Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 360
  • 745
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Обслужващият персонал в Германия навсякъде е чужденци, това е тенденция в Европа, не е наше изобретение. Дори в хубави бизнес хотели.

# 331
  • София
Nonamemusic, бъркаш понятията. Това, че малко хора взимат 5к. не значи, че това е голяма заплата. Значи, че не сме добре платени.

То не е въпрос на мнение, а въпрос на статистика и факти.
Средната заплата в България БРУТО  е 2556 лв., в София БРУТО – 3628 лв
Следователно 5000 чисто е малко над 6000 бруто, това е двойно на средната заплата, тоест не само е голяма,а е доста голяма.
Никак не бъркам понятията. Simple Smile

Ама то твоето е точно като във вица:
Половината българи ядат зеле, другата половина ядат свинско. Статистиката излиза с информация, че българинът яде свинско със зеле.
А и нека не забравяме, че същата тази статистика казва, че инфлацията ни е много ниска, а за април даже беше отрицателна.

Приемам, че вадиш официалните данни. Обаче:
Тези данни изобщо не отчитат сивата икономика, с която, интересно защо, никой не иска да се бори. По провинцията масово осоигуровките са на минимални прагове, голяма част от заплатата е в плик. Та и тези хора влизат в статистиката, но определено не са на МРЗ.
Много малко хора вземат високи заплати с реално осигуряване, така че ... де факто статистиката се базира основно на един сектор - ИТ. А, да не пропусна, и сладки позиции в ДА.
Масово не се плащат данъци и осигуровки - кога някакъв майстор е издал касова бележка, аз досега такъв не съм виждала.

Реално ситуацията в милата ни Родина е много шарена. Съгласна съм, че ножицата сериозно се разтваря между бедни и богати. Обаче също така е вярно, че много от бедните не са точно бедни. Масово е по провинцията да се работи за няколко месеца сезонен труд някъде, после борса в БГ и така... Истината е, че докато няма наистина волята за преборване със сивата икономика, все ще е зле. И не, не приемам критиките, че като този работодател е такъв и онакъв, защо се занимаваме. Няма как, особено в малко населено място, да се избяга от местния големец, защото почти всичко е на големеца. И той/тя е незаобиколим фактор и си прави точно каквото си иска с работниците - има си подкрепата във всякакви държавни структури, които трябва да го контролират, не плаща на работниците, защото знае, че няма къде да идат, върти си далаверите, а ние тука си пишем и пишем, как трябва да накараме работодателите да плащат. В София са по-малко зулумите, но в малкия град е страшно - а надигнеш глас, ха оставаш ти и децата ти гладни.

# 332
В общи линии - мила родна картинка..

В допълнение към мненията за заплати, мога да дам конкретен пример с мой колега, който преди почти година е във фарма сектора, в IT отдела. Вярно, отиде на почти двойно заплащане, но от около 6м насам му разказват играта и му дават задачки на няколко съкратени позиции в централата в Германия. Т.е. той върши работа за няколко човека, а му се плаща като за един. Някои задачи дори не са официално включени в описанието на задълженията конкретно, а към общите пояснения. Естествено, човекът е очаквал съответното натоварване за тази заплата, но в някакъв момент това преминава разумната граница.

Същото е и с обслужващия персонал по хотелите - махаме няколко човека, наемаме един *станец, плащаме минимална заплата и го караме да върши тяхната работа.

Само цифрите на заплатата са различни.
Пазарът е такъв и всеки да си прави изводите 🙂

# 333
В провинцията извън областните градове колко мислите, че взимат, та голяма част от заплата да е в плик? Даже бях чула за някакви врътки да плащат по-малко от МРЗ, защото много се увеличила, а пък се подписват на МРЗ. Много е висока МРЗ според бизнеса, никакви пликове няма.

