"Тайните" заплати и спекулацията с тях

• 2 121
  • 55
  •   2
Отговори
# 30
По този начин:
1. Няма как да те прецакат на интервю като те питат: Ама ти какви пари очакваш? Защото ти си знаеш минимума и няма как да падне под него.

А ако обявеният диапазон е от МРЗ до 6000 лв.? Безкрайно наивно е да се мисли, че с административни методи работодател от частния сектор би могъл да бъде принуден да плаща толкова, колкото на някого му се иска.

Също така, не е задължително двама служители на една и съща длъжност да вършат една и съща работа, съответно не следва да се очаква и заплатите им да са еднакви.

# 31
  • София
Анонимен, дискриминация е да ти откажат да ти съобщят диапазона за длъжността на колегата. Персоналното му заплащане, в което влиза базовото заплащане + бонуси на база оценка + начисления за стаж, за социални придобивки и др., никой няма право да ти каже, без съгласието на въпросния човек. Социалните придобивки и надбавките в процентно съотношение не са тайна, но не и персоналните. Обща информация нямат право да ти откажат. Личната е конфиденциална и до нея следва да имат достъп само колегата, преките ръководители нагоре по веригата и ЧР/ТРЗ.

# 32
Скоро попаднах на едно интервю по ТВ с юрист, който обясняваше, че ако поискаш информация за заплатата на колега на същата позиция и ти бъде отказана, то това се приема за дискриминация,  и може да си потърсиш правата в съда.

За каква точно дискриминация става въпрос в случая? Точната заплата на колегата е лична информация и е защитена по смисъла на GDPR. Също така, на какво основание би поискал тази информация, за какво би ти била нужна? Малко неподготвен се е изказал този адвокат, или ти не си го разбрал.

# 33
  • София
И какво ще ти помогне, ако разбереш колко точно взима някой колега?

# 34
Изобщо не съм се интересувала от заплатата на колегите!!! Иначе им ги знам на всички до стотинка, защото аз ги правя 😉 Случайно се заслушах, какво обяснява някакъв юрист в някакво предаване!

# 35
По този начин:
1. Няма как да те прецакат на интервю като те питат: Ама ти какви пари очакваш? Защото ти си знаеш минимума и няма как да падне под него.

А ако обявеният диапазон е от МРЗ до 6000 лв.? Безкрайно наивно е да се мисли, че с административни методи работодател от частния сектор би могъл да бъде принуден да плаща толкова, колкото на някого му се иска.

Също така, не е задължително двама служители на една и съща длъжност да вършат една и съща работа, съответно не следва да се очаква и заплатите им да са еднакви.

Ами, общо-взето на една и съща длъжност обичайно вършат една и съща работа хората, по възможност тази, която им е заложена в длъжностната характеристика. Аз лично основания не виждам да има космически разлики в заплатата между двама младши специалисти или две продавачки в Била.

# 36
  • Melmak
Да ви кажа различно работим. В моя екип длъжностната характеристика е еднаква, но последната точка е “и други задачи от мениджъра”. Плюс това, че обемът и трудността са различни, ние работим с клиенти, един може да не иска нищо кой знае какво, друг да те пръска от работа всеки ден.

# 37
  • София
В нашата фирма, за нашата позиция, вероятно има някакви незначителни разлики от типа на 50 лв. Шефът така или иначе не дава и всички бягат или пускат отпуски и болнични.

# 38
А кой тогава работи? 🙂

# 39
Предполагам че идват нови и така докато издържат. Плюс 3-4 стари кучета, които по различни причини не им се мести.

# 40
  • София
Около 30-40 сме старите, ама и ние не издържаме вече, още повече като вземат да ни разкарват по обектите, защото пак някой е напуснал.

# 41
В една от фирмите, с които работя, има ясно разписани правила за формирането на заплатите - за всяка позиция, по всяко време. Например - стартова заплата - Х, след 6 месеца - Х+200, след две години - Х+400, коледен бонус - 40% от текущата заплата, великденски бонус - 40% от текущата заплата, бонус рожден ден 10%, бонус новородено 10%. Има и ясна таблица за кариерното развитие - кой кога и при какви изпълнени условия може да иска повишение. Имат и бонуси в платени почивни дни - 3 дни за сватба, 3 дни за новородено, 1 ден за дипломиране.
Присъщо за фирмата е, че когато се отвори позиция, първо кандидатстват вътрешни хора, и чак ако няма желаещи, я обявяват за външни лица. Има хора, които са изкачили 5-6 нива нагоре по стълбицата.

За мен лично чак такава прозрачност и предвидимост изобщо не звучат привлекателно. Малко ми е като присъда - и да се напъваш, и да не се напъваш, повишаването на заплатата и повишението в длъжност ще се случат тогава, когато е написано, а не когато заслужаваш Rolling Eyes

Аз съм привърженик на това, всеки да може да иска предоговаряне на условията, когато счете за необходимо, на база собствената си работа и собствената си  преценка, а не защото Пенка, Ганка или Драганка на същата позиция взимат повече или по-малко.

# 42
Здравейте!

Много е модерно като се говори за заплати всеки да "крие" своята и да я коментира само с управителя/директора на фирмата.
Но наблюдавам, че все повече работодатели злоупотребяват с това като спекулират с възнагражденията и дават възможно най-ниските.
Какви са вашите наблюдения?
Не смятате ли, че трябва по-открито да започнем да говорим за това, за да се прекрати тази пошла практика?

В Норвегия например си има официален регистър на заплатите и всеки по всяко време може да влезе да провери заплащането за дадени позиции.

Какво мислите по темата като цяло?

Регистъра не е на заплатите, а на границите от-до на заплатите, като изрично е упоменато, че тези граници не трябва да се приемат буквално. Заплащането за дадена позиция може да се провери, в указаните граници, но в никакъв случай не за конкретен човек на тази позиция.
Та коя практика е по-пошла е въпрос на разбиране на действащите механизми в различни страни.
Аз също не желая околните да знаят колко ми се заплаща за труда. На наглеците, които имат уста да ме питат директно, отговарям: - В границите за позицията, дадени в регистъра Wink
Да не говорим, че за една и съща позиция, с един и същ договор, на едно и също място, заплати, които са еднакви бруто, изобщо не могат да се сравняват в нетно изражение.

# 43
Здравейте!

Много е модерно като се говори за заплати всеки да "крие" своята и да я коментира само с управителя/директора на фирмата.
Но наблюдавам, че все повече работодатели злоупотребяват с това като спекулират с възнагражденията и дават възможно най-ниските.
Какви са вашите наблюдения?
Не смятате ли, че трябва по-открито да започнем да говорим за това, за да се прекрати тази пошла практика?

В Норвегия например си има официален регистър на заплатите и всеки по всяко време може да влезе да провери заплащането за дадени позиции.

Какво мислите по темата като цяло?
Това "криене" само работи в полза на тези, които искат да поддържат неравенства и да си спестяват разходи за заплати. Колкото повече се говори открито по темата, толкова по-малък е шансът някой да бъде ощетен.

Примерът с Норвегия е много показателен – когато има прозрачност, има и справедливост. Знам, че при нас има известно табу върху темата, но мисля, че вече е време да се променя това мислене. Особено при по-младите поколения вече се вижда стремеж към по-голяма откритост.

Лично аз винаги се старая да обсъждам темата с колеги, когато е подходящо – не от любопитство, а от желание всички да сме информирани и да се борим за по-добри условия.

# 44
  • София
Аз съм твърдо убедена, че трябва да се знаят заплатите, поне при постъпване. А също и да има ясна и реална схема на нарастване.

Общи условия

Активация на акаунт