Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 20 528
  • 567
  •   2
Отговори
# 555
Принципно, това е изискване от ЕС. И май вече е имало глоби към нас, за липсата на организация за таксуване за количество.

Та възможно е да искат да "си измият ръцете" и да имат нещо на хартия там, да го покажат на ЕС чиновниците. А после таксите ще ги натаманяват.

На всеки здравомислещ човек му е ясно, че отчетност кой колко боклук изхвърля всеки ден е супер финансоемко и не може да си избие парите. Затова и има колебание откъм общините.

# 556
Принципно...да си гледат работата и както искат да се оправят.
За нещо за което не ми плащат...нито ще го мисля, нито ще седна да се притеснявам....стара еврейска поговорка Joy

# 557
Много интересно,как на всички им се струва минималното количество завишено, а навсякъде кофите преливат. Много интересно ще стане като всеки декларира минимума и махнат 2/3 от кофите според декларираното. Тогава ще си живеем заринати от боклуци и просто няма да ги извозват. Сакън да не си платим.

# 558
И на мен цитираните минимални количества ми се виждат астрономически.

# 559
  • Бургас
Никой нищо няма да смята и никой нищо няма да маха.
От години общините изчисляват таксата смет на око, според това колко им трябва.
Гледат колко плащат на почистващите фирми, след това натаманяват колко ще е таксата. Сега ще е под благовидния предлог, че хората толкова изхвърляли. Ще напишат една уж статистика, и после пак ще вземат колкото им трябват.

# 560
И аз мисля, че просто ще "измислят" нещо, уж на база някаква статистика. Ние сме много далеч от доста европейски страни в това отношение. В квартала, където е наследствения ми апартамент, на малка уличка има 3 блока - 12 етажен /45 апартамента/, един вход, 6 етажен /3 входа/ и другият - май 8 етажен със 16-17 ап. Кофите /контейнерите/ за всички блокове са 4, най-много 6 за 60-70 апартамента и винаги преливат. Кой къде е записан, по ПА или НА, как ще установи и какво и как ще се изчислява?

# 561
В квартала, където е наследствения ми апартамент, на малка уличка има 3 блока - 12 етажен /45 апартамента/, един вход, 6 етажен /3 входа/ и другият - май 8 етажен със 16-17 ап. Кофите /контейнерите/ за всички блокове са 4, най-много 6 за 60-70 апартамента и винаги преливат.

И при мен е подобно положението. При преобладаващо 8 етажни кооперации, обикновено с по 2 апартамента на етаж, новите са с повече. 2 кофи. Почти пълни са още на сутринта, след като вечерта са ги изхвърлили. Защото 3-4 заведения за бързо хранене - дюнери, гироси, кебапчета, изхвърлят през нощта, включително мазнините. Около кофите е като пързалка от кал, съставена от мазнотии с прах.
Същото е положението и при другото ми жилище - 2 кофи, но половината са кооперации НС, а останалите - къщи/кооперации на 3-4 етажа.

Това все в центъра. Впечатлението ми е, че поне извън баш центъра с интензивно движение, бухат по 2 кофи на ъгъла на пресечките, ей така на око. Като  дадат разрешение за кооперация НС с повече жилища, не добавят нови кофи, нищо че хората и отпадъците са повече.

И Дани е прав, имаме наказателна процедура от Европейската комисия (т.е. начало на процедура за голяма финансова санкция+санкция за всеки ден след осъдително решение на Съда на ЕС), защото не сме въвели плащане на такса смет според генерирания боклук за битовите потребители. Заведения и подобни фирми трябва да имат договор с фирма за боклук и да им извозват отпадъците отделно. От заведенията на оня ресторантьор Алибегов извозват с отделна фирма (сутрин към 9 ч.), от Хепи на Раковска - вечер към 18,30-19 ч.

Сегашната система е в промил (мисля) от данъчната оценка на жилището. Но няма връзка между големината на жилището и генерирания боклук. В големи жилища живее по 1 (или двама) човек, а в 2-стайна панелка може да са и 4-5. Обсъждали сме го и в темата многократно.

# 562
Хората потребяват, ушите им плющят. А и София се пука по шевовете.
И после критиците да кажат, че сме зле.

# 563
Плащаме и глоби за ниския дял на разделно изхвърления боклук.Ама това някъде не се казва,  нито има кампании по медиите:

# 564
Защото е много екологично да натовариш в колата разделно събраните боклуци, да изгориш и изпушиш във въздуха литри гориво, за да стигнеш до цветните контейнери. А 3 големи стъклопакета вече месец стоят до общите кофи при нас, защото няма как да ги сложиш в контейнер за стъкло, дупката е малка. Дори някой с артистични способности е нарисувал на стъклопакетите усмихнати личица, за да не стане беля и някой на средновековното осветление в София по тъмно да се набие в тях и да се нареже.

# 565
Едностайния, където правих ремонта на терасата беше нает от едно момче за септември без да живее. Вчера ми се обади да ми каже, че се отказва. Пуснах обява във фейсбук. Преди малко го отдадох на семейство новоприходящи молдовци. За 950лв.

# 566
Едностайния, където правих ремонта на терасата беше нает от едно момче за септември без да живее. Вчера ми се обади да ми каже, че се отказва. Пуснах обява във фейсбук. Преди малко го отдадох на семейство новоприходящи молдовци. За 950лв.

В някоя група или маркетплейс? Предстой ми да пусна и аз обява.

# 567
да, 1, 2 групи и макретплейс.
Квартири под наем в София (търся/предлагам)
Апартаменти от собственик София

Общи условия

Активация на акаунт