С какво ви дразнят свекървите? - 165

• 32 323
  • 751
  •   1
Отговори
# 60
Аз пък не мисля, че дъщеря, видяла такъв бунт в отношенията, дързост, ще стои  мирна.  Може тя да  разгони фамилията на всяка намеса. Моделите се повтарят.

# 61
Ми то това ще е "нормалното".

# 62
Имам приятелка, която е супер темерут (в смисъл когато нещо я дразни направо спира да гледа човека, пък камо ли да говори 🤣)
С мъжа ѝ са заедно от години, свекърите живеят на село, рядко се виждат. Отиват за няколко дни на гости, снахата иска да сготви - не режела картофите като хората, не правила това, не правила онова както трябва, ама така ѝ се казвало, с усмивка с подходящо интонация - уж да не се обиди. На втория ден нашата (снахата) от сутрин до вечер на шезлонгчето, на столчето - чете си книжка и си пие кафенца. 😀

Нататък във времето - свекърва ѝ, звъни на майка ѝ (тъщата) уж да си говорят. Вметва се невинно в разговора как на свекъра му било болно, че снахата не му казва татко. Иначе на свека не ѝ пукало.

Понякога когато в средата ти не общуваш с невъзпитани хора и интриганти малко от после реагираш.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 13:01 от LieToMe

# 63
  • Другата България
За какво “разгонване“ изобщо става въпрос?
Това като някаква мантра - няма начин да има нормално семейство, задължително трябва да има “разгонване“, “бунт“....

# 64
Не само е агресивна Биборана, но според цитираното ѝ липсва и възпитание, очевидно.

А в посочения пример по-горе, е трябвало бабата вместо да реве, да изгони лелята, например. Или на всеослушание да каже, че е дошла с празни ръце.
За това казвам, че трябва да си възпитаваме дъщерите да си отстояват мнението и желанията, а не да ги учим да чакат мама да ги спасява. Защото утре мама няма да я има, в работата мама няма как да отиде да защити горкото дете. То сигуно има "мамички" които ще отидат, но последствията едва ли ще са желаните.

На мен свекър ми се опита да ми каже, че не режа правилно доматите. Дадох му ги и му казах, да ме научи как. Повече нищо не пипнах, те нищо не казаха. Не е сложно да се случи и без скандали и обиди. И без да рева на мама, да ме спасява. Е, трябва и на сина им да не му е важно как са нарязани доматите, вероятно.

# 65
alex_jp, нали разбираш, че баба ми беше от съвсем друго поколение? За нея да ѝ кажат, че е лоша домакиня, беше най-голямата обида, а да се направи скандал и да се изгони някого - това беше нечуван срам. Е, точно от това се възползва въпросната ѝ сватя, която беше проста до безобразие, обаче с високо самочувствие и убеденост, че всички са ѝ длъжни.

# 66
И аз се замислих какво се случва, когато детето - без значение дали син или дъщеря, - има проблеми извън семейството - на работа, в приятелския кръг.

# 67
  • София
Скрит текст:
Не само е агресивна Биборана, но според цитираното ѝ липсва и възпитание, очевидно.

А в посочения пример по-горе, е трябвало бабата вместо да реве, да изгони лелята, например. Или на всеослушание да каже, че е дола с празни ръце.
За това казвам, че трябва да си възпитаваме дъщерите да си отстояват мнението и желанията, а не да ги учим да чакат мама да ги спасява. Защото утре мама няма да я има, в работата мама няма как да отиде да защити горкото дете. То сигуно има "мамички" които ще отидат, но последствията едва ли ще са желаните.

Скрит текст:
На мен свекър ми се опита да ми каже, че не режа правилно доматите. Дадох му ги и му казах, да ме научи как. Повече нищо не пипнах, те нищо не казаха. Не е сложно да се случи и без скандали и обиди. И без да рева на мама, да ме спасява. Е, трябва и на сина им да не му е важно как са нарязани доматите, вероятно.
Точно. След като си тръгнал да създаваш семейство, трябва да можеш сам/а да водиш собствените си битки. Ако чакаш мама да ти ги води, къде си тръгнал/а да се правиш на голям/а...

# 68
Ама баба ти вероятно и цял живот е учена да мълчи, да се съгласява и да се свива. И там е големият проблем. Тя сама, не е можела да се защити. И точно за това, казвам, че трябва да учим децата си сами да си водят битките, а не да чакат ние да ги спасяваме и да се караме с родителите на другото дете. Аз ако видя, че нещата са много зле, ще си говоря с моето дете, няма да се карам с чужди хора. Те, в крайна сметка не са ми важни.

# 69
Алекс, права си на 100%. Ама все пак бабата е живяла в съвсем други порядки. За съжаление, има и сега такива примери, но са далеч по-малко.

