Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 802
  • 758
  •   1
Отговори
# 75
Еми ето, или африканци или тираджии, няма нормални наематели вече, IT-ата вече не наемат, а отдават Simple Smile
Ще лобирате пред депутатите да отпуснат помощи за наем - както американските едри собственици на жилища са си прокарали през Конгреса закон за Секшън 8 - ужким за доброто на електората, а то за да има кой да им плаща по-висок наем.
И също ще го направите пак като там, стандартът да е една спалня за родителите и по една отделна спалня за всяко дете (кухньохола отделно). Така например семейство социални слаби с 3 деца в Ню Йорк има право на ваучер за $4,070 за 4-спално жилище и с този ваучер може да плаща на частен наемодател:

Ако го пробутате пилотно за София, ще привлечете многодетните роми от цяла България, пък данъкоплатецът ще плаща - той е като брашнян чувал, колкото и да го тупаш, още пуща Simple Smile

Винаги от данъкоплатец можеш да минеш от другата страна Simple Smile))

# 76
  • Бургас
От интервюто на ГБС:
"Може ли един проект да превърне непривлекателна локация в желана?"

Вие как мислите - може ли?

# 77
  • в пералнята
От интервюто на ГБС:
"Може ли един проект да превърне непривлекателна локация в желана?"

Вие как мислите - може ли?

Абсолютно е възможно, чудесен пример е метрото и Бизнес парка в София. До преди 20-25 години Младост беше доста нежелана локация, особено пък Младост 4, който беше буквално гето. Със строежа на Бизнес парка и линия 1, в момента е една от желаните локации.

Аз имам и пример за квартала, в който живея. Когато купувахме, беше малко бивше село, с няколко къщи и едни соц блокчета. След като започна проектът, цените на околните парцели рязко скочиха, започнаха още няколко строежа, построиха ново училище и детска градина.

Най-голяма разлика всъщност забелязах, когато малкия ми син започна училище - докато при големия имаше мижав интерес от родителите, повечето обитатели на соц блокчетата и старите къщи, пет години по-късно,  новите нямат нищо общо - повечето високо образовани със скъпо платени професии. За една година със собствени иницативи и висока ангажираност направихме чисто нова библиотека и прокарахме няколко проекта.

За мен т.нар. gentrification е все по-очевидно в големите градове.

# 78
https://www.bloombergtv.bg/a/17-v-razvitie/143605-u-nas-80-ot-zh … itsionna-tsel/amp

“У нас 80% от жилищата се купуват за собствени нужди, а не с инвестиционна цел”

И една от вчера в дневник, но е с абонамент

https://www.dnevnik.bg/biznes/2025/05/09/4780132_raste_delut_na_ … jilishta/?ref=rss

С две думи : средния кредит за страната е около 200 хил лв, средния за софия около 240-250 к

# 79
250 хил. Лв за 30 години са около 1000 лв. На месец.
Доста съпоставимо с наем.
Къде е балонът?

# 80
Къде е балонът?
Имотите, които се отдават за над 1000лв не струват 250 000 лв, а 250 000 евро.

# 81
Къде е балонът?
Имотите, които се отдават за над 1000лв не струват 250 000 лв, а 250 000 евро.

И аз да си бях инвестирал цялото състаяние в имоти в Бг и аз щях да си вадя отзад някаквислучайни числа за да си стъкмя някаква история. Тези 200 хил лева дето колежката ги цитира нямат нищо общо с цените на имотите, и с колко типични заплати или с колко наема се изплащат тези имоти.

# 82
Колежката ги цитира, защото са в по-горната статия. Където пише че 200000 ЛЕВА е средния размер на ипотечен кредит в страната по данни на ДСК. За София 240-250 е средния кредит. И че вземащите ипотека между 25 и 30 годишни хора се увеличава

Понеже онази статия е с абонамент, тук има по-стара
https://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2025/02/12/4742342_40_ot_ipotech … at_za_pokupka_na/

Още нещо - гледах по нова тв предаването “Ревизия” , тук има преразказ на цялото https://nova.bg/news/view/2025/04/25/495615/%D1%81%D0%BB%D0%B5%D … 0%B2%D0%B0%D1%82/

И някъде по средата на статията има данни от евростат, вкл видео от предаването. Интересни данни.

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 08:45 от second

# 83
Щом цените на имотите са винаги напред и нагоре, то следва, че и да минем на евро и да не минем на евро, то цените пак ще вървят нагоре. От това не следва ли, че няма значение еврото? Но май се ползва като плашило. Някои хора вечно търсят плашила, за да стимулират комисиони.

# 84
Конкретно разговора с брокерката ми допадна само наполовина, но не мога да отрека че каза и доста истини.
Това с плашенето с еврото е национален/стически спорт напоследък.

# 85
Те имотите са си в евро от много години, ама другите неща не са и като се каже минимална заплата 500 евро примерно, че и брутна и вече нещата изглеждат жалки, чисто психологически.

# 86
Хората 3 хил лв заплата не ги харесват. Без особено образование или стаж или мотивация.
"Минимална заплата" е чисто социална концепция.

# 87
Нормално, в много от по-бедните държави в ЕС толкова е минималната. То е ясно, че повечето на минимална в БГ не получават минимална, ама и като социална концепция си е важно.

# 88
Едни намират причини да оправдаят ръст на цените, други намират причини да оправдаят спад на цените. Никой не гледа какво получава и какво купува срещу парите си, защото обикновено са чужди (от банките). Това е спекула, финанциализиране на имотите и тн. Всеки знае какво става при такива процеси - единици забогатяват наистина, масата плаща масрафа и обеднява. Не излиза по-добре.
Пак да се върна на онова видео за апартамента в Сеул. Жената сподели, че в Сеул апартаментите си вдигали доста цената, но къщите НЕ. Нейна приятелка била купила къща преди време в която си живеела добре, но понеже цената й не се вдигала, щяла да я продава, за да купи апартамент. Каква е логиката щом си имаш така мечтания дом, да го продаваш защото не му се вдига цената? Логика няма. Или логиката е че се търси не мечтан дом а мечтан финансов инструмент за печелене на пари. До тук съм с “нуждите”, “мечтаните домове” за “младо семейство” и други подобни брокерски измишльотини. Няма такива неща, всеки гледа колко ще изкара. Трепети има, но не за нови пердета, а за нови пари Simple Smile Факта че се купуват имоти с онлайн огледи доказва това. Prove me wrong?

# 89
прав си, хората са различни и имат различни приоритети. Не с всички е така - ето, ти, примерно, не си така. И аз не съм така. Считай теоремата за доказана.

Общи условия

Активация на акаунт