Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 12 127
  • 310
  •   11
Отговори
# 300
Личното ми мнение е,че хората,които могат да извадят 200 хил.евро+ са краен брой и вече си накупиха.
Е като са си купили, този дето е взел 200те бона какво ги прави - под дюшека, или и той ще купи на свой ред имот, за да "защити парите"?
Тази въртележка може да се върти дълго време - докато не спре.
Почне ли да спира обаче става лошо. Ръстът се крепи на очаквания за бъдещ ръст, и ако такъв не се наблюдава известно време, почва спад. А спадът също се самозахранва, както и ръста.
Предния път като имаше спад, отне 5-6 години или повече, докато започне пак ръст.

# 301
  • София, Bulgaria
Нищо ново, всеки си мисли, че е направил най-добрата сделка и е прав са себе си. Най-добрата е според неговите възмозности и критерий.
Но си 100% илюзия, че някой е взел 20 % над пазарната цена, защото няма  как да знаеш, каква е пазарната цена от 5 обяви интернет и 50 да са, няма как да знаш, колко са реални, какви са спецификите на всеки един имот и от кога е на пазара на тази цена.
Може и съседи да купят имота, но те не са хванати от гората, ако са могли да купят за 100 няма да платят 120 заради сините ми очи. Със сигурност имотът е имал доста повече плюсове от наличните в момента на продажба.
Аз, а и не само аз бих дала горница върху цената, ако много ми важно да имам имот точно там, поради лични причини. Родители да настаня, дете или нещо подобно.

# 302
Е как какво? Отива в статистиката на "експертите", които тръбят как българина забогатявал и банките били "пълни с пари". Ето как става, кредита за един е депозит за друг, но брокери, банкери и разни други финансови гурута, включително и форумци, деликатно пропускат този факт, въпреки че го знаят и им е обяснявано многократно. Но като няма мотивация, няма и спомен Simple Smile

# 303
За мен на сегашните цени в София да не ползваш брокер за вторичен пазар е почти невъзможно. Ще е интересно да споделите кой го купи - познат,съсед. Много обяви ли имаше за сходно жилище в района,беше ли след ремонт.
Където живеем няколко човека се оглеждат да купят съседно жилище,за да се разширят или да настанят роднини,но уви никой не продава.

# 304
Имот се купува (на практика) или за живеене или за инвестиция.
Съответно, трябва да отговаря на условия, удоволетворяващи съответното търсене.
Ако е нещо междинно или не съвсем отговарящо на 1 или 2, тогава има трудности.
Търсене има доста. Въпросът е да се удоволетворят и 2те страни и да преминат към сделка.

Аз миналата година продавах 2 имота, сделките бяха в началото на тази година.
Минаха доста отгледи от частни лица и брокери с частни лица.
В крайна сметка и 2те сделки бяха с големи брокерски фирми.
Много трудно е да убедиш без брокер масовия човек, защото той си шета на някакви негови разсъждения, рядко покриващи се с реалността за момента.
Горе долу е подобно и с наемите. Добра цена дават клиенти, идващи с брокер. Другите търсят подпазарно. А често и много подпазарно, до степен на илюзии.

Личен опит с продажба от януари тази година:
- Без никакви брокери;
- Дори не стигнах до обява, само казах в блока да ми изчислят задълженията.
- Цена - 18-20% над текущите обяви за същия район в момента на продажбата.
- Квартал - непрестижен, т.е. ограничено според някои търсене. Wink

Личен опит с покупка на къща от юни-юли тази година:

- Без никакви брокери от строител
- Сама намерих проекта, не беше рекламиран изобщо;
- Цена, според собствените ми разбирания - силно подценен район в момента, с цени поне с 50% по-ниски от "елитни" квартали с къщи, но със съществуваща инфраструктура в много добро състояние, градски транспорт, вода и канал, без братя, голям магазин и всякакви подобни...

Покупка през 2021-ва
- с познат брокер, защото обявата беше чрез голям брокер и нямах никакво желание да им давам моя комисион. Моят брокер нищо не направи, освен да вземе комисион, който договорихме да е на 50% от обичайното.
- Брокерите на продавача бяха толкова "компетентни", че не бяха видяли налична ипотека към ДСК, много стара, изтекла разбира се, но невдигната. На предварителен договор ми обясниха, че няма да имам проблем аз да си я вдигна...Казах им да си напишат домашната работа преди изповядване на сделката и да вдигнат ипотеката от ДСК, преди финализране на продажбата.

Смятам боркерите за абсолютно излишни, недаващи абсолютно нищо като добавена стойност при имотни сделки. По начинът, по който работят в момента са едно сляпо черво, твърде скъпо. Адвокат задължително е нужаен, ако не сте грамотни в тази сфера. Аз ползвах такъв само за къщата, защото идентификацията на парцелите беше по-сложна. Има начини да се купи и без брокер. Аз съм живо доказателство. Всъщност сега си дадох сметка, че в последните години имаме 2 продажби и 4 покупки. Само описаната по-горе сделка е с брокер, и то защото продавачът имаше такъв.

Вероятно сте продавали жилищен апартамент, двустаен или по-голям. Това е 95% от търсенето в момента. Нормално е да намерите и без брокер.
Аз продавах 2 едностайни. Приложението е 100% инвестиция. Търсенето е 5% от общото.
Освен това си имаха специфика, голяма квадратура 65квм, като голяма част беше тераса. Това отказа една голяма част от кандидатите.

