Осмокласници 2025/2026 - тема 2

• 34 655
  • 757
  •   1
Отговори
# 330
Не виждам нищо лошо да се разходи човек два пъти до училище. Ако се интересува от училището и от детето, да се запознае подробно с всичко е добре дошло. Ако му тежи, може и да не отиде, не е задължително. Тонев е страхотен директор, 105 то имат голям късмет с него

# 331
Милена Делчева, в частните училища отдавна е така. Вярно, че се оформят страшни опашки. Но поне така ти си насаме с всеки учител за 5-10 минути и говорите само за твоето дете, и учителят може да каже на всеки родител конкретни неща за детето му, които не може да каже пред всички на обща РС.
Е разбира се, ЧУ са с по-малко деца... разбирам, че за училище като 18-то примерно, което има 2000 ученика, това е невъзможно.

# 332
  • Куциндрел
Вчера над час и половина беше РС. Минаха всички учители, даже и един господин дето води народни танци. Пет неща попълвахме, четоха ни правилника и така времето мина. Учителят по физическо каза, че ги иска с чисти маратонки за салона, ама не виждам как ще носи лаптоп, учебници и 44 номер обувки, освен ако обувките не му ги нанижана въже и да ги метне през врата си. Може би ще му давам мокри кърпи да си чисти текущите преди да влезе в салона, а ако им се отпуснат шафчета, за което предстои да разберем, ще държи вътре някакви обувки.
Хм, явно се е сдушил с някого от новия клас след екскурзията, защото се прибраха от нея, а той кибичи нейде между училището и квартала.

# 333
  • София
В старото училище за 5 г така и никой не ни представи учителите, които предаваха на детето ми. никой! Никога! Някои от тях дори не знам как изглеждат....буквално и на истина.

Бих приветствала разширена среща на която да ни представят поне за по минутка и другите учители, освен класната. Ей така..да ги зърнеш поне.

Не виждам защо да се стои до 21ч., за около час би могло да мине всичко. Все пак няма да пием кафе с тях, или алкохол...просто да се представят аз съм еди кой си, ще преподавам по еди що си на децата ви....

Точно заради минаването през всички класове се чака до 21ч. Никой с никого кафе не пие, но преподавателите не се клонират, имат да обиколят по няколко паралелки в няколко випуска, докато стигнат до последните си минават 3 часа...

# 334
Ау това с правилника още от ДГ ми идва в повече. Да пратят линк всеки да се запознае с него и на РС да се подпише, че е запознат. Толкова безсмислена и проформа дейност е това.

Иначе ходенето индивидуално при всеки учител за голямо училище е абсурдно. Който иска и има нужда да говори лично, би трябвало да има тази възможност в часа за консултация или чрез комуникация в Школо. Нито ми е комфортно да седя и да чакам друг родител да свърши с разговора си, нито на мен ще ми е приятно да стоят отстрани и да ме чакат. А диренето на учители по стаи и коридори е още по-безумно.

# 335
В Школо в моя профил се вижда новото училище, но в на младежа си е в старото. При мен пише "Родителски профил без деца", но няма 2025 г. още. Да чакам да си го прехвърлят ли?

# 336
Сега им е забранено да казват имена и стигаме до абсурди като, "Бият се в час", родителите питат кой се бие и отговорът е, "Не мога да кажа, но родителите на Иван и Петър да излязат в коридора". Родителите на Иван и Петър излизат в коридора, а останалите четем пресата на телефоните си един час, докато отвън тече разправия
Или, класната пита: "Знаете ли какво си пишат децата в общата група на класа?" . Родителите: "  Не, моля кажете ни". Отговор от класната: "Не мога да кажа, но е много лошо и ще закрия групата".

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 16:47 от Априлски душ

# 337
Точно така. А при индивидуалните срещи всичко е "право, куме, в очи", понеже са само родителят и учителят и може да ти каже всичко. И затова 5 минути по този начин са несравнимо по-полезни от 10 часа обща РС.

# 338
....
Иначе ходенето индивидуално при всеки учител за голямо училище е абсурдно.
...
...
И разбира се, в голямо държавно училище с много ученици това не може да стане, но в ЧУ си работи. Недей да даваш прибързани оценки за нещо, с което нямаш опит.
...
Simple Smile Мецане, не ги приемай лично различните мнения, когато наистина са различни.

