Гъбички! Писна ми… почвам да се лекувам сама - 17

• 2 358
  • 73
  •   1
Отговори
Дами,

Добре дошли в новата тема за ужасните вагинални гъбички, които ни тормозят отново и отново.
Тук ще се опитам да систематизирам малко повече информация за Кандида - какво е това, при какви фактори се проявява, кои са средствата за лечение, как може да се предпазим. Освен това, ще напиша списък с лабораториите, за които имам информация, че правят добри посявки и антимикограма.

Така, започвам. Гъбичките от типа Кандида са изключително разпространени и реално всеки човек има известно количество от тях у себе си и върху себе си. Те са нормален обитател на кожата, лигавици като устна кухина, влагалище, около ануса, живеят и в дебелото черво. Тъй че, когато се говори за инфектиране, то по-скоро трябва да разграничим зараза от проявяване. Защото рядко става дума за зараза (при секс или друг контакт с човек, който има гъбична инфекция), а по-скоро е развиване. То се случва под влиянието на различни фактори, които ще се опитам да систематизирам малко по-нататък.
Има две основни групи Кандида: албиканс, който е най-разпространения щам и неалбиканс (non-albicans), като тук влизат малко по-“екзотични” щамове като глабрата, крузей, тропикалис, parapsilosis и още няколко подобни, но аз лично в микробиологии на влагалищен секрет съм срещала само тези. По правило, тези са по-трудни за лечение, защото са по-резистентни, но заради това винаги препоръчвам да се правят антимикограми, т.е. тестове за чувствителност към антимикотиците.

Какви са факторите, който причиняват свръхрастеж на гъбички?
Дами, това не е сексът. Да, има случаи, в които жена с гъбички може да ги предаде на партьорът си, но за да ги развие, той трябва да е с много слаба имунна система, да е на АБ лечение, да е необрязан с ниска хигиена, изобщо доста е трудно. Мъжете са много по-неподатливи към гъбични инфекции от жените, просто анатомията им не предразполага към това, за разлика от нашата. Гъбичките обичат топли, влажни и тъмни местенца… При всички случаи хубаво е да се прави профилактика при гъбични инфекции - мъжът да пие антимикотик, за да се избегне презаразяване, но в повечето случаи това не е необходимо дори. Вече при явна изява на симптоми - следва мъжът да се изследва и лекува. Но в болшинството от случаите, нито заразяваме мъжете, нито те ни заразяват нас. Просто имаме гъбички, защото:

* пием някои лекарства - антибиотици, кортикостероиди, орални контрацептиви.
* имаме хормонални проблеми - висока кръвна захар, ИР, диабет, ниски нива на естрогените (също и при менопауза понякога).
* неправилна хигиена - ползване на неподходящи средства за измиване, като обикновен или антибактериален сапун, които са с много по-високо ph от нормалното ни за зоната. Дамски душове - абсолютно отречени от съвременните АГ. Моля не си го причинявайте.
* неподходящо бельо и дрехи - прашки, дантелки, бразилиани, бельо от синтетични материи, впити панталони, клинове, особено тези синтетичните, изобщо всичко което води до запарване.
* ползване на ароматизирани превръзки, тоалетни хартии, дори неправилно използване на тампони. Всички такива женски санитарни средства трябва да се подменят често
* Самолечение - да, знам как се казва темата. Само че не апелирам да се лекувате сами, защото не винаги това, което лекувате е гъбичка. Може да е бактерия, може да е смесена инфекция, може да ППБ, може да е лактобацилоза. Не всяко бяло течение със сърбеж и дискомфорт е гъбичка. Моля, при първи симптоми отидете на лекар и задължително си направете изследване.
* морета, басейни, СПА - противно на широко разпространените градски легенди, не “хващаме” гъбички от морето (басейна,
СПА-то), при условие, че те са чисти и отговарят на санитарно-хигиенните изисквания. Сега, ако се къпете в мръсен басейн, язовир, нещо със застояла вода, мръсно море, може да се заразите не само с гъбички, но и с букет от други “подаръци”, като чревни бактерии, че дори и трихомони (от водоеми без отток). Но при нормални условия, не се заразяваме, а гъбичките се развиват. Защото обичат топла, влажна и мокра среда. А какво по-хубаво за тях от един мокър бански по цял ден в продължение на 1 седмица примерно. Затова решението е изключително лесно - два или повече чифтове долнища на бански. Влизате в морето или басейна, излизате, преобувате със сух, докато дойде време за влизане отново, мокрият е изсъхнал и така. Аз като майка практикувам това и за детето ми, въпреки че той рядко излиза от водата Joy Но идеята е да няма подходящ среда за гъбичките, освен това е далеч по-комфортно да си седиш на плажа със сух бански, отколкото с мокър. Практикувам го това от над 15 г. и вече направо не мога да си представя как преди съм стояла така (а пък и след всяко море се прибирах с гадни гъби).
* неправилно хранене - сладко, бяло брашно, junk food, алкохол. Гъбите се хранят от това.
* нарушена естествена вагинална флора - т.е. липсващи или редуцирани лактобацили.
* ППБ - предпоставка са за развитие на гъбички. При рецидивиращи Кандида инфекции следва да се изследваме за всякаквите трихомони, хламидии, микоплазми, уреаплазми, гонорея, както и по-страшните неща - сифилис, ХИВ.
* хиперхидроза - при прекомерно потене в интимната област също се получават гъбички.
* стрес - да, получаваме гъбички и от стрес. Затова - търсете отдушници, терапии, всичко, което ви вади от тревожността, депресиите и каквото там ви мъчи. Вече има редица безплатни методи в интернет, дали ще е дишане, медитации, че дори писане, варианти има, просто търсете вашето.

