Седмокласници 2025/2026

• 26 005
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
  • Бургас
А за четвъртокласниците нещо има ли интересно,че малкото ще е на пангара?

# 91
Родители от СМГ пускат становища да отпадне отлагането за кандидатстване на заварените набори. Ще стане мармалад догодина.
Няма никаква визия как реално ще се реализира това автоматично продължаване. Има гимназии, в които приемат по 4 паралелки след четвърти клас, но имат само 2 математически след 8ми. Изобщо нищо не се споменава за децата, които искат да продължат с природен профил. Добри математици от друго училища, които са по-подготвени от 30-40% от учениците от математическите гимназии, няма са имат шанс за математическа гимназия (справка резултатите от областен кръг олимпиада по математика). МАР-МА-ЛАД!!!

# 92
  • София
Оле, на това му казвам аз "бърз старт" в седмикласните неволи Laughing Като гледам материал от ЧП- това значи ли от 5 клас примерно?
1. Да се проведе под формата на тест, който интегрира следните учебни предмети:
- математика
- биология и здравно образование
- химия и опазване на околната среда
- физика и астрономия
- география и икономика
- човекът и природата

Това за заварените набори е, иманно за да измислят какво прайм после..

Ами то започнаха и проекти на заповеди да излизат.
За формата на интегрирания изпит https://www.mon.bg/nfs/2025/07/pr_zapoved-format-integrirano25-26_23072025.pdf
За датите на НВО за проверка на способностите https://www.mon.bg/nfs/2025/07/pr_zapoved-format-integrirano25-26_23072025.pdf
За график на дейностите https://www.mon.bg/nfs/2025/07/pr_zapoved-grafik-priem-math-prir … 5-26_23072025.pdf
Датите на НВО https://www.mon.bg/nfs/2025/07/pr_zapoved-nvo-25-26_23072025.pdf

# 93
  • София
Човек и природа навежда на мисълта за материал от 5-ти и 6-ти клас, да. Но чакаме да публикуват моделите на НВО. Само че интегрирането ще е малко никакво всъщност, защото:
- 6 задачи (с избираем отговор и с кратък свободен отговор), които се решават с помощта на умения, придобити чрез обучението по математика, но проверяват и компетентности, заложени като очаквани резултати по останалите учебни предмети (биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, география и икономика и човекът и природата).
Т.е. това ще са задачи в първи модул, които пак ще са математически, ама малко по-практически.

А как им хрумна да набутат и географията в природните науки, не знам. Вероятно просто ще е задача с мащаб.

# 94
Отпадат, ако виждам добре, задачите за подробно разписване от втори модул.
По география освен мащаб, нещо за средна стойност на темепратура или валежи, някакъв коментар на климатограма нещо такова си представям, но все пак децата ни са си предали всички учебници за 5 и 6 клас.
Сега да се юрнем по книжарнците ли? Не знам ..... Объркана съм

Jsed- Защото точно материалът за химия за 7 клас сте подхванали? Към НПМГ ли гледате?

Аз вече се предавам и никъде никакви становища няма да пращам. Няма да съм вече гражданско общество Simple Smile

В графика за ваканциите не виждам нищо неразумно, сякаш е най-добре в сравнение с предишните години.

Може пък да е за добро, примирявам се някак.

Но за мен на пръв прочит отпадането на три задачи от Модул 2 не е равнозначно за 6 задачи по тези науки.
Също така какъв ще е балансът между изибираем и свободен отговор.
Доста въпроси, нула отговори, никакви примерни тестове към този момент.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 14:30 от a blue-eyed girl

# 95
  • София
Не се вижда да отпадат задачите за разписване. Те са задачи със свободен отговор. Но вероятно ще е структуриран различно изпита, защото и времетраенето му е различно - 180 минути,  и задачите стават от 23 на 24. Ще видим как ще е като публикуват моделите.

ПП. Публикувано е и предложение за промяна на учебните планове https://www.mon.bg/nfs/2025/07/konczepcziya-za-promyana-na-ucheb … nove_23072025.pdf
Сбогом на чуждоезиковото образование извън ЕГ /а ИИЧЕ се намалява на 16 часа в 8-ми клас, РИЧЕ на 8/ и намаляване на часовете за профилирана подготовка от 5 по предмет на 4.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 14:35 от sanaka

# 96
Към НПМГ гледаме, Синеочке. Да видим дали ще й стигнат силите на госпожицата.
Ох, Санака имаш розе от мен, че смилаш информацията от МОН и даваш линкове! Невъзможен им е сайтът през телефона! Heart

# 97
  • На морето!
намаляване на часовете за профилирана подготовка от 5 по предмет на 4.

Знаете ли дали тези промени важат и за училищата по изкуства, които уж са към Министерството на културата?

# 98
  • София
Ами няма как да не им се отразят, защото ООП е еднаква за всички и като увеличат часове там, това ще се отрази на часовете ИУЧ. Като приемат и нови типови учебни планове за тези училища, ще се види как точно.

# 99
Гледам още един проектозакон е внесен за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование. Заседанието на Комисията по образованието и науката, което беше насрочено за днес, пък е отменено. Вярно всичко ще стане мазало накрая..

# 100
  • Пловдив
То само историята  няма да набутат  ,ама колко му е и за нея да имат хрумка.

Примерно някакво историческо  събитие и действие,което се извършва  в минала епоха и да сметнат  каква вероятност за развитие ще има при дадените условия ...

Може да е математическо  изчисление, но на база исторически  събития😁

# 101
История и Философия ще сложат при НВО БЕЛ.
😉

То само историята  няма да набутат  ,ама колко му е и за нея да имат хрумка.

Примерно някакво историческо  събитие и действие,което се извършва  в минала епоха и да сметнат  каква вероятност за развитие ще има при дадените условия ...

Може да е математическо  изчисление, но на база исторически  събития😁

# 102
Идва ли краят на ЕГ в по-малките областни градове? Голямата ми дъщеря завърши ЕГ в Сливен, АЕ и НЕ, нямаха преподаватели по други предмети на английски.
А нашия малък град какво ще се случи с паралелката в едно от училищата, която е хуманитарен профил и е с интензивно изучаване на английски?
И как хем ще намалят часовете по ЧЕ, хем децата ще са със същото ниво на владеене на ЧЕ?
Уф, много въпроси, много неясноти.

# 103
НВО БЕЛ за следващия набор. За нашия остава още от същото.

# 104
  • На морето!
Честно казано поовече ме притеснява промяната в учебните планове от промните в НВО.

Общи условия

Активация на акаунт