Проблем с шум в града

• 3 504
  • 105
  •   1
Отговори
# 15
Аз бих се въздържала от незаконни действия. Ако съседите имат куче, или още по-зле - камери, могат да си навлекат сериозни проблеми.

Обаче отстоянията ги провери дали отговарят на минималните норми. Колкото и да не ти се вярва, всеки метър има значение за шума.

# 16
Абе то ясно, че няма да е пред тях, но винаги може да се случи някой да го види от някъде - дали ще е някой от другите съседи, станал рано за работа, дали ще е някой минувач, който е излязъл да си разхожда кучето, я някоя камера ще го улови... Просто ще си навлече по-сериозни проблеми, а пък с разговори не винаги се получава. За това казах, ако проблемът е само в петела, едни тапи за уши ще го решат. Но ако шумът е по-силен, например музика, трябват други мерки. Иначе в предишното ми жилище, съседите години наред гледаха петли и кокошки, от другата страна пък, други съседи гледаха пауни Grinning, на мен никога не са ми пречили, но хората сме различни. Виж, силна музика, гласове, крясъци или тропане не мога да понасям.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 14:01 от Borqna Sto 771419

# 17
Това с отстрела е шега, но показва колко е лошо някой да ти пречи на съня. Няма да казвам на нас какво ни се случи преди, че да не се разбере, но имахме съчувствие и разбиране от всички съседи, плюс опит за помощ и експерименти дали не е от тях. Освен от един, който беше точно над нас, и всъщност се оказа причинителят.
Решихме проблема като намерихме доказателства и бяхме възпитани, но с твърд и ясен тон. Казахме му, че знаем как да му помогнем да реши проблема с шума. 😂
Помисли за някакво решение с петела и говори със съседа ясно. Обясни му и че не се чувствате добре цялото семейство. Отидете повече хора, на да говори някой със спокоен тон. Защото аз от недоспиване исках да скоча върху него, но мм е много спокоен и говори той. При нас шума също беше на интервали страшно силен и почваше в 1, 2, 3 през нощта. Като понякога беше 3 часа, друт път един..но дори тогава достатъчно да ти разбие съня. Едвам работихме, а продължи само 2-3 седмици докато открием какво е.

Изпробвайте тапи, както и пренастройка, ако може на мозъка, разбийте някак интерпретацията на шума. Че тези хора не го правят нарочно, че петелът се води по инстинкт, не се фокусирайте в него. Желая успех и много ви съчувствам, дано намерите разбиране и се получат нещата. Добросъседтвото е много важно. Ние казвахме, че не търсим виновен и искаме само да се наспим, предлагахме ако е уред да купим нов и т.н. помислете нещо за решение, не могат ли без петел да живеят по принцип, той не снася?
Да спиш с тапи за уши е тормоз, а може и да не помогнат. При нашия шум опитах и пак се чуваше.

# 18
Тапите при някои шумове помагат, при други не. Да, тормоз е от гледна точка на това, че може на сутринта да си със заглъхнали уши, може и да не си чуеш алармата на време, ако ставаш рано за работа, или изобщо да не я чуеш. Случвало ми се е да ме болят ушите от тях и да заглъхват, за това ги ползвам в краен случай.

# 19
  • София
Те петлите в 6 сутринта от 3 часа са започнали да кукуригат, тъй че явно се свиква и се събужда човек от шума, като се е понаспал и спи по-леко.
Специално заради теб в 4 ще ставаме.
Защо НИ обясняваш какво усещаме НИЕ?

В урбанизирани зони не трябва да се гледат животни, това е.
Нито кучешкия вой в апартаментите е приятен, нито кукуригането посред нощ.
На някои не им пречи, други си съсипват качеството на живот. От какъв зор?

Аз с комшийката човешки говоря, но безапелационно. Тя самата казва - не е редно, да.

# 20
Аз адекватно решение не виждам в случая, ако наистина няма забрана за гледане на такива животни в града. В смисъл такъв, че дори и жалби да подавате няма да Ви се обърне внимание. Да се вика полиция пък заради петел ми се струва смешно, а и не ми се вярва да се отзоват... Другите съседи наоколо как приемат това, пречи ли им шума, говорили ли сте?

