От какво се пропиват хората.

• 15 285
  • 365
  •   1
Отговори
# 330
Като чета колко хора все търсят да оправдаят алкохолиците, търсят вина в във жената, дори в децата!
Обикновено това са далечни роднини и "приятели". Призовавам защитниците на алкохолиците - ами щом сте наясно, вземете ги вкъщи, грижете се за тях и покажете "как се прави".

Според мене, оправдаването на алкохолиците, насърчава алкохолизма им. Това не е помощ!

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 20:53 от biborana

# 331
Biborana, така е, за съжаление. Ние със сестра ми, още от невръстни деца, до ден днешен сме обвинявани от роднините на баща ми - баба ми, леля ми. Те са в други град. А най-забавното е, че те през всичките години не са си мръднали пръста за него, само звънят и реват по телефоните. На мама втория мъж даже повече е правил за баща ми, отколкото баба ми (майка му). Даже сме и предлагали да го заведем при нея, да го гледа и следи (защото тя кара мен и сестра ми да се върнем в родния ни град, за да гледаме баща ми Grin, всъщност не - обвинява ни защо сме в София, а не в нашия град, за да го гредаме) и тя не иска, защото съседите щяло да обсъждат.

Иначе, когато осъзнаеш, че ти си отговорен за себе си и своя вътрешен мир, много хора си заминават, да. Но остават само специалните и реално тези, с които си щастлив.

# 332
Честно - какви са тия глупости? Голям човек ще седне някой да го пази? И как по-точно, ще го върже ли, ще се бие с него да му избие чашата от ръцете ли?
Като деца нищо не е зависело от вас, сега като големи зависите само вие. Той/тя да стои далече от живота ви и толкова.
Забравете, че ги има, както те са ви забравили и са предпочели пиенето.

# 333
Al_Bundy, малък ли си, че още разсъждаваш така? Rolling Eyes

Не е необходимо да разкарваш хората, които си мислиш, че те използват. Твърде крайно и неразумно е. Понякога това са доста интересни и приятни хора, които си струва да имаш около себе си.

Достатъчно е да промениш динамиката на общуване с тях и да разбереш, че приятелите и познатите могат да бъдат на много различни нива.

# 334
Честно - какви са тия глупости? Голям човек ще седне някой да го пази? И как по-точно, ще го върже ли, ще се бие с него да му избие чашата от ръцете ли?
Като деца нищо не е зависело от вас, сега като големи зависите само вие. Той/тя да стои далече от живота ви и толкова.
Забравете, че ги има, както те са ви забравили и са предпочели пиенето.
Всъщност да, пазят ги, заключват ги, случва се и да ги бият само и само да не излязат да се доберат до пиене. Вече съвсем не става дума за грижа или "грижа " от обич и загриженост,  а за да може алкохоликът да се яви на работа следващия ден и да не бъде уволнен отново, защото примерно има семейство и малки деца, които искат да ядат.
Майка ми веднъж фрасна баща ми с едно дърво само и само да не излезе да търси още алкохол. После с дружни усилия го вдигнахме и замъкнахме до леглото. Мили детски спомени...сигурно съм била в четвърти или пети клас.
Майка ми е невероятно фин и добър човек. Татко също беше умен, кротък и добър човек, когато не пиеше. И разказвам за пръв път през живота си тази позорна история само за да ви кажа, че който не е видял с очите си тежък алкохолизъм, наистина не знае за какво става дума. Пазете се, бягайте далеч от това.

# 335
Темата е зададена така, че се отваря дискусия - от какво се пропиват хората. Тук не е съдебна зала, а и обвиняемите липсват.
Имаме зависим, който сам е потърсил помощ или е насочен от близките, да речем, че сме определили  потенциала му за възстановяване/преодоляване на зависимостта като задоволителен. Като терапевти, как следва да подходим - да извадим и ние по едно дърво, да хулим, обиждаме - безхаберници, как може? Дали ви харесва или не, човекът трябва да бъде разбран. За да му се помогне. Гаранции пак няма. Близките? Близките са другата страна, и там се случва същото нещо. Само не ми ксзвайте - ама той с колко психолози е говорил. Да говорил е, и?
А какво ще кажем за онкологично и хронично болни, които не желаят да се лекуват или не успяват да издържат психически да преминат през всичко? Те също имат семейства, деца, които също ги обвиняват в безхаберие и егоизъм. Някои даже не са били сериозно болни, просто умират внезапно. И пак са виновни - сравнително пресен пример може да се открие в темата за загубата.
…..

# 336
В последните мнения говорим за онзи тип, които им е "кеф да си пият" и не желаят да спрат.
Аз лично не познавам такива, които са се лекували. Силно и искрено се надявам да е възможно за тези, които се опитват.
Ева, моят от дърво не би разбрал. Изгори се целият и нищо не усети, а продължи да си пие. Е, като изтрезня усети...
И аз съм мъкнала до легло. После се спрях, като се е докарал до там, да си лежи, където е паднал.

# 337
Аз познавам хора, които се лекуваха и засега успяват да не се върнат към пиенето.

# 338
Темата е зададена така, че се отваря дискусия - от какво се пропиват хората. Тук не е съдебна зала, а и обвиняемите липсват.
Имаме зависим, който сам е потърсил помощ или е насочен от близките, да речем, че сме определили  потенциала му за възстановяване/преодоляване на зависимостта като задоволителен. Като терапевти, как следва да подходим - да извадим и ние по едно дърво, да хулим, обиждаме - безхаберници, как може? Дали ви харесва или не, човекът трябва да бъде разбран. За да му се помогне. Гаранции пак няма. Близките? Близките са другата страна, и там се случва същото нещо. Само не ми ксзвайте - ама той с колко психолози е говорил. Да говорил е, и?
А какво ще кажем за онкологично и хронично болни, които не желаят да се лекуват или не успяват да издържат психически да преминат през всичко? Те също имат семейства, деца, които също ги обвиняват в безхаберие и егоизъм. Някои даже не са били сериозно болни, просто умират внезапно. И пак са виновни - сравнително пресен пример може да се открие в темата за загубата.
…..
Наистина личи колко не си запознат/запозната със състоянието. А за професионален поглед на терапевт/психолог, изобщо не можем да говорим.
Вероятно никога не си работил/а със зависимости. При тях не се прилагат стандартните техники, които се прилагат при "нормални" пациенти. Съветът ми е, ако ти е интересна сфера и искаш да се развиват в нея, да отидеш като доброволец, например в Св. Наум, там приемат доброволци психолози. Но поне на половин година. След това вече пак можем да обсъждаме гледни точки в темата. Дотогава, мненията ти не са меродавни

# 339
На краставичаря краставици пак почваш да продаваш. На ПЦП това му е специфичното - няма стандарти. В клиники не ме пращай, щото от там идвам. Кои са тези “нормални” пациенти? Или тези с алкохола са някаква извънземна порода, щото ти си живяла с такъв и не може другите да знаят повече от теб? Ти за полиморбидност чувала ли си? А био-психо-социо подход на терен, в клиника,  виждала ли си?
Въртиш една и съща плоча, и превърташ, превърташ. А темата не е за баща ти.

# 340
Така е, прав/а си

# 341
  • Обран бостан ;)
Biborana, така е, за съжаление. Ние със сестра ми, още от невръстни деца, до ден днешен сме обвинявани от роднините на баща ми - баба ми, леля ми. Те са в други град. А най-забавното е, че те през всичките години не са си мръднали пръста за него, само звънят и реват по телефоните. На мама втория мъж даже повече е правил за баща ми, отколкото баба ми (майка му). Даже сме и предлагали да го заведем при нея, да го гледа и следи (защото тя кара мен и сестра ми да се върнем в родния ни град, за да гледаме баща ми Grin, всъщност не - обвинява ни защо сме в София, а не в нашия град, за да го гредаме) и тя не иска, защото съседите щяло да обсъждат.

Иначе, когато осъзнаеш, че ти си отговорен за себе си и своя вътрешен мир, много хора си заминават, да. Но остават само специалните и реално тези, с които си щастлив.

Интерсно.
Казвате, че човекът (алкохолика) сам е отговорен за собственото си положение и собствения си вътрешен мир, а в същото време отказвате да поемете вина за своите грешки в отношението си към него, преди да стане алкохолик.

Това превръща казаното от вас в празни приказки.

# 342
Чакай бе, човек, извинявай, ама каква вина трябва да имат две ДЕЦА за алкохолизирането на бащата? Колко пъти го повторихме в темата, колко хора се включиха с тежката съдба на “деца на алкохолик” и пак не четем. Но то като не си го преживял, няма и как реално да знаеш, но пък може доволно да сипваш “опитност, знания, напътствия, обвинения”

# 343
Не се хабете, хора. Алкохолик може и да влезе в ремисия, ама глупав човек, не.

# 344
  • Обран бостан ;)
Не се хабете, хора. Алкохолик може и да влезе в ремисия, ама глупав човек, не.

Така е. Учудвам се на себе си, че се мъча да обясня нещо на хора, които никога не намират грешката в себе си.

Общи условия

Активация на акаунт