Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 704
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 675
ВесиТу, ако си пуснеш филм на корейски дали ще разбереш нещо? Със славянските езици все ще схванеш нещо. Естествено, че трябва да се учи, но при едните имаш нещо, което получаваш наготово от родния си език.

# 676
ВесиТу, не е мит. Пусни си филм, на който и да е славянски език, сигурна съм, че ще знаеш в кое време говорят, което няма как да се случи с други езици.
su1984, пишете си ги както искате, нищо няма да загубите.
Учила съм руски седем години.  Едно е да слушаш и да се ОПИТВАШ да разбереш, друго е да го говориш.
Моите деца не разбират нищо като слушат руски. Специално съм го пробвала. Не са го учили.
Онзи ден казах един виц на руски и  ме гледаха като телета, а е с думи близки до нашите.
Не е лесен, на нас ни го набиваха в главите, имаше руска телевизия, списания,  но за децата ни не е лесен. Английски по-лесно заучават в момента.
Времената се менят, ние остаряваме, но все още си мислим, че можем да хванем вятъра на промяната

# 677
Здравейте на всички,пише Ви една притеснена майка,която никъде не намери алгоритъма за подреждане на желанията при кандидатстване за 8клас.

Моят син има резултат 332.50.Неговото най-голямо желание е да учи в Търговска гимназия в Бургас,но минималния бал на специалностите,които си е избрал миналата година е бил 355 и 369 т.е. разлика между 23 и 36 точки.Разговарях с неговия класен ръководител  и тя категорично каза да не слагаме на 1 желание Търговска гимназия,защото не само,че няма да го приемат,но и може да загуби място и във Строителен техникум.
Вече са Ви писали - аз ще добавя само това - погледнете на нещата от следния ъгъл: в момента ние (и никой) не знаем какви ще са баловете за паралелките. Те ще се получат от кандидатстването на нашите деца. Знаем само какво е било миналата година и имаме някакви очаквания какво ще е тази, но не знаем. Представяте ли си да не пишете най-отгоре най-желаната паралелка и точно за нея тази година да се окаже, че балът всъщност би му стигнал Simple Smile
Успех и не се поддавайте на неинформирани личности, пък било то и учители. Simple Smile

# 678
  • София
За мен всеки един език е ценен.
Да, за моето поколение и поколенията, близки до него, РЕ за много хора е почти естествен и разбираем. Аз от няколко години гледам почти само руски филми, просто защото ми харесват и са близки на душата ми.
Класен ръководител съм на бъдещ 10. клас, които са с втори чужд език РЕ и масово децата го харесват.
Малката ми дъщеря завърши 73.СУ през 2016 година. Чак в края на 9.клас обаче каза, че вече РЕ не й толкова труден.
Да, славянски език е, но не е лесен.

# 679
Тази учителка да седне да се информира преди да дава грешни съвети които могат да объркат съдбата на детето в слесващите 5г поне. Ех че се ядосах.
Реди се по реда на желанията без да гледате балове!

# 680
Единственото му желание беше ТУЕС да ама не успя да се справи с високата летва и сега съм в чуденка какво да правим. В Джон Атанасов само програмирането ми се вижда читаво, но никаква математика няма. Другите специалности там и другите училища с компютърни паралелки не ми допадат като ниво и среда. Та сега го боря за екикова с повече МАТ и после да си учи компютри. В същото време се чудя да не ни станат следващите 5 години ад.
Не спирайте детето от Джон Атанасов само заради хорариума по математика. Тя винаги може да се учи допълнително и самостоятелно, извън училище. В ТУЕС хорариума по математика също е малък (вероятно е точно толкова, колкото и в Джон Атанасов, не съм гледала). Ако иска да се занимава с технологии, нека се пробва все пак, няма да загуби. Но да учиш нещо, което е против волята ти, направо си е мъчение.

# 681
В едно от училищата с реален шанс за прием към документите за записване са добавили здравно-профилактична карта. Този документ го няма изрично в указанията на РУО. Мислите ли, че липсата му би била проблем?

# 682
Благодаря ви много на всички, които се включихте. От няколко дни не мога да си намеря място и бяхме стигнали дотам изобщо да не впишем първото желание на детето, защото класната му беше толкова убедена в своята преценка. Сподели, че отдавна се занимава с това, а е и учител по математика, затова й повярвах.

# 683
  • София
Миналата година 2АЕГ имаха изискване при записването да се носи и здравно-профилактична карта, но не връщаха децата, които нямаха такива карти, а им казваха да ги донесат в началото на учебната година. Ние при записването  занесохме здравно-профилактична карта от предходната година, която беше приета.

