Отговори
# 255
Здравейте! Да споделя опита ни с търсенето на квартира в Хайделберг. Оказа се, че да се наеме квартира от частно лице, ако сте все още в България е почти невъзможно. В крайна сметка наехме стая в частнo общежитиe. Намира се по близо до Манхайм, ще  пътува около 1час до университета. Общежитието е новопостроено.  680 евро/месец за първата година.  Работят с Revolut.
https://www.the-fizz.com/en/student-accommodation/ludwigshafen/

# 256
  • София
Преди малко видях в групата във Фейсбук информация за същото общежитие. Може и да е пусната от Вас Simple Smile
Дано е полезна и на  други.

# 257
  • тук-там
Русалче, благодаря! Ти винаги ни мислиш.
Аз ще мога да се включа в среща чак през октомври. За това не се съобразявайте с мен. Аз ще се включа в следващата.

# 258
  • София
Русалче, благодаря! Ти винаги ни мислиш.
Аз ще мога да се включа в среща чак през октомври. За това не се съобразявайте с мен. Аз ще се включа в следващата.
Че аз нали това написах  - някъде 10-15 октомври Simple Smile Преди това няма смисъл. Едни ще пътуват тепърва, други ще предпочетат разбираемо да са покрай дошлите си в БГ деца. Или имаш предвид, че ще си там, на хубавото, топлото, с кристално чистата вода , и след 15-ти ?

# 259
  • тук-там
Ох, сори! Исках да кажа ноември. До края на октомври ме няма. На топлото съм.

# 260
  • София
E как без австрийски майки, то иначе и аз къде се редя, като съвсем не ми е темата Satisfied
Аз чета с удоволствие вашата темичка, помагам в малкото случаи, когато мога. Чувствам се почти като у дома си, нали имаше голям вариант и натам да се насочим.
Скрит текст:
Това ми напомни един майтап, свързан  с Швейцария и Австрия. Двaма на много високи позиции в конголмерата,  в който работи дъщеря ми, разговаряли на тийм билдинг вечеря. Единият австриец, другият швейцарец и двамата вероятно вече на градус. Не знам откъде е тръгнал разговорът, но  явно  е бил лек спор  къде нещо  е по-добро (нищо чудно да  е било за храна  предвид мястото), плюсове/минуси и т.н. И единият казал "Нямаме  особен повод да се състезаваме, даже знамената ни са почти еднакви,  все червени - вашето обаче е с  бял минус, нашето с бял плюс. Та все пак сме   финално мъничко пред вас, чисто математически" Joy
Та и плюсовете, и минусите са добре дошли на потенциалната сбирка, която  пък само условно е  черно-червено-жълта. Simple Smile

# 261
Здравейте, миналата седмица синът ми беше приет в Мюнхен - TUM със специалност информатика. Поради късния прием (трябваше да държи изпит в университета) се явиха големи трудности в намирането на настаняване. Има ли някой, чието дете също все още си търси квартира, или някой, който може да даде някакъв съвет/помощ?

# 262
Здравейте,

Продавам комплект учебници за изпит TMS, ако някой има интерес да ми пиши на ЛС.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 11:33 от SirlyK

# 263
  • София
Добре, че Николета избра Виена в крайна сметка пред Мюнхен за следване архитектура. Датата за изпита се знаеше много отдавна, бях купила евтини билети. Отиде на изпита, излязоха резултати и е класирана и записана вече.
Николета ми писа преди малко, че най-накрая днес е получила информацията за дата, час и място за провеждане на изпита в Мюнхен, а именно на 12 - ти септември. Днес е 5-ти септември. На предната дата нямаше как да се яви, защото беше мисля 6-ти август, а там някъде тепърва получи VPD то и го качва.
Не знам дали е умишлено, за да няма много чужденци, но ако основното и желание все още беше Мюнхен нямаше да съм много щастлива тепърва да купувам самолетни билети в последният момент, да се явява на изпит, да чакаме класиране и да търся квартира.
Пиша го тук, за да го има ако някой бъдещ кандидат догодина се интересува.

# 264
  • София
Не мисля, че става дума за нарочно действие  от страна на ТУМ срещу чужденци с цел ограничение.. Самата ти казваш, че е имала насрочена предишна дата, някъде към 06.08,  но не е могла да се яви на нея заради VPD. Някои унита  дори не предлагат  такъв вариант с опционална дата - или  можеш на дадената, или  отпадаш. По-скоро  си мисля, че Униасист някак  следва по-бързо да обработват нещата, знам ли, особено пък, когато  се плаща за целта. Нямам личен опит, но  съм чела, че подобни на униасист служби, които  правят същото с  признаване и приравняване  на чужди дипломи, но  за хохшулета,  хем го правят безплатно, хем относително по-бързо. Hochschulstart  също се справя много по-експедитивно.

