Четвъртокласници 2024-2025 - II тема

• 21 699
  • 637
  •   1
Отговори
# 615
Всички части за Хари Потър ги чете още във втори клас. Сега по търсене в Гугъл виждам предложение за Хрониките на Нарния. Освен да купя първа част и да видя дали ще и е интересна.

# 616
В книжарница Сиела попаднах на една поредица "Детективи с машина на времето" - три деца и една котка минават през тайна врата и се връщат назад в Древен Египет или Древен Рим. Интересна е, още повече, че предстои в пети клас древна история.

# 617
  • Варна
Имате ли вече някаква информация за 5ти клас?
При нас тишина. Класът остава ли цял, много деца ли са се махнали, класен… нищо, а има 1 месец. Все се надявам, че началото на септември и родителска ще планират, че предни години отиваше 11-13.09, а сега все си мисля, че може да има някакви различни изисквания с повече учители, на които да трябва да реагираме.

# 618
  • Пловдив
При нас в новото училище на 5-и септември ще се разбере в кои класове ще бъдат новоприетите деца.
Мисля, че колко деца са се махнали и т.н. никога не е било нещо, което се обявява предварително. Не че е тайна, а просто не се приема за нещо важно, което изрично да се съобщава на останалите.

# 619
  • София
Моят харесва Последните деца на земята. Имаме почти всички книги, но не съм сигурна дали ги е прочел всички.харесва и от серията "Страховитото в историята/науката". И аз като дете имах книги от тази серия.
Хари Потър е чел, подхванал е уж старогръцките митове. Бъдещият второкласник ми е по-опак относно четенето, не го насилвам, че да е се отврати, но е много зле горкият. Една картичка не може да надпише-драска, бърше. И ако натисна са едни ревове, драми-3 часа реве, хълца и повръща и пак не остава време да чете. А с баща му вечно работим и нямам време часовен наред да се занимавам с драмите му.
Ще го оставя май да се оджвъка, да го е срам като започне училище и да види сам последствията от мързела.
Баткото е по-добре, той си посяга сам към книгите. Пускаи Сторител, да чуят поне историите. Барон Мюнхаузен май слушаха последно, много им хареса Приказки по телефона.
Искам да взема на големия "Произшествие на тихата улица. Следите остават". Обожавах я като дете и се надявам да го грабне.

# 620
Няма да я карам да учи наизуст Хайдути, само го прочете и изобщо не го хареса. Ако го възложат в училище, ще го научи, бива я в това и бързо запомня. Има опит, защото често им даваха да учат стихотворения и по български и по музика. Сега чете "Коварните римляни" и много се забавлява, особено на въпроси от типа на какво са носели римляните под кожените поли А) нищо Б) листо В) долни гащи 😄 Следват "Мистичните египтяни" и " Коварните гърци", но има доста големи списъци за четене, отделни за БЕЛ и История и май няма да успее с всички. Иначе мина двете книги за Пърси от списъка, приказките ги знае, митовете са до средата, но има още 9-10 от списъка. Училището не дава информация за броя на преместените деца, но те си пишат във вайбър групата и знам за поне 5. Още не знаем и за класовете в новото училище, доколкото знам ще кажат преди родителската през септември.

# 621
Наборчето в момента е луднало по Сара Дж. Маас - поредицата "Стъкленият трон".

# 622
  • София
Имате ли вече някаква информация за 5ти клас?
При нас разбутаха класовете. Предлагат профили математика и език (испански/немски). И според желанието, разпределят децата. Моята знае с кои деца ще бъде пак заедно.
Поне там, където са моите, за 1,5,8 клас (нови класове) правят родителските малко по-раничко - преди 15-ти. Другите класове може и октомври да ги викнат.

# 623
При нас няма съществени промени - 2-3 деца се преместиха в друго училище, знае, че един от приятелите му от друго училище ще бъде в техния клас или поне детето така му  е казало. Профилите са фиксирани от първи клас (комбинацията езици) и там не се бута. Подочухме неофициално по някои предмети кои учители гласят, да видим на края. Най-важни са по БЕЛ, математика и чуждите езици.