# 334
При мен продължават странните, да не кажа даже подмолни неща във фирмата, които ме карат да се замисля, дали не искат да ме накарат да се саморазкарам.
Първо - занимават ме с въпроси, с които никой не желае да се занимава и за които ми е нужно съдействие и одобрение, които много трудно получавам. Неща, които изобщо не са спадали към договаряните с мен дейности и които ми костват много нерви и ме напрягат ужасно.
Второ - тайно от мен се намира нов човек и се открива нова длъжност, която ми иззема една съществена част от работата. Това по никакъв начин не е коментирано с мен и го научавам от колеги, присъствали по оперативки ( аз не съм включена в тях). Всичко това ме кара да си мисля, че не са доволни от мен, не съм желана и трябва да се спасявам. Изобщо не знам има ли смисъл да го коментирам с шефа, след като то идва от него като решение.
От година го чакам да разпредели задълженията между мен и колежката, с която работя в една стая и "линиите се преплитат". Освен да я наплюе пред мен и да направи гореописаното, нищо друго не предприе. Предполагам какви ще са моите нови задължения, ще разбирам в последния момент и както дойде - на час по лъжичка. Обидно ми е много.

# 335
Че има сива икономика у нас - има, това всички го знаем. Но и че масово народът е много добре, но се прави че е на минимална - с това няма как да се съглася. Само че както винаги - ситият на гладния не вярва. Колкото и да не ви се вярва, има и хора които наистина получават много малко. И те не са някакви изолирани случаи, това че вие евентуално не сте го виждали това не променя нищо.
А това пък със сезонна работа и после борса у нас през другото време не знам как си го представяте - от доста години не работи така обезщетението за безработица, точно за да се избегнат едни хора които прекарваха доста от времето си на борсата. Нали затова е ограничението до три години да се взема минимално обезщетение - 4 месеца и то по 18лв май беше, до неотдавна и по-малко бяха.
Съветите по-нагоре като плащат малко да не се хващаме на тая работа са много романтични... ако има кой да ти издържа семейството междувременно, докато отказваш да работиш за по-ниска от исканата заплата. Повечето нямаме този лукс.

# 336
София не е България.
Ако там имаш лукса да откажеш на едно място, защото има още много възможности, в провинцията се радваш, че са те избрали между многото други кандидати и не спориш за заплата.
Откажеш ли, могат да минат месеци за друга възможност.
И като човек вземал пари в пликче - не беше по-голямата част от заплатата ми, а 200 лв над МРЗ.

# 337
София не е България.
Ако там имаш лукса да откажеш на едно място, защото има още много възможности, в провинцията се радваш, че са те избрали между многото други кандидати и не спориш за заплата.
Откажеш ли, могат да минат месеци за друга възможност.
И като човек вземал пари в пликче - не беше по-голямата част от заплатата ми, а 200 лв над МРЗ.
Под секрет да ти кажа, че това не е баш така вече. Дори в сектори, като ИТ. Особено в сектори, като ИТ. И да - седяла съм и без работа, и съм отказвала предложения, които не ме устройват. Положила съм много усилия, вложила съм много пари в лукса да си подбирам работните места и заплатата. И пак не е достатъчно. И пак ме подритват като преквалифицирана или стара, защото съм над 40. И да, скъсват ми з….ка от работа. Ама това е - като искаш да получаваш, даваш. Пълно е с мързелив народ, който само мрънка и гледа в чуждата паница, ама като му кажеш “ела да се сменим” си плюе на петите. Не можело всеки да е това или онова. И на мен не ми е детската мечта това, което работя, но това ми носи дохода, който искам. Това е.

Пак стигаме до София не е България. Ами преместете се, като няма работа, търсете. Човек не е дърво. Светът не свършва със София и България.

# 338
  • София
Че има сива икономика у нас - има, това всички го знаем. Но и че масово народът е много добре, но се прави че е на минимална - с това няма как да се съглася. Само че както винаги - ситият на гладния не вярва. Колкото и да не ви се вярва, има и хора които наистина получават много малко. И те не са някакви изолирани случаи, това че вие евентуално не сте го виждали това не променя нищо.
А това пък със сезонна работа и после борса у нас през другото време не знам как си го представяте - от доста години не работи така обезщетението за безработица, точно за да се избегнат едни хора които прекарваха доста от времето си на борсата. Нали затова е ограничението до три години да се взема минимално обезщетение - 4 месеца и то по 18лв май беше, до неотдавна и по-малко бяха.
Съветите по-нагоре като плащат малко да не се хващаме на тая работа са много романтични... ако има кой да ти издържа семейството междувременно, докато отказваш да работиш за по-ниска от исканата заплата. Повечето нямаме този лукс.

