Обърнато домакинство - когато мъжът си е вкъщи, а жената работи. Да или не?

• 8 289
  • 245
  •   1
Отговори
# 225
Споделянето беше с цел да се отбележи, че съществуват много модели. Важното е всеки да е окей с моделът в който живее.
Що се отнася за определението ,,съквартиранти" не е сложено от мен, а от приятели, които знаят за модела ни. Определението ,,спестовна каса" го слагам с пълна ирония - естествено, че родителите са тези, които биха те подкрепили, в голямо твое начинание.
А за приятелите, тук говорим за много близки приятели и в никакъв случай да злоупотребяваш. И преди да сте ме разпнали ще споделя пример от краткото ми съществуване. Давала съм пари на заем на приятелка, за да си купи треси - имаше повод на който беше поканена, сподели, че ѝ се искало да си купи, за да си направи определена визия, която с нейната дължина нямаше как да се случи, но вече беше изхарчила месечният фонд ,,и аз съм човек". Казах ѝ, че ще ѝ да, за да бъде на събитието с визията която иска. Друг пример още от студентските години - обикаляме ние по главната, приятелка хареса определена дреха - нямаше достатъчно пари, естествено, че ще ѝ дам на заем, за да може да си купи желаната дреха. Това са едни малки жестове, които се правят с малцина, но истински приятели.

В коментарът ми няма драма - просто ви поднесох друг прочит на финансов модел при семейство.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 17:11 от S^nny

# 226
  • София
В това семейство, дето мъжът работи от вкъщи, бяха нещо подобно. И уж бяха ок, но жената смени работата няколко пъти за последните години, мъжът й не й оказа никаква подкрепа и нещата тръгнаха на разпад.
Не мога да приема да съм сама финансово, а да съм във връзка. За мен лично това е обидно, предизвиква ми тревога и неистово желание "да се оправям сама". А вляза ли в режим оцеляване, газя.

# 227
Това не е семейство, а просто съквартиранти, които живеят заедно, да им е по-евтино с наем и сметки. Много хора вече заживяват заедно, точно за да делят наема. Не казваш дали имате деца и как този модел работи? Като ходите на ресторант всеки си плаща отделно? На почивка също?
Един колега разправяше как с приятелката му се разбрали тя да плаща храната, а той наема и се беше притеснил да не се е прецакал, и на нея да й излиза по-евтино. След като се разделиха и опита с различни колежки, никоя не искаше дори за среща да се върже, защото се бяха отвратитили.

# 228
То тука не са само двамата, щом мама и тате помагат, а може и на мъжът да му помагат неговите. Говорим за разширено домакинство. Важното е всички забъркани да са доволни.

# 229
Всичко е много просто. Учиш, работиш и се простираш според чергата си. Но в живота винаги има изненади, които не винаги са приятни. Тогава на кого друг да разчиташ освен на родителите си. Далеч от истината е идеята, че ще чакам мама и тати да ми плащат сметките, или парцалките или каквито и да било прищявки. Мисълта, че ако недай си Боже изпаднеш в неблагоприятно житейско събитие те ще бъдат до теб ти дава едно спокойствие.
Идеята, че сме лентяи, които лежат на гърба на родителите си е много погрешна. Моделът е съвсем различен.
Но - да, всеки от нас двамата разполага със собствените си пари. И още нещо, не си представяйте, че ако някой купи бучка сирене(примерно), то тя ще стои само за него.
Идеята е - искаш ли нещо - бачкаш, изкарваш си пари за него и си го купуваш, ако не ти е по възможностите - здраве да е.

# 230
Този модел бива когато и 2-мата имат близки доходи.
Ако единият изкарва 2 000, а другият 10 000 какво се случва?
Единият си купува Порше и яде хайвер, а другият си кара старият Опел и кара на хляб и сирене. Как се буква обща почивка?
Единият иска и може в Хилтън Париж, другият на бунгала в Резово.
Може би аз нямам опит и не мога да наместя нещата.

# 231
  • София
Ясно, няма деца. 13 г?

# 232
  • Най-красивата страна
Аз такива отношения имах със съквартирантка,когато бях студентка.
Откакто съм омъжена пари от родители не сме искали.Даже ние издържаме свекървата.

