Обсъждане на имотни обяви - 39

• 26 460
  • 422
  •   1
Отговори
# 225
Да, РЗП 70кв.м, като коридора тука е доста голям и са го ползвали като перално помещение, както бих направила и аз. Прозорци има само на късата страна във всяка стая, както и към всяка стая има лоджия. Еее 95кв си бяхме харесали, ама с 50 бондака над бюджета 😁
Тези лоджии влизат ли в квадратурата? Прозорците на късите страни достатъчно ли са големи?
Колко е светлата площ на помещенията? За да има достатъчно въздух в една спалня за двама, за мен трябва да е минимум 12 кв.м. светла площ, а за детска поне 14 кв.м. Баня 3.5 кв.м. поне, дневна с бокс 27-28 кв.м. светло минимум, коридор и място за пералня/килер, втора тоалетна. Всички тези размери са без зидовете, а балконите отделно

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 17:11 от drago_2008

# 226
Драго захвърли в 9та глуха почти цялото ново стоителство. Масово дневните са по 24-25м2, и спалните са около 12 м2  със стени и зидове.

# 227
Драго захвърли в 9та глуха почти цялото ново стоителство. Масово дневните са по 24-25м2, и спалните са около 12 м2  със стени и зидове.
Да, най-вероятно е така и съм го захвърлила, но ако търся дом за семейството си, ще търся тези размери и то не от грандоманщина, а защото в спалните трябва да има въздух, а в дневната трябва да могат да седнат поне тези 4 човека нормално на масата за вечеря или на дивана и готвещият да има стандартна кухня без изхвърляне. Трудно е с 1 баня и 4-членно семейство, както е необходимо и да има къде да се сложат гардероби, пералня, сушилня най-вероятно. И така стигам до тези 90 кв.м. РЗП, които включват стените.
Да, могат да оцелеят и в 70 кв.м., но питането беше за квадратура, която стига за комфортен живот на 4 човека. И в старото строителство РЗП си е РЗП, само ид.ч. не се плащат като сега....

# 228
е жилището е от 1969г. - което означава че е 70кв. без тези лоджии 3 бр. и са си реални 70кв. което казвам е идеално за 4 чл. сем. При така зададения въпрос.
п.с.
Баба знае 2 и 200, нали така?!
в панел от 65г. - 58кв. спокойно израстваха цели поколения 4 чл. сем.

# 229
  • София
Израствахме понеже нямаше друга опция. Изобщо не е Ок за 4ма, освен с деца бебета. Ама няма да купуваш ново жилище през 5-6 год. Стандарта е 20кв.м. на човек от семейство... или подобно нещо беше. Това по спомен... ама като се замислиш , така е..

# 230
Така или иначе като пораснат децата ще напуснат гнездото от 70кв.м... После те да му мислят. Yum

# 231
  • София
Двама тийн-а в една стая ли ? Не го пожелавам на никого... Война на Световете с години.... Дори да са само 3-4години, пак не става... пък ако са момиче и момче хич

# 232
Няма как да е особено комфортно, то е ясно. Въпросът е може ли да има приемливо ниво на комфорт. И според мен може, но на границата и с компромиси, ако е с добра конфигурация.

# 233
  • София
Ние сме четирима в 70 кв. ЕПК. Като бяха децата по-малки беше ОК, сега са големи и положението е става, с компромиси. Каката спи в едната стая, тийнът в хола, но спи като пън и не му пречи, че някой готви или пие кафе.
Още няколко месеца и голямата ще се изнесе в друг апартамент, та ще се разширим.Laughing

# 234
  • София
Да, с големи деца, все ще опре някой да спи в хола на дивана, и не е Ок
 За месец , два бива ..но с години ? И гости като дойдат, дивана зает... Единият тийн става излишен, или при кака му да се дразнят два дена. Поне хола да е голям с възможност за преграда, но едно голямо Но ! Хола трябва да има прозорци от двете страни / ние сме така и е лесно/ или поне на дългата стена. Та ако хептен стане зор , една временна преграда за 3-4 години докато  сте всички заедно.. може евентуално да спаси положението...Но 70кв са си малко...

# 235
Ние с брат ми израстнахме в една детска стая, някъде към 12 м2 да е била...И тийнове сме били, не е имало проблем. Единия си учеше в стаята, другия в хола...на 21 г аз се отделих, той беше по малък и остана сам в стаята.
Супер бързо минаха тези години и да ви кажа много ми липсват. Вечер си говорехме до късно, останахме близки.