Никога никой не е написал, че народът е много добре, прочетох си поста - такова нещо няма написано.
Никога никой не е твърдял, че няма бедни хора, които получават малко. Има много такива хора, включително и в София - например пом. възпитателите във всяка детска градина са чудесен пример.
Аз същото написах като последния ти параграф - ако всичките 5 работодателя са на месния велможа, нямаш никакъв избор. И го пиша, точно защото съм го виждала с мои роднини. 
Слава Богу, че са разрушили схемата 3-4 месеца сезонна работа и после 1 година борса. Че беше масово.. в някои региони на страната.

Но също така е факт, че има много хора, в цялата страна с осигуровки на минимална и получаващи пари в плик. Това е много неправилно по много причини: незаконно е, като една жена тръгне да излиза в майчинство, получава минималното, същото е с болнични, базирано на моя опит - ако са в сивата зона има много неща, които в самата фирма не са наред и т.н. Ясно е, че това не се прави по желание (макар че съм виждала и хора, които съзнателно търсят такъв тип договорни отношения, защото "няма да ѝ плащам данъци на тая държава").

# 339
От много време го няма това с работа един сезон и остатъка от годината борса. Нормално изчислено обезщетение имаш право като минат поне 3 години откакто за последно си започнал да вземаш - независимо дали е било минимално или "пълно" обезщетение. Ако не са минали - 4 месеца по 18лв на работен ден, които до преди ковид бяха 12 даже. Независимо колко стаж имаш и на какво основание си останал без работа.
А иначе съвсем умишлено и не цитирах поста ти, защото това което написах не беше само към теб и не твърдя че тия неща всичките ти си ги казала. Имаше кой.
Наистина при повечето които не се осигуряват изрядно, не е техен изборът да е така. Има и обратното, но е по-малка част от хората, за повечето просто това е което е налично и толкова, никой не ги пита. Отказвала съм такова предложение наистина, не бях съгласна да ме осигуряват така а те пък не бяха съгласни да е на светло всичко... обаче не бях достатъчно на зор в него момент, можеше и да не мога да си позволя да откажа.

# 340
Човек не е дърво, обикновено обаче е част от гора Simple Smile. Ако сам човек може да се мести къде ли не, търсейки своя път, ако има отговорности към други хора не е точно така.

# 341
  • София
Местила съм се няколко пъти, ако се наложи един ден пак ще го направя вместо да работя работа, която не ме удовлетворява откъм заплащане или условия на труд и отношение. Даже бях на път да го направя пак, но в последния момент намерих remote позиция и не се наложи.

# 342
Тези дни хвърлям по едно око на обявите в туризма, летища и т. и попаднах на тази обява, където заплащането за София, забележете е смехотворното 1250 лв бруто!!  Не знам как си го представят господата/жите от фирмата, но средно да се издържа човек без наем в София излиза към 1500-1600 лв без да броим дете, каквото имам аз. Иска ми се да мога да им пратя коментари от групата за 5 К заплата, защото явно в тази компания приемат българите за 10 категория хора.

Общо гарантирано брутно възнаграждение на стойност 2075 лв (брутна заплата в размер на 1647 лв + ваучери за храна в размер на 200 лв + ваучери за подарък в размер на 200 лв;
Клас прослужено време 1.1%;
100% коректно социално и здравно осигуряване;
Атрактивни бонус програми, спрямо постигнатите резултати;
Платен годишен отпуск в размер на 25 дни;
Безплатна карта за всички линии и видове градски транспорт в София;
Ваучери за такси в извънработното време на градския транспорт в София;
Безплатна медицинска застраховка към водеща застрахователна компания с възможност за включване на членове от семейството на преференциална цена;

# 343
  • Somewhere far away
Изобщо не си мислете че тези дето взимат в плик, взимат много над мрз.

# 344
  • София
Имам познат, който взема 7 (седем) хиляди лева, а го осигуряват на две. Така че случаи всякакви.
Ако разликата с МРЗ не е толкова голяма, за какво изобщо се прави тогава това упражнение с пликовете?

Общи условия

Активация на акаунт