Днес е имало проблем с полет на Луфтханза от София за Франкфурт. Кацнал е самолетът аварийно   в Белград заради пушек в кокпит-а. По-късно са превозени пътниците с друг самолет на компанията към Франкфурт. Стрес си е подобно изживяване,  а някакви ненормалници се хилят и   пускат безумни коментари под  публикацията. Доста изпростя народът..Надали ще са такива отворковци, ако те самите или техен близък се окажат на борда.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 22:28 от Просто русалка

# 265
  • София
Николета мисля беше една от първите, която получи впд, дори да го беше качила на 5ти август нямаше как да се яви на 6ти, защото по техният правилник трябва поне седмица мисля беше по-рано да те уведомят за датата, а тя разбира се не беше в тази група и дори не е канена на изпит тогава. Просто имаше информация, че някъде там ще има изпит и втора дата септември. Не е като да си поканен и на двете и да избираш или да имаш резервен вариант. Винаги си само на едната дата, просто заради липсата на приравнена диплома няма как да си в първата група, а и дори и да имаш пак нямаш гаранция къде ще те разпределят.
Така че за да успееш за 6-ти август евентуално, трябва впд-то поне 8-10 дни по-рано според мен да е качено. Съмнявам се толкова бързо да успеят да ги обработват дори да се постараят.
И аз не мисля че е нарочно, но определено още от самото начало успяха да разколебаят и постепенно да откажат Ники  да иска да учи там, за което признавам си и аз съм доволна. Вече е записана във Виена, има си и квартира, а ние спокойно може да отидем на семейна почивка.
Реално ако няма изпит, както са нейни съученици, почти веднага след качване на впд-то те бяха приети и всичко е наред, но за архитектурата особено с въвеждането на изпит тази година, нещата се проточват значително за чужденци.
П. П. Ако не ни съвпадаше с почивката сигурно все пак щеше да се яви, просто за да види какво представлява изпита и как ще се справи.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 22:43 от Aila

# 266
Здравейте, миналата седмица синът ми беше приет в Мюнхен - TUM със специалност информатика. Поради късния прием (трябваше да държи изпит в университета) се явиха големи трудности в намирането на настаняване. Има ли някой, чието дете също все още си търси квартира, или някой, който може да даде някакъв съвет/помощ?

Вариант е да намерите наем за по-кратък период и да търси на място за постоянно. Вижте например тази обява:
https://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Muenchen-Obergiesing-Fasa … ten.12306647.html

Тя е за стая в общежитие, която се дава само за октомври. В момента синът ми е в същата ситуация. Нае стая от студент по правилата на Studentenwerk, като изпрати удостоверението си за прием и сключи договор за пренаемане. Ходи на огледи. Иначе търси от юни дистанционно, но откакто е в Мюнхен определено се появяват повече опции.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 11:53 от Liluto

# 267
  • на Мелмак
Момичета,
Щерката ми делегира да чета мамите Joy
Чета си аз де, безкрайни благодарности за всичко , което споделяте Flowers Bouquet
Окончателно реши да е инжинерна специалност, ще кандидатства в Германия и ЕТХ. Вчера седнах да разгледам сайтовете за общежития. Еми, ударих греда. Казах ѝ да си кандидатства.. Аз не можах да се ориентирам. Може понякога да задам някой глупав въпрос, надявам се на съдействие Joy
Успех  на всички студенти из онези земи, които са ми любими Heart Радвам се, че ще имам повод по-редовно да ги посещавам.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 19:14 от etty775

# 268
  • София
Отговаря се тук на всякакви въпроси Simple Smile

Влизам с молба, звъннаха ми познати на  мои приятели с дете, кандидатствало с фирма. Ми няма да се уморя да повтарям, че фирмите не са панацея и човек също трябва да следи изкъсо. А ако ще следи стриктно, тогава пък за какво му е фирма? Но нека оставя размислите по този въпрос  настрана и да кажа за какво става дума. Фирмата подава  заявление за общежитие  седмица СЛЕД приема при питане на родител докъде са го докарали... Ако беше Берлин, ОК, ама не  е.Става дума за КИТ, тоест за Карлсруе. Естествено шансът за получаване на стая  е никакъв. Звъннало детето в Щудиренденверк, казали му, че много хора са преди него, тоест  му отрязли веднага  квитанциите. Писало е на тонове обяви за ВГ-та. Знаете  как е, като не си там на място за оглед - или не отговарят, или директно те режат.  Включих се  вчера  следобяд с търсенето  на  частни общежития, намерих координатите на доста,  скъпи и не чак толкова, препратих ги и е пуснато запитване към всички. Към едно  попълних даже аз лично  формуляра, за да стане  максимално бързо  без препращания,  понеже за първи път попаднах на  сайт, на който имаше официално   актуализиран списък  към дата 05.09 от 01. 10. 2025 какви стаи има свободни по  трите етажа. Но предвид това, че улучихме събота и неделя,  забавянето още  се  увеличава , а не се знае  дали  някой ще отговори и след това. Та се сетих да им кажа да търсят дете в общежитие на Щудиренденверк там, понеже  то би имало достъп до  разните уотсап  и   подобни групи, които са недостъпни за външен, но пък в които се пускат обявите  за унтермийте от студенти, заминаващи някъде заради Еразъм или свободен семестър. Та ще помоля ако някой  е с дете в такова общежитие и то срещне такава обява из групите, да свирне на майка си, а тя на мен. Wink

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 19:20 от Просто русалка

# 269
  • тук-там
Русалче, сега въпросната майка следва да си вземе парите от фирмата и да ти ги даде на теб Simple Smile Защото по твоя начин се търси настаняване за студент, ако искаш да вземеш пари за услугата. Между другото да кандидатстваш за общежитие е елементарно и недоумявам защо изобщо се делегира на фирма. Тя после ще сключи договор и ще плати ли?! Наслушах се и се нагледах на ей такива парадокси и определено съм крайно негативно по отношение на тази услуга в България. Ще върна вяра в нея, когато Русалчето отвори фирма Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт