Подходящ град за млади хора в Северна България?

• 4 078
  • 100
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Може би Русе е такъв град, Габрово също, но те са си далече от София за ходене и връщане в един ден. Габрово е много красиво, зелено, със сигурност има добри училища.

Разбирам за проблемите на София, понеже съм софиянка и цял живот си страдаме тук от минусите на града като мръсен въздух, презастрояване, презаселване, високи цени на жилищата, липса на детски градини и напрегнат начин на живот.
Аз също се страхувам, че някога ако имаме дете то няма да бъде прието в ясла, въпреки че сме кореняци и двамата с мъжа ми. Обаче много от нещата в София не бих заменила. Разбирам, че те търсят в по-големите градове и не искат да са в някое забутано село. Обаче дали е редно 2-3 години платена ясла или пари за детегледачки да определят къде да живее семейството?
Ако мъжът загуби дистанционната си работа, какво ще се случи? Вече все по-малко фирми дават хоум офис изцяло, не е невъзможно, но и текат доста съкращения, свивания на бюджети и т.н.

Аз виждам Благоевград като възможност, не е в Северна България, обаче е достъпен град, бързо се стига до София.
Много хора от Благоевград работят в София. Други варианти са що-годе близките градове до София като Кюстендил, Дупница, Перник, Своге, Костинброд, Ботевград, Правец.

# 16
А защо държите да е точно в северна България? Ако искате да е там, и в същото време да е сравнително близо до София, Монтана, Видин и Враца не мятам, че са от най-подходящите. С Плевен, В. Търново, Габрово... малко се отдалечавате. Помислете все пак и за други региони.

# 17
Аз съм от София и съм живяла там първите си 30 години. Когато се преместих, всичките ми приятели ме ожалиха. Към момента пък почти всички ми казват колко добре съм направила. Буквално всеки си е устроил къща извън града, с идея за постоянен живот, след като пораснат децата. Приятели заживяха в съседни градове - Елин Пелин, Сливница и др. Родителите ми са на по 80 години и не биха мръднали от София, но те там са си свикнали, много ясно.
Наскоро се разходих из моя си квартал от едно време - Младост 2. С изключение на градинката, където си играят дечица и родителите са по пейките, кварталът буквално се е превърнал в един голям мега паркинг. Дворът, в който съм израсла като дете и където играехме между блоковете, представлява наблъскани 40 автомобила, през които е трудно да преминеш. Всички блокове са заобиколени от паркирали автомобили, много улици са станали еднопосочни по същата причина.
Аз си обожавам София и ми е голям кеф да ходя там, градът си е красив в много отношения. Но в никакъв случай не бих живяла за постоянно. В момента си паркирам всеки ден точно пред вкъщи и имам още толкова плюсове в малкия град, че напълно разбирам всеки, който не се чувства добре в столицата. Инфраструктурата издъхва и това се отразява на всички нива на ежедневието.

# 18
  • София
Аз бих се насочила към Подбалкана.

# 19
Аз съм от Монтана и всеки път като гостувам на родителите ми се учудвам колко добре се развива. Пълно е с млади хора и деца. Много от моите съученици си живеят там, на моменти и аз съм се замисляла за връщане, но след студентските години изградихме приятелства и развихме бизнес в София и някак си по естествен път остана като неутрално място (мъжът ми е от друг град). А и някак ме мързи да започваме пак от нулата на друго място, пък в София сме на много тихо и спокойно място и не усещам лудницата, затова не ме натоварва.
Моите родители са все още работещи, в частния сектор са, по тяхно мнение, работа има и се живее добре.
Единствено климатът не ми харесва. През лятото е много топло, нищо общо със софийския.

# 20
Основният проблем в малките градове е работата. Жената да не се надява да си намери работа в града като учителка (освен, ако не преподава химия, физика, рядък език). Втотият основен проблем като цяло е здравеопазването. Трети - средата, която е породена от напускането на младите хора поради горните причини. Иначе Враца не е лош град. Стига да имаш добра онлайн работа и доходи. Градини, ясли, добри паралелки в някои училищата, възможности за детски спорт (не много, но има).

# 21
  • София
А защо град точно от северна България?

# 22
Бих казала Русе, но е доста откъснат от София (300+км), затова Плевен, Търново, може би и Враца. Да пообиколят и да почувстват своето място. Място в градините и училищата ще намерят, като на всякъде има и добри и не толкова желани училища.

# 23
Защото жената е от Търговище и явно да е по-близо до близките си.

# 24
Което обаче си противоречи с:

Пропуснах да напиша, че Варна (и донякъде Търговище) са им далече от София. Заради работата на бащата, чийто централен офис е в София, може да им се налага да се връщат там за по няколко часа на ден. Трябва градът да е на такова разстояние да може сутринта да тръгнеш към София и вечерта да се върнеш.

Което прави задачата почти нерешима.

# 25
  • София
Защото жената е от Търговище и явно да е по-близо до близките си.
Според мен се обсъжда София, а не Търговище.

# 26
Много хора пътуват постоянно по пътищата всеки ден, но те си знаят за тях дали става този вариант. По-добре близо до София някъде, ако често ще се ходи там. Аз не съм фен на селата, даже и на най-уредените. Но има и доста градчета наоколо.

# 27
Може би Враца, ако ще се пътува всеки ден и държат на Северна България. Дават от център до център 1 час и 45 минути, айде два часа. Иначе като областен град най-близо е Перник.

# 28
Като човек от Враца да кажа, всеки ден е тежичко. Няколко пъти седмично се ядва.

# 29
Няма да се пътува всеки ден до София, да кажем два-три пъти в месеца.

Общи условия

Активация на акаунт