Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 790
  • 758
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Попитай го тогава за данните "брой/процент необитаеми" жилища, че на мен не ми даде смислен отговор. Пък ако и пуснеш данните тук, ще взема да го гледам Blush

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 20:05 от Exter

# 121
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тази тема, но все пак ще го задам. Съществува ли брокер еднорог, който да отговаря на следните изисквания: да му задам критерии за търсения от мен имот и той да ми предлага адекватни имоти, респ. огледи и тн., да се грижи за моите интереси /например, ако харесам даден имот да разучи дали всичко е ок със съседите, дали има проблеми, течове и тн. с една дума наистина да се грижи за МОИТЕ интереси като негов клиент и да си върши работата с грижа и качество/.
Работата е там, че всеки ден преглеждам обявите в Imot, но нямам време да звъня на всеки, да ходя по стотици огледи и тн., затова искам да имам брокер, който знае какво търся и да ме води на огледи, само за които знае, че биха ме устройвали. Дотук пробвах с един брокер, който просто ми изпраща машинално обявите в imot.bg /на едната дори пишеше точния адрес на имота и го гледам в google maps, то е последен етаж, въпреки че не беше посочено, а на мен изискването ми категорично е да без последен етаж, т.е. той дори не си беше направил труда да го провери това нещо и аз щях просто да си загубя времето, ако отида/. Не искам брокер, който просто да ми праща обяви като бюлетин тип копи-пейст, това и аз мога да си го правя сама, трябва ми някой, който наистина да търси имот за мен..и да го търси във всички възможни канали, а не само в сайтовете, които всички знаем. АКо има такъв, моля да се свърже с мен, благодаря:))

# 122
  • в пералнята
На сегашния пазар - абсурд. В момента са се навъдили "диванни брокери", както обичам да ги наричам.
Привлечени от високите комисионни и раздвижването на пазара в момента и липсата на каквато и да било регулация, брокери стават всички, които за нищо друго не стават.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 17:29 от Arhinora

# 123
г-жа Томева е отговорна и взема присърце нуждите на клиентите си, защо не се обърнете към нея? Не е вярно, че всичките са "диванни" брокери, има и читави тук-там Simple Smile

# 124
Прави ми впечатление че банките вече не рекламират кредити в Евро. Само в лева са.
Не искат и да отпускат в евро.
Имате ли идея какво се случва?

# 125
  • в пералнята
Като дойде еврото, ще започнат да превалутират.
Как и какво, те самите не знаят...

# 126
  • Бургас
Можете да пишете на tomeva, тя е брокер и пише в темата. Може да пишете и на всяка от фирмите от асоциацията на етичните брокери.
https://arbi-bg.org/
Аз работя с Oxy, една от компаниите в този списък. Доволна съм. Най-малкото ще ви ориентират дали исканията са реалистични, защото купувачите често нямат реална представа за пазара.

# 127
Здравейте, може ли някой да ми поясни "вратичката" в предварителния договор да си напише, че остатъка от сумата е за обзавеждането и ел уреди като това води до по-ниски данъци . Някой правил ли го е, в кой етап се прави, означава ли, че банката отпуска по-малък кредит?

Примерно имота е 150к, но 30к се водят за обзавеждане и данъка е само върху 120к. Това означава ли, че банката ще отпусне само процент от 120к и въобще е кой етап на сделката се правит това.

# 128
  • Бургас
Банката отпуска цялата сума, която искате.
Това се прави, за да се спести от данъка придобиване и нотариалните такси, т.е. изповядването е на данъчна оценка.
Може да се впише в предварителния договор и така да си върви.
Може и да не се вписва така, а впоследствие да се впише в договора между банката и вас. Зависи от практиката на банката.

# 129
Значи имаш предвид, че в предварителния договор пишем, че имота е 120к + 30к обзавеждане и го предтсавяме това на банката и тя отпуска процент от 150к?

# 130
  • Бургас
Да.
Включително и кредитът се оформя по същия начин: Х за имота, Y - за ремонт и обзавеждане.

# 131
Прави ми впечатление че банките вече не рекламират кредити в Евро. Само в лева са.
Не искат и да отпускат в евро.
Имате ли идея какво се случва?

В евро лихвата е по-висока, защото се определя по различен начин. Защо да го правят като могат да ти предложат в лева и да те спечелят като клиент.

Чакай 120к +30к. 4% на 30к са 1200 евро или под 1% от цената на имота които ти се дърпаш да платиш, но дори не си си и помисляла да договаряш цена на имот или 150к не ти се струва скъпо, но таксите ти се струват скъпи? Доста първобитно мислене, което винаги ме е изумявало.

# 132
Никой не е казал че го иска купувача, Гого. Ако продавача е флипър, задължително го прави, за да не плаща данък на горницата.

# 133
И мен ме изумява как хората не четат с разбиране, та и слагат епитети.

Както обясних, след като съм написала "пример", това може би са примерни суми колкото да обясня какво имам предвид.
 А кое, как и защо ми се струва скъпо си е мой проблем и няма общо с въпроса ми.

Но дори и да бяха 150к, откъде знаеш, че не съм смъкнала с 30 к примерно, от 180к?!

# 134
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тази тема, но все пак ще го задам. Съществува ли брокер еднорог, който да отговаря на следните изисквания: да му задам критерии за търсения от мен имот и той да ми предлага адекватни имоти, респ. огледи и тн., да се грижи за моите интереси /например, ако харесам даден имот да разучи дали всичко е ок със съседите, дали има проблеми, течове и тн. с една дума наистина да се грижи за МОИТЕ интереси като негов клиент и да си върши работата с грижа и качество/.
Работата е там, че всеки ден преглеждам обявите в Imot, но нямам време да звъня на всеки, да ходя по стотици огледи и тн., затова искам да имам брокер, който знае какво търся и да ме води на огледи, само за които знае, че биха ме устройвали. Дотук пробвах с един брокер, който просто ми изпраща машинално обявите в imot.bg /на едната дори пишеше точния адрес на имота и го гледам в google maps, то е последен етаж, въпреки че не беше посочено, а на мен изискването ми категорично е да без последен етаж, т.е. той дори не си беше направил труда да го провери това нещо и аз щях просто да си загубя времето, ако отида/. Не искам брокер, който просто да ми праща обяви като бюлетин тип копи-пейст, това и аз мога да си го правя сама, трябва ми някой, който наистина да търси имот за мен..и да го търси във всички възможни канали, а не само в сайтовете, които всички знаем. АКо има такъв, моля да се свърже с мен, благодаря:))
Ами, ако извадиш едни 5к, да му платиш месечната заплата и осигуровките, може да обикаля цял месец, да се запознае с всички съседи, да провери всички течове в целия град, тогава ще ти го предостави като услуга.
Иначе, ако трябва да развозва по 20 клиента на седмица, а от тях нито 1 да няма доволен и сделка, тогава кой ще му плати бензина и заплатата?

Освен това, забелязвам, че има едни кандидат наематели, наумили са си едни числа за наемите, от преди 10 години и си търсят тях. И наричат тях "адекватни", "пазарни" и тн.
И ако кажеш, искам такъв брокер, дето да ми намира такива обяви, е как да намери такива, като такива от 10 години няма на пазара. Не че е калпав брокерът. Калпави са изискванията.

Общи условия

Активация на акаунт