С какво ви дразнят свекървите? – 167

• 34 227
  • 756
  •   1
Отговори
# 45
Ако една работа може да я свърши внук или внучка, е по-добре да се говори директно с тях? Ако е друга работа, изискваща възрастен, говориш с него. Ако трябва да питам нещо, обаждам се на този, който  може да ми отговори. Какво сложно има?
Относно даването, купуването- всеки според възможностите си или разбиранията си за възпитанието. Аз не съм толкова дАшна за ненужни неща. Ако съм убедена, че е полезно и  необходимо, давам или купувам без проблем.  И за щастие, не се съревноваваме с другата баба коя дава или купува повече, или пък снахата и сина да правят такива сравнения.

# 46
Е, Каг, за твоите син и снаха знаем, че са най, както и ти самата. Благодаря, че ни го напомни (:

Аз по принцип не сравнявам, нито чакам някой да купува каквото и да е. Просто ако аз приритвам за някого да идва вкъщи, после гледам да му направя кефа, да му угодя, да му взема каквото обича за хапване, пийване и тн. Независимо дете ли е, възрастен ли е.
Ако пък ми е все тая, както за свека, го оставям да се оправя както намери за добре. Ама като цяло тя е единственият човек, който идва вкъщи без мое желание или покана. За всички, които каня си давам мило и драго да им е комфортно и да се чувстват добре. И за нея давах, просто видях, че не си заслужава в един момент.

Та затова може би донякъде имах леки очаквания, че като детето поиска един елементарен сладолед за 2 лв, няма да си прави оглушки, въпросът е в жеста, нито в сладоледа, нито в двата лева, разбира се. И просто се сещам как иска да й даваме детето за цяла седмица и си представям как й казва "бабо,може ли сладолед", а тя все е така приятно разсеяна, защото що да даде два лева като може да не ги дава?! Та по този въпрос съм още по-категорична, че хич и никъде няма да го пускам.

# 47
Моята свекърва ме дразни постоянно. Идва си вкъщи без да я усетиш кога е влязла (живеем в една къща, но на различни етажи). Влиза и не казва нищо, а веднага започва да се занимава с децата ми и мен все едно ме няма. Тя си е така още преди да стане баба. За нея съществуват само внуците.

# 48
Ella11,ами НАЙ сме.  И сме така, защото не водим излишни войни, а сме  намерили общ език, за да не си тровим живота за глупости.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 17:48 от К.А.Г.

# 49
Малко да развеселя темата:

# 50
Та затова може би донякъде имах леки очаквания, че като детето поиска един елементарен сладолед за 2 лв, няма да си прави оглушки, въпросът е в жеста, нито в сладоледа, нито в двата лева, разбира се. И просто се сещам как иска да й даваме детето за цяла седмица и си представям как й казва "бабо,може ли сладолед", а тя все е така приятно разсеяна, защото що да даде два лева като може да не ги дава?! Та по този въпрос съм още по-категорична, че хич и никъде няма да го пускам.

Елла, има ли шанс да си мисли, че не искате да давате сладко на детето?

# 51
  • Варна
Ходихме на обяд, тя си хапна, ние плащаме. Отидохме в парка, детето поиска сладолед - извадих си портфейла и купих. Тя седи отстрани и си мълчи.

Дали има шанс да си го е помислила след като пред очите й майката купува и дава сладолед? Не й се дават пари.

# 52
Божкееее, на комшийски деца купувам сладолед, та камо ли на внуците. При всички случаи питам родителите може ли да им взема!
Онази си е просто скръндза. Не е като да не съм срещала такива хора, не е от нямане.

# 53
По принцип винаги съм на страната на снахите, но финансите и харчовете (за какво плащам)на всеки човек за мен са свещенни.
Така че в случая с изолирания факт със сладоледа, който свеки не е платила, бих подкрепила свекървата. Хрумват ми възможни причини да не плати 2-та лева, които са лично решение на свекървата:
- не одобрява яденето на сладолед по принцип;
- не одобрява ядене на сладолед между хранения (а само за десерт);
- в парка цените са надути, който иска сладолед, купува предварително от подходящо място.
Накратко, снаха и свекърва не си гледат в портмонето и не го коментират!
Абсолютно съм над тези неща - кой какво платил, това не е моят свят. Не бих забелязала "грешка" на друг човек. Но сигурно и аз съм допускала такива грешки (напр. да не купя сладолед за дете на приятелка).

Коментирам изолиран факт (защо свекървата не плаща сладоледа). Предполагам, че при Ела има много други причини свекървата да я дразни.

Темата ми е болезнена, защото свекърва ми вечно гледа в моето портмоне. Цял живот това ме дразни в нея. Може и да не съм обективана

# 54
  • София
По принцип си права, но аз, като баба, все гледам да зарадвам с нещо децата. Внучките са малки, но се надявам родителите им да се радват я на храна, я на нещи за бебетата.
Тенденциозно отношение като на тази свекърва няма как да  е прави впечатление.

# 55
Дразни ме с това, че втора година прави един и същ номер.
Разбираме се предварително коя седмица иска да вземе нашите две деца при нея и когато ги заведем се оказва, че е взела и другото внуче. В това разбира се няма нищо лошо, но на нея видимо и е трудно с три деца на различни възрасти и се изнервя, съответно изнервя и децата, те се оплакват, тя също, но като и кажем да не ги взима щом е ангажирана и се започва драмата.
Аз съм по-мекушава и макар и да не ми харесва ги пускам, понеже така или иначе ги взимат 1-2 пъти в годината и децата нямат търпение, но мъжа ми е категоричен, че догодина изрично ще попита дали само нашите деца ще са там и само с такова условие ще ги пусне.

