Отговори
  • www.bg-mamma.com
Д-р Васил Козаров и Д-р Христо Добрев са съдови хирурзи, специализирани в лечението на разширени вени и други венозни заболявания, с над 20 години опит в сферата и хиляди излекувани пациенти. Заедно основават специализирана клиника за лечение на разширени вени "Веда Клиник" в София.

Лекарите във Веда Клиник са сертифицирани за прилагане на най-съвременните и ефективни методи в света за неоперативно лечение на разширени вени. Преминали са редица специализации и научни участия в Англия, Франция, Латвия и Германия. В работата си поставят пациента на първо място, като се стремят да предоставят световна експертиза, комбинирана с особено внимание към нуждите и комфорта на всеки отделен пациент.

Можете да задавате своите въпроси към Д-р Добрев и Д-р Козаров на тема:

• Диагностика и лечение на разширени вени
• Тромбози, флебити и други венозни заболявания
• Заболявания на артериите
• Тежест, отоци и болка в краката

Д-р Добрев и Д-р Козаров ще отговарят на Вашите въпроси веднъж седмично в тази тема.

За повече информация посетете: https://vedaclinic.bg

Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от съвети в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.

#СпециалиститеГоворят #здраве #съдовхирург

Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 10:47 от BG-Mamma™

# 1
  • Sofia
Здравейте,
Искам да попитам човек, който е с тромбофилия (Ф2 Протромбин), висок холестерол и с фамилна обремененост (разширени вени, флебити, тромбози, инфаркти и инсулти) трябва ли да прави профилактични прегледи при съдов хирург, и ако да на какъв интервал?

# 2
Аз да питам въобще за профилактики- на колко време?

# 3
Здравейте! Моят въпрос е свързан с това, какви са рисковете и има ли такива, когато се планира процедура Лазерна аблация, комбинирана с минифлебектомия, ако ПКК показателите за Еритроцити - бр. са 5,83 х10–12/L, Хемоглобин 166 g/L, Хематокрит 0,537 L/L ? Това са стойности на жена и са правени две проби през годината, като от втора са тези нива, при първата са отново над реф.стойности, но по-малко. Вода пие минимум 2 литра на ден. Благодаря за отделеното време!

# 4
  • София
Здравейте,
Искам да попитам човек, който е с тромбофилия (Ф2 Протромбин), висок холестерол и с фамилна обремененост (разширени вени, флебити, тромбози, инфаркти и инсулти) трябва ли да прави профилактични прегледи при съдов хирург, и ако да на какъв интервал?

Здравейте,  при пациенти с рисков профил е важно да има един задълбочен пъровначален преглед при съдов хирург с доплерова ехография (венозна и артериална).

При положение, че всичко е наред-контрол веднъж годишно е ок, особено предвид тромбофилията и фамилната анамнеза.
 Ако се открие някаква патология  (разширени вени, тромбози, артериални плаки): контролът може да бъде и на 6 месеца, според преценката на специалиста.
 При нови симптоми т.е. нещо необичайно и новоявилое се като оток, болка, зачервяване по крака, тежест, изтръпване при ходене– тогава трябва да се направи преглед възможно най-скоро.

# 5
  • София
Здравейте! Моят въпрос е свързан с това, какви са рисковете и има ли такива, когато се планира процедура Лазерна аблация, комбинирана с минифлебектомия, ако ПКК показателите за Еритроцити - бр. са 5,83 х10–12/L, Хемоглобин 166 g/L, Хематокрит 0,537 L/L ? Това са стойности на жена и са правени две проби през годината, като от втора са тези нива, при първата са отново над реф.стойности, но по-малко. Вода пие минимум 2 литра на ден. Благодаря за отделеното време!

Здравейте,
наистина е налице леко завишение на еритроцитите, хемоглобина и хематокрита. Дали има и какви са рисковете от евентуални процедури зависи и от редица други фактори – анатомия и диаметър на вената, която подлежи на аблация, телесното тегло на пациента, предишни епизоди на тромбофлебит и др.

Поради това не мога да дам конкретна преценка за този случай. Обичайно преди всяка манипулация се извършва преглед от специалист, който определя рисковия профил и подходът се индивидуализира. Като цяло тези процедури са нискорискови и подходящи за широк кръг пациенти.

# 6

Здравейте,
наистина е налице леко завишение на еритроцитите, хемоглобина и хематокрита. Дали има и какви са рисковете от евентуални процедури зависи и от редица други фактори – анатомия и диаметър на вената, която подлежи на аблация, телесното тегло на пациента, предишни епизоди на тромбофлебит и др.