# 21
  • Пловдив
Урбанизирана зона (територия) се нарича всичко в регулация. Селата също са урбанизирани територии.
Доста от вас гледат доберманчета, овчарки и други такива мили сладки животинки дори в апартамент.
Естествено, че кокошки може да се гледат и масово се гледаха доскоро в селата и в някои малки градове. Горе писах, не съм сигурна дали изобщо има забрана за гледането им където и да е, стига да е двор, а не балкон. Може и да има, но съм расла край кокошки в центъра на Пловдив (не бяха наши) през 80-те, живях до петел пак в стар градски квартал около 2015, а малко след 2000-та съм виждала кокошки в двор в центъра на Сливен, което ме кара да се съмнявам, че е забранено. Така или иначе авторът написа, че живее в квартал, където СЕ гледат кокошки. Коматево, Прослав или Гаганица, предполагам.

# 22
Те петлите в 6 сутринта от 3 часа са започнали да кукуригат, тъй че явно се свиква и се събужда човек от шума, като се е понаспал и спи по-леко.
Специално заради теб в 4 ще ставаме.
Защо НИ обясняваш какво усещаме НИЕ?

В урбанизирани зони не трябва да се гледат животни, това е.
Нито кучешкия вой в апартаментите е приятен, нито кукуригането посред нощ.
На някои не им пречи, други си съсипват качеството на живот. От какъв зор?

Аз с комшийката човешки говоря, но безапелационно. Тя самата казва - не е редно, да.

Когато искаш ставай. Петлите стават в 3-4 часа нощем, не чакат да стане 6 часа сутринта, че да започнат да къкуригат. Щом започват да ти пречат чак в 6, значи си излязла от фазата на дълбокия сън по това време.

Има наредба къде и какво може да се отглежда. Другото е субективно, щото, ако питаш някои хора, в урбаниьирани територии в жилищни блокове със съседи и деца не трябва да се отглеждат.

# 23
  • Пловдив
Погледнах наредбата от линка на Кукумицинка - да, вярно, че в Пловдив е забранено извън кварталите тип "село" (то Беломорски и Остромила вече излязоха от тая категория, другите ги следват) и циганските.
Ми... едва ли се спазва и днес. Wink

Ако наистина всеки метър има значение за шума (не съм сигурна), остава нейното предложение да видите отстоянията. Също и дали са спазени останалите изисквания за личните стопанства, пак от наредбата. Другото е наредбата за обществения ред, която регулира шума. Третото е чл. 109 от ЗС - за пречките да ползвате имота си, по-големи от обичайните. Но съм скептична - щом може кокошки, това подразбира според мен и петел, а петелът кукурига. Не се гавря.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 14:55 от Магдена

# 24
Аз бих им хвърлила бомба в двора (или много би ми се искало) заради пиянските запои с музика, петелът нека си живее.
Но хората сме различни.
До нас имаше къща (или две-три), преди да курдисат на тяхно място още един блок. Имаше петел, не ни пречеше. Слабо се чуваше обаче. Не бих казала "свиква се", както аз със съсед, любител на музиката, не бих могла да свикна.
Да се разместите по стаите с роднините?
Не знам дали има изрична забрана да се гледат петли в градски двор. Нивото на шума също едва ли е много високо. Но не пречи да се отвори общинската наредба за обществения ред, трябва да я има в нета.
До старото ми "нас" един дядо от махалата гледаше 2-3 кози. Глобиха го, обжалва и продължи да си гледа. Grinning Сега и там има голям блок.

Сега чета другите мнения, горе-долу всичко са казали, сори.

______

Елора, за да ги осъдят (да премахнат петела например), трябва да им създават пречки за ползване на жилището, по-големи от обичайните. Шумът, ако е постоянен, също може да бъде пречка, но се опасявам, че този ще се окаже в рамките на допустимите нива, а самият факт, че там с общинската наредба е разрешено да се гледат кокошки, предполага и поне един петел, съответно кукуригане, тоест по дифолт това са обичайни, допустими неща за квартала. Така разсъждавам на първо мислене.
Не са стадо гръмогласни петли все пак.

