Отговори
# 75
Здравейте д-р Симеонова! Моят казус е следният:
Още от както се помня имам проблем с червата. Много често при мен се редуват констипация и диария. Имала съм всякакви епизоди, случвало ми се е да припадна от болка, вървейки към банята. Като цяло не е съпътствано от други проблеми, но изхождането винаги е било доста нередовно.
Проблема имат и майка ми, и сестра ми. При мен след първото раждане състоянието се влоши и в общи линии изхождането е диария веднъж-два пъти в седмицата, през останалото време съм с констипация. Винаги, когато ми предстои нещо, за което да се вълнувам или има липса на сън, състоянието се обостря. Имам поне един път в годината епизод, в който седмица-две до три всеки ден съм с диария.
Ходила съм при специалист, но не ми обърна кой знае какво внимание. Според личния ми лекар е синдромът на раздразненото черво.
Каква би била Вашата препоръка и какво смятате, че може да бъде заболяването ми?
Имате ли някакви препоръки относно лечението?
Освен това в момента съм бременна в 30 г.с. и имам желязо дефицитна анемия, като проблемът с червата най-вероятно пречи на желязото да се усвои. Дали имате препоръка и за това?
Предварително благодаря!

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 09:28 от MarielaK

# 76
Още от както се помня имам проблем с червата. Много често при мен се редуват констипация и диария. Имала съм всякакви епизоди, случвало ми се е да припадна от болка, вървейки към банята. Като цяло не е съпътствано от други проблеми, но изхождането винаги е било доста нередовно.
Проблема имат и майка ми, и сестра ми. При мен след първото раждане състоянието се влоши и в общи линии изхождането е диария веднъж-два пъти в седмицата, през останалото време съм с констипация. Винаги, когато ми предстои нещо, за което да се вълнувам или има липса на сън, състоянието се обостря. Имам поне един път в годината епизод, в който седмица-две до три всеки ден съм с диария.
Ходила съм при специалист, но не ми обърна кой знае какво внимание. Според личния ми лекар е синдромът на раздразненото черво.
Каква би била Вашата препоръка и какво смятате, че може да бъде заболяването ми?
Освен това в момента съм бременна в 30 г.с. и имам желязо дефицитна анемия, като проблемът с червата най-вероятно пречи на желязото да се усвои. Дали имате препоръка и за това?
Предварително благодаря!

Здраейте! Симптомите Ви отговарят на синдрома на дразнимото черво (IBS), но това не е причината за желязодефицитната анемия в момента и по-принцип. IBS e функционален синдром и не предизвиква отклонения в лабораторните показатели, включително в резорбцията на желязо.
Това, което е важно в момента за Вас и за бебето е бременността да протече нормално, ето защо се обърнете към вашия проследяващ акушер-гинеколог за да Ви изпише железен препарт спрямо степената на анемия. Желязодефицитна анемия по време на бременност не е рядка - повишени изсиквания и консумация на желязо от майчиния организъм, от развиващия се плод, от плацентата и затова има рутинно изследване на кръвни показатели в 1 триместър и отново  в трети. Корекция на железния дефицит е наложителна.

# 77
Предварително благодаря!

Здраейте! Симптомите Ви отговарят на синдрома на дразнимото черво (IBS), но това не е причината за желязодефицитната анемия в момента и по-принцип. IBS e функционален синдром и не предизвиква отклонения в лабораторните показатели, включително в резорбцията на желязо.
Това, което е важно в момента за Вас и за бебето е бременността да протече нормално, ето защо се обърнете към вашия проследяващ акушер-гинеколог за да Ви изпише железен препарт спрямо степената на анемия. Желязодефицитна анемия по време на бременност не е рядка - повишени изсиквания и консумация на желязо от майчиния организъм, от развиващия се плод, от плацентата и затова има рутинно изследване на кръвни показатели в 1 триместър и отново  в трети. Корекция на железния дефицит е наложителна.

Много Ви благодаря за отговора!
Започнах прием на желязо по препоръка на АГ, надявам се да се повлиая бързо, благодаря Ви.

А каква би била препоръката Ви по принцип, след като родя, какви изследвания бих могла да направя и каква терапия би повлияла това състояние?

Благодаря Ви предварително.