Поради това не мога да дам конкретна преценка за този случай. Обичайно преди всяка манипулация се извършва преглед от специалист, който определя рисковия профил и подходът се индивидуализира. Като цяло тези процедури са нискорискови и подходящи за широк кръг пациенти.
Благодаря, Д-р Козаров! Няма и не е имало тромбофлебит, теглото е в норми ( т.е. няма затлъстяване), относно диаметъра на вената - нямам информация, но мисля е около 9 mm ( Вена сафена е препоръчано за аблация). Разбирам, че е необходим физически преглед и може би нова ПКК, но като цяло, не би трябвало да има някакви повишени рискове.
Бъдете здрав!

# 7
Здравейте, не знам въпроса ми за хематолог ли е или за съдов хируг. След направена боуен терапия ми се появиха отоци по краката. Точно където беше натиска - там се появиха, и около глезените е подуто, защото и ахилеса обработваха. На приложената снимка се вижда къде е вдлъбнато и къде е подуто. Пуснах си ПКК - завишени левкоцити и неутрофили, понижени лимфоцити. За какво говори това? Трябва ли да се притеснявам от тези резултати?

Личната ми каза че е лимфостаза, изписа ми лимфомиозот, вече месец и половина го вземам, никаква полза. Даже отоците май са по-големи сега.

# 8
  • Burgas, Bulgaria
Здравейте , доктор Козаров  и доктор Добрев !

Прикачвам едни снимки, на крайниците си с въпрос- повод ли са за посещение при специалист тези посинявания?
Те са още повече по краката ,особено  в задната част ,имам и по ръцете, даже на едната гърда.
На скоро ,преди месец прекарах за пореден път Ковид с положителен тест , не зная дали това не е причината.
Или да изчакам и ако продължи-  тогава.
На 40г съм ако е от значение.

# 9
Аз да питам въобще за профилактики- на колко време?

Здравейте,

Честотата на профилактичните прегледи зависи от индивидуалните рискови фактори (фамилна обремененост, история за варикозна болест или други съдови заболявания), както и при наличие на симптоми.

Ако не страдате от разширени вени или симптоми от долните крайници, обикновено е достатъчно профилактичен преглед да се преминава веднъж годишно или дори по-рядко.

При известна варикозна болест, фамилна обремененост за разширени вени или при наличие на симптоми - редно е лекуващият Ви лекар да определи честотата на прегледите, тъй като е нужно да се прецени конкретният рисков профил. Ако страдате от варикозна болест в умерена степен и не изпитвате влошаване на симптомите, профилактичните прегледи се провежда веднъж или два пъти годишно. При пациенти с висок риск от усложнения (напр. при напреднала венозна недостатъчност, риск от тромбофлебити и т.н.), както и при такива на антикоагулантна терапия, профилактични прегледи се правят на всеки 3 до 6 месеца.

Важно е да уточним, че при промяна на симптомите - например при влошаване на усещането за тежест в краката, при рязко настъпила болка и/или зачервяване, при визуално увеличаване на разширените вени и други, е редно преглед да се направи при първа възможност. След овладяване на състоянието лекуващият Ви лекар може по-точно да прецизира честотата на профилактичните прегледи след това.

Бъдете здрава!

# 10
Здравейте, не знам въпроса ми за хематолог ли е или за съдов хируг. След направена боуен терапия ми се появиха отоци по краката. Точно където беше натиска - там се появиха, и около глезените е подуто, защото и ахилеса обработваха. На приложената снимка се вижда къде е вдлъбнато и къде е подуто. Пуснах си ПКК - завишени левкоцити и неутрофили, понижени лимфоцити. За какво говори това? Трябва ли да се притеснявам от тези резултати?

Личната ми каза че е лимфостаза, изписа ми лимфомиозот, вече месец и половина го вземам, никаква полза. Даже отоците май са по-големи сега.

Здравейте,

Боуен терапия се провежда чрез масажиране на специфични зони от тялото, в които се разполагат сухожилия, мускули, фасции и други меки тъкани. Това масажиране води до локалната реакция на тъканите, която би трябвало да предизвика естествените процеси на възстановяване в третираната тъкан. Тази реакция понякога може да доведе до локален оток.

От гледна точка на лабораторните изследвания - те сами по себе си не са притеснителни, отклонението е незначително и може да се обясни с боуен терапията. Именно тази реакция, която терапията цели, може да доведе до леко повишение в левкоцитите.