Та - бъдете своя доктор Хаус и търсете какво отключва гъбичките при вас.

Как се лекуват? Спрямо причинителя, количеството и чувствителността:

* орални антимикотици:
Флуконозол - Микомакс, Дифлукан, Кандизол, има няколко търговски марки.
* Итраконазол
* Нистатин - но той е подходящ за гъбички в храносмилателния тракт (главно чревни), когато под формата на таблетки

Локално - глобули - Клотримазол/Канестен, Ломексин, Залаин, Гиназол.
В Макмирор имам локален Нистатин, който е подходящ за инфекции от non-albicans щамовете. Полижинакс също има, но не е първи избор за чиста гъбична инфекция, защото в него има и 2 АБ. Запазете го за случаи при смесени или бактериални инфекции.
Други - борна киселина - ефективна отново при по-резистентни щамове.
Кремове - Клотримазол/Канестен, Ломексин, Залаин, Нистатин.

Правени лекарства - главно такива, които ги няма в търговската мрежа, задължително по рецепта. Например - Кетоконазол (Нистатин). В София - аптека Ерудита прави такива лекарства.

Как да се предпазим от гъбички?

С правилна хигиена, добро хранене, профилактика при АБ и кортикостероидно лечение, безопасен секс и поддържане на зоната максимално суха.

А сега лабораториите, които съм изровила:

София:

НЦЗПБ - Микологична лаборатория - д-р Боянова
Кандиларов на ул. Бузлуджа - д-р Стефанка Бобчева (срещу допълнително заплащане, заявява се предварително).
Бодимед
МЦ Фемина - работят с проф. Събчева от Онкологията, правят антибиограми

Пловдив:

Лаборатория Иванчев

Бургас:

3 ДКЦ

Варна:

Сити Лаб
Лаборекспрес

Моля, който има инфо за други лаборатории, да дописва.

Пожелавам на всички успешна борба с вредителите и се надявам, че тази информация, която успях да напиша да ви е полезна и да ви даде повече яснота за проблема.

Линк към старата тема:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1700747

# 1
Здравейте,на някоя от вас случвало ли се е да се чупи капсулата клион д.За съжаление изхабих една счупи се и като я намокрих се разпадна.

# 2
Пробвайте микомакс

# 3
Дали Микомакс  помага за БВ ?

# 4
Не. За БВ + гъбички помага именно Клион Д. Просто не го мокри толкова много следващия път.
И трябва да си набавиш още 1 опаковка, за да си направиш целия курс на лечението.

# 5
Момичета, направо ще се побъркам. От миналата неделя имам гъбички, от понеделник се лекувам, има подобрение, но все още усещам сърбеж. Менструацията ми трябваше да дойде на 17ти, а сега подранява и дори не знам какво да използвам - менструално бельо или чашка, защото всичко е възпалено и е ужасно. Чудя се дали да отида до докторката, но докато съм в цикъл не знам какво може да ми даде, нито мога да мажа, нито нищо. Пиех Итра*назол всеки ден по две от четвъртък до вчела сутринта, после при първия ден на менструацията (прецених че е вчера) трябваше да пия Д*флукан и на 14тия пак Итра*назол. Вчера трябваше да си сложа една вагинална Глобула, но не го направих заради това че ми идва, а се оказва и че не идва съвсем както си трябва.
Объркана съм и се отчаях направо.

# 6
Чакай се, миналата неделя си установила гъбички - как? Понеделник почваш да се лекуваш - кой ти го изписа и на каква база?
В понеделник с какво си почнала да се лекуваш, като си пила Итраконазол от четвъртък до неделя?
МБ правена ли е изобщо или лечението е на око?
И какви менструални чашки и гащи, слагаш си обикновени превръзки и ги сменяш на макс 2 часа.
Напиши по-подробно, за да има яснота и ще ти кажа евентуално как да процедираш, ако нещо не е както трябва - разбира се, че ще отидеш отново на лекар, но първо искам да видя подробностите.

# 7
В неделя имах ужасен сърбеж и подуване и гъсто бяло течение като извара.
В понеделник сутринта отидох до д-р Рачева в кожния диспансер, взе проба и ми изписа за три вечери гино-певарил и залаин - крем.
В четвъртък отидох за резултатите, излезна че имам Албиканс и Глабрата едновременно. Изписа ми Итраконазол два пъти по едно, Ломексин една вагинална таблетка четвъртък и една в неделя. След това първи ден на цикъла Дифлукан, 14 дни след него Итраконазол. След това лактобацили всяка вечер в продължение на месец. Тази схема с първия ден от цикъла до лактобацили ми каза 3 месеца.