# 56
По принцип като се разхождаме в парка или навън семейството с бабите и децата, ние плащаме, оставаше да чакаме бабите да ни плащат. Като са децата с бабите си сами, тогава бабите плащат, спрямо възможностите си. Лично аз бих оставила детето с бабата само като експеримент и после, ще си направя изводите.

# 57
В случая детето тъкмо беше изяло един банан за следобедна закуска, купен от магазин, в който влязохме заедно и продаваха и сладолед. Купих и нещо за пиене за него, както и една бисквитка. Отделно говорим за провинциален град и мини парк, цените бяха съвсем нормални, даже нямаше и 2 лв въпросния сладолед. Като излизаме с другата баба, винаги тя иска да плати нещо малко поне. И изобщо нямаше да го коментирам, ако поне беше правила нещо с детето, което така силно желае да остане само при нея. А не да седи на дивана и да чака то да се наиграе само.
Отделно, споменавала съм и преди, че вкъщи е имало ситуации да затваря вратата и да говори против мен или да го разпитва какво правим и какво не. Та за мен просто е показателно, че това е стиснат човек и аз не искам детето ми да се чувства дискомфортно, бидейки разпитвано, да слуша неща против майка си или да иска нещо малко и да не му се позволява. И като цяло е така възпитано, че не иска нито играчки, нито нищо съществено и да се вади вода от 10 кладенци, че да се оправдае защо е имала една възможност да го зарадва и не го е направила е безпредметно.
И пак да припомня случая, в който излизат без вода и тя не купува, защото щяло да си пие вкъщи. Ми не е окей откъдето и да го погледнем.

# 58
Скрит текст:
В случая детето тъкмо беше изяло един банан за следобедна закуска, купен от магазин, в който влязохме заедно и продаваха и сладолед. Купих и нещо за пиене за него, както и една бисквитка. Отделно говорим за провинциален град и мини парк, цените бяха съвсем нормални, даже нямаше и 2 лв въпросния сладолед. Като излизаме с другата баба, винаги тя иска да плати нещо малко поне. И изобщо нямаше да го коментирам,
ако поне беше правила нещо с детето, което така силно желае да остане само при нея. А не да седи на дивана и да чака то да се наиграе само.
Отделно, споменавала съм и преди, че вкъщи е имало ситуации да затваря вратата и да говори против мен или да го разпитва какво правим и какво не.
Скрит текст:
Та за мен просто е показателно, че това е стиснат човек и аз не искам детето ми да се чувства дискомфортно, бидейки разпитвано, да слуша неща против майка си или да иска нещо малко и да не му се позволява. И като цяло е така възпитано, че не иска нито играчки, нито нищо съществено и да се вади вода от 10 кладенци, че да се оправдае защо е имала една възможност да го зарадва и не го е направила е безпредметно.
И пак да припомня случая, в който излизат без вода и тя не купува, защото щяло да си пие вкъщи. Ми не е окей откъдето и да го погледнем.
Ела11, това червеното за мен е достатъчно детето да не остава само с бабата, поне до 8-10 г. възраст, след това ще се мисли отново. Защото децата не трябва да бъдат замесвани в конфликти или интриги между възрастните.  
Бабите едва ли ще успеят да настроят дете срещу майка му или да влошат връзката. Но детето страда, когато обиждат майка му.
Важи и обратното - снахата не трябва да говори пред детето срещу баба му.
Има много статии по темата за вредите от подобно поведение.

ПП: Ела, в подчертаното лиспва подлог и принципно са възможни различни тълкувания. Но от контекста излиза, че свекървата има силно желание да е сама с детето. А детето се чувства дискомфортно. Нали?

# 59
Биборана, аз в никакъв случай не говоря нито на детето, нито пред него против баба му. Тя си е баба, а то само може с годините да си извади изводите желае ли комуникация или не.
Била съм точно такова дете, баба ми не спираше да храни майка ми пред мен за всичко, а аз все плачех и я защитавах, беше ми много мъчно. И реално и от сегашната ми гледна точка е било абсолютно ненужно и майка ми не е давала повод за такова отношение. Та знам какво е и не бих поставила своето дете в такава ситуация.
Относно подчертаното - да, тя много иска да й заведем детето за седмица поне. Само че самото дете е много привързано към мен и то самото си казва, че не желае да се разделяме дори за вечер, нито пък аз ще се чувствам спокойна, ако е там. Обясних й го многократно, заявих си категорично, че ако детето го поиска, тя ще бъде информирана предварително, но продължава да упорства всеки път като се видим.  Но не ми пречи де, да си приказва, да сравнява внуците и как едните са ходели, нищо че после ми се оплакваха всеки път като бяха по-малки, аз пък ще й обяснявам едно и също и те така. Тя просто е супер манипулативна и си мисли, че с някакви приказки от типа как детето ми трябвало да е самостоятелно и да си ходи без мен и как това било вредно (да не ходи при баба си) ще ме омае и ще го пратя въпреки волята му, ама няма да стане.

Общи условия

Активация на акаунт