# 78
Здравейте! Преди пет дни се събудих през нощта от силно къркорене на червата и диария еднократно. От тогава нямам апетит и имам тежест в стомаха. Днес изходих светли изпражнения, досега не са били такива. Трябва ли да се притеснявам?

# 79
Здравейте доц. Симонова. Аз съм с улцерозен колит и язви на стомаха ( мисля че нямам активни в момента , но не съм се изследвала скоро), получих алвеолит след изваден зъб ,пих аугментин седем дни без ефект. Сега хирурга иска да ми изпише клиндамицин , това бил единствения вариант според него. И сега мойте притеснения - страх ме е да пия клиндамицина , но ме е страх и да го откажа , болките са вече нетърпими повече от 10 дена. Ако може Вашето мнение. Благодаря Ви предварително.

# 80
Здравейте, доц. Симонова!
Благодаря за включването Ви във форума!
От години съм с чувствителен стомах като баща ми е с 2 язви, чичо ми - също, техния баща. През март ходих на гастроентеролог, не видя аз да имам.
С лактозна непоносимост съм, която открих с проба/грешка. Пия ли прясно мляко с лактоза, стомахът ми веднага реагира: тежест, подуване, къркорене, позиви за повръщане. Нямам проблеми с други видове млечни.
Отскоро ходя на тренировки и треньорката ми обърна внимание да спра напълно всички млечни, защото макар да нямам мигновени проблеми с тях, всичко ми се лепи по корема и бедрата и всъщност това била реакцията на организма към лактозата. Има ли резон в твърдението ѝ, защото ми е много трудно, т. к. обичам сирене, кашкавал, морацела, пармезан?

# 81
Здравейте, доц. Симонова! Имам проблеми с червата от години, които се изразяват с болка над пъпа. Имам роднина(по майчина линия) с болест на Крон и при посещение на гастроентеролог се установи висок калпротектин - 800, непоносимост към глутен и дефицити на вит. Б12, Д и фолиева киселина, които вече са сравнително в нормата  На строга безглутенова диета съм вече близо година. При последни изследвания калпротектинът беше спаднал на 17. Вече се захранвам и въпреки диетата, болката над пъпа се появява, понякога. След прием на антибиотик по повод грип през м. февруари получих и гъбички, за които също спазвам хранителен режим.

# 82
Здравейте! Преди пет дни се събудих през нощта от силно къркорене на червата и диария еднократно. От тогава нямам апетит и имам тежест в стомаха. Днес изходих светли изпражнения, досега не са били такива. Трябва ли да се притеснявам?

Здравейте! Ако симптомите Ви не са отзучали се объренете към личния си лекар и той ще прецени по-нататъчното поведение.

# 83
Здравейте, доц. Симонова! Имам проблеми с червата от години, които се изразяват с болка над пъпа. Имам роднина(по майчина линия) с болест на Крон и при посещение на гастроентеролог се установи висок калпротектин - 800, непоносимост към глутен и дефицити на вит. Б12, Д и фолиева киселина, които вече са сравнително в нормата  На строга безглутенова диета съм вече близо година. При последни изследвания калпротектинът беше спаднал на 17. Вече се захранвам и въпреки диетата, болката над пъпа се появява, понякога. След прием на антибиотик по повод грип през м. февруари получих и гъбички, за които също спазвам хранителен режим.

Здравейте, диагностчино са уточниени нещата при Вас от това, което пишете.
Диетата е основният фактор при Вас за да се чувствате добре.

# 84
От години съм с чувствителен стомах като баща ми е с 2 язви, чичо ми - също, техния баща. През март ходих на гастроентеролог, не видя аз да имам.
С лактозна непоносимост съм, която открих с проба/грешка. Пия ли прясно мляко с лактоза, стомахът ми веднага реагира: тежест, подуване, къркорене, позиви за повръщане. Нямам проблеми с други видове млечни.
Отскоро ходя на тренировки и треньорката ми обърна внимание да спра напълно всички млечни, защото макар да нямам мигновени проблеми с тях, всичко ми се лепи по корема и бедрата и всъщност това била реакцията на организма към лактозата. Има ли резон в твърдението ѝ, защото ми е много трудно, т. к. обичам сирене, кашкавал, морацела, пармезан?

Здравейте!
Твърдението на вашата треньорка не се основава на медициски факти изобщо!
Избявайте прясното мляко т.е имате лактозна непоносимост, но консумирайте всички други млечни продукти, който Ви понасят.