Виж за това какъв опит имам аз, няма логика да даваш оценка Simple Smile

# 339
  • Куциндрел
Миналата учебна година обясних на РС на една учителка, че ако не ми кажат как се държи детето в час, аз няма от къде да знам, ама да ми казва - държат се ужасно в час и т.н. на мен ми говори нищото и аз мерки не мога да взема. Искам конкретика - Вашето пиУе направи това, онова.
Имат контакт с родителите и да си казват, ако децата правят проблеми.

# 340
  • София
При нас в предишното училище миналата година проведоха за първи път такива индивидуални срещи в 7клас. Доста по-полезно е, но първата такава не беше организирана и обмислена добре. Беше в някакъв диапазон от 2-3 часа за целия випуск от 4класа, всички учители. Съответно опашките бяха пред кабинетите по български, математика и език и продължи много по-дълго, нямаше ограничения от 10минути на родител (което ми се струва разумно), някои учители по други предмети стояха до края да чакат родители в празни стаи. На финала всички бяха изморени и изнервени. Втората такава среща я направиха в отделен ден за бел, мат и език и в различни часове по класове. Беше доста полезно с предстоящото НВО.  За проблеми с дисциплина мисля, че класният би трябвало да се свързал с родител при проблем, не да чака родителска среща.
Също не съм убедена, че има нужда от такива срещи при гимназисти вече. Но предстои да видим.

# 341
....
Иначе ходенето индивидуално при всеки учител за голямо училище е абсурдно.
...
...
И разбира се, в голямо държавно училище с много ученици това не може да стане, но в ЧУ си работи. Недей да даваш прибързани оценки за нещо, с което нямаш опит.
...
Simple Smile Мецане, не ги приемай лично различните мнения, когато наистина са различни.

Виж за това какъв опит имам аз, няма логика да даваш оценка Simple Smile

Права си, извинявам се.
Споделих само личен опит. Извинявай още веднъж!

доп. И разбира се, не говоря за гимназисти. Детето ми е още в прогимназия, 7 клас. Вие добре се отървахте, а нас ни хващат новите правила и изпити. Жална ни майка, и вероятно тук има потребители с по-малки деца, заради които това би било релевантно. Аз излизам от темата ви, защото бях тук да преговоря още веднъж правилата и тънкостите на кандидатстването в 7 клас, заради което много ви благодаря на всички. Трябваше да си напиша домашното просто. В процеса на кандидатстване всички ми бяхте изключително полезни и темите също, и завинаги ще съм благодарен колко много научих от вас. Кандидатстването приключи и вече нямам работа тук, детето ми е следващият набор след вашия, отивам си в нашата тема. Огромни благодарности на всички и ме извинете, ако без да искам съм засегнал някого.
Успех на всички ваши деца в новите училища и нека са щастливи и успешни в гимназиите.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 17:23 от Татко Мецан

# 342
Мецане, искрено желая детето ти да попадне в хубаво училище:) Не е задължително в "елитно", а с готини деца и адекватни учители.

За АК стискам палци, почвайте изпреварващо с учене и есета и късмет...Нужен си е😉

# 343
  • София
Имам съобщение в Школо

Здравейте, родители! 

В началото на новата учебна година искаме да Ви споделим полезна информация, която ще Ви помогне по-лесно да се ориентирате в използването на електронен дневник Школо. Подготвили сме кратка статия с отговори на най-често задаваните въпроси и насоки за безпроблемен старт – можете да я видите тук: Начало на учебната година (ръководство за родители и ученици) (https://help.shkolo.com/hc/bg-bg/articles/20216700427933-%D0%9D% … D0%B8%D1%86%D0%B8). 

Важно: 
Преди да заявите достъп до профила на детето си, информирайте се от класния ръководител или училищния администратор дали училището вече е преминало към новата учебна година. 
През септември получаваме стотици сигнали и въпреки че ще направим всичко възможно да обработим заявките Ви навреме, може да има известно забавяне. Цялата информация от дневника и съобщенията до Вас ще бъдат налични, дори и ако регистрацията или достъпът се осъществят на по-късен етап. 
Благодарим за доверието и Ви пожелаваме успешна и спокойна учебна година! 

Поздрави! 
Екипът на Школо

# 344
Ех, Мецане. Ще ви навестяваме във вашата тема, за да ви даваме кураж. Всичко ще е наред, няма страшно с новия формат, децата ви са умни и ще се справят. А твоето, специално, освен в АК, го чакам да избира после от всички училища в София и у вас, там на балкончето да тече дълъг спор къде е по-добре да учи.

Общи условия

Активация на акаунт