Въпрос към хазяите

• 701
  • 24
  •   2
Отговори
Имам въпрос към хазяите без цел нападка. Като отдавате под наем, не слагате ли на цената 10% отгоре, за да избиете данъка и да си го платите. Слагате тази сума е наемът, на който съм доволен, и ето 10-те процента за държавата, които се дължат по закон и с които ако желая по една или друга причина мога да тегля заем, ако реша.

Искам да разбера, ако някой би бил отворен да изрази мнение - чиста омраза към държавата ли е, слепота/мързел/привикналост ли е, или лакомия? Защото е обществена тайна, че над 50% от хазяите не плащат данък и че държавата не ги търси, ако няма сигнал. Сега, ако отдаваш на приятел, на познат, сумата е символична или пък не е - не споря. Но ако го пуснеш на свободния пазар, пуснеш обявата във фейсбук/имот, напълно непознат ти влезе у дома - това си е чиста търговска дейност.

Също така, ако е чужденец, комуто му трябва адресна регистрация - пак ли се избягва, докладва се по-малко ли?

Пак казвам, не е с цел нападка или ненавист. С цел разбиране на гледната точка е и стандартни практики на хазяите, тъй като аз не съм в позицията да я разбера(не съм хазяин). Най-вероятно има различни мнения, най-вероятно много не биха искали да изразят мнение. Затова, ако сте отворени на едно "един приятел така прави" няма да се сърдя. Благодаря ви за отделеното време!

# 1
Просто не искат да губят 10%. Масово не искат да им се плаща по банков път, или ако им се плаща по банков път за основание да се пише нещо като 'захранване'. Не разрешават и адресна регистрация с тази цел. Но въпрос на време е и тук да има законова промяна и да спре практиката с неплащане на този данък..

# 2
Няма нищо за разбиране. Ще се пръснат от лакомия, затова не искат да плащат данъци. Ако може да плащате наем и да не живеете в имотите им - още по- добре, че после само с глупости ще се занимават... да правят ремонти, представяш ли си.

# 3
При нас самите наематели не искаха,за да може макар да казват,че са "дългосрочно" и с постоянна работа,след 3-4 месеца да "закъсат",да се пазарят да се свали от наема,да избягат и после да кажат-ето ако ни закачате,ще кажем че не декларирате доходи. Мърляви(включително и жени),пазарят се за всяка стотинка,макар това да са техни сметки,пускат радиаторите във всички стай на 5 дори и по цял ден да са на работа и точно преди изравнителна сметка си заминават. Резултатът-съсипани нови матраци,изгорена мека мебел,пица между възглавничките на диван за хиляди левове,фасове,дупчени стени,кал по килимите и още и още...Масово е така,рядко можеш да намериш читави хора и затова не отдавам под наем. След почистваща фирма,която изрина след последните ми седи празен и за сега няма да се занимавам.

# 4
  • София
При нас няколко апартамента се дават под наем. При единия наемателите бяха... как да се изразя по-цензурирано. Няма да пиша какво имаше мазано по стените, за изкъртените контакти... Ако собственичката е сложила само 10% отгоре, е било много малко за мизериите, които наемателите оставят. Или трябва да се взима много по-голям депозит. Майка ми също дава под наем, чак такива мизерии не е имало, но има достатъчно.

# 5
Авторът събира материал за статия ли?

# 6
Наемателят наема жилище на цена, която го устройва. Може да има изисквания, разбира се, за договор, за регистрация по настоящ адрес и пр., но реално не го бърка калкулира ли си 10% наемодателят, ако е без договор, цената е Х лева за него. Но аз съм на мнение, че липсата на договор е пречка да се защитиш при некоректни наематели или наемодатели.

П.П. 10% са за данък, нямат общо с депозити и щети.

# 7
Имам въпрос към хазяите без цел нападка. Като отдавате под наем, не слагате ли на цената 10% отгоре, за да избиете данъка и да си го платите. Слагате тази сума е наемът, на който съм доволен, и ето 10-те процента за държавата, които се дължат по закон и с които ако желая по една или друга причина мога да тегля заем, ако реша.

Как данъкът ти пречи или помага да теглиш заем?

# 8
Ще помогне, ако авторът пита като наемодател, но не се разбира много, много като какво пита. Ако е той наемодател, наемът ще му е официален деклариран  доход и ще му увеличава възможностите за кредит, да. Иначе и аз не знам какво се пита точно, но пък отговарям.

# 9
  • София
Ако се съди от предишните постове, е наемател. Явно не му харесва. Понеже му опират пистолет в челото да приеме даден наем, нали...

# 10
Наемната цена обичайно е кръгло число, така че едва ли е добавен данъка в наема. Наем 1200 лева да речем и данък 120 идва 1320 наемна цена, такава рядко има.
Изобщо не му влиза в работата как наемодател си формулира цената. Както иска така ще я формира.

# 11
  • София, Bulgaria
По принцип е добре наемодателите да обявяват крайна цена. Пък какво са включили в нея си е тяхна работа.
Наемателят иска да знае, какво ще плаща като крайна цена на месец и тогава да звъни и ходи на огледи.
Така е коректно според мен.

# 12
Ако се наложи строго контролирано следене за данъците, по мое мнение цените на наемите ще скочат допълнително.
Търсене и предлагане и пазарни правила.
По същия начин, ако скочат общинските данъци 10 пъти, това също ще се отрази на цените на наемите.

И аз искам да купувам имоти на цени от 2015, ама няма.
Строителите, всичките "алчни и лакоми", каквото и да означава това.
И ако ида на заведение (избягвам да ходя), и там цените х 5 и х 10 на 2015та година. И там "алчни и лакоми" сервитьорки и бармани.
Затова човек "гласува" с парите си.
Избираш си какво да купиш и чие жилище да наемеш.
Щом е приоритет, най-напред питаш за адресна регистрация и дали се плащат данъците. А после питаш за цената.

# 13
  • София, Bulgaria
Дани, хората не знаят, какво да питат, особено ако им е за първи път. Научават всичко по трудния начин.
Дори не могат да си обяснят, защо домашният им любимец е проблем, защо не може да си направи регистрация, като това е най-нормалното нещо да си регистриран на адреса, в който живееш.
А този сигмент е дъното на дъното на бранша.

# 14
Да, де.
Както съм казвал и друг път, ако през живота си не си купувал една кофа боя, мама ти мие чините, а тати ти дава джобните е трудно да се поставиш в обувките на наемодателя.
Просто си мислиш, че си си намерил нови родители, дето те осиновяват и са ти длъжни.

Общи условия

Активация на акаунт