Летни ритуали за стил, които носят радост всеки ден

• 1 768
  • 13
  •   1
Отговори
от Гергана Петровска
Сертифициран персонален стилист
https://www.instagram.com/gergana.petrovska_stylist/

Задавайте в тази тема своите въпроси към Гергана на тема личен стил

Личният стил не се крие в гардероба, а в навиците, които създаваме с любов! Ето пет ритуала, с които да облечеш лятото с още повече смисъл:

Летен списък за пазаруване - компактен и прецизен

Не се замайвай от повсеместните намаления по магазините. Вместо да си вземеш поредната тениска, от които вече имаш достатъчно, помисли от какво наистина се нуждаеш за лятото или за началото на есенния сезон: Лека рокля за всеки ден, удобни сандали или модерното сега кимоно за хладни вечери.

Списъкът ще ти помогне да не се изгубиш в лятното изобилие и да изградиш своя функционален гардероб.

Носи любимата си рокля без повод

Памучна, ленена, с гол гръб или дълга до глезените – не я пази „за специален случай“. Облечи я сутрин, дори да нямаш "специални" планове. Когато носим нещо красиво без повод, ние потвърждаваме, че радостта е вътрешно решение.

Планирай визиите си няколко дни напред, като вземеш предвид задачите си и времето навън

Слънцето диктува собствените си правила. Плътната материя запарва, а да ходим твърде разголени невинаги е уместно. Затова през лятото е особено важно да обмислим визиите си предварително: За офиса, за разходка с децата, за пътуване до морето. Помисли къде ще си, какви ще са заниманията ти и какво ще те накара да се чувстваш комфортно. Направи си списък на визиите, като не забравяш да включиш и аксесоари.

Направи лятна ревизия

Проветри гардероба си, не само буквално. Извади забравени рокли, пробвай сандалите, които отдавна не си носила, провери банските и плажните си аксесоари. Може би е време да смениш нещо от тях? Лятото е кратко - не чакай перфектния повод. Носи най-доброто сега.

Поддържай лятното си вдъхновение в движение

През лятото стилът живее по улиците: в кафенетата, на плажа, в парка. Наблюдавай какво носят другите и си отбелязвай това, което ти харесва. Запазвай си снимки на визии, които пораждат в теб усещане за стил, прави си снимки, когато се чувстваш добре в дрехите си. По този начин не просто ще трупаш идеи, а много по-лесно ще се ориентираш какво стои зад твоя собствен личен стил.

Материалът е част от летния проект Да спрем времето
Прочетете още: Любимите ни модни акценти това лято

Кога беше последният път, в който сложихте нещо красиво, ново или любимо без повод? Нека поговорим за този малък, но значим жест към самите себе си! Какво обичате да носите в такива дни и ви носи прекрасно настроение?

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 10:33 от Пeтя

# 1
Честно казано, понякога се обличам според настроението си. Лятото редувам облеклото - рокля, или къси дънки с топ/потник с тънки презрамки. Залагам повече на бяло, а дънките предимно са ми светло сини. Като излизам навън обувам сандали задължително, маратонки само в по-хладно време.

# 2
  • София/Севлиево
От началото на лятото до днес дали има 3-4 пъти да съм била с панталон.Обожавам рокли и имам много от тях.И си ги нося с огромно удоволствие.В една от темите,в които пиша,имаме предизвикателство да не повторим аутфит в продължение на месец.Почнах го на 1 август и засега се справям много добре,че и по няколко пъти на ден понякога се налага да се преоблека и няма повторение.А и мъжът ми е много доволен -той много ме харесва с рокли.
Последно вчера извадих една рокля , която минава едновременно и за официална и за елегантна и я разходих.

# 3
Това да се облечеш хубаво без да има повод винаги ми е харесвало. Показва отношение към себе си, към света, нагласа да се радваш на мига и да създаваш красота! В България ни е малко чуждо, други навици имаме. Тук според мен още носим наследство от немотията едно време - когато празничните дрехи са били един кат и хората буквално са си ги пазели да не се износят. До ден днешен масата българи се труфят като свраки за повод, а през останалото време слагат каквото падне. За мъжете дори не искам да започвам темата...

Преди сигурно повече от 20 - 25 години за пръв път започнах да следя street style блога на Скот Шуман - ами, направо ме отвя! Сигурно там за пръв път надникнах в точно такъв свят, където хората се обличат с вкус, с внимание към детайла, в хубави материи и с интересни акценти, ако ще й просто да отиват до пазара. Или да отиват на работа с колело. Когато излезеш на улицата сред такива хора, усещането ти е... че светът е в крайна сметка едно пъстро и приятно място Simple Smile Така че да, хубаво е да сме облечени хубаво!

