"Тайните" заплати и спекулацията с тях

• 5 258
  • 104
  •   1
Отговори
# 60
Да помислим. Кой има полза да крие заплатата? Служителят или работодателя? Ясно е кой,нали?

Ммм, зависи от работното място. Според мен служителите също имат интерес да си крият заплатите.

Разбира се, ако си по-добър и си си договорил по-висока заплата, едва ли искаш да те намразят колегите заради това. Тук някак се застъпваше само гледната точка на служителите с по-ниски заплати, но другата половина едва ли искат да се разчува колко вземат.

# 61
Ами би трябвало да е според бонуси различието за една и съща работа. Несъстоятелно ми е на мен - работи по-малко, значи по-ниска заплата. Щом работи, е на работа и не му е прекратено трудовото правоотношение, значи работи достатъчно и си свършва задълженията Оттам нагоре е доброволна самоинициатива и заслужава бонус за конкретния период. Освен това обикновено говорим за различни заплати още при започването, когато никой не те знае как работиш.

Кукумицинка и да и не.
Пример: За целта на примера приемам, че и двамата са мотивирани служители  не скатават, като меки умения (soft skills) са ОК.
Петканчо е човек с 2 години стаж. Ниво на старшинство - силен младши специалист, може да изпълнява леки задачи сам, справя се с рутинни задачи сам, в момента, в който се излезе от коловоза - търси помощ. Разбира се, в една организация има много такива задачи, Петканчо се справя добре с тях, но поради липсата на достатъчно опит (никой не се е родил научен), Петканчо не може да се справя с казуси и батаци.
Стоянчо - човек с 10 години опит, знае, може, научил се е да мисли нестандартно, може да се справи и да намери решение с всичко. Ниво на старшинство - старши към ескперт за позицията. Човекът, заради повечето знания и умения, получава по-висока заплата и като ниво на ценност за компанията е по-ценен, защото той може да свърши (ако се наложи) работата на Петканчо, но Петканчо на Стоянчо - твърдо не.
Какво се получава на практика: Петканчо гледа Стоянчо и казва - ама Стоянчо взема по-висока заплата от мен. Нали правим едно и също. Да, формално е така, ама Стоянчо не опира до Петканчо за помощ, но Петканчо до Стоянчо - да. Само че, от гледна точка на мениджмънта, те изобщо не правят едно и също.
До този пост стигнах в темата и искам да го изкоментирам. Принципно съм съгласна 100%. Какво съм видяла обаче на практика: назначават се нови хора, тип Петканчо, със заплата по-висока от работещите от дълги години във фирмата и опитни Стоянчовци. Последните не знаят този факт, освен това наред с текущата им работа ще трябва да обучават новия Петканчо. Доводът за по-високата заплата на новия беше, че иначе няма да привлекат кандидати, от които да изберат. Избраха двама, по време на изпитателния срок единият отпадна, заради некадърност. Другият продължи с хубавата заплата, а лоялните, дългогодишни служители не могат да го настигнат по никакъв начин парично.

Между другото, едно време имаше допълнително заплащане за периода, в който обучаваш нов колега. Отдавна отпадна, а беше справедливо.

# 62
Абсолютно съм съгласна и със Слънчезара, и с Елиф. Бях в същата ситуация 1:1  точно преди година. Нервната ми система не издържа на това напрежение, работодателят беше фокусиран само как да плаща малко, правеше компромиси с назначенията, с ресурсите, с качеството на услугите. Болеше ме, защото аз бях един от първите му служители и част от екип, който му разработи обекта и години наред нашия сектор му внасяше най-големия приход и успяваше от нас да си избива всички комунални разходи и осигуровки. 8 години стигат, последната се чувствах толкова унижена и смазана, плакала съм преди да отида на работа. Заплатата беше най-малкия проблем. Върнах се от майчинство, заплатите на всички новоназначени бях с по 500 лв отгоре. Някак не беше честно, няма да коментирам подробности. Най-малкото всички бяха все още неофициално дипломирани.

# 63
Заплатите са фирмена политика. Новите служители не са виновни, че днес нивото е 2к, а когато старите са започнали, е било 800. Никой от вас няма да смени работа за заплатата си отпреди 15 години, нали? Е, защо новите да го правят? Ако старите взимат малко - да сменят работата. Това е най-сигурният начин за вдигане на заплатата. Лоялността не се цени.

# 64
Никой досега не е обяснил ясно и кратко,защо аджеба заплатите трябва да са тайна?!

# 65
  • София
Никой досега не е обяснил ясно и кратко,защо аджеба заплатите трябва да са тайна?!

Поне 4 пъти го направих, но отново за теб Simple Smile

1. Защото много често служителите нямат и не могат да преценят истинската си ценност за компанията. С други думи казано, всички си мислят, че са топ специалисти, а много голям % са .. доста посредствени, но се целят в таваните на бандовете.

2. Защото, много често, баш най-много питащите не могат да понесат такава информация. Аз зная, че ССФ е супер дупер специалист, търсена, ценена, преследвана дори когато е в майчинство, но реалността е доста често друга. Настават дразги в екипите, няма колектив и работата не върви. Отмина соц-а, когато всички вземахме еднакво.