ЕПК строителство, вярно, че стаите не са както в сегашното ново строителство, но все пак една стая беше за двама.

# 236
Брат и сестра в една стая като тийнове вече - не е добре. Различни нужди имат.
И да дам един малко неочакван "поглед" към такава ситуация - момичето (обикновено момичето), в желанието си най-сетне да се отдели, се натриса на първия срещнат идиот с жилище, дори да не е голямо. Със съответните последствия.

Писала съм и преди, и макар да не се съгласиха повечето с мен, продължавам да си мисля същото - когато живееш в малко жилище със семейството, се научаваш, че трябва да правиш компромиси, а не да си егоист. Малки принцове/принцеси, за които се осигурява самостоятелна стая, с легло минимум 140 см, че единично легло им било малко, и т.н., и т.н. екстри, растат егоисти. Макар че по принцип поколенията от след соц-а израстнаха егоисти като цяло.

Ей сега гледам по ТВ-то родителска баня (не главна баня, не и "господарска" баня Open Mouth ) сигурно 30  квадрата и се чудя - защо ми е толкова голяма баня?!? Партита ли се очаква да правя в нея? Достатъчно ми е да не се бутам с лакти и задник в шкаф/стена/параван в банята. За мен идеалната баня е такава с нормална душ-кабина 1м./2м. горе-долу, нормална вана 160 см. извън душ-зоната, шкаф/плот 100-120 см. с мивка, и разстояние между двата реда примерно 120 см. Повече от това не ми е нужно.

# 237
И аз бях в една стая с моя брат. Много се карахме, но и много се обичахме. Сега и децата са така, двете по-малките в една стая. Карат се, но не могат едно без друго. И смешката е, че като се върнем в нашата си къща, за да не се карат, ги инсталирам всяко в отделна стая. Така заспиват, но на сутринта ги намираме спят в едно легло, в едната от стаите. По-малкото се завлякло при по-голямото, което пък на галено  вика Мъфинът дойде и как да го изритам??
Та, всичко е възможно, като се обичат децата. Но за да е по-тихо, е по&добре да има една стая в повече.

# 238
  • There I was on a July morning
И ние с брат ми деляхме една стая навремето (около 5-6 години), точно когато бяхме тийнове, после се отделих. Не сме имали проблеми. Случвало се е да се посдърпаме за нещо, но рядко.
То и да не са в една стая хората, ако са криви, пак ще намерят за какво да се скарат.

И децата ми израснаха в една стая, пак разнополови, в тристаен апартамент. Много се обичат и почти не са се карали. Заслугата е на каката, която винаги отстъпваше на любимото си братче. Blue Heart
Тя вече пое по своя отделен житейски път, но той все пита - кога ще ни дойде на гости за по-дълго и с преспиване.Blue Heart

Ако трябваше да осигуря апартамент с 3 спални, хол, трапезария, кухня, килер и др. (за да отговаря на форумските представи и стандарти, отиваме над 120 кв. м) в предпочитания от мен и хубав район на София, не трябваше да раждам второ дете, а може би и първото. Angry

Последна редакция: чт, 25 дек 2025, 18:25 от Скубиду

# 239
Брат и сестра в една стая като тийнове вече - не е добре. Различни нужди имат.
И да дам един малко неочакван "поглед" към такава ситуация - момичето (обикновено момичето), в желанието си най-сетне да се отдели, се натриса на първия срещнат идиот с жилище, дори да не е голямо. Със съответните последствия.

Писала съм и преди, и макар да не се съгласиха повечето с мен, продължавам да си мисля същото - когато живееш в малко жилище със семейството, се научаваш, че трябва да правиш компромиси, а не да си егоист. Малки принцове/принцеси, за които се осигурява самостоятелна стая, с легло минимум 140 см, че единично легло им било малко, и т.н., и т.н. екстри, растат егоисти. Макар че по принцип поколенията от след соц-а израстнаха егоисти като цяло.

Боже, изобщо не ми е минавало през ум да се натреса на някой идиот. По скоро се събрах, и си купих собствено жилище на 24 г (не голямо и на зелено, но мое).
Всъщност моите съученички също живееха с брат или сестра в една стая, не мога да се сетя за някой който да е имал собствена стая, освен ако не е едно дете. Повечето жилища бяха двустайни преустроени, кухни преправени на спалня, или нещо такова. Станахме хора някак си. Да видим сега поколението със собствени стаи и самостоятелност и презадоволеност, до къде ще я докарат...

Общи условия

Активация на акаунт