Счетоводител в нужда се познава 23

• 18 060
  • 505
  •   2
Отговори
# 495
  • Балчик
Не съм съгласна. Дърта съм и не бих избрала нова книжка, ако лицето декларира, че има предишна. Така си е закона. И ще го пратя в ИТ да вади книжка, като ми дойде реда в нея, ще я попълня.
Да ми декларира, че няма книжка, ще му издам.
И аз съм от дъртите...също не бих се съгласила за издаване на нова тк.
Има си ред кой и кога издава нова тк.
Явно младото, което квалифицира хората като дърти не е яло дръвцето от проверяващи и наказващи органи.
За какво точно ще ви накажат, ако издадете трудова книжка и попълните само стажа във вашето предприятие???
Какво е нарушението? Кой ще ви провери, кога инспектор от ИТ ще установи, че старата книжка е останала недопопълнена и има нова такава? Когато по принцип трудовата книжка дори не трябва да стои в предприятието?
Съвета - да обикаля по целия си трудов път назад, да издирва работодатели за документи, да се обяснява, пък някой като тук раздаващите съвети да се запъне за някоя запетайка, направо кърти с полезност и ефикасност.
И младото хич не е младо, ами има вече 25 години стаж, и са му минали през ръцете всякакви трудови книжки и многобройни проверки, от всякакви институции. Та знае поне колкото вас. А определението "дърти" не е до възраст, а до начин на мислене. Вземете най-после да живеете в 21 век. Както казах и в предишен пост за  такова дребнаво отношение към работниците нито ще ви повишат заплатата, нито ще ви сложат портрета на стената като велик специалист.
Що си губиш времето, дето явно  ти е в изобилие да нареждаш с високопарен тон и да въртиш виртуалният си пръст. Вместо това прочети и се информирай кога се издава нова трудова книжка, че явно не си наясно с понятията....що ли има изписани правила. Не се издава нова трудова кнежка, а се издава такава с продължение при всеки следващ работодател. Това е важното.
И още нещо - това, че имаш опит вече 25г е похвално, че не си яла дръвцето, но живота е колело драга и никога за нищо не е късно.

# 496
  • Пловдив
Ама що с тоя тон не мога да разбера...

# 497
  • София
Леле, пийте си хапчетата, бре хора.
dariVale, не им обръщай внимание. За мен ти си единственият адекватен и знаещ човек, пишещ в тази тема. Въпрос на добра воля е това с книжката. Също не смятам, че издаването на нова книжка е нарушение.

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 17:38 от Pleione

# 498
  • София
Казах в счетоводството, че няма да давам хартиена книжка за приключване и ме заплашиха, че тогава за пенсия ще ми се брои само времето след 01.06.2025. Neutral Face

# 499
Това не е вярно

# 500
  • Русе
Добре де, за какво служи Справката в сайта на НАП за трудовия стаж? Влизам си с ПИК кода в сайта на НАП и там си ми излиза всичкия стаж от 2000г. насам.
Май и с ПИК кода на НОИ също излизаше. Правя разпечатка и нося на работодател за признаване на трудов стаж. Какъв е проблема?

# 501
  • В полите на Пирин планина
Няма проблем.
Има хора, които нямат ПИК от никъде, не знаят да работят на компютър. За тях е проблем да покажат какъвто и да е стаж.
И да, има такива хора.

# 502
Нова трудова книжка не се издава когато поискате, има си правила!
И хартиената трудова книжка трябва да се пази, нищо, че стажа ви го има в НОИ!
Тази година се пенсионираха двама колеги и на двамата им искаха хартиените трудови книжки, нищо, че стажа го има в НОИ.
 А вие постъпете, както решите. Питате, отговаряме!

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 10:21 от jof

# 503
  • Русе
При мен идват работници без трудови книжки, казвам им къде да отидат да си извадят ПИК  от НАП, после идват с ПИК кода и заедно на моя компютър изваждаме справката, разпечатвам я. Гледам да им съдействам с каквото мога.

# 504
При мен идват работници без трудови книжки, казвам им къде да отидат да си извадят ПИК  от НАП, после идват с ПИК кода и заедно на моя компютър изваждаме справката, разпечатвам я. Гледам да им съдействам с каквото мога.

Това не отменя факта, че трябва да пазят хартиената трудова книжка. Когато дойде време да се пенсионират, може да имат проблем, ако не я представят. Иначе така пред вас доказват, че имат стаж, за да имат право да ползват отпуск или болничен.

# 505

Това не отменя факта, че трябва да пазят хартиената трудова книжка. Когато дойде време да се пенсионират, може да имат проблем, ако не я представят. Иначе така пред вас доказват, че имат стаж, за да имат право да ползват отпуск или болничен.
За този "проблем" вече има решение. Декларират, че са съгласни за пенсиониране само по данните от персоналния регистър (електронния). И шест трудови книжки да имат, ако няма данни в регистъра стажа и дохода не се признават. Така, че спрете да фаворизирате една смотана хартия, която след пет години и петдесет промени в закона за пенсиониране няма изобщо да се използва.

Общи условия

Активация на акаунт