# 684
  • София
В едно от училищата с реален шанс за прием към документите за записване са добавили здравно-профилактична карта. Този документ го няма изрично в указанията на РУО. Мислите ли, че липсата му би била проблем?
Не, това не е от необходимите документи за записване по наредбата, така че не може да е проблем. Ще занесете септември.

# 685
Аз пък винаги съм харесвала руския Simple Smile ние го учехме от 3ти клас, после от 4ти до 8ми кл класната ми беше по руски. Четях си стихове на глас, защото ми харесваше мелодията на езика, слушах руски песни. После ми поизчезна от полезрението и наблегнах на английския, но 2001 г ми се наложи да съм за 3 месеца в Киев за едно обучение. Беше мнооого трудно в началото - разбирам ги какво говорят, но като тръгна да отговарям, ми идва на английски. Първата седмица ревах много, после се успокоих и си дойдоха на мястото нещата. Слушах лекциите само на руски и английски, бях със съквартиранти, които говореха само руски и английски, и доста ми се опресниха нещата. След време започнах в спедиторска фирма, работех с Финландия и Прибалтика - по-млади колеги често ме викаха да говоря по телефона с естонци, латвийци, литовци, които не знаят добре английски, но пък знаят руски (и сега е така). Та всеки език си е богатство.

# 686
  • София
Относно ТУЕС и математиката.
В потрес съм. Учител на сегашни 11-класници пропусна цял раздел Четириъгълници, преподаде и ги изпита на материал от 12. клас ( логаритмични и показателни уравнения и неравенства, тригонометрични уравнения), че им преподаде и изпита и на тригонометрични неравенства, които дори не са заложени в учебната програма за втори гимназиален етап- ООП или ПП.
Това си плаче за проверка и е абсолютно безумие.

# 687
Аз пък винаги съм харесвала руския Simple Smile ние го учехме от 3ти клас, после от 4ти до 8ми кл класната ми беше по руски. Четях си стихове на глас, защото ми харесваше мелодията на езика, слушах руски песни. После ми поизчезна от полезрението и наблегнах на английския, но 2001 г ми се наложи да съм за 3 месеца в Киев за едно обучение. Беше мнооого трудно в началото - разбирам ги какво говорят, но като тръгна да отговарям, ми идва на английски. Първата седмица ревах много, после се успокоих и си дойдоха на мястото нещата. Слушах лекциите само на руски и английски, бях със съквартиранти, които говореха само руски и английски, и доста ми се опресниха нещата. След време започнах в спедиторска фирма, работех с Финландия и Прибалтика - по-млади колеги често ме викаха да говоря по телефона с естонци, латвийци, литовци, които не знаят добре английски, но пък знаят руски (и сега е така). Та всеки език си е богатство.
И аз харесвам руски и го използвам работно. Покрай мен и децата го харесват Simple Smile И даже искат да учат поне да го разбират, защото им е интересно, когато говоря.
Но да ви кажа - вероятно децата приемат мнението на родителите за езиците, защото през годините съм казвала в някакви разговори с познати, че испанския въобще не го харесвам,  не харесвам испанците и т.н.
И сега синът ми е махнал всички паралелки с присъствие на испански и като го питах защо, той ми каза: ми не знам, не ми е интересен да го уча. Предпочитам другите..
Та си мисля, че и децата, които не искат руски, по някакъв начин са чували нещо против руския или Русия.

# 688
  • ту тук, ту там
Е у дома точно не е така. Аз ползвам руски в работата си.

# 689
  • София
Относно ТУЕС и математиката.
В потрес съм. Учител на сегашни 11-класници пропусна цял раздел Четириъгълници, преподаде и ги изпита на материал от 12. клас ( логаритмични и показателни уравнения и неравенства, тригонометрични уравнения), че им преподаде и изпита и на тригонометрични неравенства, които дори не са заложени в учебната програма за втори гимназиален етап- ООП или ПП.
Това си плаче за проверка и е абсолютно безумие.

Точно споделяне в тази посока силно ме притесняваше (че се преподава по усмотрение на учителя), но си мълчах, защото младежът искаше ТУЕС. За щастие директорката усоя да го откаже за отрицателно време.

Не всеки, който има висок бал, иска да учи в СМГ или топ езикови гимназии по различни причини. Не разбирам защо втория език е задължително определен предварително, по мое време се избираше от наличните в училището, като имаше деца (аз бях от тях), които знаеха и руски, и английски още преди гимназията и се пишехме последни където беше нужно, за да се сформира група по всеки език...

Общи условия

Активация на акаунт