3. Ако считам, че не ме оценяват - свят широк, фирми - много. Свободна съм да си търся място, където ще бъда оценена така, както смятам, че трябва. Няма никакво значение колко взема Пенчо или Генчо, никой не ме е спрял да си търся адекватно заплащане, според моите разбирания. И да, след като отида на ново място, ако са ми дали 2 пъти по-висока заплата отколкото на Драган, който е във фирмата от 15 години, изобщо не ме интересува какво мисли Драган. Аз гледам себе си.

4. Дори и след директивата за рейнджа на ЕС, пак няма да се знае колко взема отделния човек, а и работодателят пак ще плаща различно - само че ще е под друга форма.

5. Гледането в чуждото канче никога не е довело никога до нищо добро.

# 66
Заплатите са фирмена политика. Новите служители не са виновни, че днес нивото е 2к, а когато старите са започнали, е било 800. Никой от вас няма да смени работа за заплатата си отпреди 15 години, нали? Е, защо новите да го правят? Ако старите взимат малко - да сменят работата. Това е най-сигурният начин за вдигане на заплатата. Лоялността не се цени.

Така е, обаче масовото мнение в темата е, че получават повече едни хора от други (за една и съща работа и длъжност), защото са по-работни, а всъщност е важно в началото колко си договорил, преди да са те видели да работиш.

# 67
Всъщност,абсолютно невъзможно е заплатите да се държат в тайна,което отново повдига въпросът защо въпреки това ги пазят в тайна? Коя е причината? Коя е причината за тази маниакална свръхсекретност на работодателите,като в сапунена опера,където всеки пази някаква тайна от другите?
Сигурно е едно – тайните рушат колектива и пречат на фирмата да просперира...
Вие съгласни ли сте вашият съпруг/а да държи в тайна каква е заплатата му/и? И какъв е смисълът?

# 68
Сори, ама явно не са те повишавали и колегите ти не са разбирали колко е новата заплата, че да видиш какво е рушена на колектив с гръм и трясък.

# 69
Аз съм привърженик основните суми да се знаят и оттам вече да получаваш бонуси за изпълнение. Разправяла съм много пъти за разликата във възнагражденията на предишна работа и то при пълна прозрачност на свършеното. Когато повдигнах въпроса - на практика нищо не се случи.
Нещата стоят така - в очите на работодателя е по-добре да плаща максимално дълго Х-1, вместо да вдигне до Х, и ще го прави, докато минава номерът; като спре да минава, тогава ще му мисли.

# 70
Нещата стоят така - в очите на работодателя е по-добре да плаща максимално дълго Х-1, вместо да вдигне до Х, и ще го прави, докато минава номерът; като спре да минава, тогава ще му мисли.
Точно така е.
Относно възможността да си смениш работата, ако не те удовлетворява заплащането, на думи е лесно, на практика имаме добре развит пазар на труда в столицата и 2-3 по-големи града. Ако не живееш в тези места или близо до тях, нямаш полезен ход.

# 71
  • София
Вие съгласни ли сте вашият съпруг/а да държи в тайна каква е заплатата му/и? И какъв е смисълът?

Наистина ли сравняваш съпруг/а с колегите!?

# 72
  • София

Не бъркай Айтос и Айова Simple Smile
За фирмата съм просто наемен работник, не съм давала обет в добро и зло. Oтношенията са други. Там съм един от многото ресурси. Това е, утре фирмата ако пожелае - ще се лиши от мен с лека ръка, както и ако аз получа по-добра оферта без никакви скрупули ще продавам труда си на друг.

С моя съпруг споделям общо жилище и парите ни са общи. Тоест семейни. Няма НИКАКВА база за сравнение между лични отношения, каквито имам със съпруга си и работата като наемен работник за някого. Не зная заплатата му до стотинка, имало е случаи е вземал два пъти повече от мен, вземал е наполовина на моята заплата и грам не ми пука, защото това са семейните пари, общите пари и както казва Мечо Пух - колкото повече - толкова повече.

Зависи от сферата. Ако може лесно да се снабди с кадри от пазара - да, това би сработило. Но има места, където експертизата е ключова, рядка и много трудна за намиране на пазара, тогава това със сигурност няма да сработи.

# 73
Тези места са редки също като експертизата си Simple Smile не споря, че съществуват, но са пренебрежимо малко.

# 74
  • София
Скрит текст:
Всъщност,абсолютно невъзможно е заплатите да се държат в тайна,което отново повдига въпросът защо въпреки това ги пазят в тайна? Коя е причината? Коя е причината за тази маниакална свръхсекретност на работодателите,като в сапунена опера,където всеки пази някаква тайна от другите?
Сигурно е едно – тайните рушат колектива и пречат на фирмата да просперира...

Защо да е невъзможно? Ние сме 10 души и не си знаем заплатите. Колективът ни не е пострадал, напротив - ние сме от фирмите, които ходят на тиймбилдинг, даже без фирмата да го организира.
Причините slanchezara ги е обяснила много добре.

Общи условия

Активация на акаунт