Виждам голямо подобрение откъм вид и усещания, но сърбежа остава, както и леко чувство на прежулване около влагалището, също е зачервено.

Благодаря!

# 8
Ясно, сега разбрах.
Според мен - отиди да ти доуточни схемата, защото ти си изпуснала част от лечението заради цикъла. И да ти каже как да модифицираш сега това с Ломексина и Дифлукана. Тя утре е следобед, в сряда е сутрин.
Иначе - вземи си Ломексин крем и мажи външно сутрин и вечер, за да облекчиш симтоматиката.

# 9
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте, от година се въртя в кръг и няма излизане. Последно видях, че юни месец съм писала - последното лечение ми беше Интраконазол 2х2 през три дни за мен и мъжа ми, флумизин за 6 дни вагинално, и на трети и шести дни  от цикъла кандизол, който продължавам да взимам така, за 6м. Диагноза - кандида албиканс.

От два - три дни пак имам дискомфорт - няма течение, но то и предните пъти нямаше, леко парене, болка, сухота..  
Ще ида на лекар да пуснем секрет, но няма да мога веднага, а искам да облекча симптомите, не са силно, но ги има. Имам овлажняващ гел и пробиотик, дали биха помогнали?
Тази кандида толкова ли е упорита.. мислех, че вече съм се отървала. Чудя се и един естроген да не пусна - чета, че има връзка със сухотата, а тя не е от сега.
Успявали ли сте и с изчистване на храната да оправите положението, или поне да не се възвръща..

Също бих помолила за насоки къде в Пловдив да ида, лекар, който би пуснал по - разширени изследвания ли, да даде по-добро лечение, ако има такова.. Виждам на първата страница пише за лаборатория Йордан Иванчев - там взимат ли на място секрет или се носи вече взет от лекар?
Пускани са ми изследвания и за микоплазма и уреаплазма - отрицателни бяха

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 13:51 от christiana_

# 10
Секретът ти го взима АГ или венеролог и си го носиш в лабораторията. Задължително да ти направят стъкло за директна микроскопия, за да се види състоянието на лактобацилите, понякога липсата им също е предпоставка за гъбична инфекция.
Според мен си виж и хормоните, хламидия не видях дали си изследвала, другото е трихомони.
Истината е, че сама трябва да хванеш какво ги предизвиква - дали е посещение на басейн, море, секс, стрес, има си някакви предразполагащи фактори, писала съм по темата доста.
В момента за облекчаване - никакъв овлажняващ гел, а пробиотик през устата няма да има никаква файда върху гъбите.
Купи си един Ломексин или Канестен крем и мажи външно, докато идеш на АГ. Спираш го 1 ден преди това.

# 11
  • Plovdiv, Bulgaria
В крайна сметка посетих друга лекарка, не моя АГ, взе секрет и директна микроскопия.
Резултатите са това. Лечението -  три дни гино-певарил 150, микомакс 2 мен, 1 за мъжа ми, клотримазол за двамата пак. На фона на предното лечение, това дали ще е надеждно.. след това трябва да ми дойде и като свърши мисля да направя курс с пробиотик вагинален. Чудя се и дали да продължа и препоръката на моя АГ за кандизол на 3 и 6 ден от цикъла, предполагам няма да навреди.

# 12
Микомакс и Кандизол е едно и също.
То няма да навреди със сигурност да вземеш и по време на цикъла.
Иначе лечението е… компромисно.
Аз лично бих направила стандартната схема с Микомакс 1-4-7 ден. Точно Гино-певарила не ми е най-любимия, малко слабичък идва, но да кажем, че в комбинация с хапчета и крем ще свърши работа. Задължително след цикъл поне 1 курс с вагинален пробиотик.
Правиш гъбички, защото нямаш почти никакви лактобацили и няма какво да ги удържа Кандидите да не растат.

# 13
  • Plovdiv, Bulgaria
Много благодаря за насоките, които давате 💐
А дали да не увелича на 6 дни гино-певарил? Не знам защо само три, повечето неща, които съм ползвала във времето са за 6-12 дни

Микомакс и Кандизол е едно и също.
То няма да навреди със сигурност да вземеш и по време на цикъла.
Иначе лечението е… компромисно.
Аз лично бих направила стандартната схема с Микомакс 1-4-7 ден. Точно Гино-певарила не ми е най-любимия, малко слабичък идва, но да кажем, че в комбинация с хапчета и крем ще свърши работа. Задължително след цикъл поне 1 курс с вагинален пробиотик.
Правиш гъбички, защото нямаш почти никакви лактобацили и няма какво да ги удържа Кандидите да не растат.

# 14
Не, то няма общо с колко бройки са, а колко мг активно лекарство има в тях. 3 са достатъчни.
Аз лично предпочитам даже тези, които се слагат само веднъж, максимум 2 пъти. Те са по-силно концентрирани, но в удължено действие - от 3 до 5 дни.
Та така. 😉

Общи условия

Активация на акаунт