# 70
Добре де , как да го изразя, трябва да е политкоректно  и това ли. Като има натиск, навлизане, за мен  е разгонване на натиска. С мирните ви средства и толерантност няма да стане,  ама моля те, не ме обиждай. Ако не отговориш със същото, като равен натиск, не става.
 Има нормални семейства,  аз не познавам   такива в обкръжението си , селската идилия. Все има един с опити да властва, да е на неговата, да се налага. Близък или не толкова.
 И не винаги е грубо, но повечето  случаи  е. Натиска до успех.
 То сега ,на километри  едни от други, темата  е пълна с оплаквания, пък си представете заедно да сте. На етажа.
 Технически  има голям напредък, но в човешките отношения  е бавно. Почти същото. И най- хармоничните семейства имат по нещо.
 Аз съм се дразнила от игнор, деверът си идваше през седмица, посрещам гостите от-до, храна , легло, и пращам  каквото има, че са в град. Заобикалят ме като  пън ,все едно не съм там и нямам думата. Отмести се , че пречиш.
 Отделно свекървата. Точно за придатък към тяхното е  една снаха, директно си каза - ти няма да ни промениш, ще станеш като нас, ние  сме много , ти си  една. Продължава да битува  и това, от разстояние дори.
 Вие може да сте изключение. Присъстващите винаги са.

# 71
Alex_jp,
уважавам мненията ти, но в случая не си права.
Свекърва и тъща сме равни - еманципация, равенсто и т.н.
Например ако свека намира кусури как готви дъщеря ми, и аз ще намирам кусури за гответенето на сина. На бас, че свекървите не обучават правилно синовете си и аз ще спечеля.

Мъжът и жената са равни. Свекървата и тъщата също.
А, кандидат-свекървата направи дори намек на щерката и аз ще интервенирам с абсолютно същите думи.
Пример: ако свека каже, че детето не прави вкусна мусака, синът й ще трябва да направи веганска мусака, Не е задължително, но трябва да положи усилия да бъде приет.

Скрит текст:
Мис Каприз,
явно е трудно да ме разберете.
Аз съм благородна тъща - огледален образ на кандидат- свекървата.
Ако тя е възпитана и не се меси в отношенията на младите и аз ще съм пас.
Но ако някоя дърта кучка (реално моя връстничка), се опитва да тормози детето ми - сори, но минимум ще бъде разкарана от живота на младите.
Повтарям ПР-ът е важен - народът знае, че не отстъпвам, дори цялата държава да е срещу мен. Какво остава за кандидат- свекърва.

Simple Smile

Тука има основна грешка, обаче - в предположението, че зетят ще те търпи да му правиш рекламации на мусаката и че по твое желание веднага ще се втурне да ти прави веганска.
А грешката идва оттам, че се готвиш да се сразиш със сватята,  като се разправяш със зетя. По-вероятно е и дъщерята и зетят да ти теглят една, ако се опиташ да отвръщаш реципрочно на свекървата по тоя начин.

Резонното е да се научи дъщерята как да се отстоява, да не се засяга и да отвръща веднага на нападки. Това обаче е много трудно и до голяма степен неосъществимо, по-скоро е въпрос на вроден характер. За съжаление,  често децата на експанзивни и борбени майки  растат по-свити и срамежливи от нормалното, а освен това и се чувстват засрамени от майките си и не искат да привличат внимание и да влизат в конфронтация, понеже като малки понякога са се срамували от публични сцени на разправии. Въпреки това, обаче, няма как майка на женена жена да води нейните битки, особено пък с мъжа и.

# 72
Освен това, много е важно децата какво виждат в семейството си, взаимоотношенията и т. н. Ако виждат родител, който си има мнение и си го отстоява, и всъщност време не си мачка детето и не го прави "послушно", шансът това дете да се справя без мама до гъза е много голям.
Днес, поне е по-лесно в това отношение, не е като при бабите ни.

# 73
Мдааа, ако в семейството виждат диалог, толеранс, съобразяване с другия, отстояване на своето мнение с аргументи, ще се стремят към същите отношения.В повечето случаи.
    Ние в нашето обкръжение от най-близки приятели,от които само аз съм тъща, нямаме някакви фрапиращи случаи да се разправят за мусака, име, и подобни. Внучетата ни са на една възраст, събираме ги,споделяме , и това, което забелязвам е, че слушаме родителите. И  никой няма претенции за име, какво и как ще се готви.
   Боряна, а защо си го правила това, щом си получила такъв игнор?

# 74
Не питай.
Той си идва при майка си ,в дома си. С деца , тъстове и гаджетата на децата във времето , идваше си у дома. Почина вече. Така правеха тогава хората.
  Очаква се снахата да шета.
 Сборът  на моето село промениха за две години, съвпадна с нашия тук. Отидох и  аз при мама с мъж и деца. Свекърва ми  ме  оплю, че не знам как политкоректно да го кажа вече, ти, да ме оставиш сама , да шетам тук, на сбора. И на 9 септември, 1 май  и 24 ли бяха манифестациите, работихме с нея  на едно място, мен  викаха на празника , тя шета, син и снаха  идват. Две кила кайма изпържила и не видяла празника. На млади години не ходила, гледала децата си , свекървата ходила , после пак не може да отиде.
 Аз пък съм се радвала , че поне тогава готви.  Не ми вярват сега младите , че така било. Да се радвам, че едната викат там, че трябваше нощем да готвя. не готви жената,  две три години участва, после йок. Докато останах по майчинство и почнах аз постоянно.
 Имаше умни мисли тя - като направиш  едно нещо веднъж, все ти ще го правиш. И нейната не била лесна,, всеки с времето си  е живял.
Питай  какво диря на хората в къщата.
 Това е основното.

Общи условия

Активация на акаунт