"Тайните" заплати и спекулацията с тях

• 5 269
  • 104
  •   1
Отговори
# 75
Аз мисля, че хората имат много ясна представа какви са им възможностите и колко от себе си влагат в работата, просто не е прието да се изговаря. Затова и някои трудно се решават да искат повишение - защото са гузни - за времето, отделено за писане в бг-мама или ровене в онлайн-магазини, за дългите лични разговори в работно време, за откраднатите пуш-паузи, за скатавките и отложените за утре задачи Simple Smile

Наистина съвестните, отговорни и отдадени работници имат самочувствие, и не се  притесняват да си искат повишения. Ако някой е съгласен да работи за по-малко пари, винаги има причина, и в повечето случаи тя е, че с по-високата заплата ще дойде и по-голямата заетост.

# 76
О, никак не съм съгласна с последното Joy въпрос на нахалство е, а това качество не всеки го притежава. Не само за заплати, а изобщо нещо да си иска човек. Аз примерно се дразня, но до разговор стигам рядко, защото то е очевидно какъв ще е резултатът му. Вместо да слушам обяснения как не полагам достатъчно усилия, просто се насочвам да не полагам усилия другаде. Докато не си искаш, може и да си ценен, ама, чудно, как внезапно ставаш не толкова ценен и старателен, ако си поискаш.

# 77
Аз съм привърженик основните суми да се знаят и оттам вече да получаваш бонуси за изпълнение. Разправяла съм много пъти за разликата във възнагражденията на предишна работа и то при пълна прозрачност на свършеното. Когато повдигнах въпроса - на практика нищо не се случи.
Нещата стоят така - в очите на работодателя е по-добре да плаща максимално дълго Х-1, вместо да вдигне до Х, и ще го прави, докато минава номерът; като спре да минава, тогава ще му мисли.

Като цяло добър подход, но далеч не всеприложим.
Зависим е силно от административни, данъчни, таксационни и подобни системи в съответното общество по местожителство. При мен бонуси и извънредно заплащане за извънреден труд никой не предпочита пред по-високо заплащане за нормалното време на труд.
Всякакви извънредни приходи се облагат толкова високо, че си удряш главата в стената защо си се съгласил да работиш повече отколкото са ти задълженията по контракт. Чист развит социализъм, преминаващ в комунизъм Wink
За това, ако търся по-висока заплата - местя се на друго място, където ще работя повече, но и стандартната договорена заплата ще е по-висока.
Отказвал съм повишение на заплата, защото е било малко, но точно достатъчно да ме прехвърли в по-горно стъпало на данъчно облагане и реално нетното ми заплащане би намаляло.
За лоялността - празна работодателска пропаганда, намираща почва основно сред зависимия офисен планктон. Ако се върже някой балък - добре.
Аз съм пролетарий, резултата от моя труд е осезаем, може да се пипне, не е "услуга".  Който не го оценява, е, за негова сметка си остава.
Както се казва - ИИ ще замени доста хора, работещи в сферата на "услугите", но искам да го видя как ще ме замени мен, изпивайки 6 бири преди 10ч сутринта Simple Smile
Simple Smile Simple Smile

# 78
  • София
Никой досега не е обяснил ясно и кратко,защо аджеба заплатите трябва да са тайна?!

Поне 4 пъти го направих, но отново за теб Simple Smile

1. Защото много често служителите нямат и не могат да преценят истинската си ценност за компанията. С други думи казано, всички си мислят, че са топ специалисти, а много голям % са .. доста посредствени, но се целят в таваните на бандовете.

2. Защото, много често, баш най-много питащите не могат да понесат такава информация. Аз зная, че ССФ е супер дупер специалист, търсена, ценена, преследвана дори когато е в майчинство, но реалността е доста често друга. Настават дразги в екипите, няма колектив и работата не върви. Отмина соц-а, когато всички вземахме еднакво.

3. Ако считам, че не ме оценяват - свят широк, фирми - много. Свободна съм да си търся място, където ще бъда оценена така, както смятам, че трябва. Няма никакво значение колко взема Пенчо или Генчо, никой не ме е спрял да си търся адекватно заплащане, според моите разбирания. И да, след като отида на ново място, ако са ми дали 2 пъти по-висока заплата отколкото на Драган, който е във фирмата от 15 години, изобщо не ме интересува какво мисли Драган. Аз гледам себе си.

