Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №28

• 3 960
  • 126
  •   1
Отговори
Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №28

Здравейте в новата ни тема!

Сол за съдомиялни – спомага за регенериране на йонообменника, намиращ се в съдомиялната и предотвратява натрупването на варовик. Йонообменникът от своя страна спомага за омекотяване на водата. Ако не се слага сол, той спира да функционира безвъзвратно. Солта за съдомиялни е различна от обикновената готварска и от морската сол, затова не я подменяйте с тях, т.к. те нямат нейната функция и все едно, че не слагате никаква сол, отдлено, че морската сол има частици, които е възможно да направят проблем в машината.
Гланц за съдомиялни, наричан още препарат за изплакване – спомага за блясък и по-бързо съхнене на съдовете.
Препарати за миене на съдове за съдомиялни – съществуват под формата на прах, гел, таблетки и капсули; служат за измиване на съдовете.
Ароматизатор за съдомиялни – при използване съдовете ухаят на него след измиване, както и самата машина отвътре.

Правете профилактика на машината си от време на време /приблизително 1-2 месеца/ - използвайте специален препарат за почистване на съдомиялни, който се използва според указанията на опаковката и на празна миялна. Има и таблетки, които се използват на пълна миялна и мият както съдовете, така и почистват машината, но това е указано на опаковката, не всички са такива. Проверявайте дали някой отвор на перките не е запушен.

Информация за твърдостта на водата по региони Източник: http://omekotenavoda.alle.bg

Съвети за начинаещи:
- Препоръчително е да измерите твърдостта на водата с тестер.
- Ако живеете в район с твърда вода, независимо, че ползвате таблетки, сипвайте сол в съдомиялната си и направете настройките според твърдостта!
- Най-оптимален резултат се получава с ползване на отделни препарати. Таблетките и капсулите са разчетени за определена замърсеност на съдовете, но не винаги вашите са толкова замърсени, следователно има вероятност да използвате излишен или недостатъчен препарат. Възможно е и да са точната Ви доза. Те са предвидени за 60 сантиметрови машини.
- В таблетките не винаги се съдържа сол, необходима за машината. Някои таблетки 2, 3, 5, n в 1 не съдържат сол – четете опаковката. Дори и да съдържат не е ясно дали тя е в необходимото количество за работата на машината, според твърдостта на водата, с която я захранвате.
- Гланцът се използва според предпочитанията на потребителя и резултатите при използване на такъв.
- За средна (45 см.) и голяма (60см.) машина дозата за препарата е почти една и съща, защото консумацията на вода е също почти еднаква, следователно миещият разтвор ще е с почти еднаква концентрация.

Кои функции и програми са полезни и кои не толкова:

- променяща се височина на горната кошница - много полезна функция, която прави възможно измиване на тави и др. с подобна големина възможно, в сравнение с миялна със същите размери, но без прегулируема горна кошница.
- функция "мултитаб" или наричана още „табс”-  предназначена е за комбинирани таблетки, това копче при различните марки и модели изключва потока на солта и/или гланца и спира индикаторите им, т.е. не светят дори и при липса на сол и/или гланц. Водата, която влиза в корпуса, не минава през резервоара за сол и йонообменника, за това е хубаво самите таблетки да имат сол /не всички имат/. При други - изключва само гланца. Възможно е при някои модели да изкл. само солта (проверете в упътването си). При използване на тази функция, времетраенето на циклите може да се промени.
- програма "изплакване" - за освежаване на леко замърсени или чисти, но дълго неизползвани  съдове,  използва  и  ако сте разлели случайно при сипването гланц или сол в корпуса.
- програма “накисване” , “предмиене” или “предварително измиване” – изплаква съдовете преди да започне същинското миене, предотвратява засъхването на остатъците от храна върху съдовете, когато те няма да бъдат измити  веднага след използване. Незаменимо при засъхнали съдове.
- наличие на 70 градусова програма - крайно необходимо за миене на части от фритюрник, филтри на абсорбатор, решетки на фурна, тави, тенджери, тигани и други подобни зверски малтретирани кухненски пособия.
- какво да изберем за приборите и тяхното място в миялната - издърпващо чекмедже или кошница за прибори. Изборът е в зависимост от конкретните предпочитания. Чекмеджето се намира най-отгоре, някъде се води трета кошница. Кошницата за прибори се поставя в най-долната кошница за съдове и заема част от пространството за съдове. Изборът на  издърпващо чекмедже или кошница за прибори е строго индивидуален, според предочитанията на потребителя. Най-добре посетете магазин и разгледайте на живо, за да прецените.
- функция отложен старт – всяка миялна, която има тази функция, има различно максимално време на отложен старт.  Удобна е за пускане на миялната във време, в което няма да можем да сме физически до нея.
 - auto или автоматична програма се ползва за леко и средно замърсени съдове. При използването на тази програма не е бива да измивате съдовете на мивката, преди да ги сложите в миялата (то и по принцип няма логика и смъсъл да го правите), както и да слагате загорели съдове (особено ако са засъхнали), защото тази програма изследва замърсеността на съдовете, според която си определя температуа и градуси  и може да я „подведете”, че са почти чисти, а реалността да е друга и е възможно резултатът да не е задоволителен;
- Половин зареждане се ползва може би само в началото и още 1-2 пъти по необходимост. Щастливите собственички на това чудо, наречено миялна, толкова бързо свикват с него, че започват да цапат повече, следователно запълват до вечерта машината до дупка. Извод - може и без 1/2 зареждане. Зависи от потрепбелието /цапането/ на съдове; При наличие на програма  auto – половин зареждането леко се обезмисля, т.к. при автоматичната може да се използва целия капацитет на машината, а тя сама ще прецени колко вода и ток да ползва.

