държи да е с мен. Не го ли учи с мен, реве, не знае как Smile
Абсурд да научи това стихотворение, аз самата не съм го учила наизуст.
Съмнявам се в новото училище да ги накарат баш за него, но знам ли...
Ще го принтирам поне да го прочете, ако иска някоя част да пробва.
Иначе и на него му куца четене с разбиране, съставяне на плавен текст. Да си потърси сам информация за нещо, да го прочете, да извади важни части и по тях да направи доклад/съчинение. Хич го няма. А според мен това е много, много по-важно от ученето наизуст...ама нали си я знаем нашата образователна система.
То и при него е заради проблемите с дисграфията, затрудненията с разбирането са придружаващи.

# 609
  • Пловдив
Не са ни дали, даже списък книги не знам да са и дали.
Учили са наизуст стихотворения преди, не много често, но поне 5-6 пъти - справя се, ако се налага. Стихотворение за ваканцията ми звучи странно.

# 610
Към момента само го прочете. Ако трябва ще го научи. Аз все още го помня до половината, ще трябва да го знае и тя. Прочете задължителната литература и мина към поредния том на любимата й поредица "Ариа".

# 611
Към момента само го прочете. Ако трябва ще го научи. Аз все още го помня до половината, ще трябва да го знае и тя. Прочете задължителната литература и мина към поредния том на любимата й поредица "Ариа".

А коя е поредицата "Ариа" ?
В нета не намирам....
Чудя се мояте девойка как да я накарам нещичко да хареса и да чете, чете....без да я карам аз Sad

# 612
Моята девойка лудна по Пърси Джаксън, изчете 6те книги за няколко седмици. Сега й поръчах продължението на Пърси, но условието беше да довърши Старогръцки Митове и легенди. Взела съм й Христоматията за 5ти клас, мисля да я накарам да я прочете седмица преди да започнат. През другото време Пърси Simple Smile
Не мисля да я карам да учи стихотворения от сега, но тя няма проблем да ги учи наизуст. Но не е решавала грам задачи, мисля да я накарам да порешава от септември

# 613
И моята госпожица много хареса историите за Пърси Джаксън, прочете цялата поредица. В тази връзка, ако може да препоръчате нещо подобно. Идея нямам какво ще и хареса, не съм по фентъзито и като дете не харесвах.

# 614
Хари Потър. Моята ги прочете още миналата година, но в обратен ред, първо Хари, после Пърси.

Общи условия

Активация на акаунт