# 305
Мисля обобщението, че брокери не са нужни е крайно 🙂
Много имоти изобщо не стигат до обява, как ще си купите без посредник?
Добрият посредник е нещо много хубаво.

# 306
Нищо ново, всеки си мисли, че е направил най-добрата сделка и е прав са себе си. Най-добрата е според неговите възмозности и критерий.
Но си 100% илюзия, че някой е взел 20 % над пазарната цена, защото няма  как да знаеш, каква е пазарната цена от 5 обяви интернет и 50 да са, няма как да знаш, колко са реални, какви са спецификите на всеки един имот и от кога е на пазара на тази цена.
Може и съседи да купят имота, но те не са хванати от гората, ако са могли да купят за 100 няма да платят 120 заради сините ми очи. Със сигурност имотът е имал доста повече плюсове от наличните в момента на продажба.
Аз, а и не само аз бих дала горница върху цената, ако много ми важно да имам имот точно там, поради лични причини. Родители да настаня, дете или нещо подобно.

Подценявате аудиторията, госпожо брокер. Преди да продам въпросния апартамент, следих пазара, вкл. и реални сделки, чрез въпросния познат брокер поне 10 месеца. Да, съседи купиха имота и защото им беше важно да е точно в този блок. Но това щеше да е и цената на обявата, че даже поне 10К отгоре, за да има накъде да свалям. Наоколо само в конкретната микролокация има безброй оферти за ново строителство + още няколко с въвеждане в експлоатация около 2010 г. И съм 100% сигурна, че щях след обявата да го продам при първите няколко огледа. Просто знам какво продавах и познавам добре пазара на това място. Средната цена на имоти с горе-долу аналогични параметри бяха и в момента са с 15% надолу от продажната,

Ако можеш сам да си свършиш работата без тях, брокерите в сегашния им вид са излишни. Начинът да си намериш оферта, която не е пусната е да ровиш в разрешителните, кадастър и да си търсиш инвеститорите. Вторичния пазар се следи дълго и систематично. Винаги излиза оферта. Така купих в район, в който предлагането на тухла в момента е сведено до няколко стари гредореда.  

Не искам да ме разбирате погрешно. Не съм против професията на брокерите. Но в момента не са регулирани, не са лицензирани, не носят никаква отговорност и не вършат почти никаква работа, освен да те заведат на огледа след подписан протокол. А всъщност професията включва и много други неща, които в БГ не се практикуват. Затова за мен е подигравка офис мениджъра(с десетки години професионален опит) на централен офис на един от най-големите, най-известни и водещ се за един от най-коректните брокер да "не види" налична ипотека. И за това да иска да вземе комисион и от купувача. Ситуацията с комисион от купувач и продавач едновременно е конфликт на интереси. Чии интереси ще защитават в сделката?

Вероятно сте продавали жилищен апартамент, двустаен или по-голям. Това е 95% от търсенето в момента. Нормално е да намерите и без брокер.
Аз продавах 2 едностайни. Приложението е 100% инвестиция. Търсенето е 5% от общото.
Освен това си имаха специфика, голяма квадратура 65квм, като голяма част беше тераса. Това отказа една голяма част от кандидатите.

Днес понятията едностайни и двустайни са малко размазани. Продавах спалня и всекидневна с кухненски бокс. Това за мен не е двустаен.

# 307
Разбирам Ви, аз следя конкретни имоти и райони от 20+ години и имам много добра представа къде е пазара.
Имам и сделки без брокер, такива с брокер за пример и с хм....то не става да се нарече брокер.

Нормално е да има приток на хора в този сектор, защото е във възход.
В някакъв момент трябва да се регулира и лицензира.

А за пазара в момента - струвя ми се, че има малко стойностни неща.

# 308
  • София, Bulgaria
Ancy, аз коментирам само това,  което е написано, а то е:
"Личен опит с продажба от януари тази година:
- Без никакви брокери;
- Квартал - непрестижен, т.е. ограничено според някои търсене."

И е много различно от последващото следващото уточнение, от което се разбира, че все пак има консултация от брокер и че    месеци наред се е подготвяла продажбата, като се е правило проучване.

# 309
Ancy, аз коментирам само това,  което е написано, а то е:
"Личен опит с продажба от януари тази година:
- Без никакви брокери;
- Квартал - непрестижен, т.е. ограничено според някои търсене."

И е много различно от последващото следващото уточнение, от което се разбира, че все пак има консултация от брокер и че    месеци наред се е подготвяла продажбата, като се е правило проучване.

Какво е различно? Че не съм уточнила, че всяка една сделка си я проучвам из основи и дълго време? Всяка от всичките 6 за последните години. Кому е нужно това? Консултация няма. Просто знам нивата на реални сделки. Да уточня ли, че същото проучване го правя и с оценител, който работи и с банки, и с нотариус? Това консултация ли се води, и ще ме разпънеш ли, че не съм го споменала? Ако има консултация, ще плащам за консултация. Не съм платила. Всеки си подготвя сделките както може, за да извелече максимум и да е сигурен във взетото решение.

# 310
  • София, Bulgaria
Тук поддържаме добрия тон, дори да сме на различни мнения.
Няма нужда от интерпретации на написаното от мен. Казах това, което казах.
Нито разпъвам, нито упреквам. 
И не е срамно да се консултира човек преди да вземе решение, напротив силно препоръчително е.
Извинете, не е консултация, а разговор с човек, който е запознат в дадената  сфера.

Общи условия

Активация на акаунт