Професия учител - 22

• 41 013
  • 742
  •   1
Отговори
  • Добрич
Защото да си учител, е най-добрият начин да промениш света...

Добре дошли в новата тема!

Старите теми:

Нормативните документи в МОН са в процес на непрекъсната промяна, но все пак ето няколко линка:

Наредби и полезни линкове

В сайта на съответното РУО се публикуват свободните работни места.

Допълнете за някой пропуснат линк, давайте предложения, докато все още мога да коригирам първия пост.

За старши учител:
Скрит текст:
Цитирано от Крамбъл:
...от март месец 2024г, след промяна в закона. Всички притежаващи 3 ПКС без значение  стаж, могат да подадат молба към директор за старши учител до 01.01.2026г.

"7. Разпоредбите на чл. 71, ал. 1, т. 4 и ал. 2, т. 4, чл. 72, ал. 1, т. 4, чл. 73, ал. 1, т. 4, ал. 2, т. 4 и ал. 3, т. 4, чл. 74, ал. 1, т. 5 и ал. 2, т. 5 не се прилагат от детските градини и училищата до 1.01.2026 г.'

Цитат
Уважаеми .....................,
Заявявам желанието си да бъда преназначена като старши учител предсрочно по чл. 71, ал. 2 от Наредба No 15 от 2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Имам XX квалификационни кредита и съм придобила III ПКС.
Прилагам следните документи:
1. Удостоверения за квалификационни кредити
2. Свидетелство за професионално-педагогическа специализация
3. Свидетелство за професионално-квалификационна степен
4. Копие от изменение на Наредба 15 от 19.03.24г

И допълнено от ЗлаВещица
Цитат
Ако имате наградени ученици на национални състезания в ПУ ви признават пето ПКС без изпит. Представяте копие от грамотата и уверение от директора, че сте учител на ученика.

Щастлив край на учебната година и весела ваканция, колеги!

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 22:45 от Вела

# 1
  • Пловдив
Благодаря за темата! Flowers Sunflower

Ако имате наградени ученици на национални състезания в ПУ ви признават пето ПКС без изпит. Представяте копие от грамотата и уверение от директора, че сте учител на ученика.

# 2
Благодаря за темата! Пожелавам на колегите от НЕ успешно приключване на годината!

# 3
  • European Union
Когато аз се явявах в ДИУУ, може и да е имало конспект, но аз се явих неподготвена. Теглихме си по един въпрос. Въпросите бяха от методиката на преподаване по предмета, но с повече практическа насоченост. После задаваха някакви допълнителни въпроси. Елементарно беше.
Мисля, че навсякъде присъждат ПКС, ако се приложат грамоти от спечелени състезания.

# 4
Само да допълня, че грамотите са две, минимум.

# 5
А истина ли е че дните за провеждане на НВО 7 и  10 клас ще са учебни за другите ученици?

# 6
Ами всъщност аз сега съм в ГЦОУД, а не по предмета си. В такъв случай леко ще ме затруднят на прима Виста да ми дадат тема, която евентуално сме в минали в университета. Simple Smile Поне казват ли за кой клас ще е тази тема?! Много странно ми звучи, а уж всички казват, че супер лесно се взимат тези ПКС-та.
Крайна сметка се чух с нашия синдикат. Тази година за нашето училище има възможност към ПУ в Хисаря за 5 дни, в които ще е и обучението и изпита. Транспорт, храна и дневни си осигуряваме ние, а ПКС и нощувки са почти 300лв, който отново ние плащаме. 😑

# 7
А истина ли е че дните за провеждане на НВО 7 и  10 клас ще са учебни за другите ученици?
Да Simple Smile

# 8
  • Върху лъчите на Слънцето.
Ами всъщност аз сега съм в ГЦОУД, а не по предмета си. В такъв случай леко ще ме затруднят на прима Виста да ми дадат тема, която евентуално сме в минали в университета. Simple Smile Поне казват ли за кой клас ще е тази тема?! Много странно ми звучи, а уж всички казват, че супер лесно се взимат тези ПКС-та.
Крайна сметка се чух с нашия синдикат. Тази година за нашето училище има възможност към ПУ в Хисаря за 5 дни, в които ще е и обучението и изпита. Транспорт, храна и дневни си осигуряваме ние, а ПКС и нощувки са почти 300лв, който отново ние плащаме. 😑
Туроператорската дейност на синдикатите в действие. Grinning

# 9
  • Пловдив

2 вариант - отивате в ПУ сама, подавате си документите от 1 юни до 30 юли и там някъде, такса 35 лева. После края на септември се явявате на защита или там какъвто и да е изпит и декември с/у още 35 лева си вземате удостоверението от ПУ. Без да минавате през кожодерите на СБУ.

# 10
  • European Union
Няма значение по какво си учител в момента. Явяваш се по НУП или каквато там е специалността от дипломата.

Това в Хисаря не е свързано с ПКС по никакъв начин. Това е форум, на който в рамките на 5 дни се провеждат различни обучения. От нашата община са поканени 2 учители и нощувките и престоят им се заплащат от общинската организация на сбу. Бонус е, че дават пкс, но аз бях там преди няколко години, когато вече бях с второ. Взех си само кредитите от обученията.

# 11
Когато попитах нашия синдикат, ми обясниха това, което написах. Simple Smile Нямам представа каква е истината, защото не ходя на работа дори 😀, а съм по майчинство.

Добре, правилно ли разбирам, че на това ПКС имаме няколко дни онлайн обучение, раздават ни теми, върху които разработваме урок и този урок го защитаваме/представяме устно на място октомври?
Или там на момента ни дават тема?! Нещо ми е много объркана цялата информация 🙄

# 12
Когато попитах нашия синдикат, ми обясниха това, което написах. Simple Smile Нямам представа каква е истината, защото не ходя на работа дори 😀, а съм по майчинство.

Добре, правилно ли разбирам, че на това ПКС имаме няколко дни онлайн обучение, раздават ни теми, върху които разработваме урок и този урок го защитаваме/представяме устно на място октомври?
Или там на момента ни дават тема?! Нещо ми е много объркана цялата информация 🙄
Защо се мъчите с всичките тези неща? В Университета в Бургас за 4-то и 5-то ПКС лекциите са онлайн, в рамките на половин ден. За защитата пишете план-конспекти - и в двата случая са по 2 броя, като за пето ги предавате на хартия. За четвърто ПКС трябва на място да напишете един от двата, които предварително сте разработили. Единственото неудобство е, че защитата не е онлайн. Но пък минава бързо - явявах се за V ПКС миналата година и за половин час бяхме приключили.

# 13
  • European Union
Моето мнение е, че можеш да се явиш навсякъде, във всички департаменти, без предварителна подготовка. Изпитът наистина е елементарен, без значение дали искат разработен урок или някакъв въпрос, по който да се говори. Това в Хисаря не са лекции онлайн, това са си обучения на различни теми и не са свързани с подготовката за ПКС. Бонус е, че в края може да се придобие ПКС, но то е само, ако искате пет дни почивка на курорт и няколко кредита от обучения.

# 14
  • Пловдив
Не ви трябват лекции. Те са за само за пари. Просто отворете сайта на университетите, вижте документите за ПКС и кандидатствайте. Всички предлагат обучения, нали трябва да печелят, но те не са задължителни. Задължителни са исканите документи, явяването и защитата, която е лесна.

Общи условия

Активация на акаунт