ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026

• 13 829
  • 280
  •   1
Отговори
# 60
Лилла, само не се отказвайте! Ще го вземе! Проучете и ТЕЛК изпита. Не е талкова популярен като ДАФ но се приема със същата тежест. На устния там синът ми изкара почти максималния процент. Него писмения го тормози до края Simple Smile Лошото е че се провежда само в София ( поне за нас, тъй като сме във Варна)

# 61
  • Варна
Добро утро Simple Smile Виждам, че темичката се раздвижи и извън баловете, които без да исках докарах на дневен ред. Много се радвам на завърналите се, пишете по-често - липсвахте! А както се активира Варненската дружина, дали не е време за една среща?
И нас ни посъветваха за TELC, вместо Даф, защото последният се взимал от едва 30% от явяващите се за пръв път. На дъщеря ми й трябват 4х3, но въпреки това отказва да се яви. Като ви чета колко е трудно, ще взема да спра да се опитвам да я убеждавам да пробва. Решила е да стреля по TELC B2 като се върне от Виена. За специалността, която е избрала й искат А2 на НЕ само. Доколкото разбрах се очаква съвсем скоро да има школа сертифицирана да изпитва и във Варна по TELC. Мога да разпитам, ако ще е интересно за някого.

# 62
  • София
Тази специалност на АЕ ли се изучава и немският просто го искат допълващо, или на НЕ. Защото А2 е доста ниско…стана ми интересно.

# 63
  • Варна
Да, Олив, на Английски изцяло, но можело в последната година да имат избираеми дисциплини на НЕ, затова препоръчват да има ниво и по НЕ, но за начало искат само А2. Предполагам разчитат на това, че за 2г в Германия все ще вдигнат достатъчно, за да могат да посещават тези курсове.

# 64
За Виена дъщеря ми държа ОSD. Мирно, спокойно мина, малко хора е имало на изпита за датата в нашия град. Тя си го взе още началото на лятото след 11 клас.Мислехме че няма да стане от първия път (учителката й по немски в училище беше сред ангажираните с провеждане на изпита , тя я подготвяше и според нея детето не било подготвено на нужното ниво. Не беше и от децата в "измисления" за Вн. лайстунг в 1Ег. Но с моето дете все става така. На пръв поглед не показва колко знае). Та дори учителката беше учудена от резултата.  

Да се похваля и тук, че преди няколко дена мина дифенсиото на мастърската й работа. Да ми е жива и здрава -  магистър публицист в областта на театъра и  киното.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 11:21 от _re_ge

# 65
  • Plovdiv, Bulgaria
Браво re_ge и поздравления за дъщеря ти!
Синът ми каза, че през м. Ноември ще е изпита по DSD2.
Дано да успее да влезе във форма, защото лятото основно на английски работи и е изоставил немския, а има да си довършва и темата за DSD-то. Пише си и говори единствено с приемното семейство от Австрия.
Има ли ориентирали се за Виенския Икономически университет? Как ще се подготвят децата за теста?

# 66
Браво re_ge и поздравления за дъщеря ти!
Синът ми каза, че през м. Ноември ще е изпита по DSD2.
Дано да успее да влезе във форма, защото лятото основно на английски работи и е изоставил немския, а има да си довършва и темата за DSD-то. Пише си и говори единствено с приемното семейство от Австрия.
Има ли ориентирали се за Виенския Икономически университет? Как ще се подготвят децата за теста?

Предполагам, че знаете, но все пак да напиша, че в тази тема има много информация за студентите в Австрия https://www.bg-mamma.com/?topic=1689982

# 67
  • София
Да, Олив, на Английски изцяло, но можело в последната година да имат избираеми дисциплини на НЕ, затова препоръчват да има ниво и по НЕ, но за начало искат само А2. Предполагам разчитат на това, че за 2г в Германия все ще вдигнат достатъчно, за да могат да посещават тези курсове.
Благодаря, Дайв! Коя е специалността /ако нямаш против да отговориш, разбира се/? Рядкост е в Австрия да се изучават специалности на АЕ, или бъркам? Знам за познато момче в Линц, то там е AI и вероятно е нормално.

# 68
  • на Мелмак
Днес карахме с девойката, много добре се справя вече, радвам ѝ се.
Иска да ползваме фирма за кандидатстване в Германия, за да се чувства сигурна, че няма да пропусне нещо. Съгласи се да кандидатства и в ЕТХ Цюрих, да видим там дали ще я приемат.
Ама, сетила се Мара за там. Трябва да се готви за сериозен изпит, най-вероятно няма да ѝ се получи.
Ре, честито, много хубави новини!

# 69
  • Варна
Олив, в Германия е специалността, в ТУМ (информационно инженерство). Наистина в  техническите специалности в Австрия и Германия си искат НЕ (С1 поне). Знам за икономически специалности във Виена на АЕ, но щерката засега не иска да учи икономика…

Ети, имай повече вяра в силите на детето! Пожелавам ти да те изненада приятно и да се похвалиш догодина по това време със студентка в ЕТХ!

# 70
  • Варна
re_ge, поздравления за дъщеря ти! Голяма гордост ви е  .

шушито, моят син се интересува от Икономическия във Виена. Сега точно започнах да проучвам стъпка по стъка какво е необходимо. Зачетохме и в темата, споделена от sveta123 ( благодаря за споделянето) . Ще имаме и няколко опции и за Германия, но сякаш клони към Австрия .

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 19:42 от Лилла

# 71
etty775, каква специалност в ETX? За информатика само съм се интересувала и искат конкретни матури да са държани и хорариум по мат, ф/х/б, и език мисля, но нямат изпит! Не знам как е за другите специалности.
Dive  за ТУМ за Информатика си искат 4х4 от DAF.Но аз немски не знам и не съм гледала има ли различни критерии за всяка специалност. Знам само тази, защото нашия за нея кандидатства Simple Smile

# 72
  • Варна
Така е, Моли, но тя не иска чиста информатика, както и да учи на НЕ. За ЕТХ и аз знам, че искат хорариуми, матури три броя, както и прием в наш университет, най-добре СУ (имат списък мисля). Бях попадала на един видео запис на бивш ученик от училището на щерката, който е студент там и разказваше за процеса доста подробно.
Моли, а информатиката в ТУМ първи избор ли е на твоето момче?

# 73
  • България, София
re_ge, поздравления за дъщеря ти!
Нека все така да жъне успехи, да е щастлива от това, а вие да бъдете горди родители!

Чета ви момичета, но нещо не мога да смогна да пиша напоследък.

# 74
Dive точно така, забравих за приема в СУ! И това е сред изискванията. И доказан доход,не помня колко точно беше…:) всичко нова нас ни отказа от ЕТХ. Въпреки че в СУ така или иначе вече е приет и дори и отписан Simple Smile
Да, най най-първото му желание е чиста информатика в ТУМ(но говоря за големия) Той категорично иска това да учи и друга специалност не писа.Сега чакаме класиране там. А иначе е приет в Аахен, също информатика.
Наборът се е насочил към мениджмънт, бизнес…

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 10:19 от MollyBy

Общи условия

Активация на акаунт