Майчинството счетоводно - 101

• 27 148
  • 643
  •   1
Отговори
# 375
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,имам следния въпрос-кога най-рано мога да се върна на работа и да прекратя майчинството си,термина ми е за 2ри ноември,планирам февруари да се върна тъй като майка ми е пенсионер и ще ми помага ,трябва ли задължително да изтекъл тези 135 дни болничен и след това или е възможно преди това,моите 135 дни изтичат февруари и след това трябва да подам документите за продължаване на майчинството

Това е леко странен въпрос. Като раждала жена Ви казвам да не избързвате с плановете от сега и да планирате поне да си ползвате 135-те дни, които са с болнични листове, а след това вече може и да не подавате декларация за 410-те дни, а да получавате 50% от него.

Скрит текст:
Условия за придобиване право на парични обезщетения в размер 50 на сто от обезщетението при бременност и раждане, когато не се ползва отпускът за бременност и раждане.
За придобиване право на това парично обезщетение е необходимо да са изпълнени следните условия:

лицето да упражнява трудова дейност към датата, от която се иска изплащане на парично обезщетение; към датата, от която се иска изплащане на обезщетение лицето да е осигурено за общо заболяване и майчинство;
към датата, от която се иска изплащане на обезщетение лицето да има най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди датата, от която се иска обезщетението или да е при един и същ работодател;
датата, от която се иска изплащане на обезщетение да не е преди 1 юни 2017 г., тъй като разпоредбата на чл. 50а от КСО е в сила от 1 юни 2017 г.;
да е изтекъл периодът на отпуска до 135 календарни дни, който се разрешава от здравните органи с болнични листове, независимо дали е ползван отпуск и изплащано обезщетение по болничните листове.
(чл. 50а от КСО и чл. 4 от НПОПДОО)

След като детето навърши 6 месеца вече може да прехвърлите отпуска за бременност и раждане на баща/баба/дядо, ако лицето е осигурено за съответния риск. Ако майка Ви е пенсионерка - не може да се прехвърля.

# 376
Да,аз планирам да си използвам тези 135 дни  те започват да текат 45 днес преди термин нали така,т.е след раждане имам три месеца,в които да съм у дома и след това евентуално законово мога да се варна на работа и да ползвам и 50процента обезщетение освен заплата нали така

# 377
Можете да се върнете и след 5 дни , акао искате.
Въпрос на договорка с работодателя е аз се върнах след 135те. Тях взех всичките след раждането и нито ден преди това.
После подадох декларацията за 50 процента и така.

# 378
Да точно така мисля и аз да направя като Вас,чак след 135 дни да се върна  а тогава ли имам право на тези 50 процента или след навършване на детето 6 месеца

# 379
Да,аз планирам да си използвам тези 135 дни  те започват да текат 45 днес преди термин нали така,т.е след раждане имам три месеца,в които да съм у дома и след това евентуално законово мога да се варна на работа и да ползвам и 50процента обезщетение освен заплата нали така

Да, приблизително са около 3 месеца след раждане (зависи кога ще родите, т.е. дали преди или след термин). След това може да се върнете на работа и да получавате 50% от обезщетението, точно така.

Можете да се върнете и след 5 дни , акао искате.
Въпрос на договорка с работодателя е аз се върнах след 135те. Тях взех всичките след раждането и нито ден преди това.
После подадох декларацията за 50 процента и така.

Това не е вярно. Не може 135-те дни да се вземат след раждането и няма такива уговорки с работодателя. КСО казва изрично, че болничните листове са три, а именно:

45 дни преди раждане
42 от болничното заведение, където се ражда
48 от педиатъра на детето

# 380
И аз мислех, че не е вярно но ме накараха и го направиш
 Моля дя прикача болничните.
Термин 20.01.2022
Раждане 02.01.2022-42 дни до 10.02
И после още 93
И към април май се върнах и подадох молба за майчинство 50 %

# 381
В тези 35 дни се включват 45 дни преди термин и след датата на раждане имаш 90 дни т.е 3 месеца и тогава може да се върнеш,не 42 и след това още дни тези 42 са включени в тези 90 значи са общо 90

# 382
Първите 42 дни са ми издадени от болницата .
Не съм ползвала болничен сега.

# 383
Ако не се излезе в болничен 45 дни преди термин, то дните до деня на раждане се губят и няма как да се ползват пълните 135 дни.

# 384
Здравейте, дами! Повтарям се може би, но така и не разбрах как се изплащат болничните от НОИ. БЛ ми е от дата 26.07.2025-21.08.2025, все още нямам превод, въпреки, че са изтекли 5 работни дни след болничния. Кога трябва да получа превод? Следващият ми БЛ е 45-дневният и някъде тук бях чела, че се изплаща на два пъти. Ако може някой да го потвърди, ще съм благодарна. Имам ПИК код към НОИ, но сайтът им е толкова недомислен, че полезна информация и лесно достъпна няма като в сайта на НАП.

# 385
Кога сте предали болничния лист на работодателя?
Първи болничен ли и или продължение? Във фиша за заплата за юли имате ли 2 работни дни болничен от работодател?
В сайта с ПИК може да видите дали и кога е подаден от работодателя. В зависимост от това може да се ориентирате и за плащане.
Теоретично може и да не е подаден още - ако сте го занесла през август, срока за подаване е 10.09., макар че не вярмам някъде да бавят чак толкова, но знае ли човек.

# 386
Здравейте, дами! Повтарям се може би, но така и не разбрах как се изплащат болничните от НОИ. БЛ ми е от дата 26.07.2025-21.08.2025, все още нямам превод, въпреки, че са изтекли 5 работни дни след болничния. Кога трябва да получа превод? Следващият ми БЛ е 45-дневният и някъде тук бях чела, че се изплаща на два пъти. Ако може някой да го потвърди, ще съм благодарна. Имам ПИК код към НОИ, но сайтът им е толкова недомислен, че полезна информация и лесно достъпна няма като в сайта на НАП.
Питайте кога работодателя в подал болничния. На мен вчера ми преведоха целия болничен за август, а дори месеца не бе приключил. Обикновено правят преводи вторник и четвъртък.

# 387
  • Благоевград
Здравейте!
Моят 45-дневен обхваща дни от 3 месеца - 24.08. до 07.10. Значи ли, че ако родя на термин, плащанията ще са на 3 части?

# 388
Здравейте!
Моят 45-дневен обхваща дни от 3 месеца - 24.08. до 07.10. Значи ли, че ако родя на термин, плащанията ще са на 3 части?
Не се знае. Няма конкретно правило. Може на 3 пъти, може и на 2 пъти да е.

# 389
Някой има ли опит с чл.138а, Ал.2 от КТ, по който да е подал заявление за намалено работно време и работодателя има ли право да откаже?
Предстои ми да се върна на работа след втората година майчинство; работя изцяло дистанционно и искам да работя на по-малко часове. Опитвам се да се подготвя преди разговор с работодател.

Общи условия

Активация на акаунт