С какво ви дразнят свекървите? - 165

• 32 352
  • 751
  •   1
Отговори
# 735
  • Другата България
А защо непременно трябва да се каже точно по този груб начин?
Има толкова по-дипломатични такива, и всяка една интелигентна снаха би постъпила точно така.
За мен описания “реалистичен“ вариант, по-скоро варианти изобщо не са опция, напротив - биха изострили още повече отношенията снаха - свекърва, и пак потърпевшия ще е сина.

# 736
  • Пловдив
Аз съм брутално директна, чак груба. Но моя мъж винаги е наясно какво мисля. Това има както предимства, така и недостатъци. И едва ли е приложимо за всякакви връзки. При мен работи на 80%.

# 737
  • Другата България
Човек може да е директен и дипломатичен едновременно, и не изисква кой знае какво усилие.
Разбира се, всеки сам си преценЯ.

# 738
  • Пловдив
Човек може да е директен и дипломатичен едновременно, и не изисква кой знае какво усилие.
Разбира се, всеки сам си преценЯ.
Ама разбира се, че всеки сам си преценЯ. Тук е форум и всеки си пише каквото иска, а вече задалият въпрос, предложилият тема за обсъждане, решава кой съвет да приеме. И дали изобщо да приема или предприема нещо. Някои само изпускат парата тук.

# 739
Merri_An, точните думи са без значение, когато смисълът на казаното е именно това. Аз лично бих се обидила, ако съпругът ми каже в прав текст, че майка ми не е желана у дома. Мисля, че и той би се обидил. Именно затова търся други решения на проблема, който за мен се свежда до това, че свекървата се чувства прекалено комфортно в дома им.

# 740
Аз лично да, ако се надписа редовно така бих казала на мъжа си да се разберат. И на следваш етап бих постъпила така. Затова и го пиша. Ама точно затова не пиша и да имам проблем със свекървата.

# 741
  • Пловдив
Не знам за вас, но у нас НИКОЙ не е желан без покана. Нито свекърви, нито тъщи.

# 742
  • Другата България
Именно защото всеки пише каквото си иска, си пиша и аз каквото си искам, и това, което мисля по темата.

Предходните ми постове всъщност бяха към този
Ти лично би ли казала на мъжа си: "Разкарай майка си да спи на хотел и го плати с твоите лични пари, за да не ми разваляш кефа на мен?". Някак не го вярвам.

Като реалистичен вариант аз виждам тъщата да се натресе по същия начин в дома им и да развали комфорта на съпруга, пък белким му светне под шапката как се чувства жена му. Иначе хора и за по-малко са се развеждали. Разумно е да се предприемат дребни, но нарастващи стъпки преспиванията да станат некомфортни за бабата: да е налична предимно нехаресвана от нея храна, топлата вода да стане леко дефицитна или да трябва да чака за нея, домакинята да почне да следи ентусиазирано някой сериал точно по времето, когато бабата иска да гледа нещо. Дреболии в общи линии.
И допълвам, че според мен и тъща, и свекърва биха развалили комфорта на едно семейство ако идват без покана и без да се съобразяват.
Merri_An, точните думи са без значение, когато смисълът на казаното е именно това. Аз лично бих се обидила, ако съпругът ми каже в прав текст, че майка ми не е желана у дома. Мисля, че и той би се обидил. Именно затова търся други решения на проблема, който за мен се свежда до това, че свекървата се чувства прекалено комфортно в дома им.
Да, да, точно това имам предвид - вместо да се казва директно “разкарай майка си, че ми пречи“, може да се каже същото с различни изразни средства така, че съпругът сам да се “светне“ за поведението на майка си и да направи нещо.

# 743
За мен проблема както обикновено е в мъжа. Ако той вижда проблем, сам ще търси начин да го разреши. Нищо друго няма такъв добър ефект, както действията от собственото дете. В противен случай нещата може да ескалират и да се стигне до развод.
От колко далеч идва тази свекърва? 20-30км или 200-300? Щото ако е първото да я кара всеки път мъжа.а Ако е от повече не ми е ясно как се тръгва без да има къде да преспиш със сигурност.

# 744
  • Другата България
Е как да няма? Blush
Син и дъщеря има в града, все единия ще я прибере.
Доколкото схващам така процедира.

# 745
Като има син и дъщеря, не е ли редно да съгласува с тях посещение, не е изпуснала влака пътьом и да е изключение. Чакала съм да ми кажат кога може да отида като имаше бебета да ги видя. Сега не мога да пътувам и спестявам нерви.
 Как ще отидеш без   обаждане поне. Остави поканата.
 И щом се налага спане, буташ една голяма кърпа някаква ,шампоан, да се сети че е за къпане, ако не се сеща - извинете.

# 746
  • Другата България
Къде видя да коментирам за редно и нередно?
Отговарях на Боряна защо според мен тръгва без да се обади и да е сигурна къде ще спи.

# 747
Защото не са застанали сериозно да и светне ,че трябва обаждане.

# 748
Аз съм много дипломатична с хората и абсолютно директна с ММ. У дома човек трябва да може ясно да си заяви позициите, за да няма после недомлъвки и прехапване на езици. Абсурд някой (колкото и да ми е близък) да се натриса редовно без покана у нас. Големи хора сме, не живеем във времена на писма и телеграми. Звъниш по телефона и питаш: "Удобно ли е да дойда еди кога си?" и като ти кажат "Не, в момента не е удобно." приемаш фактите и се уговаряш за удобен момент. Понякога даже може такъв да няма в близко бъдеще. Може да съм темерут по свекървенските стандарти, но "моят дом е моята крепост" и не бих се съгласила да приемам гости неочаквано. Освен това съм от хората, които когато канят гости обичат да го направят като хората - чист и подреден дом, нещо хубаво за хапване, напитки и тн. Изненади - найн.

# 749
Да, да, точно това имам предвид - вместо да се казва директно “разкарай майка си, че ми пречи“, може да се каже същото с различни изразни средства така, че съпругът сам да се “светне“ за поведението на майка си и да направи нещо.
И какви биха били например различните изразни средства в конкретния случай?

Общи условия

Активация на акаунт