# 233
Този модел бива когато и 2-мата имат близки доходи.
Ако единият изкарва 2 000, а другият 10 000 какво се случва?
Единият си купува Порше и яде хайвер, а другият си кара старият Опел и кара на хляб и сирене. Как се буква обща почивка?
Единият иска и може в Хилтън Париж, другият на бунгала в Резово.
Може би аз нямам опит и не мога да наместя нещата.
И тогава не бива, ако имате общо домакинство и планове, ако имате деца и изобщо живеете заедно. Повечето семейства имат общи планове, прекарват времето заедно или неща свързани с общи доходи.
А аз се чудех на моите приятелки как попадат на мъже, които не искат и един чай да им платят, и са неженени на 50 (мъже), а то е било защото така искат. Значи мъжа дори такъв пак има коя да го вземе.
И според мен в един момент децата трябва да подкрепят родителите. Но по странно е да не можеш да разчиташ на мъжа си, а уж градите заедно бъдеще.

# 234
  • София
За кратък период е нормално.
Ама за постоянно-не.
Какво самочувствие ще има един мъж,ако чака жена му да му купи една бира?

Интересно ми е, а в обратната ситуация жената има самочувствие, ако чака мъжът й да й купи една чаша вино, например? Или пакет превръзки? Джобни ли й дава той? В едно семейство не допринасят ли и двамата, дори да е с различни неща, и не заслужават ли и двамата да разполагат с пари, изкарани в това семейство? Ако жената позволява на мъжа да гради кариера, като поема управството на дома, обратното не важи ли? С това мислене може ли да очакваме мъжете да приемат насериозно домакинския принос на жените?

# 235
Я кажете къде са поршетата с черен хайвер за 10 000?
Поръчка по и-нет става ли? Зимам 3.

# 236
За кратък период е нормално.
Ама за постоянно-не.
Какво самочувствие ще има един мъж,ако чака жена му да му купи една бира?

Интересно ми е, а в обратната ситуация жената има самочувствие, ако чака мъжът й да й купи една чаша вино, например? Или пакет превръзки? Джобни ли й дава той? В едно семейство не допринасят ли и двамата, дори да е с различни неща, и не заслужават ли и двамата да разполагат с пари, изкарани в това семейство? Ако жената позволява на мъжа да гради кариера, като поема управството на дома, обратното не важи ли? С това мислене може ли да очакваме мъжете да приемат насериозно домакинския принос на жените?
Обратното е различно, дори и двамата да работят, за мен е нормално мъжът да купува повечето неща. Просто не е сериозно мъж, който не изкарва пари за семейството. Самият той няма да се чувства добре в обратната позиция. Хубаво е повечето жени да работят само ако искат, а не защото са принудени. В крайна сметка те раждат деца, никой няма по-голям принос от това, основната физическа и психическа тежест по изпосване и раждане се пада на тях. И след това за тях е по-трудно да работят.

# 237
Бременност и раждане е безспорна биологическа роля на жената.
По-голяма физическа сила - на повечето мъже.
Но за всичко останало няма роли, а само каквото сами си определим, че е правилно и подходящо за нас.

# 238
  • София
Факт е, че мъжете не бременеят и раждат, съответно няма как да има баланс по този параграф. Но дотам. Жената поддържа тези неща много отвъд биологните невъзможности на мъжете и страда от липсата на ангажираност на мъжа с деца и домакинство откъм кариера, финанси и независимост. Жената, която работи, само ако поиска, е в много добра позиция на хартия, но в реала е по-често икономически зависима и уязвима. Нищо чудно, че много мъже не желаят тази позиция. Не просто защото е подценявана и над нея се надсмиват и мъже, и жени, когато се върши от мъже, а защото не искат да бъдат възприемани по начина, по който много от тях възприемат жените, които я заемат.

# 239

Скрит текст:
Интересно ми е, а в обратната ситуация жената има самочувствие,
ако чака мъжът й да й купи една чаша вино, например?
Скрит текст:
Или пакет превръзки? Джобни ли й дава той? В едно семейство не допринасят ли и двамата, дори да е с различни неща, и не заслужават ли и двамата да разполагат с пари, изкарани в това семейство? Ако жената позволява на мъжа да гради кариера, като поема управството на дома, обратното не важи ли? С това мислене може ли да очакваме мъжете да приемат насериозно домакинския принос на жените?

Истинският мъж (този на средностатистическата бгмама), не купува на жена си чаша вино, а купува изба. Чашата вино, на бгмамата ѝ я налива майордомът, който е избрал бутилка от избата, съответстваща на моментното ѝ настроение.

Общи условия

Активация на акаунт