Добре дошли в новата тема за ужасните вагинални гъбички, които ни тормозят отново и отново.
Тук ще се опитам да систематизирам малко повече информация за Кандида - какво е това, при какви фактори се проявява, кои са средствата за лечение, как може да се предпазим. Освен това, ще напиша списък с лабораториите, за които имам информация, че правят добри посявки и антимикограма.
Така, започвам. Гъбичките от типа Кандида са изключително разпространени и реално всеки човек има известно количество от тях у себе си и върху себе си. Те са нормален обитател на кожата, лигавици като устна кухина, влагалище, около ануса, живеят и в дебелото черво. Тъй че, когато се говори за инфектиране, то по-скоро трябва да разграничим зараза от проявяване. Защото рядко става дума за зараза (при секс или друг контакт с човек, който има гъбична инфекция), а по-скоро е развиване. То се случва под влиянието на различни фактори, които ще се опитам да систематизирам малко по-нататък.
Има две основни групи Кандида: албиканс, който е най-разпространения щам и неалбиканс (non-albicans), като тук влизат малко по-“екзотични” щамове като глабрата, крузей, тропикалис, parapsilosis и още няколко подобни, но аз лично в микробиологии на влагалищен секрет съм срещала само тези. По правило, тези са по-трудни за лечение, защото са по-резистентни, но заради това винаги препоръчвам да се правят антимикограми, т.е. тестове за чувствителност към антимикотиците.
Какви са факторите, който причиняват свръхрастеж на гъбички?
Дами, това не е сексът. Да, има случаи, в които жена с гъбички може да ги предаде на партьорът си, но за да ги развие, той трябва да е с много слаба имунна система, да е на АБ лечение, да е необрязан с ниска хигиена, изобщо доста е трудно. Мъжете са много по-неподатливи към гъбични инфекции от жените, просто анатомията им не предразполага към това, за разлика от нашата. Гъбичките обичат топли, влажни и тъмни местенца… При всички случаи хубаво е да се прави профилактика при гъбични инфекции - мъжът да пие антимикотик, за да се избегне презаразяване, но в повечето случаи това не е необходимо дори. Вече при явна изява на симптоми - следва мъжът да се изследва и лекува. Но в болшинството от случаите, нито заразяваме мъжете, нито те ни заразяват нас. Просто имаме гъбички, защото:
* пием някои лекарства - антибиотици, кортикостероиди, орални контрацептиви.
* имаме хормонални проблеми - висока кръвна захар, ИР, диабет, ниски нива на естрогените (също и при менопауза понякога).
* неправилна хигиена - ползване на неподходящи средства за измиване, като обикновен или антибактериален сапун, които са с много по-високо ph от нормалното ни за зоната. Дамски душове - абсолютно отречени от съвременните АГ. Моля не си го причинявайте.
* неподходящо бельо и дрехи - прашки, дантелки, бразилиани, бельо от синтетични материи, впити панталони, клинове, особено тези синтетичните, изобщо всичко което води до запарване.
* ползване на ароматизирани превръзки, тоалетни хартии, дори неправилно използване на тампони. Всички такива женски санитарни средства трябва да се подменят често
* Самолечение - да, знам как се казва темата. Само че не апелирам да се лекувате сами, защото не винаги това, което лекувате е гъбичка. Може да е бактерия, може да е смесена инфекция, може да ППБ, може да е лактобацилоза. Не всяко бяло течение със сърбеж и дискомфорт е гъбичка. Моля, при първи симптоми отидете на лекар и задължително си направете изследване.
* морета, басейни, СПА - противно на широко разпространените градски легенди, не “хващаме” гъбички от морето (басейна,
СПА-то), при условие, че те са чисти и отговарят на санитарно-хигиенните изисквания. Сега, ако се къпете в мръсен басейн, язовир, нещо със застояла вода, мръсно море, може да се заразите не само с гъбички, но и с букет от други “подаръци”, като чревни бактерии, че дори и трихомони (от водоеми без отток). Но при нормални условия, не се заразяваме, а гъбичките се развиват. Защото обичат топла, влажна и мокра среда. А какво по-хубаво за тях от един мокър бански по цял ден в продължение на 1 седмица примерно. Затова решението е изключително лесно - два или повече чифтове долнища на бански. Влизате в морето или басейна, излизате, преобувате със сух, докато дойде време за влизане отново, мокрият е изсъхнал и така. Аз като майка практикувам това и за детето ми, въпреки че той рядко излиза от водата
Но идеята е да няма подходящ среда за гъбичките, освен това е далеч по-комфортно да си седиш на плажа със сух бански, отколкото с мокър. Практикувам го това от над 15 г. и вече направо не мога да си представя как преди съм стояла така (а пък и след всяко море се прибирах с гадни гъби).* неправилно хранене - сладко, бяло брашно, junk food, алкохол. Гъбите се хранят от това.
* нарушена естествена вагинална флора - т.е. липсващи или редуцирани лактобацили.
* ППБ - предпоставка са за развитие на гъбички. При рецидивиращи Кандида инфекции следва да се изследваме за всякаквите трихомони, хламидии, микоплазми, уреаплазми, гонорея, както и по-страшните неща - сифилис, ХИВ.
* хиперхидроза - при прекомерно потене в интимната област също се получават гъбички.
* стрес - да, получаваме гъбички и от стрес. Затова - търсете отдушници, терапии, всичко, което ви вади от тревожността, депресиите и каквото там ви мъчи. Вече има редица безплатни методи в интернет, дали ще е дишане, медитации, че дори писане, варианти има, просто търсете вашето.
Та - бъдете своя доктор Хаус и търсете какво отключва гъбичките при вас.
Как се лекуват? Спрямо причинителя, количеството и чувствителността:
* орални антимикотици:
Флуконозол - Микомакс, Дифлукан, Кандизол, има няколко търговски марки.
* Итраконазол
* Нистатин - но той е подходящ за гъбички в храносмилателния тракт (главно чревни), когато под формата на таблетки
Локално - глобули - Клотримазол/Канестен, Ломексин, Залаин, Гиназол.
В Макмирор имам локален Нистатин, който е подходящ за инфекции от non-albicans щамовете. Полижинакс също има, но не е първи избор за чиста гъбична инфекция, защото в него има и 2 АБ. Запазете го за случаи при смесени или бактериални инфекции.
Други - борна киселина - ефективна отново при по-резистентни щамове.
Кремове - Клотримазол/Канестен, Ломексин, Залаин, Нистатин.
Правени лекарства - главно такива, които ги няма в търговската мрежа, задължително по рецепта. Например - Кетоконазол (Нистатин). В София - аптека Ерудита прави такива лекарства.
Как да се предпазим от гъбички?
С правилна хигиена, добро хранене, профилактика при АБ и кортикостероидно лечение, безопасен секс и поддържане на зоната максимално суха.
А сега лабораториите, които съм изровила:
София:
НЦЗПБ - Микологична лаборатория - д-р Боянова
Кандиларов на ул. Бузлуджа - д-р Стефанка Бобчева (срещу допълнително заплащане, заявява се предварително).
Бодимед
МЦ Фемина - работят с проф. Събчева от Онкологията, правят антибиограми
Пловдив:
Лаборатория Иванчев
Бургас:
3 ДКЦ
Варна:
Сити Лаб
Лаборекспрес
Моля, който има инфо за други лаборатории, да дописва.
Пожелавам на всички успешна борба с вредителите и се надявам, че тази информация, която успях да напиша да ви е полезна и да ви даде повече яснота за проблема.
Линк към старата тема:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1700747