# 85

Здравейте!
Твърдението на вашата треньорка категори§но не се основава на медициски факти!
Избявайте прясното мляко т.е имате лактозна непоносимост, но консумирайте всички други млечни продукти, който Ви понасят. Има и таблетки Лактаза, които може да използвате, когато консумирате млечни продукти и получавате симптоми.

# 86
Здравейте доц. Симонова. Аз съм с улцерозен колит и язви на стомаха ( мисля че нямам активни в момента , но не съм се изследвала скоро), получих алвеолит след изваден зъб ,пих аугментин седем дни без ефект. Сега хирурга иска да ми изпише клиндамицин , това бил единствения вариант според него. И сега мойте притеснения - страх ме е да пия клиндамицина , но ме е страх и да го откажа , болките са вече нетърпими повече от 10 дена. Ако може Вашето мнение. Благодаря Ви предварително.

Здравейте!
Трябва да приемете назначения антибиотик т.е има активна инфекция, която трябва да се лекува според препоръка на лекар. Отговорът ми е принципен т.к трябва да потвърдя мнение на друг лекар, който е поставил диагноза и назначил лечение. По отношение на улцерозния колит - клиндамицин не е контраидикация за употреба.

# 87
Здравейте! Вече съм отчаяна, не знам какво става - от около месец-два коремът ми е много, много подут, става все по-зле, засилва се около датата на цикъла ми (седмица по-рано, например). Не съм променила храненето, много активна личност съм, както съм била цял живот. Спортувам (силово във фитнес), ходя по 15-20000 крачки всеки ден, винаги съм била слаба и стегната. Не консумирам млечни. Сега съм качила и 3-4 килограма, тежат ми, коремът е като балон, все едно не е част от мен. Не знам какво да правя. На 33 години съм. Надявам се да ми помогнете и да премахна тази тежест, това ужасно подуване, да сваля кг., както и може би да регулирам цялостното неразположение, което имам 7-10 дни преди цикъл. Нямам нито констипация, нито диария.
Преди не бях така, но вече от известно време тези симптоми забелязвам (като ПМС): нямам болки, но съм цялата подута, особено корем (ниско, високо - целият). Нямам болки и по време на цикъл, олеква ми, като ми дойде.
Много съм нервна вече покрай този корем, не се чувствам добре в кожата си.

# 88
Здравейте доц. Симеонова,искам да ви помоля за мнение и съвет. С последната ми бременност получих много проблеми със стомаха,запек,диария,киселини всичко за което се сетите. Като родих остана само запек. За да отида нормално до тоалетна ежедневно пия Лактулоза,известно време преимах и слабителен мармалад,но като цяло пия Лактулозата близо година и половина. Преди два дена получих болки в корема около пъпа,продължиха цял ден и привечер вече просто не издържах. Силна болка от която се изпотявам и ми се гади,корема ми става твърд и се чува къркорене от червата. Болката започна да се качва и към ребрата,започнах да си мисля да посетя спешен кабинет,но понеже бях на село и заради бебето не отидох. Понеже съм кърмачка пих   само но шпа,еспумизан,сода на таблетки и маточина. Отпусна ме след 9 часа болки и помислих,че просто е еднократен случай. Днес обаче,пих пак няколко таблетки но шпа,еспумизан и активен въглен,но сега вечерта пак започнаха спазми,световъртеж и гадене. След лекарствата хапнах и препечени филии и съм по -добре. Доста се притеснявам от тези болки,защото ето и тази седмица съпруга ми е почти всеки ден на работа по цял ден и няма кои да ми помага в грижите,не мога да си позволя да се превивам от болка и да лежа. Мислите ли ,че се касае за нещо сериозно или просто раздразнени черва? Бихте ли ми казали,какво мога да приемам като кърмачка и би облекчило състоянието ми?

# 89
Здравейте доц. Симеонова!
Имам камъни в жлъчката, открити случайно  при преглед с ехограф. До сега не са ми създавали проблеми, явно са резултат от две поредни бременности (преди това съм нямала). Четох, че  се препоръчва диета, която е богата на мазнини и ниска на въглехидрати, а не както преди се е вярвало, че трябва да се избягват мазнините. Вие на какво мнение сте?

Общи условия

Активация на акаунт