Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 31 968
  • 677
  •   2
Отговори
# 660
Момичета, някоя пила ли е чай витекс плод. Имате ли отзиви, притеснява ме само да не се надебелява от него, другото не.

# 661
  • София
В подкрепа на препоръката от Дитка-Бандитка за консултация с chatgpt...

Имам състояние (възпаление някъде), което нито един лекар или зъболекар не успяваха в продължение на 8 години да установят къде е...

Посетила съм всякакви специалисти, пусках всякакви изследвания... Където се установеше проблем, докторите го оправяха...

Така до май месец, когато ми писна. "Разказах" всичко на chatgpt, цялата история, лека полека качих всички изследвания. По негова препоръка пуснах и други.

В крайна сметка ме закара до Германия да си направя едно изследване там (никъде другаде в ЕС не го правят), и резултатите веднага "светнаха" - възпаление на костта на горна и долна челюст. Препоръчаха и лечение и вече два пъти ходих при една зъболекарка там. Пуснаха и други изследвания. Сега чакам, но все пак е някакъв напредък... докато тук мантрата е "нищо ти няма"...

Та, моят казус не е свързан с менопаузата, но препоръката за консултация с chatgpt не е за пренебрегване. "Той" ползва всичкото знание на света, на всички езици. Разбира се, неговите хипотези трябва да се консултират с лекари и изследвания...

# 662
  • София
Аз пих Витекс добавка преди 2 г /ей как минава времето/, но нещо не ми беше ок от него. Нещо ми беше нервно и странно.

# 663
Момичета, някоя пила ли е чай витекс плод. Имате ли отзиви, притеснява ме само да не се надебелява от него, другото не.
Аз пиех Витекс, мисля че добре ми действаше към един момент за регулиране на цикъла. Обаче той се препоръчва само при нисък прогестерон, ако и естрадиола е нисък, тогава не помага.
Към момента аз го спрях.
Не мисля, че съм имала някакви странични от него.

# 664
Не съм сигурна, че е само за нисък прогестерон, защото изрично пише, че за миоми не се препоръчва. А миомите са от висок естроген, не прогестерон.

# 665
И аз пих витекс към година и половина, по препоръка на АГ, само във втората половина на цикъла (може да се пие и постоянно, но тогава на 2-3 месеца трябва да се прави почивка), имаше някаква (частична) полза за продължителните зацапвания преди или след цикъл, негативи не съм имала, включително миомите ми не са нараствали през това време.

Насочеността му е точно както Йоана е написала: в ранните етапи на перименопаузата, когато първи спада прогестеронът. Приближиш ли към финала и почне ли да пада естрогенът, файда от него няма (а и от нищо, освен от ХЗТ). От около половин година аз съм в тази фаза, затова го спрях.

Разбира се, препоръчват се стандартизираните форми на пазара - Агнес или Фемикур Н, а не чайове, плодове и т.н., в които не се знае какво и колко има.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 16:49 от Параход

# 666
И аз пих витекс към година и половина, по препоръка на АГ, само във втората половина на цикъла (може да се пие и постоянно, но тогава на 2-3 месеца трябва да се прави почивка), имаше някаква (частична) полза за продължителните зацапвания преди или след цикъл, негативи не съм имала, включително миомите ми не са нараствали през това време.

Насочеността му е точно както Йоана е написала: в ранните етапи на перименопаузата, когато първи спада прогестеронът. Приближиш ли към финала и почне ли да пада естрогенът, файда от него няма (а и от нищо, освен от ХЗТ). От около половин година аз съм в тази фаза, затова го спрях.

Разбира се, препоръчват се стандартизираните форми на пазара - Агнес или Фемикур Н, а не чайове, плодове и т.н., в които не се знае какво и колко има.
Аз точно заради зацапванията го пиех и ми свали нивата на ФСХ и ЛХ тогава, миомите ми не са нарастнали също.
Аз приемах този около 6 месеца някъде: https://galen.bg/nature-s-way-vitex-fruit-viteks-plod-pri-hormon … 0-mg-h100-kapsuli
Сега си взех червена детелина, защото започнаха някакви топли вълни, ама малко се притеснявам да го пия и понеже те спряха за сега, така и не започнах да пия тази добавка.
След прегледа започнах с прогестерона и ще кажа по-натам има ли ефект от негпо. Ще го приемам 14 дни от средата на цикъла.

# 667
Минавам да се отчета. Дойде ми, почти редовно, на 32 ден. Странно ми е, защото спрях всички добавки. А признаците бяха като за нормален цикъл - гърди, главоболие, подуване и т.н. Ами каквото-такова, на тия години...
Странното е, че от септември ми спряха и топлите вълни. Даже тази сутрешната, дето ме заливаше в метрото.
Пу-пу.
На колко години сте

# 668
  • София
Няколко дни преди цикъл ми става студено вечер, побиват ме тръпки. Не е всеки цикъл, а в по-хладните месеци понякога. Чудя се дали това е перименопауза? Цикълът ми от 28-дневен стана около 25 дневен в последните години.

# 669
И аз съм така, направо умирам от студ за един час някъде.Не съм обръщала внимание кога се случва, ще видя дали и при мен е преди цикъл.От около година или малко повече ми се случва.

# 670
  • Варна
Минавам само да споделя. Тази сутрин ми се спука задържаният фоликул - в овулация съм. Егати, не помня чак така да ме е боляло и режело през корема. Явно хормоните откачиха в последния месец.

# 671
  • София
За цистита- пускала ли си уреаплазма и микоплазма?
Да, по препоръка на една дама тук (ето пак ми го препоръчва човек, а не лекар), но всичко е чисто, даже нямам гъби, а почти цял живот имам!! Нито една изолирана бактерия- нищичко. Последната гинеколожка ми предложи да си запазя и 1ас при нефролог...и това ще направя.

# 672
Нищо такова нямате по всяка вероятност, с естрогенов крем/глобули се лекуват тези симптоми. Разбира се, консултация с уролог/нефролог е добре да се направи.

# 673
Имам пресни изследвания от днес, според ендокринолог нямам хипофункция, ама аз не мисля така, лека може би, ще ги прикача тук, ако някоя от вас по запозната ги погледне ще съм благодарна🙏

# 674
Аз се сдобих с цикъл след 153 дни🤣. Все едно не е отсъствал🧐

Общи условия

Активация на акаунт