СТАРИ ТЕМИ
Скрит текст:
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 27
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 26
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 25
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 24
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 23
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 22
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 21
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 20
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 19
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 18
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 17
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 16
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 15
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 14
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 13
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 12
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 11
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 10
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 9
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 8
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 7
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 6
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 5
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 4
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 3
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 2
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 1

# 1
Предстои ми да си купувам съдомиялна, до сега не съм ползвала. В кои случаи се налага предварително да се изплакнат съдовете? Чувала съм от хора които ползват съдомиялна, че ако съдовете са твърде мръсни и мазни е добре да се изплакнат преди това. Вярно ли е, и задължително ли е да се прави?

# 2
Много рядко плакна нещо, в почечето случаи само забърсвам. Това с уговорката, че не пускам миялната всеки ден, а когато се напълни. Ако ще пускаш всеки ден, не виждам смисъл да полакнеш или бършеш, само махаш едрите частици и това е.

# 3
Предстои ми покупка, досега не съм ползвала. Моля,споделене кои са вашите машини и сте доволни от тах? Благодаря предварително.

# 4
Bosh, Neff - моят избор би се ограничил дотук - за предпочитане със зеолит. Двете ми машини са Bosh, едната е 5-годишна, другата - 2, нямам никакви забележки към работата им.  За фунции - вече по предпочитания, четете по упътванията и сайтовете. Аз предпочитам повече програми за всякакви съдове и степен на замърсяване и си ги ползвам. Съдовете, ако престояват, ги изплаквам (това се случва веднъж-дваж годишно, когато съм сама),  в противен случай забърсвам със салфетка. Има обаче някои случаи, в които винаги ги заплаквам - сурово тесто, дребни подправки, които все лепнат, семенца и подобни, за които не е подходящо да почиствам със салфетка.   

# 5
Предстои ми да си купувам съдомиялна, до сега не съм ползвала. В кои случаи се налага предварително да се изплакнат съдовете? Чувала съм от хора които ползват съдомиялна, че ако съдовете са твърде мръсни и мазни е добре да се изплакнат преди това. Вярно ли е, и задължително ли е да се прави?
След дълги години ползване на съдомиялна, едната беше Еуроролукс(да не бъркам името, но нещо такова с едни 12 години), а втората Whirlpool  ще кажа, че в съдомиялната съдовете трябва да се подредят така че водата да има достъп - за да се измият добре. Но преди да ги поставите е необходимо да махнете големи остатъци(замърсявания). Дали ще ги плакнете или просто забършете със салфетка, къс кухненско руло или друг начин е задължително, освен за добро измиване, също така и за по-малко замърсяване на филтъра(долу канала, в който се извежда водата) както и попадане на едри частици запушващи "пръскалките" (не знам точно как се казват) на двата етажа. В началото ми беше тъмна Индия преди едни 15 години, но ще свикнете. Не се лишавайте от това, ако имате възможност. Днешните модели са с все повече функционалности.😉

# 6
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Първата ми съдомиялната кубче беше БОШ. Ползвах я около 29 години. Тази зима подмених отново с БОШ. Определено има разлика в измиването😀. Аз съм инструктира Ла домашните да сливат чиниите за да не остават едри отпадъци. Пускам съдомиялната, когато се напълни. Никога не съм използвала програма изплакване.

# 7
В края на предната тема коментирахме плакненето. Остатъци от храна е хубаво да се махнат за да не се задържат около филтъра. Плакнене не е нужно, защото се отмиват всякакви остатъци и миещите ензими няма за какво да се захванат. Плакнат се с хладка водя ако има картофи, царевично брашно, царевица, боб, грах … неща с нишесте или протеини. Те се запичат и залепват от температурата за тава е хубаво да се изплакват.
Иначе съветвам всеки да се прочете книжката - съветите за редене, съветите за програмите.

# 8
От съвети в тази тема преди няколко месеца си купихме Бош SPS4EMW24E, свободно стояща, 45 см.
Изключително съм доволна и щастлива от покупката.

# 9
  • Варна
Здравейте!
Аз имам един въпрос ,сьдомиялната  е Whirlpool ,6 чувство.От около 9 -10 години я ползвам, но последните месеци все проблеми.Сега забелязвам някакъв прах върху чиниите.В упътването пише,че може да е от регенериращата сол.проверих капачката ,затворена си е. Твърдостта на водата настроено на 4 (Варна),препарат за блясък има.
Каква може да е причината?

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 08:12 от Velina_p

# 10
Пералня или съдомиялна?

# 11
  • Варна - Черна гора
Пералня или съдомиялна?
Съдомиялна, разбира се, допусната е неволна грешка.
Ако ползвате таблетки или капсули настройте солта на минимална стойност

# 12
  • Варна
Пералня или съдомиялна?
Съдомиялна, разбира се, допусната е неволна грешка.
Ако ползвате таблетки или капсули настройте солта на минимална стойност
Поправих се, за съдомиялна става въпрос.
Благодаря,ще настроя солта на минимум ,дано се оправи.

# 13
Аз не бих я настроила на минимум веднага, а бих намалила степента като за начало.

# 14
На мен пък това ми прилича на недобре измит препарат.

Налягане на водата в машината, запушени дюзи по перките, нагревател,…?

Аз не бих инвестирала в ремонти на толкова стара машина.
С чиста съвест ще си купя нова.

Общи условия

Активация на акаунт