# 624
Elenka, извинявай! Грешно съм я написала - поредицата е Алеа Аквариус. Друга поредица, която много харесва е Тили и книгобродците.
Но зависи от интересите на детето. Тя като прочете книга и я дава на съученички, защото иначе се затрупваме. Едно от дечицата прочете две-три глави и каза, че не му харесва. Друго момиченце каза, че е много вълнуваща. Мнения разни.

# 625
Elenka, извинявай! Грешно съм я написала - поредицата е Алеа Аквариус. Друга поредица, която много харесва е Тили и книгобродците.
Но зависи от интересите на детето. Тя като прочете книга и я дава на съученички, защото иначе се затрупваме. Едно от дечицата прочете две-три глави и каза, че не му харесва. Друго момиченце каза, че е много вълнуваща. Мнения разни.

Много благодаря Елито! Това което, прочетох ми звучи обещаващо Wink. Рзбира се, че не на всяко дете би му харесало. Длъжна съм да пробвам, ами ако и хареса, доста томове са, много ще се радвам. Просто търся мнения на дечица от нейната възраст с които да пробвам, не пречи Wink

Мога да препоръчам "Последен избор Squid game", много се котира при наборчетата (не, че на мен ми харесва, даже никак). Разлистиих я, не е чак толкова хорър.

Иначе в нашия клас 5 дечица зная със сигурност, че са се приети в "елитните" училища. От София сме.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 10:21 от Elenka Elenka

# 626
Моята отива в ново училище. От нейните съученички само една знам за сега че ще бъде в това училище.
Дори класовете на училището ще бъдат разпръснати спрямо желанията на децата. Имат паралелки с БЕЛ+ английскси/испански илк руски, и такива с МАТ- език.
Ровя в сайта им да следя за родителска среща . Надявам се да има позвъняване и по телефона за да я обявят.
Със синът ми преди години класната се обади да се представи и да каже екога е родителската среща.

# 627
И при нас 5-6 деца ще напускат класа (не знам от какви съображения, повечето от тях не са особено силни ученици, че да речеш, че се местят в елитни училища). Надяваме се класът да се запази. И да случат на преподаватели.

# 628
  • София
При нас нямам представа кой остава и тръгва. Освен ние де-в ново училище ще . Имаше някакво дете, което беше в частно училище в 4 клас-не му било харесало и се връща.
Друго щеше да кандидаства за НПМГ- синът ми каза, че се е отказал и щял да си бъде в същия клас/училище. Може и да не са го приели.
Друго ще се мести-русначе е и не им харесва какво ни задължават да избираме за предмети от 5-и клас. Няма варианти(на хартия има италиански, френски...някакви хуманитарни науки), да пишем всички руски и география и това. Ако не ни харесва- да си ходим.
Директорът е известен гербаджия и руски фен, знаете го предполагам. И си пробутва политиката с руската пропаганда и предметът по религия.
Ние отказахме да подпишем, руското семейство също-казаха, че първо детето знае руски идеално и това ще са загубени 3 години да го учи, второ не желаят да бъдат принуждавани на такова образование- не случайно за напуснали русия.
Предполагам, че и други деца ще си тръгнат.
Още стоя в чата, заради някакви срещи през лятото, но ще го напусна след седмица-две. Имаме си телефоните с родителите, които са ни близки и децата им са близки с моите. Заедно са още от яслата, с други се сближиха последните години.
Ако не се получи в новото училище, ще се върне в държавно, но в никакъв случай това. Баща ми е в Люлин, вероятно ще пробваме 90-то.

# 629
Здравейте!
И моята дъщеря много хареса поредицата за Пърси, прочете и старогръцките митове,  а сега чете " Аталанта", защото не иска да излиза от темата Simple Smile
Риърдън има още няколко поредици за различни митологии и всички са интересни.

Общи условия

Активация на акаунт