Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 36 747
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Цяла седмица съм така зле, че нямам сили да се оплача. Този път не около цикъла, а около овуто. Страшна отпадналост, чак не можех да мисля. Сега това поотмина, но продължава зверско напрежение, тревожност, сърцебиене. Чакам в петък отпуската, дано я изкарам като хората.

Силно ти препоръчвам да си направиш изследване за хемоглобина и Fe.

# 211
  • София
На своя глава започнах да пия вечерна иглика, че гърдите ми щяха се пръснат. Отдавам го на факта, че посленият ми цикъл беше много мижав и реших да си подобрявам хормоналния баланс. Обаче след 4 дни започна кафяво зацапване, което четох, че е често срещано, но доколко е нормално? И сега се чудя да я спирам ли веднага тази иглика или да продължа поне до другата седмица, когато съм на АГ преглед? На 52 г. съм и досега ми беше редовен цикълът. Какво мислите?

# 212
Не ми се вярва 4 дни прием на вечерна иглика да дадат такъв бърз ефект. Но аз лично не бих я пила. Поне за гърдите помогна ли ви?

На 52 е нормално да имате смущения в цикъла, оскъден цикъл и да спира, все пак.

# 213
  • София
Има леко отбъбване на гърдите, да. Но определено тя е причинителят за зацапването. Какво да се прави като се налага да се самолекуваме, а само с четене  правилна диагноза не се получава. Генекологът все казва нищо да не пия, а аз усещам, че се променям към зле в много отношения и не го послушах. Кой според вас е по-добрият начин/добавка да се борят тези смущения?

# 214
Писала съм много пъти какъв е научният консенсус за добавките. Ако имаха сигурен и измерим ефект, щяха да са регистрирани като лекарства.
Разбира се, тези растителни екстракти не са без фармакологично действие и индивидуално може да действат добре на някоя жена, а на друга  - зле, но поради начина им на производство (практически нерегулиран) и регистрация нищо не може да се докаже със сигурност. В повечето случаи си остават просто пазарен трик с цел печалба на търговеца, по-малък принос за здравето.

Не разбирам въпроса за боренето на смущенията. Това са нормални физиологични процеси за възрастта и се следят, а не се "борят" просто така без причина. Ако симптоматиката е тежка, тогава се прибягва до хормонозаместителна терапия, макар че лекарите в БГ не са много компетентни и заинтересувани от тези въпроси.
А вие дори не сте писали на кой ден от менструалния цикъл са симптомите, няма как да се тълкуват извън този контекст.
Виждам, че сте "сигурна", че зацапването е от вечерната иглика, но фармакокинетиката на тези добавки е такива, че в повечето случаи има нужда от седмици и месеци прием, за да се забележи някакъв ефект (ако изобщо).

# 215
  • София
Точно така е, вечерната иглика, а и повечето други добавки действат с натрупване. Някой беше писал, че е пил веднъж вечерна иглика и след един час получил топла вълна, което просто няма как да стане.
Аз да се "похваля" - на 61 ден ми започна "цикъл". Трудно да се нарече цикъл де, снощи съвсем леко розово зацапване, днес - кафяво. Извинявам се за описанието. Но имам осезаем спад в напрежението, вчера нях буквално бомба със закъснител, овиках всички домашни поред на номерата.

# 216
  • София
Няколко дни преди да ми дойде цикъла ме побиват студени тръпки, става само в някои месеци. Според вас това признак на перименопауза ли е? На 40 съм, в младите ми години цикълът ми беше 28 дневен, но от няколко години се поскъси и е 26/25 или 24 дневен, като цяло редовен.

# 217
Няколко дни преди да ми дойде цикъла ме побиват студени тръпки, става само в някои месеци. Според вас това признак на перименопауза ли е? На 40 съм, в младите ми години цикълът ми беше 28 дневен, но от няколко години се поскъси и е 26/25 или 24 дневен, като цяло редовен.
Много често ме побиват тръпки и дори имам нещо като втрисане. Ако имам тези признаци знам, че ще е обилно с много болки в кръста. Дали е предмено не знам кой ще се ангажира да каже.

# 218
След 45 дни закъснение най-накрая ми дойде като няколко дни преди това имах кафеникаво зацапване. Толкова бях станала тревожна последните седмици, че направо се плашех от себе си. Постоянно мислех някакви глупости, изведнъж се разтрепервах чак от напрежение от нищото, все ми се ревеше, а корема няма да го коментирам изобщо как беше. Сега е друго, направо ще литна, успокоих се някак си. Тия промени с цикъла и хормони ще ме довършат.

# 219
Това със зацапването и болките и аз го играх този месец. И понеже ми е за първи път и съм в страшна паника. За последния месец всяка седмица съм на преглед и все нещо ме боли или тревожи. Спряла съм да живея пълноценно, едно ми е такова вяло. От 2017 година се боря с депресивни разстройства и сега си давам сметка какво е имала предвид лекарката, като ми казваше, че около менопаузата се влошават нещата откъм психика.

# 220
  • Б
Дибре де, като започне цикъла да не  идва няколко месеца корема така ли остава подут ? Какво се взема за облекчение ? Аз засега не съм стигнала до там но когато ми дойде сякаш ми олеква и нещо се изчиства от т тялото. Не знам какво ще е като спре 12 месеца. На ехограф на гърди се оказа увеличен лимфен възел. Чета тука , че и при други било така.  И сега кога ще спадне !?

# 221
  • Бургас
И аз това питам.Моят е перманентно подут. Малко по-добре се чувствам като пия чай от мента. Започвам да си мисля да не би да имам някакво изкривяване. Преди някак вървях по-изправена и успявах да си прибирам корема, а сега ми е трудно. Hushed

# 222
И аз последните години хич не спя. 2022-23 беше хем началото на пременото, хем развода - направо лудница. По едно време пиех Мелатонин 10, сега имам 4ка, че даже си ги деля на две. Помага ми да заспя към 23 ч, обаче и аз изкукуригвам в 4 и се дзверя до 5. Ако не съм на работа, си доспивам от 8 до 10, тогава някак ми е по-спокоен съня.
Правили ли сте някога изследвания за ИР? Трудно отслабване, трудно заспиване, будене често в 3,4 и т.н.

# 223
  • Русе
Здравейте,
при мен пък друг проблем се пояни. На 51г. съм все още с цикъл, но абсолютно нередовен, никакъв график не спазва. Понякога пропуска и идва през месец, понякога се появява по два пъти в месеца през 18-19 дни, но последните пъти около 3-4 дни преди цикъл започва много неприятун сърбеж по влагалището и продължава до края на цикъла, че и след това. Първоначално си мислех, че са гъбички или вагинална инфекция. Взех си вагинален секрет и го пуснах за изследване. Излезе отрицателен и за гъбички, и за бактерии. Обаче сърбежът е мнаго неприятен. Записах час за гинеколог, но е чак за след месец. Може ли тези сърбежи да са свързани с хормонален дисбаланс или нещо подобно?

# 224
Имах подобни сърбежи, адски неприятни, когато имах задържан фоликул. Не знам дали времето съвпадна или имаше някаква връзка. Всички видове изследвания излизаха чисти. Взех си някакви глобули вагинални пробиотици, доколкото помня. Изчезна от самосебе си като се спука кистата.

Общи условия

Активация на акаунт