4. Дори и след директивата за рейнджа на ЕС, пак няма да се знае колко взема отделния човек, а и работодателят пак ще плаща различно - само че ще е под друга форма.

5. Гледането в чуждото канче никога не е довело никога до нищо добро.

Ами не. Не е заради това, което си изброила.

Причината е една единствена - за да може работодателят да пести от заплати.

# 79

Има го и това без съмнение. Най-вече когато се назначават нови хора с по-високи заплати от тези на старите, защото пазарът на труда се е променил.  Но все пак не е само то. С тайната се пазят мира и хармонията в колектива. Иначе ще възникнат непреодолими противоречия, защото служителите не са еднакво продуктивни и еднакво ценни, но ще искат еднакви заплати. А от социализма знаем, че когато има уравниловка по-кадърните го  дават лежерно, защото нямат стимул да дават 100%.

# 80
Никой досега не е обяснил ясно и кратко,защо аджеба заплатите трябва да са тайна?!

Дори и заплатите да не са тайна, това няма да доведе до автоматично изравняване поради няколко причини, част от които е споменала Черна станция. Най-много по-ниско платените да започнат да бойкотират и да се окажат безработни.

# 81
  • София

Ами според зависи е тук.
Аз пиша това от позицията на назначаващ мениджър. Истината е, че евтиното често излиза много по-скъпо, поради ниско качество, така да се каже.
Не търсим, при нас поне,  най-евтините служители, защото често те са доста неквалифицирани. Квалифицираните си знаят цената и никак не са склонни да се продават евтино, следят пазара и ако са решили, че ще сменят, то задължително го правят за компания с добро име и с отлично заплащане.

# 82
Моля ви, не пишете все едно София е България.

# 83
Изводът - не трябва да се задържаш в една фирма повече от 5-6 години, тъй като ще започват да идват новаци с по-- висока от теб заплата, която трябва ти да изкарваш, докато и ги обучаваш освен всичко.

# 84
  • София
Или по-скоро човек трябва да се научи как да преговаря за по-голяма заплата.
И аз преди кършех ръце и не можех "да си искам". Усетих, че с поведение на срамежлива мома доникъде няма да стигна. Бях го написала някъде и в темата за цените - всяка година минимум по веднъж искам (и получавам) увеличение. Много от българските мениджъри ще се стискат до последно, ако не ги ръчкаш.
Който не иска да пита и да преговаря с шефа си - и да знае чуждата заплата, само ще злобее и ще търси оправдания.

# 85
А какво да правим, ако работодателят има бюджет и заплатите не могат да се договарят и няма как да се водят преговори за повишаване? При нас това върви ръка за ръка с повишение и на длъжността. Говоря за изпълнителен персонал, не за ръководни кадри, които лично си договарят възнаграждението. Пак стигаме до “ за тези пари- толкова работа”.
П.С. Не се оплаквам от заплатата си, доволна съм, не ме интересува колко получават колегите ми. Въпросът ми е хипотетичен, как е редно да се постъпи според вас?

# 86
  • София
В такъв случай човек се ориентира към друго работно място, където се предлага по-атрактивно заплащане.

# 87
Изводът - не трябва да се задържаш в една фирма повече от 5-6 години, тъй като ще започват да идват новаци с по-- висока от теб заплата, която трябва ти да изкарваш, докато и ги обучаваш освен всичко.
Така е, обаче пък смяна на 5 години почва в един момент да боде в очите на наемащите и те гледат като ненадежден.

(Пре)Договаряне на заплата с шефа е възможно в малки фирми. В големите имат бюджет и прагове, с които се съобразяват и за да направят изключение, трябва да са взели одобрение от тези по-нагоре в йерархията, както и да мотивират добре превишението. Рядко се прави.

Оффф, като почнете да пишете за преориентиране, от опит ли или теоретично знаете? Много ми се иска да прочета някой извън София как се е преориентирал.

# 88
  • София
Аз съм в София, но говоря от опит - смених коренно специалности, бях напът даже да ги сменя отново.
Не виждам как това заплатите да се знаят от всички би помогнало във фирми с предварителен бюджет, на опърничави мениджъри или на фирми, които просто и чисто нямат финансовата възможност да вдигнат заплатите.

# 89
Откога смяна на 5 години говори за ненадежден човек?

Общи условия

Активация на акаунт