"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 139 025
  • 3 739
  •   5
Отговори
# 3 360
Обективни съображения не означава, ако ти е кеф.

# 3 361
Банките ноември още ще раздават евро в брой на фирмените си клиенти, които работят с каса и са заявили съответните количества.

# 3 362
  • Буркина Фасо
От сайта на БНБ.
198. Търговците как ще връщат ресто от 1 януари 2026 г.?

С цел да се улесни въвеждането на еврото, през януари 2026 г. рестото при заплащане в брой, независимо в левове или евро, следва да бъде изплатено от търговците единствено в евро, освен ако по обективни съображения това не може да бъде направено. За тази цел компаниите и търговците ще бъдат снабдени с евробанкноти и монети още преди датата на въвеждане на еврото.
това отвръзва ръцете на търговците. всеки ще връща както му е изгодно.
с цел?
може да връщаш винаги в левове защото са ти "свършили" еврото.

# 3 363
Не може винаги. Само до края на януари.

# 3 364
От сайта на БНБ.
198. Търговците как ще връщат ресто от 1 януари 2026 г.?

С цел да се улесни въвеждането на еврото, през януари 2026 г. рестото при заплащане в брой, независимо в левове или евро, следва да бъде изплатено от търговците единствено в евро, освен ако по обективни съображения това не може да бъде направено. За тази цел компаниите и търговците ще бъдат снабдени с евробанкноти и монети още преди датата на въвеждане на еврото.
това отвръзва ръцете на търговците. всеки ще връща както му е изгодно.
с цел?
може да връщаш винаги в левове защото са ти "свършили" еврото.
разбрах това. Коква е целта на това?

# 3 365
  • Буркина Фасо
през февруари левовете не играят. плащаш и връщат в евро.
януари е проблемния.

ами няма да се разхождам до банките за обмяна на левовете.

# 3 366
през февруари левовете не играят. плащаш и връщат в евро.
януари е проблемния.

ами няма да се разхождам до банките за обмяна на левовете.
сериозно ли това е целта?
Нелепо е.

# 3 367
  • София
А защо трябва да се разхождаш до банката, когато можеш да платиш в следващия магазин с рестото или директно да платиш с карта и така валутата ще е без значение, защото ще Е в евро?

# 3 368
  • Буркина Фасо
А защо трябва да се разхождаш до банката, когато можеш да платиш в следващия магазин с рестото или директно да платиш с карта и така валутата ще е без значение, защото ще Е в евро?
защото като магазинер и да платя с карта в съседния магазин левовете от клиентите остават в мен.
а ако банката е на 5-10 км от мен ?

# 3 369
  • Deutschland/HE
За един соственик на магазин 5-10км до банката не са проблем, нали и до сега ходи да си внесе оборота, да зареди стока. Влагаш толкова енергия за да измисляш сценарии, коитто са много малко вероятни.

# 3 370
  • София
Изпревариха ме.
И сега се предполага, че ходиш да внасяш оборота. Не би трябвало да ти е проблем.
Пък и нали уж беше купувач, сега пък си продавач.
Просто затвори за месец, направи си дълга екзотична почивка и през февруари няма да имаш този проблем.

# 3 371
И не се разхождаш до банката, което се оказва някакъв проблемо гранде.
Нелепо е. Да се повторя.

# 3 372
  • Буркина Фасо
давам го като пример. не съм магазинер.
иначе около мен почти всички магазини си правят поръчки за стока и фирми им я докарват директно в магазина. не съм виждал собствениците да внасят пари в банките. възможно е 1-2 пъти месечно, но не съм ги виждал.

# 3 373
Сега, да ти кажа, поне от два месеца всеки бизнес е получил няколко писма от банката за предварителна заявка за евро. Ще има за ресто, споко.

# 3 374
  • София
Зависи от оборота. Някои ходят всеки ден, други ползват инкасо и т.н., но всеки се предполага, че вече си е направил сметки и разчети и не чака 1-ви януари.

Общи условия

Активация на акаунт