# 4
Аз не смятам, че да си облечен хубаво означава , да покриваш разбиранията за мода на определена група от хора. Аз нося това, което ми е удобно и се чувствам свободно и леко.
Това с немотията не ми се струва удачно да се изтъква като причина. Явно някои са се измъкнали от тази немотия или пък забравят,че лесно се връщат там обществата, дори в 21 век

# 5
Кога беше последният път, в който сложихте нещо красиво, ново или любимо без повод? Нека поговорим за този малък, но значим жест към самите себе си! Какво обичате да носите в такива дни и ви носи прекрасно настроение?

Ами аз грозни дрехи нямам. Нито НЕлюбими дрехи.
Всичко което е в гардероба ми, е купувано и носено с кеф и удоволствие.
Съответно всеки ден съм с нещо красиво и любимо.

# 6
Разгледах го този Скот Шуман. Има интересни модни съчетания, но са по-скоро креативни и staged, отколкото автентични. Например снимки на жени, които карат колело с къса пола.... excuse me Grinning Надали.

# 7
Лятото е моя сезон, август месец е моя месец.
Аз се обличам според настроението си, но през лятото основното ми облекло е роклята - нежна, красива, цветна, фиерична, елегантна. Чувствам се винаги красива и секси с рокля, предава много женственост и емоционална красота на жената.
Не трябва да има повод за да се облека в красива дреха.
Красотата на жената идва от вътре, и проличава отвън, с дрехата с която е облечена.

# 8
Разгледах го този Скот Шуман. Има интересни модни съчетания, но са по-скоро креативни и staged, отколкото автентични. Например снимки на жени, които карат колело с къса пола.... excuse me Grinning Надали.

Хахахах, същото си помислих преди броени дни Simple Smile Следвам го сега в инстаграм и какво да видя - мацки карат колело с перфектно падащи по раменете коси, къси рокли и кожени сандали, които се държат на връзки колкото конски косъм. Действително са му доста staged нещата към днешна дата, но в моите младини, когато нямаше инстаграм, блогът му беше автентичен, различен и като цяло много свеж полъх в така наречената блогосфера.

# 9
  • София
Това да се облечеш хубаво без да има повод винаги ми е харесвало. Показва отношение към себе си, към света, нагласа да се радваш на мига и да създаваш красота! В България ни е малко чуждо, други навици имаме. Тук според мен още носим наследство от немотията едно време - когато празничните дрехи са били един кат и хората буквално са си ги пазели да не се износят. До ден днешен масата българи се труфят като свраки за повод, а през останалото време слагат каквото падне. За мъжете дори не искам да започвам темата...
Преди може би 15 години имах точно обратното впечатление - че конкретно българ/к/ите обичат да се докарват не само с повод, вкл. и с неща, които не им отиват особено на възраст и телосложение.
Обаче всичко живо носи дънки, анцузи и кецове по всякакви поводи. Да срещнеш жена дори на среден ток по улицата  - рядкост (то не че тротоарите в София предразполагат).
За мъжете съм съгласна - голяма част не са обличали костюм или риза с панталон от абитуриентската, съответно нямат такива дрехи.

# 10
Когато има повод има и жени на токчета.  В ежедневието е дори опасно за здравето да се носят такива обувки.

# 11
Под поддържани, добре облечени хора изобщо не си представям букли, трипластов грим и токчета Simple Smile Дори е нелепо посред бял ден по изкъртените ни тротоари да се пуснеш по стилето, естествено.

Но има ежедневен стил и ежедневен стил. В случая с мъжете, адекватна casual визия в моите представи е например съчетание от дънки, ленена риза, хубав колан, часовник, мокасини. Което е доста далече от разпространеното у нас сетче от шушлякови къси гащи + джапанки. Между другото, преди време звънях в бара на Sense за резервация и се втрещих, когато мацката ме предупреди, че в заведението не се допускат джапанки Smile Викам, подигравате ли ми се, никой няма да се обуе с джапанки и да дойде в хубав бар на пъпа на София... Момичето ми отговори, че редовно идвали по джапанки и се налагало да ги връщат.

# 12
Ооо лятото определено е моят сезон,затворена обувка слагам ,когато паднат градусите под 15 вече ,а цяло лято редувам рокли,фен съм на втората употреба а от там какви находки съм си намирала не е истина ,имам и няколко поли,много ми е кофти, когато дойде септември и трябва да обличам дънки/панталон,в началото всичко ми стиска, неудобно ми е .

# 13
От началото на лятото до днес дали има 3-4 пъти да съм била с панталон.Обожавам рокли и имам много от тях.И си ги нося с огромно удоволствие.В една от темите,в които пиша,имаме предизвикателство да не повторим аутфит в продължение на месец.Почнах го на 1 август и засега се справям много добре,че и по няколко пъти на ден понякога се налага да се преоблека и няма повторение.А и мъжът ми е много доволен -той много ме харесва с рокли.
Последно вчера извадих една рокля , която минава едновременно и за официална и за елегантна и я разходих.
И аз съм така дойде ли лятото не мога да търпя прилепнали дрехи по мен най ми е добре с рокля и без бельо , незнам някой вероятно ще ме опонира че не хигиенично и морално но когато имам възможност прер повечето време съм така

Общи условия

Активация на акаунт