Съчувствам иначе напълно, и аз мразя някои шумове, но съм скептична за петела в описания случай, ако са спазени условията за гледане на птици в двора.
.    Благодаря за разбирането и включването в дискусията, наясно съм, че звучи странно оплакването, но наистина си е доста силен шума и пречи не само на мен, а и на роднините, които споменах. Понеже нямам уред, с който да измеря шума пробвах с приложение за телефон и от стаята ми записа над 100 децибела като само един прозорец беше отворен. Със сигурност това не може да е коректно измерване, но просто ми беше интересно какво ще покаже. Както казахте, различните хора ги дразнят различни шумове, аз се чудя на всички, които казват, че не им пречи кукуригане на петел, но може да не е било толкова силно или поне звука, който издава да не е толкова дерящ и писклив. Щеше да е добре да мога да пусна запис, ако някой знае дали има начин тук във форума, ще съм благодарен. И междудругото има ли начин да отговарям на повече от един коментар едно след друго, защото искам да отговоря на всички, но не мо дава. Ако няма как, благодаря на всички за съчувствието и съветите!

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 17:46 от Yoan1

# 25
Проблем с шум в града - чудесна тема. Моите уважения към петела, но е кошмар да ставаш по първи петли (май 3 пъти пееха)..

Иска ми се да дам друга насока на темата - мислите ли, че е възможно да се направи такава ШУМОИЗОЛАЦИЯ, че да спре дразнещи шумове от съседи? Това е обсъждано и в други теми, оказва се много сложно и скъпо решение, струва ми се. Но все пак, ако не цялото жилище, поне една стая, където когато му писне на човек, да се изолира напълно.
Защото дали е петел, дисководещ, пиянски оргии или друго, е без значение - ефектът е винаги умопомрачаващ. Зомби,  както се изрази авторът.

Има такива хотели, нищо не се чува в стаята от съседните стаи.

# 26
  • Пловдив
Може да се постигне много с шумоизолация, да - корк, стиропор, дървени повърхности разни, какво ли не. ММ направи вкъщи от дърво и зад него май стиропор беше, забравих. Но през лятото през отворения прозорец ще се чува.

# 27
Към автора - в собствено жилище ли сте или на квартира?

# 28
Всеки го дразнят различни неща, аз лично обичам петли, понякога избираме уикенд в някакво село и съм много доволна от петлите, не ме будят, а просто сутрин рано ги чувам. Харесвам всички животни, обаче това няма общо... сънят е свещен, могат да те събудят и дори да не си в дълбока фаза, това не значи че си се наспал. Ако те събудят в 2... в колктоо и да си легнал. Когато имахме проблема почнах да си лягам в 9, за да имам поне 5-6 часа сън! Започнах да лягам със страх дали и тази нощ ще е така, понеже не беше всяка.
Шумоизолация и аз обмислям, и събирам идеи, и цени. Поне една стая да, ние си взехме апартамент на последен етаж, за да не чуваме нищо от горен етаж, обаче винаги може да се чува от долния, или отстрани.
Сега където сме има едно момче бие барабани през деня, и някакъв съсед удря парното, за да спре. А реално има електрически мисля, които не издават този шум. Аз нямам проблем през деня, ако искат и трета световна да правят, но през нощта не е редно да се шуми с купони, оргии, музика, прахосмукачки и тн.

Понякога докато се намери решение трябва да се опита да се повлияе на собствената интерпретация. Защото ако не можеш да промениш нищо друго, само това ти остава, за да се разчупи порочния кръг. Така мм успя да заспи реално, но аз получавах сърцебиене всяка нощ. Мислеше си как не го дразни, не му пречи, ей сега ще спре, няма да продължи вечно, дразнещо е, но не е непоносимо.

# 29
Към автора - в собствено жилище ли сте или на квартира?
. В собствено жилище съм, къща

Общи условия

Активация на акаунт