Ако отокът Ви не е придружен с болка при натиск (както в зоната на отока, така и нагоре по крака), зачервяване или втвърдяване на кожата, е малко вероятно да се касае за венозен или друг съдов проблем. Ако обаче отокът е придружен от болка, зачервяване и/или втвърдяване, е препоръчително да се направи доплер ехография, за да се провери проходимостта на вените в зоната.

От друга страна, нетипична е по-скоро не появата на оток, а продължителното му персистиране. Възможно е да се касае за по-сериозна реакция на тъканите (сухожилия, мускули и т.н.), която да се обостря при ходете и натоварване на краката и това да причинява дългото персистиране и дори увеличаване на отока. Препоръчвам Ви да се обърнете към специалиста, извършил боуен терапията, за становище по проблема и евентуално лечение. Най-често студени компреси и почивка на краката в хоризонтално положение може да успокои симптомите. В случай, че отокът продължава въпреки мерките, препоръчвам Ви да посетите ортопед.

Бъдете здрава!

# 11

Прикачвам едни снимки, на крайниците си с въпрос- повод ли са за посещение при специалист тези посинявания?
Те са още повече по краката ,особено  в задната част ,имам и по ръцете, даже на едната гърда.
На скоро ,преди месец прекарах за пореден път Ковид с положителен тест , не зная дали това не е причината.

Здравейте,

За да мога да Ви дам най-точен отговор, имам няколко уточнителни въпроса:

1. От колко време са посиняванията? Променят ли се с времето?
2. Придружени ли са с болка при натиск и усещат ли се по-твърди от околната кожа?
3. Правила ли сте кръвни изследвания скоро (ако да, моля да ги приложите)?
4. Наблюдавате ли други симптоми - както локални, така и системни?

# 12
Д-р Добрев, много Ви благодаря за отговора. Поне засега нямам болка. Още тогава като се появиха отоците/ м.юли/ отидох при боуен терапевтката и й показах отоците. Но тя каза че за 7 дни щом не е минало значи не е от боуен терапията. Изми си ръцете направо. А точно тогава ми се появиха. Но тя отрича да е от нея. Каза ми да отида на лекар. Личната ми каза лимфостаза и ми изписа лимфомиозот, който не ми помага изобщо. И двете ми казаха повече движение, лимфата се оправяла с движение. Но забелязвам, че като се движа повече, отоците се увеличават, а като си почивам са по-малки.
На ортопед ходих тогава, но беше за друго- около коленете мускулите и сухожилията ме боляха- пак от боуена, и там ме натиска. Тях лекувахме с нестероидни противовъзпалителни. Поотминаха болките. За тия отоци не му казах защото са свързани с лимфата и мислех че не е за него. Страшна беля си отворих. Ето вече два месеца минаха, аз още не мога да се оправя. Цялата съм като разглобена.

# 13
  • Burgas, Bulgaria

Здравейте,

За да мога да Ви дам най-точен отговор, имам няколко уточнителни въпроса:

1. От колко време са посиняванията? Променят ли се с времето?
2. Придружени ли са с болка при натиск и усещат ли се по-твърди от околната кожа?
3. Правила ли сте кръвни изследвания скоро (ако да, моля да ги приложите)?
4. Наблюдавате ли други симптоми - както локални, така и системни?

Здравейте  ,благодаря за коментара :
1.  - преди два месеца колеги ми казаха ,че зад коляното имам огромна синина ,продълговата,  сякаш вена се е пръснала ,около 10см дължина беше .
Тогава се загледах ,че тук там краката ми са като ударени
2. Нищо не ме боли ,няма твърдо
3.Не съм правила изследвания, последно преди година предоперативно, имах образувание в гърдата ,отстраниха го ,доброкачествено.  Ако е от значение, тогава коментираха ,че вените ми са кошмар по ръцете. Влизат във вена , а не тече кръв или се пука , така  8 пъти ,някакъв кошмар беше ... лаборантката ме пита ,всеки път ли така по - бавно спира да ми тече кръв ,защото стоях с обърнат пръст и засичаха нещо .

4. Имам сякаш усещане за напрежение в краката в долната част ,понякога не, че не  мога да клекна ,клякам , но сякаш около глезените имам нещо и ще се пръсне и ставам .

Поотслабнах това лято . Нямам килограми над нормата

Общи условия

Активация на акаунт